reklam

Haberler
15 Aralık 2001 Cumartesi

Köprü eksik malzeme kurbanı
Mutki ilçesinde, iki yıl önce yapımı tamamlanan Totan Köprüsü, eksik malzeme kullanımı nedeniyle son yağmurlarda delindi. Üç köy ve 16 mezraya ulaşım sağlayan köprüden zorlukla geçiliyor. Köprünün delinmesiyle ilgili herhangi bir uyarıcı levha bulunmaması ise tepkilere neden oluyor. Köprüyü artık ezberlediklerini belirten köylüler, yabancıların her an köprüden aşağı düşebileceğini söyledi. Köy Hizmetleri İl Müdürü Mehmet Duruk ise, "Köprü delindiği zaman bize bildirilseydi programa alırdık. Ancak bu aşamadan sonra mümkün değil. 2002'de imkânları değerlendirerek çözüm bulmaya çalışacağız. En az 25 milyar liraya mal olacak" dedi.

Ege Palas tartışması Belediye Meclisi'ne de sıçradı 
Bir süre önce CHP'den ayrılarak bağımsız olan Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mustafa Kocaoğlu'nun ağır ithamları ortalığı karıştırdı. Ege Palas Oteli'nin yıkılmasını isteyenlerle, Dünya Ticaret Merkezi'nin (DTM) yapılmamamasını isteyenlerin Taliban'a benzetilmesini üstüne alınan Kocaoğlu, özellikle basın mensuplarına yüklendi. Köşe yazarlarının lüks villalarda oturduğunu, bunun kaynağını açıklamaları gerektiğini ileri sürdü.

Vurgun hattı
İGDAŞ'ın, 2 bin km'lik doğalgaz hattı döşettiği 114 firmaya "Elle kazı yaptılar" gibi gerekçelerle yüzde 50 fazla ödeme yaptığı ortaya çıktı. Zarar 100 trilyon TL
Kazdıkça pislik fışkırıyor' derler ya İGDAŞ da aynen öyle. Müfettiş raporları, devletin üst kademelerindeki yetkililer gibi beni de şaşkına çeviriyor. Son olarak İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişi Rıdvan Bayram'ın hazırladığı rapor ulaştı elime. Başbakanlığın 8 Ekim 2001 tarih ve 34-7/603-93 sayılı onayı; İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın 11 Ekim 2001 tarih ve 34-7/6060-32 sayılı görev emriyle soruşturmasına başlayan Rıdvan Bayram'ın tespitleri; İGDAŞ'ta yaşanan akıl almaz bir vurgunu ortaya koyuyordu...

Yapısun'a Görkemli Açılış
Kalepazarlama'nın en köklü ve en büyük Trabzon bayilerinden biri olan YAPISUN yenilenerek, büyük bir törenle hizmete açıldı. Törende Dr.(h.c) İbrahim Bodur, Trabzon Belediye Başkanı ve Trabzon Valisi birer konuşma yaptıktan sonra, kurdeleyi birlikte keserek açılışı gerçekleştirdiler.

8. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri 2002
Başvuruların 11 Mart 2002'de son bulacağı, Mimarlar Odasının iki yılda bir düzenlediği Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri'nin bu yıl sekizinci dönemi gerçekleşmektedir. Ulusal Mimarlık Sergisi'nin önemi, her iki yılda bir mimarlar için karşılaşma olanağı yaratarak, ülke mimarlığının düzenli bir değerlendirmesinin yapılmasına olanak sağlaması, tartışma ortamının zenginleşmesi ve bir özeleştiri fırsatı yaratmasıdır. Sergiyle birlikte işleyen ödül programı ise, öncü nitelikteki çalışma ve yeni fikirlerin ortaya çıkarılıp teşvik edilmesi, mimari üretimde niteliğin yükselmesi gibi beklentiler açısından önem taşımaktadır.  Ulusal Mimarlık Sergisi ve ödüller hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Komisyonda biri var
MHP'li eski Bayındırlık Bakanı Koray Aydın hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu'na ANAP adına seçilen Kocaeli Milletvekili Sefer Ekşi'nin müteahhit olması ve bakanlıktan ihale alması 'etik' tartışması yarattı. Koray Aydın'ın bakanlığı döneminde de bakanlıktan yaklaşık 7 trilyon liralık ihale aldığı öne sürülen Ekşi ise, komisyondan istifa etmeyeceğini açıkladı.

Tüp geçitte görüş ayrılığı
İstanbul’un ulaşımına çözüm olarak sunulan tüp geçit projesi bilim dünyasını ikiye ayırdı. Bazı bilimadamları projenin pahalı, riskli, faydasız olduğunu söylerken İnşaat Mühendisleri Odası’nın başını çektiği grup “gecikmiş bir proje” olduğu görüşünde.

İskansız 286 bin ev abone olacak 
Elektrikte kaçak kullanımın önlenmesi için iskanı olmayan meskenlerin de elektrik abonesi yapılmalarına olanak sağlayan İmar Yasası değişikliğiyle, 92 trilyon liralık kaynak sağlanacağı hesaplanıyor. Düzenleme, kaçak elektrik kullanan 286 bine yakın tüketicinin elektrik abonesi olmasına olanak sağlayacak.

İstanbul’da ‘ağaç yolsuzluğu’ iddiası
İGDAŞ’taki yolsuzluk iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada, şimdi de, İstanbul Çevre Koruma Şirketi (İSTAÇ) tarafından yürüten ağaç dikim kampanyası açılan ihaleler mercek altına alındı. Eski Park ve Bahçeler Müdürü Ali Karakoç, görev yaptığı sırada, kendisinin onaylamadığı uygulamalar olduğunu bildirdi. Karakoç, bu uygulamalara itiraz ettiğinde, “bunları, geleceğin başbakanı için yapıyoruz” cevabını aldığını anlattı.

Gayrimenkul sektörüne batı standardı 
Dünyanın önde gelen emlak danışmanlık kuruluşu Century 21, Uzel ortaklığı ile Türkiye pazarında. 89 ülkede faaliyet gösteren şirket, sistemli bir franchise ağı ile Türkiye'de gayrimenkul sektörünü batı standartlarına taşımayı hedefliyor.

Asker 11 satte köprü inşa etti
Düzce’de merkeze bağlı Aydınpınar köyündeki uğur deresinin su seviyesi, aşırı yağışlar yüzünden Aralık ayı başında yükselmiş ve üzerinde bulunan 46 yıllık köprü yıkılmıştı. Düzce Valiliği’nin isteği üzerine, 1. Ordu Komutanlığı Panel Köprücü Birliği, 22 köyün bağlantısını sağlayan köprünün yerine geçici olarak kullanılmak üzere yeni bir köprü inşaa etmek için çalışmalar başladı. 68 askeri personelin 11 saatlik çalışması sonucu kurulan 38 metre uzunluğundaki yeni köprü, törenle hizmete girdi.
NTVMSNBC 

Usinor-Borusan ortaklığından yatırım
Ekonomik krize rağmen, sanayinin bazı dallarında, yatırımlar devam ediyor. Borusan Holding’e bağlı Borçelik ve Fransız ortağı Usinor, Gemlik’te 20 bin metrekarelik bir alanda galvanizli saç tesisi kuruyor.140 milyon dolarlık kapasite artırım ve galvanizli sac tesisi yatırımı ile Borçelik’in yassı çelik üretim kapasitesi yüzde 100 artacak ve 350 bin ton kapasiteli yeni bir galvanizleme tesisi kurulacak. Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, Borusan Holding Genel Müdürü Agah Uğur ve Borçelik Genel Müdürü Mehmet Betil bugün (dün) düzenledikleri basın toplantısı ile yatırıma ilişkin bilgi verdiler. 

Çiftçinin toprak isyanı
Antalya'nın en verimli topraklarına sahip Altınova'nın halkı, tarım arazilerinin imara açılmasına isyan etti. Kente yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan Altınova'da birinci derece tarım alanı kabul edilen 15 bin dönümlük arazide 3 bine yakın çiftçi çiçek üretimi yapıyor. Altınovalı üreticiler, kaliteli çiçekleri ihraç ederek yılda 8 milyon dolarlık ihracat girdisi sağlıyorlar.

İşgaliye şaşkınlığı
Turistik ilçe Fethiye'ye bağlı Şövalye Adası'nda yazlıklarının önüne iskele yapan tatilcilere çıkarılan işgaliye bedelleri şaşkınlık yarattı. İskeleleri Hazine'ye ait arazilere yaptıkları gerekçesiyle istenilen işgaliye ücretlerinin çok yüksek olduğunu belirten tatilciler, karara itiraz edeceklerini belirtti.

Milet'in eserleri İzmir'de çıktı
İzmir Polisi, ellerindeki tarihi eserleri satmak isteyen 3 kişi ile bağlantı kurdu. Karşıyaka'daki buluşma yerine giden dedektifler, eserlere 40-50 milyar lira isteyen Ahmet Bayrak, Adnan İçen ve Turap Kılıç'ı gözaltına aldı. Adnan İçen'in Cumhuriyet Mahallesi'ndeki bir evde sakladığı 2. ve 5. yüzyıllardan kalma Roma ve Helenistik dönemlere ait 35 parça tarihi eser ele geçirildi.İzmir Arkeoloji Müzesi yetkilileri tarafından incelenen tarihi eserlerin, Didim'deki Milet Müzesi'nden çalınan parçalar olduğu ortaya çıktı. 1 Aralık 2000 tarihinde çalınan ve tarihi eserlerden 19 altın sikke ve 11 parça eserin de kalıp olduğu belirlendi. Müze yetkilileri, ele geçirilen eserlerin paha biçilemeyecek kadar değerli olduğunu belirtti. Mali polis tarafından sorgulanan Karşıyaka Alibey Hamamı'nın sahibi Ahmet Bayrak ile inşaat işçileri İçen ve Kılıç'ın müze hırsızlığıyla ilgilerinin olmadığı tespit edildi.
Yeni Asır 

Aralık 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 diğer aylar için tıklayın

Diyaloğun beşinci konuğu Emre Arolat  25 Aralık 2001'de Diyalog bölümümüze konuk oldu ve  sorularınızı yanıtladı.

Emre Arolat
Arkitera Forum'da Diyalog Buluşmasını okumak için tıklayın.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz