reklam

Haberler
15 Aralık 2001
Cumartesi

Gayrimenkul sektörüne batı standardı 

Dünyanın önde gelen emlak danışmanlık kuruluşu Century 21, Uzel ortaklığı ile Türkiye pazarında. 89 ülkede faaliyet gösteren şirket, sistemli bir franchise ağı ile Türkiye'de gayrimenkul sektörünü batı standartlarına taşımayı hedefliyor.

Avis Araç Kiralama Hizmetleri, Ramada Otelleri, gibi firmaları bünyesinde barındıran Cendant'ın gayrimenkul sektörüdeki firması Centruy 21, 25 yıllığına Uzel Gayrimenkul Yatırım ve Yönetim Firması tarafından temsil edilecek. Sistemli ve seçici bir franchise ağı oluşturarak hizmet vermeyi planlayan Century 21 Avrasya, Türkiye'de 2002 yılında 120 franchise şubesine ulaşmayı hedefliyor. Türkiye'deki gayrimenkul sektörünü batı standartları düzeyine çıkarmayı amaçlayan şirket, sektörde yetişmiş insan kaynağı yaratmak için bünyesine katılacakları yoğun bir eğitimden geçirecek.

'Amacımız marka oluşturmak'
Gayrimenkul sektöründe güvenirliliği artırmayı amaçladıklarını belirten Uzel Gayrimenkul Yatırım ve Yönetim Firması Genel Müdürü Arman Özver, Century 21 Avrasya'yı kaliteli, disiplinli bir marka olarak emlak danışmanlığında kurumsallaşmayı hedeflediklerini söyledi. Türkiye'de yaygın bir franchise ağı oluşturmak istediklerini belirten Özver, Century 21 Avrasya ana faaliyetlerinin yanı sıra emlak fiyatlarında standart - değerleme hizmeti vermeyi, finansman, taşımacılık, dekorasyon, gibi destek hizmetlerini de ağ sistemine katmayı planladığını ifade etti.

Batı standartlarında hizmet
Century 21 ile yapılan ortaklık ile Türkiye'deki emlak piyasasına batı standartlarında hizmet getireceklerini belirten Özver, 'Türkiye emlak sektörü çok geniş bir pazar. Yılda yaklaşık 5 milyon işlem hacmi gerçekleşiyor. Ve bunun 1 milyon 500 bini İstanbul'da oluyor. Tüm bunlara rağmen Türkiye'de emlak işlerinin yüzde 70'i hala 'sahibinden satılık' veya özel firmaların bir takım danışmalık hizmetleri ile yürütülüyor. Bizim amacımız kurumsal emlakçılık konusunda yapılacak yeniliklerle, Türk tüketicisinin daha iyi bir hizmetle, parasının ve emeğinin karşılığını daha üst düzeyde alabilmesini sağlamak. Bu noktada çağdaş ülkelerde emlak sektörü ne tür işliyorsa, aynı o sistemleri ve disiplinleri Türkiye'ye getirme konusunda çalışmalarımız olacak' diye konuştu. Türkiye'de emlak fiyatlarında standart değerleme sistemin eksik olduğunu ifade eden Özver, firma olarak emlak fiyatlarına standart - değerleme getirecek olan, ABD ve Avrupa'da yaygın olarak kullanılan Mortgage sisteminin Türkiye'ye getirilmesine öncülük etmek istediklerini söyledi.

Tek adresten alışveriş
Ortaklık ile Century 21 gayrimenkul sistemini Türkiye pazarında uygulayacaklarını belirten Özver, 'Müşterilerimizin tek adresten alışveriş yapmasını sağlayacağız' dedi. Emlak hizmetlerinin dışında müşterilerin ihticayı olan bir takım yan hizmetleri de müşterilerine sunacaklarını belirten Özver, 'Bizimle emlak alışverişi yapan müşterilerimize taşımacılık, dekorasyon, sigorta gibi yan hizmetleri de ağ sistemiz dahilinde sunacağız' diye konuştu. Century 21'i Türkiye'de gayrimenkul alanında bir numara yapmayı hedeflediklerini belirten Özver, Türkiye'de franchise ağını genişletmek istediklerini ifade etti.

Sektörde hareketlenme var
Emlak sektöründe yaşanan düşüşlerin ardından son günlerde hareketlenmelerin yaşandığında dikkat çeken Özver, 'Son günlerde sektörde enterasan hareketler oluyor. Özellikle üst grup denilen ve yatırım gücü olan insanlar için emlak piyasasında cazip fiyatlarla yatırım imkanları var. Ucuzlamış olan ürünlere Türk yatırımcısının ilgisi arttı. Bir de ekonomik koşullardan zorlanan insanlar, daha ekonomik evlere, ofislere, Türk lirası kiralara dönüyor. Bu da piyasayı hareketlendiriyor' dedi. Yabancı yatırımcının Türkiye'ye dönmeye başladığını da belirten Özver, bu gelişmenin de 2002 yılında emlak piyasanının yeniden yükselme trendine girmesinde etkili olacağını söyledi. Özver piyasanın 2002'nin sonbaharında yeniden 1998 öncesi volümlerine ulaşacağını sözlerine ekledi.

Emlak sektörü yüzde 50 daraldı
2001 senesinde emlak sektöründe özelikle İstanbul'da hacim ve fiyat bakımdan yüzde 50 oranında ciddi düşüşler yaşandığına dikkat çeken Uzel Gayrimenkul Yatırım ve Yönetim Firması Genel Müdürü Arman Özver, 'Emlak piyasasında keskin düşüşler yaşandı. Gelişmiş ülkelerde yatırımlarda, kar marjları yüzde 8, 12 gibi çok sınırlı ve sağlıklı. Türkiye'de ise bu sektörde, bire on, bire yirmi gibi kar marjları var. Bunlar kısa vadede geçici başarılar gibi gözüküyor. Ama uzun vadede sağlıklı rakamlar değil. Bu yüzden ciddi bir sorunla karşılaşıldığında düşüşlerde keskin ve acı oluyor' dedi. Türkiye'nin AB normlarına uymak istiyorsa daha kaliteli ve daha uzun vadeli hedeflerle ortaya koyması gerektiğini belirten Özver, 'AB normlarına uymak istiyorsak kar majlarını 1'e 20'ler yerine yüzde 8'ler seviyesine çekmeliyiz. Ancak böylelikle batı standartlarında hizmet verebiliriz' dedi.
Finansal Forum 

Aralık 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 diğer aylar için tıklayın

Ürün Tanıtımı

Çanakkale Seramik ve Kalebodur'dan Osmanlı - Topkapı Serisi 
Granit seramik yer karoları antik-parlak görüntüleri ile büyüleyen efektlere sahip... 
Duvar karolarında ise farklı doku ve desenlerin modern yorumları olağanüstü bir zerafet içinde sunuluyor.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz