reklam

02 Ocak 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Deprem konutlarının zemini kayıyor

Adapazarı’nda 2 bin kalıcı konutun bulunduğu Karaman Mahallesi’nde, yağmurlardan sonra zeminde kaymalar ve çökmeler oluştu. Kayan binalar içerisinde Sağlık Ocağı da yer alıyor.
Adapazarı’nda Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yaptırılan kalıcı konutların inşa edildiği Karaman Mahallesi’nde, yer yer zemin kaymaları olduğu görüldü. Sağlık ocağı ve bazı konutların zemininde kayma sebebiyle çatlaklar, yollarda da çökmeler oluştu. Sakarya Valiliği bölgede inceleme başlattı. Zemininin sağlam olması sebebiyle kalıcı konutların yapıldığı Karaman’da böyle bir olayın meydana gelmesi, çevre sakinlerini korkuttu.

8 bin konut projeli Karaman Mahallesi’nde 2 bin konut tamamlanarak bir süre önce depremzedelere verilmişti.

Kalıcı konut alanında, yağışlı havalar sonrası toprağın da yumuşamasıyla meydana gelen kaymalar sonucu, sağlık ocağı ile bazı konutlar normalden eğimli hale geldi ve giriş katlarında çatlaklar oluştu. Hollanda’daki insani yardım kuruluşu Cordaid tarafından yaptırılan ve Sağlık Bakanı Osman Durmuş’un da bölgeye geldiğinde incelemelerde bulunduğu sağlık ocağı binasında, normalin dışında bir eğim oluştuğu, iç duvarlarında ve giriş merdivenlerinde çatlak, arka kısmındaki caddede ise yer yer çökmeler meydana geldiği görüldü.

Bazı konutların giriş ve üst katlara çıkışı sağlayan merdivenleri ile arka kısımlarındaki istinat duvarlarında oluşan çatlamaların yanı sıra giriş kat balkonlarının zemininde görülen çökmeler, vatandaşları kaygılandırıyor. Mahalle sakinleri, yetkililerden binaların sağlam olduğuna dair belgelerin ve raporların kendilerine gösterilmesini istedi. Sakarya Valisi M. Cahit Kıraç, olayın kendilerine intikal ettirilmesi üzerine inceleme başlattıklarını söyledi. Bölgede zemin kayması olup olmadığının, Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü’nün uzman ekipleri tarafından belirleneceğini ifade eden Kıraç, “Bölgede inceleme başlattık. Uzmanların hazırlayacağı rapora göre hareket edilecektir. Çünkü, gerçekten zemin kayması olup olmadığını henüz bilmiyoruz.” diye konuştu. Kıraç, ciddi bir tehlikenin olmadığını ve gerekli önlemlerin alındığını kaydetti. İnşaat Mühendisleri Odası ile Sakarya Üniversitesi de bilimsel bir heyet oluşturarak, kalıcı konutlardaki zemin kaymalarını araştıracak. İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şube Başkanı Ahmet Erdem, kaymaların müteahhitler tarafından bina altlarına yapılan dolguların yetersizliğinden kaynaklanmış olabileceğini belirtti. Erdem, söz konusu bölgenin, 1990 yılında Adapazarı Büyükşehir Belediyesi ile Maden Tetkik Arama (MTA) tarafından ‘zemini sağlam bölge’ olarak belirlendiğini ve depremden sonra yapılan bilimsel çalışmalarla bu bölgenin zemininin yerleşime uygun olduğuna onay verildiğini hatırlattı.
Zaman

Aralık 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 diğer aylar için tıklayın

Diyalog 2002'nin ilk konuğu Murat Tabanlıoğlu  10 Ocak 2002'de Diyalog bölümümüze konuk olarak sorularınızı yanıtladı.

Murat Tabanlıoğlu

Arkitera Forum'da Buluşmayı okumak için tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz