reklam

Haberler
08 Aralık 2001 Cumartesi

Balçık ve fay hattına tüp geçit yapacaklar

Japonya'da görev yapan Prof. Dr. Ömer Aydan, Bakanlığın da onay verdiği İstanbul Boğazı tüp geçidinin orta şiddette bir depremde yıkılabileceğini iddia etti.
Deprem mühendisliği alanında dünyaca tanınmış bilim adamımız Prof. Ömer Aydan'ın hazırladığı ve AKŞAM'ın ele geçirdiği şok rapor, İstanbul'a yapılacak tüp geçit hakkındaki korkunç gerçekleri gözler önüne serdi. Rapora göre, Maliye Bakanlığı tarafından yapımına onay verilen tüp geçit, çevresindeki fay hatları ve balçık zemin nedeniyle büyük risk taşıyor ve şiddeti 6'nın üzerindeki depremlere dayanıksız.

Dünyada 'ilk' olacak

Projede, daha ucuz ve güvenli olan 'Kalkan Tipi Geçit' yerine 'Batırma Tipi Geçit'in tercih edilmesinin de sorgulandığı raporda, Boğaz zemininin 'sıvılaşma' özelliği nedeniyle 'Batırma Tipi Geçit'e uygun olmadığı ve bir depremde bağlantı yerlerinin koparak büyük oranda can ve mal kaybına neden olacağı öne sürüldü. Başbakanlık, Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanlıkları'na gönderilen raporun dikkate alınmadan projenin alelacele Maliye tarafından da onaylanması da soru işaretlerinin doğmasına
neden oldu.

İki seçenek var

Japonya'daki Tokai Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Aydan'ın raporunda, Yenikapı ve Üsküdar arasında denizin 60 metre derinliğinde inşa edilmesi planlanan 1800 metrelik tüp geçidin hemen altından, Üsküdar ile Sarayburnu'nu birbirine bağlayan fay hattının geçtiği belirtiliyor. Aydan, 'Ya tünel güzergahı daha sağlam zemine oturtulmalıdır, ya da tamamen başka bir hattan geçirilmelidir' dedi.

Batırma Tipi Tünel

Bu tür tüneller, karada inşa edilen tüplerin deniz tabanında açılan ve tabanı düzlenmiş bir hendeğe batırılarak su altına indirildikten sonra dizilerek yerleştirilmesi mantığına göre inşa edilir. Uzunluğu yaklaşık 100 metre olan tüneller, deniz dibinde açılan alanda birbirine eklenerek dizildikten sonra üzerleri örtülür.

Kalkan Tipi Tünel

Bu tip tüneller, deniz tabanının altında kazı makinesi kullanılarak kanallar kazılmasıyla açılır. Kazıda zemin desteklenirken, betonarme kaplama parçalar birbirine eklenerek ve dairesel bir şekil verilerek tünel inşaatı yapılır. Dünyada ilk kez Londra'da Thames Nehri'nin altında inşa edilen tünellerde bu yöntem kullanıldı.
Akşam 

Aralık 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz