reklam

02 Ocak 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Leblebici Hanı SİT'e takıldı

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, akan çatıyı onarmak isteyen Kemeraltı Leblebici Hanı esnafına izin vermedi

Son yağmurlarla birlikte iyice bozulan ve akan çatıyı tamir ettirmek Kemeraltı Leblebici Hanı sakinlerine, binanın 3. Derece SİT olması nedeniyle izin verilmedi. SİT olduğu için çivi bile çakılamayan Leblebici Hanı, İzmir'in "SİT mağduru" mekanları arasında yerini aldı. Çoğu zücaciyeci olan 45 esnaf, akan çatıyı onarabilmek için Konak Belediyesi ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan onay beklediklerini ifade ederek, "Kendi sorunumuzu kendimiz çözelim diyerek, aramızda para topladık. Bir kısmımız kiracıyız. Yarın öbür gün başka yere gidince bu paralar yanacak. Ama yine de müşterimiz ve hanımız için bu girişimi başlattık, yazık oldu. Konak Belediye Başkanı Sayın Erdal İzgi'den destek bekliyoruz" diye konuştular.

Esnaf dayanışması
Leblebici Hanı esnafı 1.5 yıl önce aralarında para toplayarak, hanın üzerini yarısı demir yarısı fiber olan prefabrik bir örtüyle kapatmak istedi. Hanın, Kemeraltı'na yakışacak bir görüntüye kavuşmasını isteyen esnaf, mimarlar ve mühendislerle görüşerek modern bir çatı projesi hazırlattı.
Aralarında topladıkları 13 milyar lirayla çatı için proje hazırlatıldı, malzeme alındı.
Ancak, Koruma Kurulu'nun 1984'den beri SİT kapsamına aldığı hanın, üzerini kapatmak isteyen esnafa izin çıkmadı. Yağmurdan korunmak isteyen esnaf, Konak Belediyesi'nin, "üzeri örtülebilir" diye onay vermesini bekliyor.

Onay vermemiz mümkün değil
Konak Belediyesi yetkilileri, belediyenin tek başına hanla ilgili "üzeri örtülebilir onayı" vermesinin mümkün olmadığı söylediler.
Konak'ta, Konak Meydanı, İki Çeşmelik, Fevzipaşa ve Varyant arasındaki bölgede koruma amaçlı imar planı hazırlandığı, 1.5 yıl önce başlatılan çalışmaların Şubat veya Mart ayı'nda tamamlanacağı ifade edilerek, "Leblebici Hanı'nı ayrı bir kategoride değerlendirmek mümkün değil. Koruma amaçlı imar planı hazırlandığında bu bütün içinde Leblebici Hanı da değerlendirilecek" denildi.

"han esnafı şikayetçi"
Ahmet Bayram:(dik yakalı montlu-
"En kısa zamanda hanın üzerinin örtülmesini istiyoruz. Yaz-kış eziyet çekiyoruz. Mallarımız zarar görüyor. Hanın üzerini brandayla kapatıyoruz, kopuyor. Her seferinde tekrar yapıyoruz. Modern görünümde çatı yapmak istedik. Bizce buranın SİT olabilecek bir yanı yok. Tarihi bir bina değil. Neye göre SİT ilan ediyorlar. Geçen yılın parasıyla 103 milyon lira verdim. Yine de sonuç alamadık"
Yeni Asır

Aralık 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 diğer aylar için tıklayın

Diyalog 2002'nin ilk konuğu Murat Tabanlıoğlu  10 Ocak 2002'de Diyalog bölümümüze konuk olarak sorularınızı yanıtladı.

Murat Tabanlıoğlu

Arkitera Forum'da Buluşmayı okumak için tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz