reklam

Haberler
18 Aralık 2001 Salı

Kuzey Hazar'dan Türkiye ve diğer yönlere petrol boru hatları planlanıyor 

ANTHONY ROBINSON
Kuzey Hazar'ın, yüzlerce daha küçük rezervlere de sahip olduğu sismik çalışmalar sonucunda belirlenen ancak henüz onaylanmayan büyük bir petrol bölgesi olduğuna artık şüphe yok. Dışişleri Bakanı Yerlan İdrissov'a göre Kazakistan bu yıl itibarıyla 40 milyon ton petrol çıkartacak ve kondense edecek. Bu 10 yılın sonlarına doğru ise aynı miktarın 250 milyon tona ve kısa bir süre sonra da 400 milyon tona yaklaşacak.
Petrol endüstrisi yetkilileri ise daha ihtiyatlı konuşurken, Kaşgan konsorsiyumunun ticari açıklamalaırnı ancak 2002 yılının sonlarına doğru yapabileceğini ve söz konusu petrol bölgesinin çıkartılabilir petrol kapasitesinin ancak o zaman anlaşılacağını belirtiyor.
Ancak, ihtiyatlı görüşler açısından dahi, 67 milyon ton kapasiteli CPC ve Azeri Chirag - Güneşli. Bölgelerinden Gürcistan limanı Supsa'ya taşıyan 18 milyon ton kapasiteli Bakü - Supsa hattının yeterli olmayacağı açık bir şekilde görülüyor.
Eninde sonunda, Hazar'dan bütün yönlere doğru güzergahlar açılacak - Batıya doğru Gürcistan ve Türkiye'ye, doğuya doğru Kazakistan'ın kendisine ve Çin'e, hatta güneydoğuya doğru Afganistan üzerinden Pakistan ve Hindistan'a doğru. Siyasi anlamda artık bu güzergah da düşünülemez değil.
Teknik ve finansal anlamda, en kolay ve en ucuz ihracat çözümü, Rusya üzerinden kuzeye veya İran üzerinden güneye doğru yeni güzergahlar inşa etmek. Yol ne kadar kısa olursa maliyetler de o kadar düşüyor.
Ama herşey maliyet demek değil. İdrissov'a göre, ABD şirketleri tek başlarına 4 milyar dolar yatırırken ve uluslararası petrol şirketleri bu güzergahların maliyetlerini karşılarken, bu şirketlerin görüşlerinin dinlenmesi gerek.
Siyaset bir yana, Hazar'dan İran yoluyla güneye petrol aktarmak, Basra Körfezi üzerinden daha da çok petrol geçmesi anlamına geliyor ve bu da istikrarsız Ortadoğu'ya global bağımlılığı daha da artırıyor. Rusya ve Gürcistan üzerinden Karadeniz'e daha çok petrol aktarmak, Boğazlar ve Çanakkale Boğazı üzerindeki trafiği yoğunlaştıracak. Türkiye, ekoloji, güvenlik ve politik - ekonomi bağlamlarında buna şiddetle karşı çıkıyor.
Rusya'nın Karadeniz'deki dar boğaz sorununa yanıtı, Baltık limanları üzerinden ihracatı artırmak. Bunların arasında Finlandiya Körfezi üzerindeki yeni Rus limanı Primorsk da var. Ayrıca Rusya, teklif altındaki Bulgarların Burgas limanından Kuzey Ege'deki Alexandropoulos limanına çekilecek yeni bir güzergah seçeneğinin de incelemeye alınmasını istiyor.
ABD hükümeti, Kazakların Aktau limanından başlayarak, Hazar'ı geçen ve Bakü'den Azerbaycan, Gürcistan ve doğu Türkiye yoluyla, Akdeniz'deki Türk limanı Ceyhan'a doğru inşa edilecek geniş kapsamlı ve pahalı bir güzergahtan yana ağırlık koyuyor. Bu güzergah Boğazları devreden çıkartıyor, ancak, Kürdistan ve bir hayli sarp ve dağlık bir bölgeden geçiyor.
Bu güzergah, başlangıçta, Bakü Tiflis Ceyhan boru hattı olarak planlanmıştı, ancak o zaman güney Hazar'da gerçekte olduğundan çok daha fazla petrol bulunacağı varsayımı yürülükteydi.

Garantiye gerek var
Bu proje, ancak Kazakistan'ın günde 80 bin varil petrol garanti etmesi halinde geçerlilik kazanabilecek - projenin Aktau'ya kadar uzatılma nedeni de bu. Aktau, Tengiz'den, Kaşgan'dan ve Karacaganak'den petrol alacak.
Ancak, sistemi Aktau'ya kadar uzatmak demek, 2 bin kilometrelik pahalı bir güzergah daha kurmak anlamına geliyor. Bu güzergah ekolojik olarak kırılgan bir denizden ve dört devletten geçmek zorunda. Yine de, ve faturayı ödeyecek olan petrol şirketlerinin ekonomik fizibiliteye ilişkin şüphelerine rağmen, bu güzergahın gerçekleşme olasılığı var.
Ancak, üst düzey Kazak yetkilileri, kendi seçeneklerinin, bir sonraki güzergahı güneyden, İran'da geçirmek olduğunu açık ve net bir şekilde ifade ediyor. Tahran'ın ve 65 milyonluk nüfusunun büyük bir kısmının İran'ın kuzeyinde yer alması, bu ülkeyi, Kazak buğdayı, çeliği ve diğer petrol dışı ürünler açısından cazip bir hale getiriyor.
ABD'nin İran'a karşı pozisyonu ve orada ABD şirketlerinin iş yapmasına konulan ambargolar bağlamında, 11 Eylül'den önce böyle bir teklif hemen hemen siyasi olarak olanaksız olacaktı.Ancak, dünün belirsizlikleri, Dünya Ticaret Merkezi sonrası dünyasında artık geçerli değil - özellikle, ABD ile Rusya arasındaki yakınlaşmaların olumlu değişikliklere neden olduğu Hazar ve Orta Asya bölgesi, muhtemelen, bu değişikliklerin en dramatik olarak sergilendiği yerler olacak.
Finansal Forum

Aralık 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 diğer aylar için tıklayın

Poster

Buy Brooklyn Bridge at AllPosters.com

Brooklyn Bridge
Poster
36 in. x 24 in.
item #: 96811
$7.99

Bu posteri AllPosters.com'dan satın almak için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz