reklam

Haberler
08 Aralık 2001 Cumartesi

Balçık ve fay hattına tüp geçit yapacaklar
Japonya'da görev yapan Prof. Dr. Ömer Aydan, Bakanlığın da onay verdiği İstanbul Boğazı tüp geçidinin orta şiddette bir depremde yıkılabileceğini iddia etti.
Deprem mühendisliği alanında dünyaca tanınmış bilim adamımız Prof. Ömer Aydan'ın hazırladığı ve AKŞAM'ın ele geçirdiği şok rapor, İstanbul'a yapılacak tüp geçit hakkındaki korkunç gerçekleri gözler önüne serdi. Rapora göre, Maliye Bakanlığı tarafından yapımına onay verilen tüp geçit, çevresindeki fay hatları ve balçık zemin nedeniyle büyük risk taşıyor ve şiddeti 6'nın üzerindeki depremlere dayanıksız.

'Köprüye tel örgü olmaz'
Bayındırlık ve İskân Bakanı Abdülkadir Akcan, Boğaz köprülerinden son 10 yılda 104 kişinin intihar ettiğini, 424 kişinin intihar girişiminde bulunduğunu, ancak köprülerde buna karşı fiziki engel yapılamayacağını açıkladı.

ALO deprem hattı
Kandilli Rasathanesi'nin yeni uygulamasıyla (0 216) 308 05 11 numaralı telefonu arayanlar, 48 saat içinde olan biten sarsıntıları öğrenebilecek. Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Merkezi'nin 3 Aralık'ta başlattığı uygulama, herkesin telefon aracılığıyla deprem bilgilerine rahatlıkla ulaşabilmesini sağlıyor. Rasathanenin (0 216) 308 05 11 numaralı telefonunu arayanlar, tek bir tuşla, son 48 saat içinde meydana gelen depremlerin saatleri, büyüklükleri ve merkezleri hakkındaki bilgi sahibi oluyor.

30 Ülkenin Mimarlık Kuruluşları İstanbul'da Bir Araya Geliyor
Mimarlar Odası, Avrupa – Balkanlar – Asya ve Ortadoğu’daki 30 ülkenin mimarlık meslek örgütlerinin başkan ve delegelerine 8 - 9 Aralık 2001 günlerinde İstanbul’da ev sahipliği yapacak.

Türk firmalar Afganistan’ın yeniden inşasına talip oldu
Afganistan’ın yeniden inşası ile ilgili olarak 30 milyar dolarlık bir paketten söz edilmesi şirketleri harekete geçirdi. Firmalar, devletin bu konuda daha aktif olmasını istiyor.Dünya Bankası ve Uluslararası Finans Örgütü’nün (IFC) Afganistan’ın yeniden inşası ile ilgili olarak 30 milyar dolarlık bir paketten söz etmesi iş çevrelerinin dikkatini bu bölgeye çekti. 

AB'nin 'Mekân Stratejileri'
Alman Kültür Merkezi ve Yıldız Teknik Üniversitesi, 'Avrupa Birliği'nde Mekân Planlama Stratejileri-Ekonomik ve Ekolojik Perspektifler' konulu uluslararası bir sempozyum düzenliyor. Üniversitenin Beşiktaş Barbaros Bulvarı'ndaki oditoryumunda düzenlenecek etkinlik 10 ve 11 Aralık'ta yapılacak. Türkçe ve Almanca çevirinin de yapılacağı sempozyumda 'Ekonomik, Ekolojik Küreselleşme Paradigmaları ve Avrupa Birliği Politikaları'ndan, farklı boyutlarıyla Berlin, Paris, Atina, İstanbul örneklerinin ele alınacağı 'Mekânsal Yansımalar' gibi konulara uzanan zengin bir program bulunuyor. Sempozyumla ilgili ayrıntılı bilgi için Tel: 0212 259 70 70/2270
Radikal

Tüp geçit projesine Maliye vizesi
Avrupa ile Asya’yı denizaltından birbirine bağlayacak olan “Boğaz Tüp Geçit Projesi”ne Maliye Bakanlığı vizesi çıktı.Ulaştırma Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı arasında soruna neden olan tüp geçit projesi ile ilgili anlaşmazlık çözüldü. Maliye Bakanlığı, yaklaşık altı aydır beklettiği tüp geçit projesi müşavirlik hizmeti ile ilgili ihaleye vize verdi.Böylece Avrupa’yı denizaltından Asya’ya bağlayacak olan projenin önü açılmış oldu.

'İnşaat sektörü durdu'
İnşaat sektörünün 400 işkolunu içinde barındırdığını ifade eden Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, sektörün durma noktasına geldiğini söyledi. İnşaat sektörünün ülke istihdamına büyük katkı sağladığına dikkat çeken Aslan, "Her gün onlarca firma kapısına kilit vuruyor. biş işçinin işten çıkarılması Ailesi ile birlikte en az 3 kişinin daha aç kalması demek. İnşaat maliyetini oluşturan tüm malzemelerde büyük artış olurken düşüş olan tek kalem işçi maliyetidir. Bu çok çarpıcı bir ayrıntı" dedi.

Yeni Afganistan için 6 milyar dolar lazım
ABD’nin askeri harekatı ve onyıllardır süren savaştan sonra Afganistan’ın yeniden inşası için 6 milyar doların üzerinde para gerektiği bildirildi. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Mark Malloch Brown, daha küçük bir ülke olan Mozambik’e 5 yılda verilen 6 milyar dolardan daha fazlasının gerektiğini, bunun ihtiyaç duyulan asgari miktar olduğunu söyledi. Brown, Afganistan’da önceliğin, güvenliğin tesisi için mayınların temizlenmesine ve insanların silahlarını bırakmasının sağlanmasına verilmesi gerektiğini de belirtti.
Türkiye

Eczacıbaşı: İyileşme aldatmasın
Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, ‘‘2001 kayıp yıl oldu. Bugün yaşanan nisbi iyileşme bizi aldatmamalı. Benimsenen politikalar kararlılıkla uygulanmazsa, yakaladığımız fırsatı boşa harcarız. Fırsatı değerlendirirsek, üç yılda düze çıkarız’’ dedi.

Antalya’nın ilk katlı otoparkı açıldı
Güllük Caddesi’ndeki otoparkın hizmete açılışı dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Antalya Valisi Ertuğrul Dokuzoğlu, ABD’de her alışveriş merkezinin altında otopark bulunduğunu belirterek, büyük şehirlerde bu tür otoparkların çok sayıda bulunması gerektiğini kaydetti.

Bu kayıp kent Atlantis olmasın!
Karayip Denizi’nin ada ülkelerinden Küba açıklarında, denizin yüzlerce metre altında, kayıp bir medeniyetin izlerine rastlandı. Yüksek teknoloji ürünü cihaz ve robotlar sayesinde bulunan binlerce yıl öncesinden kalma batık kente yukarıdan bakıldığında piramit, bina ve yolları andıran şekiller gözlenebiliyor.

Kaçak bina yıkımı sürüyor
Bursa Yıldırım Belediyesi yıkım ekipleri, dün sabah Demetler ve Değirmenönü Mahalleleri'ndeki ruhsatsız binaları yıktı. Jandarma ekipleri de yıkım sırasında geniş güvenlik tedbiri aldı. Demetevler Mahallesi Ünal ve Damla Sokağı'ndaki iki binanın ilave yapılan üst katları kaçak olduğu gerekçesiyle yıkıldı. Bu arada, Değirmenönü Mahallesi'nde yapımına yeni başlanan bir gecekondunun temel sömelleri de, belediye ekipleri tarafından yerle bir edildi. Belediye yetkilileri, yıkımların önümüzdeki günlerde de süreceğini bildirdiler. Bu arada, Değirmenönü Mahallesi'nin, Ova Koruma kapsamında kalması sebebiyle imar planı bulunmuyor. Geçtiğimiz dönemlerde bölgede yapılan yüzlerce kaçak bina ise kullanılmaya devam ediliyor.
Akşam

KUŞATAK ihalesi yine iptal
Kuşadası'nın altyapı sorununu çözecek KUŞATAK (Evsel Atıkları Arıtma Tesisleri ile İçme Suyu Barajı) ihalesi, bu kez Vali Emir Durmaz tarafından iptal edildi.

Aralık 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 diğer aylar için tıklayın

Diyaloğun beşinci konuğu Emre Arolat  25 Aralık 2001'de Diyalog bölümümüze konuk oldu ve  sorularınızı yanıtladı.

Emre Arolat
Arkitera Forum'da Diyalog Buluşmasını okumak için tıklayın.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz