reklam

Haberler
06 Aralık 2001
Perşembe

Dev çevre projesi

Türkiye'nin en uzun nehirlerinin aktığı Orta Anadolu için hazırlanan büyük projeyle hem bu nehirlerdeki kirlilik kontrol altına alınacak, hem de bu nehirler vasıtasıyla her geçen kirlenen denizlerimiz koruma altına alınacak. Dünya Bankası kaynaklı Anadolu Su Havzası Rehabilitasyon Projesi için Çorum'da yapılan toplantıda alınan kararla bu bölgelerde sıkı bir şekilde erozyonla mücadele edilecek.

50 milyon dolar kredi

Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdür Yardımcısı İsmail Küçükkaya, Çorum'da proje ile ilgili ilk toplantıyı gerçekleştirdiklerini anlatarak, Anadolu Su Havzası Rehabilitasyon Projesi'nin Karadeniz kirliliği ve Havza Rehabilitasyon şeklinde iki ayağı bulunduğunu söyledi. Küçükkaya, Dünya Bankası'nın bu proje için 50 milyon dolar kaynak vereceğini de belirtti. Küçükkaya, 'Tarım Bakanlığı, Orman Bakanlığı, Çevre Bakanlığı, Köy Hizmetleri'nden Sorumlu Devlet Bakanlığı ve sekiz genel müdürlük bu projeyi koordineli şekilde yürütecek. Ocak 2002 tarihinde Amasya'da üç gün süreli yapılacak eğitim toplantısında detaylı olarak anlatılıp şubat ayı ortasından itibaren ise mikro havza projeleri için ilgili daire müdürlükleri ile bakanlık uzmanları sık sık biraraya gelecekler' dedi.

Yeni projede, Yeşilırmak, Kızılırmak, Ceyhan, Seyhan ve Doğu Akdeniz'de Göksu havzasında çalışacaklarını dile getiren Küçükkaya, projenin başarısında ilgili daire müdürlükleri ve yerel halkın işbirliğinin büyük önem taşıdığını kaydetti. Karadeniz'e akan ırmaklardaki kirliliğin önlenmesini amaçlayan projenin Karadeniz ayağında Çorum Derinçay havzasında inceleme yapıldı. Tarım İl Müdürlüğü'nün bu konuda çalışmalar yapması hususunda daha önce Dünya Bankası'na yapılan müracaat etkili oldu. Önümüzdeki günlerde uzmanlar Çorum'a gelerek Derinçay'da inceleme yapacak ve hazırlanan rapora göre proje belirlenecek.

Fakirlik önlenecek

12 ili kapsayan havza projesinin Dünya Bankası Koordinatörü Nedret Durutan, ise projesinin başarılı olması durumunda kırsal fakirliğin önleneceğini açıkladı. Dünya Bankası destekli ilk havza projesinin Doğu Anadolu Bölgesi'nde gerçekleştirildiğini belirten Durutan, bu projenin ilk diliminin yedi yılda bittiğini söyledi. Proje kapsamında yerel halkla erozyonu durdurma ve kırsal fakirliğe karşı mücadele ettiklerini anlatan Durutan, öncelikli sorunları tespit ederek çözümüne yardımcı olduklarını dile getirdi.
Akşam 

Aralık 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz