Haberler

İstanbul’a ilk kez geldim, Flexi Card’ı çok beğendim

Tarih: 18 Eylül 2006 Kaynak: Hürriyet
12-17 Eylül tarihleri arasında gerçeklerilen İstanbul Tasarım Haftasına katılmak için İstanbul’a gelen Universite Paris X öğretim üyesi Profesör Brigitte Borja De Mozota endüstriyel ekonomiden bireysel ekonomiye geçişle birlikte tasarımın öneminin arttığını söylerek, "Türkiye’de tasarımları çok yakından tanıma olaağım olmadı. İstanbul’a iş için ilk kez geliyorum. Ancak, Garanti Bankası’nın Flexi kartın tasarıını çok beğendim. Kişiye özel ayarlanabilir bu ürün, bugünün pazarına hitap ediyor. Dünyanın nereye gittiğini gösteriyor" dedi.

Tasarım Yönetimi İstanbul Gibi:
Tasarım yönetiminin iki kültür arasında köprü görevi gören İstanbul’a benzerliğine dikkat çeken Borja "Dünyanın her yerinde tasarımcılar yöneticileri yaratıcı olmmakla, yöneticiler de tasarımcıları farklı bir gezegende yaşamakla suçlar. Bu iki grubun anlaşabilmesi için tasarımın iyi şekilde yönetilmesi gerekir. Yönetilmeyen bir tasarım başarılı olamaz" dedi.

Tasarım Gezegeni Yok:
Tasarımcıların sandığının aksine dünyada tasarım gezegeni diye bir yer olmadığına dikkat çeken De Mozota "I Pod çok başarılı bir ürün oldu. Ancak, bu başarı yalnızca tasarımından kaynaklanmadı. İnce yapısıyla estetik olarak çok eğenilen I Pod, binlerce şarkının dinlenmesine olanak sağlamasa, aynı başarıyı yakalayamazdı. İnsanlar artık sadece estetik görünüşe para ödemek istemiyor" dedi

Estetik Kaygılar Ön Planda:
Dünyada tüm kültürlerde farklı olana ilginin arttığını söyleyen De Mozota "Estetik değerler gün geçtikçe daha öne çıkıyor. Herkes dışarıdan güzel göründüğünü, çantasıyla ayakkabısının uyum sağladığını bilmek istiyor. Ama, fark yaratmak için tasarım yeterli olmuyor. Alışverişte seçim yaparken tüketici hizmeti de ön planda tutuyor" dedi.

Kimin Başarısı Bilinmiyor:
Şirketlerin karar alırken optimumu yakalamaya çalıştığına dikkat çeken De Mozota "Dünyada hala bir ürünün başarısının tasarımdan mı yoksa pazarlamadan mı geldiği konusunda bir araştırma yok. Başarıya hangsinin ne kadar katkı sağladığı bilinmiyor. Şirketler karar alırken Tüketici ile işbirliği yapıyor. Estetik kararlar tüketiciye soruluyor" dedi. Ürün üzerine değer katan tasarımın ölçüsünün pazarlama olduğunu söyleyen De Mozota şöyle konuştu: "Tasarım bir proses olsa da biz estetik ekonomiye bakıyoruz. Gerçek hayat için tasarımcının bir tür silaha ihtiyac var. Tasasarım ekonomik bir silahtır. Ama tasarımcının bu silahı kullanabilmesi için kolektif düşünmesi gerekir. Dünya hızla değişiyor. Artık endüstriler birbirine karşı savaşmıyor. Şirketlerin hangi pazarda olduğu bile belli değil."
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.