Haberler

MAXimedia 2007

Tarih: 29 Kasım 2007 Yazan: Zeynep Güney

Pan'ın Labirenti - CafeFX

Sayısal Grafik ve Autodesk’in, 22 - 23 Kasım 2007 tarihlerinde, Rahmi M. Koç Müzesi’nde gerçekleştirdiği, bilgisayar destekli görselleştirme, canlandırma ve endüstriyel ürün tasarımı çözümlerinin sunulduğu MAXimedia 2007 toplantısı, Arda Serim (Sayısal Grafik) ve François Millet’in (Autodesk) "Autodesk Medya ve Eğlence Çözümleri" başlıklı sunumlarıyla başladı. Ardından Ben Richards ve Patrice Paradis, 3D Studio Max ve Maya programlarının kullanım kolaylıklarını, simülasyon ve görselleştirme yöntemlerini uygulamalı olarak anlattıklar.

Maya’da herhangi bir objeyi etkileyen ağırlık, rüzgar, yoğunluk, basınç gibi değerlerde yapılacak küçük değişikliklerle, gerçeğe yakın animasyon görüntüleri oluşturmanın yöntemlerini anlatan Paradis, başka programlarda saatlerce sürebilecek uygulamaların Maya’daki basit komutlarla kolaylıkla yapılabileceğini gösterdi. Ayrıca render komutunda ışık veya rüzgar gibi parametreler değiştirildiğinde renderın da otomatik olarak değiştiğini uygulayarak anlatan Paradis, böylece yapılan değişikliğin o anda renderdan da kontrol edilebileceğini ifade etti. Patrice Paradis karakterlere iskelet eklenerek nasıl hareket ettirilebileceğini anlattığı sunumunu, Maya’da ve 3D Studio Max’te hazırlanan animasyonların, film ya da oyun gibi daha büyük işlerde kullanılabilmesi için geliştirilen Motion Builder programını tanıtarak tamamlandı.


Fall of Man - Insomniac Games

Patrice Paradis’in ardından 3D Studio Max ve Maya programlarının video üretim sürecinde entegre olarak kullanım yöntemlerini anlatan ABT Ajans’tan Arda Kutlu ve Giray Ötken, televizyonda sıkça karşımıza çıkan reklamlardan kısa görüntülerin bulunduğu bir sunum gerçekleştirdiler. Ajans yoluyla kendilerine gelen işlerden, hazırlık sürecinden ve optimal çözüm için yaptıkları çalışmalardan bahseden Kutlu ve Ötken, gelebilecek her türlü revizyonu düşünerek hareket ettiklerini, bu nedenle hazırladıkları çalışmayı parçalara ayırdıklarını ve gerekirse küçük parçalar üzerinde renk ve ışık revizyonları yaptıklarını anlattılar. Hazırladıkları işlerin, mimari modellemeler kadar detaylı olmadığını, hatta sahnelerdeki poligon sayısını olabildiğince azaltacak şekilde bazen kamera açısını değiştirerek, bazen de sahneyi kırparak çalışmayı optimize ettiklerinden bahsettiler. Salondan gelen sorular üzerine, 3D Studio Max ve Maya’nın karşılaştırmasını yapan Kutlu ve Ökten, organik modelleme için Maya’nın görselleştirme için de 3D Studio Max’in daha avantajlı olabileceğini ancak kişinin kullanım kolaylığı ve tecrübesinin daha önemli olduğunu söylediler ve en iyi sonuç için iki programın bir arada kullanılmasını önerdiler.


Örümcek Adam - Columbia Pictures Industries

En keyif aldığı işin karakter yaratmak olduğunu ifade eden Çetin Tüker ise, “Görselleştirme, canlandırma ve oyun üretiminde 3. boyut” konulu sunumuna özgeçmişini ve çalışmalarını anlatarak başladı. Kullanılan programların farklarını tartışmayı anlamsız bulduğunu söyleyen Tüker, bunun yerine bu programları en iyi şekilde kullanabilmek için öncelikle yapılacak işin çok iyi araştırılması gerektiğini belirtti. Karakter oluştururken anatomi bilgisi, bina görselleştirmeleri için yapı bilgisi ve makina modellemeleri için teknik bilgi gerektiğini, bu nedenle klasik teknikleri temel alan 3D eğitimi üzerinde çalıştığını anlattı. 3 boyutlu modelleme çalışmalarında ışığın öneminin altını çizen Tüker, kendi çalışmalarında zamanının üçte birini ışığı aldığını ifade etti ve Eti Yami, Toy Box, Ice Tea, Nazo, Dabi Dabi, Gnomon Glue, Relax ve Büyümix gibi firmalar için hazırladığı reklam çalışmalarından örnekler gösterdi.

23 Kasım 2007 Cuma günü, "Autodesk Endüstriyel Ürün Tasarımı Çözümleri" ve Luca Ruggiero’nun “Autodesk Studio 2008 and Autodesk Showcase 2008 Tanıtımı” konuşmalarıyla devam eden MAXimedia 2007, Türkiye'den örneklerin gösterildiği sunumla sona erdi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.