reklam

Haberler
26 Aralık 2001 Çarşamba

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Basın Açıklaması Yaptı:"Kordon'a Otoyol Yapılamaz, Viyadükler Yasalara Aykırıdır, İzmirliler Bugünkü Kordon'a Sahip Çıkacaktır"

Şehircilik bilimi, planlama ilkeleri ve kamu yararına aykırı olarak Kordon'a altı izli hızlı yol yapılması projesi, "Kordonyolu" ve bir parçası olan viyadükler çeşitli aşamalarda bütün mahkemelerce iptal edilmiştir.

Mahkeme kararlarına rağmen 24.12.2001 tarihli gazetelerde Sn. Bayındırlık ve İskan Bakanı ile Sn. Ulaştırma Bakanı'nın "Viyadükler tamamlanacak, milyonlarca dolarlık yatırımlar yarım kalamaz, tüyü bitmemiş yetimin hakkı var" şeklindeki yorumlarını üzülerek izledik.

Hükümet üyesi Bakanların öncelikle hukukun üstünlüğü ilkesi ile yargı kararlarının güvencesini oluşturmaları gibi bir sorumlulukları bulunduğundan sayın bakanların açıklamalarını talihsizlik olarak yorumluyoruz.

Sayın bakanların öncelikle mahkeme kararlarına rağmen Kordon'un nasıl doldurulduğunu, mahkeme kararlarına rağmen viyadüklere nasıl başlandığını ve "tüyü bitmemiş yetimlerin" de hakkı bulunan bu dar gelirli ülkenin kıt kaynakları olan milyonlarca dolarının bu viyadüklere nasıl harcandığını sormaları bu kapsamda Bakanlıklarındaki sorumluların hesap vermelerini sağlamaları gerekmektedir.

Çünkü Kordon'a yol yapılamayacağı, Balık Hali'nin tescil kararının 1997 yılında Danıştay tarafından onanmasıyla kesinlik kazanmıştır. Viyadüklerin yapımına ise 1997 yılında başlanmıştır. Ayrıca Kordonyolu amacıyla yapılan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 1/5000 ölçekli imar planını yine mahkemeler 1996 yılında iptal etmiş, mahkemenin bu kararı bypass edilerek Kıyı Kanunu gerekçe gösterilerek Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yeniden 1/5000 ölçekli planları onaylamıştır. Daha sonra aynı Bakanlık Balık Hali ile Cumhuriyet Meydanı arası bölümü kendisi iptal etmiştir.

Görüldüğü gibi burada asıl yapılması gereken, hukuka karşı hile yoluna başvuranların, planları kendileri iptal eden Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ilgililerinin, 2-3 milyar dolar borç arayan ülkemizin milyonlarca dolarını kent içi ulaşıma hiçbir yararı olmayacak ve mahkeme kararına aykırı viyadüklere yeniden harcamaya kalkmasını hem ulusal ekonomi hem de hukuk devleti ilkeleri açısından son derece sakıncalı buluyoruz.

Bu özet değerlendirmeler sonucunda; İzmir kent halkının Kordon'da yol istemediğini, bugünkü düzenlemeden memnun olduğunu, ülkemizin bu zor ekonomik koşullarında, bin bir güçlükle bulunabilen milyonlarca doların hukuk dışı viyadüklere devam etmek için heba edilmemesi gerektiğini belirtiyor, eğer kaynak bulunabiliyorsa çevreyolunun bir an önce tamamlanmasına ve ulaşım alt yapısına harcanmasını talep ediyoruz.

Çağdaş ve uygar bir kentin kimliğine ve kültürel değerlerine saygılı, otomobil ya da taşıtları değil, insanı ve yayayı öncelikli alan çağdaş planlama kentleşme ilkeleri ile elde edilebileceğini kamuoyuna saygıyla duyururuz.
Arkitera

Aralık 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz