Haberler

İzmir Nazım Plana Kavuştu

Tarih: 12 Ekim 2006 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, hazırlıklarını iki yıldır sürdürdüğü İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planı, 9 Ekim 2006 günü yapılan meclis toplantısında oyçokluğu ile kabul edildi. Oturuma katılan 169 meclis üyesinden 114’ü, plana olumlu oy kullandı. Oylamadan sonra yaptığı konuşmada meclis üyelerine teşekkür eden Başkan Aziz Kocaoğlu, Kentsel Bölge Nazım İmar Planı’nın İzmir’e hayırlı olmasını diledi. Başkan Kocaoğlu, “İzmir’in 25-30 yıllık gelişimine ışık tutacak anayasasını hazırladık. Eksiklikler olabilir ama kentin çıkarlarını savunduk. Meclisimiz, kişisel çıkarlara karşı durarak tarihi görevini yerine getirdi. Hepinizi kutluyorum. İyi bir sınav verdik” dedi.

İzmir’in, uyumlu çalışma ortamına her zamankinden daha çok ihtiyacı bulunduğunu kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, aynı duyarlılığı tüm kanaat önderlerinden de beklediğini ifade etti. Başkan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü.

“Kimsenin, uyumlu havayı bozmasına izin vermeyeceğiz. Kentin, toplumun değerleri bize emanettir. O değerlerin yılmaz bekçisiyiz. Bunlar namusumuzdur. Meclis, kentin korunması, gelişmesine öncülük yapavcağını kanıtladı. İzmirliler ne kadar övünse azdır. Ben de hem başkan hem yurttaş olarak meclisle övünüyorum. Master plan hayırlı olsun. İzmir’in yolu açık olsun.”

19 ilçe, 38 ilk kademe belediyesi ve 164 orman köyünü içine alan 526 bin kilometrekarelik alanı kapsayan yeni bir nazım imar planını, belediye bürokratları ve bilim adamlarından oluşan 49 kişilik bir ekip hazırladı. "İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planı", mecliste görüşülmeden önce belediye başkanları, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının görüşlerine sunuldu.

Hedefler Sıralandı
Bir vizyon ortaya konan planda toplumsal, ekonomik ve mekansal hedefler sıralandı. İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planı (İKBNİP) adı verilen planda, çözüm bekleyen problem alanları ve çözümler tek tek belirlendi. Planda; mevcut sorunların çözümü ve gelişim alanlarının belirlenmesi amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı alanın bütünü, 7 ayrı Program Alanı 'na bölünerek ele alındı.

Bu Program Alanları ve Kentsel Gelişme Alt Yöreleri'nin her biri için nelerin yapılması gerektiği; hangi sektörlerin gelişeceği, nüfus hareketleri, yapılaşma, tarım alanları, su havzaları, korunması gereken doğal ve tarihi sit alanları, sanayi bölgeleri, turizm bölgeleri, yeşil kuşak alanları, kentsel dönüşüm projelerinin uygulanacağı alanlar belirlendi.

Nüfus artış hızı azaldı
Büyükşehir Belediye Meclisisce kabul edilen İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planı'nda, "Güzelbahçe-Narlıdere, Balçova, Konak, Bornova, Karşıyaka, Çiğli ve Menemen’i" kapsayan bölge bir çanak içinde yer alan "merkez kent" olarak tanımlanıyor ve bu bölgenin aşırı yapılaşma ve nüfus yoğunlaşması nedeniyle gelişme performansını kaybettiğine dikkat çekiliyor. İyileştirilmesi öngörülen bu bölgede; hizmet sektörü, liman ve ticaret gibi aktivitelerin geliştirilmesi hedefleniyor.

Son yıllarda İzmir'de bir daralma yaşandığına ve buna bağlı olarak da göç ve nüfus artış hızının önemli ölçüde yavaşladığına dikkat çekilen planda, bu durumun bir fırsat olarak da değerlendirilebileceği belirtilerek şu görüşe yer veriliyor:

"Mevcut onaylı planların tarif ettiği bu alanlarda temel mesele, yerleşimlerin ne yönde, ne kadar ve nasıl büyüyeceği değil; sürdürülebilirlik, yaşanabilirlik ve hakçalık ilkelerinin nasıl gerçekleşeceği, daha sağlıklı, güvenli ve standartları yüksek, performansı iyi bir kentsel bölgenin nasıl yaratılacağı meselesi olarak tarif edilmelidir."

Yeni üniversite kampus alanı olarak Menemen’e bağlı Koyundere beldesinde 246.7 hektarlık alan belirlenirken, Karşıyaka’da da 25 hektarlık alan kamu kuruluş alanı olarak ayrıldı. Metro sistemini desteklemek amacıyla Üçkuyular’da 2.500 araçlık otopark alanı tanımlanan planda, kent merkezinde Konak, Bornova, Karşıyaka ve Narlıdere’de 155 hektar turizm tesis alanı olarak ayrıldı. Planda, mevcut metro hatlarına eklenecek yeni hatlar ve hafif raylı sistemin inşa halindeki Aliağa-Menderes hattı ile Bergama-Selçuk genişleme projelerine de yer verildi.

Neresi, Nasıl ve Ne ile Gelişecek ?
Yeni İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planı’nda İzmir, 7 Program Alanı ve Kentsel Gelişme Alt Yöreleri'ne bölünerek, buralarda neler yapılacağı, nasıl ve hangi sektörlerin gelişeceği belirleniyor.

İzmir Merkez Kent Ana Program Alanı Stratejileri
Liman kenti kimliği tarif edilen merkez kentte; ticaret, turizm, iş hizmetleri, yüksek teknoloji üretimi; yatırım sektör ve konuları olarak ise "Eğitim, sağlık, teknik alt yapı, fuar, büyük ölçekli açık ve yeşil alanlar tema parkları hedefleniyor.

Aliağa Program Alanı-Kuzey Kentsel Gelişme Alt Yöresi Stratejileri
Sanayi kenti kimliği öngörülen bu bölge, İzmir Kentsel Bölgesi'nin üretim ve aktarım noktası olarak tanımlanıyor. Endüstriyel üretim, enerji ve yük limanı işlevleri gelişme sektörleri olarak belirlenirken, yatırım alanları olarak da "Liman, teknik alt yapı, Organize Sanayi Bölgesi, uzmanlaşmış eğitim, tekne-yat-gemi imalat alanı ve sergiler-fuarlar" ön plana çıkarılıyor.

Kemalpaşa Program Alanı - Doğu Kentsel Gelişme Alt Yöresi Statejileri
Tarım - sanayi kenti kimliği ile tarımsal üretim ve endüstriyel işleme merkezi rolü biçilen bölgede, yatırım alanları olarak da "Tarımsal iyileştirme-sulama-demiryolu ulaşımı, enerji, OSB, teknik alt yapı ve uzmanlaşmış eğitim" hedefleniyor.

Torbalı Program Alanı - Güney Kentsel Gelişme Alt Yöresi Stratejileri
Torbalı için de "tarım - sanayi kenti" kimliği ve tarımsal üretim ve endüstriyel işletim rolü öngörülüyor.Tarımsal iyileştirme, sulama, demiryolu ulaşımı, enerji, OSB, teknik alt yapı ve uzmanlaşmış eğitim alanlarının geliştirilmesi hedefleniyor.

Urla Program Alanı ve Batı Kentsel Gelişme Alt Yöresi Stratejileri
"Düşük yoğunluklu yaşama merkezi" kimliği ve "konut gelişme merkezi" rolü biçilen Urla yöresinde tarım-eğitim ve konut gelişme sektörleri, "Tarımsal iyileştirme, sulama, hafif raylı taşıma sistemi, pansiyonculuk, hobi bahçeciliği, yumuşak turizm-sağlık turizmi ve spor kampçılığı" olarak hedefleniyor.

İzmir’in Etrafı Yeşil Kuşakla Çevriliyor
6. Yeşil Kuşak Program Alanı
A: Kuzey-Batı Yeşil Kuşak (Gediz Havzası)
"Tarım ve rekreasyon zonu" olarak tarif edilen bu bölgede organik tarım üretimine katkı ve yapılaşma ile kentin çevresinde konut saçaklanmasının önlenmesi hedefleniyor. Bölgede, tarım ve endüstriyel üretimin ağırlıkla gelişmesi öngörülen bu yörede, tarımsal iyileştirme, sulama, günübirlik rekreasyon alanları ve yaban hayatı koruma yatırım alanları olarak belirleniyor.

B:Kuzey Yeşil Kuşak Alt Program Alanı (Emiralem-Yamanlar Kuşağı)
"Tarım, orman ve rekreasyon zonu". Merkez kentin kuzey saçaklanması yeşil alanlar ile önlenecek, tarımsal iyileştirme, sulama, günübirlik rekreasyon, ağaçlandırma ve geçici konaklama yatırım sektör ve alanları olarak gelişecek.

C: Doğu Yeşil Kuşak Alt Program Alanı (Belkahve-Nif Havzası)
"Tarım, orman, turizm ve rekreasyon zonu". Merkez kentin doğu bölgesinde konut saçaklanmasını önlemek ve İzmir Kentsel Bölgesi'nin rekreaktif turizm yükünü üstlenme rolü biçilen bu böglede gelişmiş sektörler olarak tarım-orman ve günübirlik rekreasyon; yatırım sektör ve alanları olarak ise "Tarımsal iyileştirme, sulama, günübirlik rekreasyon, ağaçlandırma, geçici konaklama ve golf turizmi" hedefleniyor.

D: Güney Yeşil Kuşak Alt Program Alanı (Tahtalı Havzası)
Su kaynağı ve barajlar zonu kimliği taşıyan bu bölgenin, İzmir'in su ihtiyacını karşılayacağı ve günübirlik rekreasyon olanaklarını sağlayacağı belirtiliyor. Tarım-orman, alt yapı ve günübirlik rekreasyon gelişmiş sektörler olarak tarif ediliyor.

E: Batı Yeşil Kuşak Alt Program Alanı (Demircili Kuşağı)
Doğa turizmi zonu kimliği taşıyan bu bölgenin, günübirlik rekreasyon olanakları sağlayacağı ve doğa turizmini geliştiriceği belirtiliyor. Yatırım sektör ve alanları olarak tarımsal iyileştirme, ağaçlandırma, günübirlik rekreasyon, doğa turizmi ve geçici konaklama hedefleniyor.

7. Turizm Koridorları Program Alanı
A: Selçuk-Seferihisar Turizm Koridoru Alt Program Alanı
Tarih ve turizm zonu olarak belirlenen bu bölge, kıyı oryantasyonlu turizm yatırımlarını ve rekreatif kullanım türlerini üstlenecek. Turizm, ikinci konut, günübirlik rekreasyon turizmiyle gelişmesi hedeflenen bölge, turizm tesis alanları, kara ve deniz avcılığı, arkeolojik ören yeri düzenlemeleri, tarih ve turizm turları yatırım alanları olarak öngörülüyor.

B: Çeşme - Karaburun - Mordoğan Turizm Koridoru Alt Program Alanı
"Tarih ve turizm zonu". Kıyı oryantasyonlu turizm yatırımlarını ve rekreaftif kullanım türlerini üstlenme rolü üstlenen bölgede, turizm, ikinci konut, günübirlik rekreasyon ve turizminin geliştirileceği hedefleniyor. Turizm tesis alanlanı, kara ve deniz avcılığı, arkeolojik ören yeri düzenlemeleri, tarih ve turizm turları, deniz ulaşımı ise yatırım alanları olarak görülüyor.

C: Foça-Kuş Cenneti Turizm Koridoru Alt Program Alanı
Tarih, turizm ve yaban hayatı koruma zonu olarak belirlenin bölgenin yatırım sektör ve alanı olarak turizm tesis alanları, kara ve deniz avcılığı, arkeolojik ören yeri düzenlemeleri, tarih ve turizm turları, deniz ulaşımı, yaban hayatı koruma geliştirme hedefleniyor.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.