reklam

Şubat Ayı Kültür & Sanat  Haberleri
Sanat

Galerist sergi dizisine "gadarchitecture" ile devam ediyor...
Bu gösteri (show-projection) bugünkü adı gadarchitecture olan mimarlık ortaklığının yaklaşık son on yıllık çalışmalarını içermektedir. Bu gösteri; doğal olarak tüm örnekleri içermemekle birlikte, gadarchitecture çalışmaları üç ana başlık altında toplanmaktadır:

Kitabı geldi, sergiden ses yok
Sanat eleştirmenlerinin "Yüzyılın en önemli sergilerinden biri" olarak kabul ettiği Troya’nın, Türkiye’ye sadece kitabı geldi. Türkiye’nin zamanında yeterince sahip çıkamadığı tarihi eserleri dünyanın dört bir yanından toplayıp sergiler açmak yine Avrupalılara düştü. Avrupalı koleksiyonerlerden, çeşitli müzelerden ve Türkiye’deki 13 müzeden toplanan Troya eserleri sergisi, TC. Kültür Bakanlığı’nın da desteğiyle "Troya" adıyla Almanya’nın Stuttgart kentinde açılmıştı. Türkiye, "Troya" sergisinin kendisini olmasa da, şimdilik serginin kitabını ülkemize getirmeyi başardı.

Kariye’ye yakışır bir kitap
Kariye Müzesi’nin dünyaca ünlü fresk ve mozaikleri bir kitapta toplandı. Kitapta yer alan Ahmet Ertuğ imzalı fotoğraflar The Metropolitan Museum’da da sergilenecek.
Bizans mimarisinin günümüze ulaşan en önemli yapılardan biri olan Khora (Hora) Manastırı Kilisesi’nin fresk ve mozaikleri "Chora: The Scroll of Heaven" adlı bir kitapta toplandı. Metinlerini ünlü Bizans tarihçisi Cyrill Mango’nun kaleme aldığı, fotoğraflarını Ağa Han ödüllü mimar Ahmet Ertuğ’un çektiği kitap, Kültür Bakanlığı ve Kariye Müzesi’nin katkılarıyla hazırlandı.

Louvre Müzesi başıboş kalmış
Paris’teki dünyanın en büyük müzesi hakkında yapılan bir araştırma, burada kaç eserin bulunduğunun, kaç kişinin çalıştığının bilinmediğini ortaya koyuyor.
Hükümet tarafından istenilen denetim raporu 800 sayfayı buluyor ve yılda 6 milyon kişinin gezdiği müzenin nasıl başıboş yönetildiğini kanıtlıyor. Örneğin bazı çalışanlar işe istedikleri zaman geliyor, görevini kötüye kullananlara ise ciddi bir ceza verilmiyor.

Kız Kulesi afişi ödül getirdi
Turizm sektörü temsilcilerinin, "Böyle tanıtım olur mu?" diyerek tepki gösterdiği afiş, Almanya’dan ödül aldı. Afişte motif olarak kullanılan Kız Kulesi’ne Almanlar hayran kaldı. Reklam ve pazarlama sektörünün nabzını tutan Alman W & V Dergisi, geçtiğimiz günlerde okuyucuların oylarıyla yönlendirilen yarışmanın sonuçlarını açıkladı. Yarışmaya, Go With The Rhythm (Ritmi Yakalayın) sloganlı Kız Kulesi afişiyle katılan Turizm Bakanlığı, iletişim alanı devlerinden Alcatel ve Sony’yi geride bırakarak ikinciliği elde etti. Birinciliği Singapur Havayolları’nın aldığı yarışmada ayrıca kozmetik devi Dior ile dünyanın büyük online alışveriş topluluklarından biri olan eBay da dereceye girdi.

Grafik ödülleri
Grafiker Meslek Kuruluşları’nca (GMK) bu yıl 21’incisi verilen ödüller, Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi’nde, düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Sappi Fine Europe adlı kağıt firmasının sponsorluğunda gerçekleşen ve yaklaşık 25 dalda ödülün dağıtıldığı gecede dereceye giren eserler Askeri Müze’de 1 Mart’a kadar ziyaret edilebilir. Logo dalında Çağla Turgul ve Yeşim Demir, kitap dalında Burcu Kayalar ve Yörük Aysun Pehlivan, afiş dalında Cem Akar, tipografi dalında Pembe Ataç, CD-kaset kapağı dalında Erkul Yazgan ve Alkan Akdamar, illüstrasyon dalında Erkut Terliksiz, açıhava dalında Nejat Emrah Yörük ödül aldı. Elif Yalçınkaya ve Erkul Yazgan basın ilanı, Pemra Ataç basın kampanyası, Çağla Turgul broşür-katalog, Kenan Ünsal tanıtım eşyası, Make Fresh Media da web sitesi dallarında ödüle değer görüldü.

'Uluslararası Beyoğlu Festivali'
İstanbul, Pi Prodüksiyon Halkla İlişkiler'in (PPR) organizatörlüğünde 14-22 Eylül tarihleri arasında yeni bir festivale ev sahipliği yapacak. '1. Uluslararası Beyoğlu Festivali' adı altında düzenlenecek ve Beyoğlu'ndaki sivil toplum ve özel sektör kuruluşları, yabancı kültür merkezleri ile Beyoğlu Belediyesi işbirliğinde gerçekleşecek olan festivalin koordinatörlüğünü Vecdi Sayar üstleniyor. 

Proje 4L'de sergi turları 
Sanat izleyicisini çeşitlendirme ve büyütmeyi amaçlayan Proje4L , müzeyi paylaşılan bir mekân haline getirmek için belirli günlerde sergi turları düzenliyor. Proje4L'de 21 Aralık'ta açılan 'Yeniden Bak' sergisinin küratörü Vasıf Kortun 'un eşliğinde yapılacak son sergi okuması 9 Şubat saat 15.00'te başlayacak. Yapıtlarda kendimizi bulabilme olasılığının en belirgin olgu olduğu sergiye, Gülçin Aksoy, Nancy Atakan, Ergin Çavuşoğlu, Cengiz Çekil, Kutlu Gürelli, Borga Kantürk, Servet Koçyiğit, Hakan Onur, Serkan Özkaya, Şener Özmen, Neriman Polat, Hale Tenger, Erdem Yücel katılıyor. Çarşamba ve cumartesi günleri saat 12.00-20.00 arasında açık olan sergide, müze turuna katılanların sorularını yöneltebilecekleri bir platform oluşturulacak. (0 212 281 51 50)
Cumhuriyet

Alternatif mekânda varoluş
Yaşamını New York'ta sürdüren çağdaş sanatçılarımızdan Haluk Akakçe, çıkışsızlığı ve kimlik yitimini ele aldığı 'Kan Basıncı' düzenlemesini Galerist'te, bireyin toplum ve mekânla ilişkisini konu alan 'Hiç' adlı düzenlemesini ise Platform Güncel Sanat Merkezi'nde sergiliyor.

Exlibris üzerine söyleşi
Sergi sanatçısı Martin R. Baeyens, Prof. Hasip Pektaş, Prof. Semallgaz Temel'in konuşmacı olarak katılacağı toplantı 9 Şubat 2002 saat 14.00'te Karşı Sanat Çalışmaları'nda yapılacaktır. Katılımın ücretsiz olduğu toplantıya herkes davetlidir.

Beethoven'ın Gölgesinde Kültürel Hayat ve Psikanaliz Üzerine 3 Konuşma Daha
İskender Savaşır, 11 Şubat Pazartesi Saat 19:00'da müzikal dinletiler eşliğinde seminer veriyor. Seminerde "Romantik sanatçılar neden genç ölüyorlardı?" "Özel hayatın icadı" konularına değinilecek.Bu seminere katılım ücretli, normal ve öğrenci katılım ücretleri 10 ve 5 milyon TL'dir.

Antalya’nın yeni festivali
Antalya Büyük Şehir Belediyesi yeni bir sanat organizasyonuna daha imza atıyor: “1. Antalya Resim Festivali”. Çeşitli kuruluşların desteği ile 14-20 Ekim tarihleri arasında yapılacak olan festival kapsamında, Ulusal Resim Yarışması, söyleşiler, duvar resimleri uygulamaları, doğada resim çalışmaları ve çeşitli sergiler yer alıyor. Ayrıca resim malzemeleri ve kitaplarının satılacağı “Uluslararası Resim Fuarı” da festival süresince açık kalacak.

Karia sergisi için son fırsat
Sadberk Hanım Müzesi, dünyada, hatta Türk müzelerinde dahi benzeri bulunmayan, eşsiz ''Karia Seramik Koleksiyonu Sergisi"ni mart sonuna değin uzattı. Serginin sorumlusu arkeolog Tanju Anlağan, 215 parça eserden oluşan ve tüm eserlerin sergilendiği koleksiyondan daha sonra ancak 100 kadarının vitrinlere konulacağını açıkladı.

Arşiv

Endüstri Ürünleri Tasarımcısı  Defne Koz  04 Şubat  Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu. 

Defne Koz
Bu buluşmayı soru & cevap şeklinde okumak için ...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz