reklam

Haberler
26 Aralık 2001 Çarşamba

İzmir Yarışması Sonuçları
İzmir Liman Bölgesi İçin Kentsel Tasarım Uluslararası Fikir Yarışması 17 Aralık 2001 tarihinde sonuçlanmıştır.

24 trilyonluk tesis çürümeye terk edildi
Menemen Belediyesi’nin Hazine garantörlüğünde 119 milyon Fransız Frankı’na (yaklaşık 24 trilyon lira) mâl ettiği Menemen Belediyesi Katı Atık Kompost Tesisi çürümeye terk edildi.

Rusya 'hat'ta dahil
Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı projesine Rusya'nın da katılmasının beklendiği, ancak Bakü'nün tavrının henüz kesinleşmediği öğrenildi. Bakü'ye önceki gün bir günlük ziyaret için gelen Rus LUKoil şirketinin Başkanı Vahid Alekberov ile Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR yetkilileri arasındaki görüşmelerde Rusya'nın LUKoil aracılığıyla projeye katılma isteği ele alındı.

Olimpiyat Stadı'na rüzgâr engeli
Maçlarını, yeni tamamlanan ve 150 milyon dolara mal olan İkitelli Olimpiyat Stadı'nda oynamak isteyen G. Saray, rüzgâr engeliyle karşılaştı. Stadın kuzey rüzgârları koridoruna inşa edilmesi ve ''bitti'' denen tesise henüz su, elektrik ve yol bağlantılarının yapılamaması, ''Bu stat sadece yaz olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapabilir'' görüşüne neden oldu.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Basın Açıklaması Yaptı
Şehircilik bilimi, planlama ilkeleri ve kamu yararına aykırı olarak Kordon'a altı izli hızlı yol yapılması projesi, "Kordonyolu" ve bir parçası olan viyadükler çeşitli aşamalarda bütün mahkemelerce iptal edilmiştir.

Mimarlık, şehircilik ve çevre gündeminde: Yılın 'Bilgesi'; Sezer
Cumhurbaşkanımız Ahmet Necdet Sezer 'in kimsenin pek önemsemediği ''çok önemli'' bir kararı var ki o da ''ödül'' , ''teşekkür belgesi'' vb. gibi sunumları kabul etmemesi... Neredeyse dünya rekorunu kıracağımız ''plaket tüketimini'' arttırmamak için değil elbette... Biz de bunu, o unutulmaz ''Zeugma'ya sahip çıkmasının'' ardından kendisine ''Kültürel Mirasa Bağlılık Ödülü'' verme kararını aldığımızda öğrenmiştik...

İhale Yasası ilk komisyondan geçti
Bayındırlık Bakanı Abdülkadir Akcan, pek çok kurumun katkısıyla hazırlanan yasayı “Yedi Kocalı Hürmüz” olarakn nitelendirdi. Tasarının görüşmeleri sırasında savunma ihalelerinin de yasa kapsamına alınıp alınmaması tartışıldı. Tasarı, esas komisyon olan Bayındırlık Komisyonu’nda ele alınacak.

Savunma ihalelerine istisna tartışması
Plan ve Bütçe Komisyonu'nda dün ihale tasarıları görüşülürken, savunma ihalelerine istisna getirilmesi tartışma konusu oldu. Bayındırlık ve İskân Bakanı Abdülkadir Akcan a, AB ülkelerinde de savunma ihalelerine istisna getirildiğini söyledi. Akcan, tasarıya çok sayıda kurumun katkıda bulunması nedeniyle tasarıyı, ''7 kocalı Hürmüz'' olarak niteledi. Akcan, kamu ihalelerine girenlerin yüzde 40'ının bu ihalelere girme yeterliliği taşımadığını söyledi.

İzmir-Denizli arasını 5 saatten 2 saate indirecek proje önerisinin Ulaştırma Bakanlığı'na verildi
Denizli Belediye Başkanı Ali Aygören, Aliağa ve Gaziemir ilçeleri arasında yapımı planlanan metro hattının Torbalı İlçesi'ne de uzatılması önerilerinin bulunduğunu hatırlatarak, metronun Denizli'ye kadar uzatılmasını istedi.
Başkan Aygören, yaptığı açıklamada, önerisinin yaşama geçmesi durumunda demiryolu ulaşımına canlılık getirileceğini ve Denizli-İzmir arası ulaşımın 5 saatten 2 saate ineceğini söyledi. Ali Aygören, İzmir-Denizli arasında metro kurulması önerisini Ulaştırma Bakanlığı'na ilettiklerini kaydetti.

Büyük şehirliler daha fazla vergi ödeyecek
Devlet büyük şehirlerde oturanlardan "Metropol Vergisi" almaya hazırlanıyor. Meclis'e sunulan yasa tasarısıyla büyük şehir belediyesi sınırında oturanlar diğer belediye sınırları içerisinde oturan vatandaşlara göre yüzde 100 fazla ödeyecek.
Hükümet tarafından hazırlanarak Meclis'e sunulan yasa tasarısıyla büyük şehir belediyesi sınırında oturanlar oturduğu meskenin, arazisinin, binasının ve arsasının vergisini, diğer belediye sınırları içerisinde oturan vatandaşlara göre yüzde 100 fazla ödeyecek. 

Topkapı Sarayı’ndaki 150 yıllık ağaç kesildi
Topkapı Sarayı’nda Fatih Sultan Mehmet döneminde yapılan Kuruçeşme’nin yakınındaki 150 yıllık çitlembik ağacı kökünden kesildi. Ağacın ziyaretçilere kapalı olduğu 4 Aralık 2001 tarihinde kesildiği bildirildi.Çitlembik ağacının, çürük olduğu ve devrilme riski taşıdığı için kesildiğini iddia eden Topkapı Sarayı yetkilileri; söz konusu ağacı kesebileceklerine dair ellerinde İstanbul Üniversitesi (İÜ) Orman Fakültesi’nin verdiği bir raporun bulunduğunu öne sürdü.

Barajlarda sel korkusu
İstanbul'da son yağışlarla doluluk oranı 35 günde 3 misline ulaşan barajlar alarm veriyor. İSKİ, barajların taşma tehlikesine karşı kaymakamlara yazı yazarak, tedbir alınmasını ve vatandaşların uyarılmasını istedi. İSKİ'nin ölçümlerine göre, 18 Kasım tarihinde İstanbul'daki barajların doluluk oranı yüzde 33, su miktarı ise 280 milyon metreküptü. Dün yapılan ölçümlerde doluluk oranı yüzde 75'e, su miktarı ise 650 milyon metreküpe çıktı. Başta Darlık olmak üzere, Alibeyköy, Istırancalar ve Ömerli Barajları'nda ise doluluk oranı yüzde yüzleri çoktan aştı. İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Remzi Erşen, cuma gününden bu yana Darlık Barajı'ndan su boşalttıklarını belirtti. Erşen, Şile'de su baskınlarına karşı vatandaşları uyararak, tedbir almalarını istedi.
Sabah

İnşaatçıların sorunları Ankara'da tartışıldı
İNTES'in düzenlediği İnşaat Sektörünün Gündemindeki Sorunlar konulu toplantı Ankara Sheraton Oteli'nde yapılan toplantıda masaya yatırıldı.
Yeni İhale Yasası'ndaki eşik değerlerin yeniden gözden geçirilmesini isteyen müteahhitler, kamu ihalelerindeki ödenek sorunlarını gündeme getirdi.
Mevcut ödeneklerle projelerin bitirilmesinin çok uzun süreceğinin altını çizen İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu, "Paramız olmadığı için yatırım yapamıyoruz. Yatırım yapamadığımız için de paramız olmuyor." görüşünü savundu

Erzurum'un en büyük "kültür projesi" gerçekleşiyor
Erzurum - Erzurum Kültür İl Müdürü Fehmi Bedir, Erzurum Kalesi ve çevresinde bulunan tarihi dokunun ortaya çıkarılması için çok kapsamlı bir proje başlattıklarını söyledi.

Trabzon'da Köy-Kent sevinci
Maçka ilçesinde 8 köyün, Köy-Kent projesi kapsamına alınması heyecan yarattıTrabzon'un Maçka ilçesinde 8 köyün, 'Köy-kent' projesi kapsamına alındığı bildirildi. Trabzon Valisi Adil Yazar, daha önce Orman Köy İlişkileri (ORKÖY) Genel Müdürlüğü tarafından mandıracılık konusunda desteklenen Maçka'nın Hamsiköy, Güzelyayla, Çıralı, Dikkaya, Başar, Anayurt, Gürgenağaç ve Güzelce köylerinin, köykente dönüştürüleceğini söyledi.

Aralık 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 diğer aylar için tıklayın

Diyaloğun beşinci konuğu Emre Arolat  25 Aralık 2001'de Diyalog bölümümüze konuk oldu ve  sorularınızı yanıtladı.

Emre Arolat
Arkitera Forum'da Diyalog Buluşmasını okumak için tıklayın.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz