reklam

Haberler
24 Aralık 2001 Pazartesi

İzmir Yarışması Sonuçları
İzmir Liman Bölgesi İçin Kentsel Tasarım Uluslararası Fikir Yarışması 17 Aralık 2001 tarihinde sonuçlanmıştır.

 

Van Kalesi ışıklandırılıyor
Urartu Kalelerinin en gökemlisi olan ve 1. Kral Sarduri tarafından yaptırılan Van Kalesi, geceleri de turizmin hizmetinde olacak. Vali Durmuş Koç, kalenin yanı sıra eski Van şehrinin de ışıklandırılacağını kaydetti.

Kanıt nerde? Dağa kaçtı...
Deprem davaları, enkaz örneklerinin yeterince ve usule uygun alınmadığı gerekçesiyle delil yokluğundan tıkandı. Son davada Yargıtay, 'mümkünse yeniden enkaz örneği' talep etti...

En havalı alan!
Atatürk Havalimanı'nın öyküsü, 1949'da yapımına başlanan ilk terminal binasının 1 Ağustos 1953'te Yeşilköy Havalimanı adıyla işletmeye açılmasıyla başladı. 10 bin metrekarelik alan üzerine kurulu terminal binası 22 milyon liraya mal oldu. Havalimanının çevresinde bugün Ataköy'de yükselen ne o devasa binalar ne de Florya'daki sıra sıra villalar vardı. Ekili arazilerle çevrili bölgede bazı aileler domuz yetiştiriyordu. Küçük ve mütevazı terminalin yerini bugünün kuruyla 4 trilyon 528 milyar 800 milyon liraya (306 milyon dolar) mal olan ve Türkiye'nin çağdaş yüzünü yansıtan yıllık 14 milyon yolcu kapasiteli dev bir terminal aldı.
Milliyet

Yeni İzmir Alman mimara emanet
Büyükşehir'in Alsancak Limanı ile Turan arasındaki bölgede kurulacak yeni İzmir için açtığı yarışmayı Alman mimar Brandi'nin projesi kazandı.
Büyükşehir Belediyesi'nin, Alsancak Limanı ile Turan arasındaki 550 hektarlık alanda kurulacak yeni İzmir için açtığı uluslararası proje yarışması sonuçlandı. Yarışmada birinciliği Almanya'dan katılan mimar Jochen Brandi'nin hazırladığı proje kazandı.27 ülkeden 140 projenin katıldığı yarışmada ikincilik ödülüne Türkiye'den Bünyamin Berman ve Dilek Topuz Berman'ın hazırladığı proje layık görüldü.

ICCROM'dan Ekinci'ye Onur Ödülü...
Kısa adı ICCROM olan (International Center for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property) "Uluslararası Kültürel Varlıkların Restorasyonu ve Korunması Çalışmaları Merkezi" tarafından düzenlenen; "Kültürel Mirasın Korunmasıyla ilgili Makaleler için Uluslararası Basın Yarışması"nda, Mimarlar Odası Genel Başkanı Oktay Ekinci'ye de, "Basında Sanatı Koruma Onur Odülü" verildi...

Moskova Havaalanı ihalesinde Türk firması birinci sırada
Şeremetyevo’ya çağdaş bir yeni terminal ihalesine katılan Tepe-Akfen-Summa Konsorsiyumu ilk üçe kalırken, Türk firmaları umutlu. Akfen Yönetim Kurulu Başkanı Akın, ilk üçe kaldık, birinci sırada olduğumuzu da biliyoruz” dedi.

Ulaştırmada 2002 önceliği; Tüp geçit
Ulaştırma Bakanı Oktay Vural, yeni yılda önceliklerinin İstanbul’un kentiçi ulaşımına uzun vadeli çözüm sağlayacak, kısa adı “Marmaray” olan tüp geçit ile banliyö hatlarının yapımı olduğunu belirterek, projenin uygun kredi kullanımı ile gerçekleştirileceğini söyledi.

Enerjide umut yeni HES'ler
36 proje tamamlandığında2008 yılı sonuna kadar mevcut kapasiteye 3 bin 538 megavat kurulu güç ve 11.5 milyar kilovatsaatlik enerji eklenecek. Yapımı devam eden 36 hidroelektrik santral (HES) projesi tamamlandığında, 2008 yılı sonuna kadar mevcut kapasiteye 3 bin 538 megavat (mw) kurulu güç ve 11.5 milyar kilovatsaatlik (kwh) enerji eklenecek.

İzmir'in planlamasıyla ilgili tek suçlu ilan edilen SİT Kurulu kendini savundu " Kentin önündeki engel biz değiliz"
İtiraf edelim ki; İzmir'in planlanmasıyla ilgili bugüne kadar hemen herkes SİT Kurulları'nı suçladı. Hatta üyeler, yatırımları engelledikleri iddiasıyla "vatan haini" olarak ilan edildiler. Belediye başkanları de seçim dönemleri geldiğinde bitirilemeyen, başlanamayan projelerin tek sorumlusu olarak SİT'i gösterip işin içinden çıkmaya çalıştılar. 

Çürük binaların sorumlularına ceza verilemiyor
20 bin kişinin öldüğü 17 Ağustos depreminden sonra açılan davalar, binaların inşa edildiği tarihte zemin etüt raporu aranmadığı gerekçesiyle beraatle sonuçlanıyor.

Bakan Akcan: Dere ıslahı belediyelerin görevi
Bayındırlık ve İskan Bakanı Abdülkadir Akcan, derelerin ıslah görevinin kendilerinde değil belediyelerde olduğunu belirterek, "Siyasi popülizmden dolayı, dere yatağına yapılan evler yıkılamıyor. Yıkmaya kalkarsanız koruyorlar" dedi.

Afganlı işadamı aranıyor 
Afganistan'da başlayacak yeniden yapılanma öncesinde Türk işadamları atağa geçerek, Türk - Afganistan İş Konseyi kurdu. Türk - Avrasya İş Konseyi'ne bağlı olarak kurulan Türk - Afgan İş Konseyi için Afganlı iş adamı aranıyor.

Yatağan temiz havaya kavuştu
Muğla’nın Yatağan ilçesinde, termik santraldan kaynaklanan hava kirliliğinin, baca gazı arıtma tesislerinin ekim ayının ikinci yarısından itibaren devreye girmesiyle çözüldüğü bildirildi.

Para makyaja gitmesin
MHP'li belediye başkanlarını altyapı yatırımlarına önem vermeleri konusunda uyaran Bahçeli, 'Şehrin makyajına para harcamayın. Önce alt yapıyı bitirin' dedi

Göcek Tüneli için yüklenici firma aranıyor
Yap-işlet-devret sistemine göre inşa edilecek Göcek tüneli için ilgili firmalardan önseçim başvuruları alındı.Karayolları Genel Müdürlüğü'nün yerli firmalar arasında yapımını ihaleye çıkardığı ve tüp olarak inşa edilecek Göcek tüneli projesine 10'a yakın firma ilgi gösterdi ve önseçim başvurusu yaptı. Yaklaşık 20 trilyon liralık özkaynakla finanse edilecek Göcek Tüneli ihalesinde fiyat ve teknik teklifler idarenin belirleyeceği ve uygun göreceği firmalardan, ileride ilan edilecek bir tarihte alınacak.

Bayındırlık destekli inşaat sektörü zirvesi
Türkiye İnşaat ve Tesisat Müteahhitleri işveren Sendikası (İNTES), Bayındırlık Bakanlığı'nın desteğiyle sektörün sorunlarının ele alınacağı bir İnşaat Zirvesi düzenliyor.İNTES'ten yapılan açıklamaya göre; Shereton'da yarın yapılacak toplantı İNTES, TİSK ve TOBB başkanlarının açılış konuşmalarıyla başlayacak. Toplantıya Devlet Bakanları Faruk Bal, Şükrü Sina Gürel ve Tunca Toskay ile çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, Ulaştıma Bakanı Oktay Vural ve Maliye Bakanı Sümer Oral da katılarak birer konuşma yapacaklar
Dünya

'Century 21' bayi adayları ile buluşuyor 
Century 21'in Türkiye temsilcisi Uzel Emlak Hizmetleri'nin merkez ofisinde her Perşembe saat 19:00'da gerçekleşen seminerlere ilginin büyük olması nedeni ile, geçen haftadan itibaren Salı günleri de seminerler düzenlenmeye başlandı. Koşulsuz müşteri memnuniyetini ilke edinen Century 21, kendi işini kurmak isteyen, özgüveni olan ve kurum kültürünü özümseyecek girişimcilerle bu seminerler aracılığıyla biraraya gelme olanağını buluyor. Kurumsal emlakçılık disiplini ve etiğine bağlı, en üst düzeyde eğitilmiş bayii ve emlak danışmanları ağı oluşturarak gayrimenkul sektörünü batı standartlarına çekmeyi amaçlayan Century 21 = Avrasya, 2002 yılının sonuna kadar Türkiye genelinde 120 şubeye ulaşmayı hedefliyor. Kurumun, emlak danışmanlığının yanı sıra emlak değerleme hizmeti, uzun vadeli finansman imkanları, taşımacılık, dekorasyon gibi destek hizmetleri de verecek olması bayi adaylarının en çok dikkatini çeken konuları oluşturuyor.
Finansal Forum

Zafer Meydanı açıldı
İki ay önce Nazilli Köprübaşı'ndaki Zafer Meydanı'nda 11 büfeyi yıkan Aydın Belediyesi, dün aynı yerde, deftardarlık önünde bulunan 8 dükkân ve minibüs garajının önündeki iki büfeyi daha yıktı.

Katlı otoparkın üstü çocuk parkı
Levent'te ‘Zemin Üstü Yeşil Park, Zemin Altı Katlı Otopark’ın temelini çocuklarla birlikte atan Beşiktaş Belediye Başkanı Yusuf Namoğlu ‘‘Burası, bir savaş sırasında sığınak olarak da kullanılabilecek’’ dedi. Başkan Namoğlu, proje ile ilgili şu bilgileri verdi: ‘‘Otopark 11 bin 500 metrekarelik bir alanda inşa edilecek. 3 katı yerin altında olacak otoparktan 450 civarında araç yararlanabilecek. 4 bin 500 metreküplük bir kazı yapılacak ve 21 bin 350 metrekare kalıp kullanılacak. Tesis 2002 yılının 11'inci ayına kadar hizmete açılacak.’’ Beşiktaş Kaymakamı Mehmet Emin Avcı ise ‘‘Bu gibi akıllı ve mantıklı işler yapıldığında halkımız son derece mutlu oluyor’’ dedi. Beşiktaş Belediye Başkanı Namoğlu, Beşiktaş Kaymakamı Avcı ve öğrenciler tarafından otoparkın temeli atıldı.
Hürriyet

Balkon Cezası
Mavişehir sakinleri, Karşıyaka Belediyesi'nden ceza kararı çıkarsa İzmir'deki bütün kapalı balkonları ihbar edecek. Karşıyaka Belediyesi'nin keseceği "balkon cezasını" bekleyen Mavişehirliler, ceza almaları halinde toplu dava açacaklarını ve İzmir genelinde balkonlarını kapatanları ihbar edeceklerini söyledi.

Türkiye tarihini geri istiyor
Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'deki müze ve camilerden çalınan ''Türk sanatının'' önemli örneklerinden ''kutsal içerikli'' sekiz parça yapıtı satın alıp sergileyen Danimarka'daki ''David Samling Müzesi'' nden geri verilmesini istedi.

Solomon adalarında 7.0 büyüklüğünde deprem
Wellington - Büyük Okyanus'taki Solomon takım adalarında, dün akşam geç saatlerde 7.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.Başkent Honiara'da yaklaşık 2 dakika süreyle hissedilen ve bölgedeki 900'den fazla adayı etkileyen depremin merkezi hakkında kesin bilgi verilmedi.Depremin, mal veya can kaybına açıp açmadığı açıklanmazken, halkın panik içinde sokaklara çıktığı belirtiliyor.
Turk.net 

Aralık 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 diğer aylar için tıklayın

Diyaloğun beşinci konuğu Emre Arolat  25 Aralık 2001'de Diyalog bölümümüze konuk oldu ve  sorularınızı yanıtladı.

Emre Arolat
Arkitera Forum'da Diyalog Buluşmasını okumak için tıklayın.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz