Haberler

İnsan için tasarım

Tarih: 20 Nisan 2009 Kaynak: Zaman Yazan: Hasan Önal
Düş Çizgisi Uluslararası Tasarım Olimpiyatı'nda 28 ülke, 75 ilden 110 proje yarıştı. Kilitli çaydanlık, bilişim teknolojileri koltuğu gibi tasarımların sergilendiği yarışmada projelerin ortak özelliği insan merkezli olmasıydı.

Teknoloji Tasarım ve Sanat Merkezi Derneği ile Atlantik Eğitim Kurumları'nın organize ettiği Düş Çizgisi Uluslararası Tasarım Olimpiyatı, 28 ülke, 75 ilden 110 projeye ev sahipliği yaptı. Projelerin ortak özelliği, insanı merkeze alması. Alanlarında dünyanın önde gelen isimlerinin jüri üyeliği yaptığı olimpiyatta yer alan tasarımlardan birkaçı ise şöyle.

İstanbul Özel Başakşehir Burç İlköğretim Okulu öğrencileri Sena Kaba ile İrem Sandıkçı, Türkiye'de binlerce çocuğun yanmasına neden olan çaydanlıkların devrilmesini engelleyen bir tasarıma imza attı. 'Kilitli çaydanlık' adını verdikleri proje, çaydanlığın devrilmesini büyük ölçüde engelliyor. Çaydanlık devrilse bile demliğin ağzına uygulanan sistemle bir anda boşalmayan sıcak su, kaza riskini azaltıyor.

Aksaray Anadolu Teknik Lisesi üçüncü sınıf öğrencisi Rıfat Akıncı, tasarladığı bilişim teknolojileri koltuğu ile bir koltuğa bilgisayar kasası, monitörü ve kablolarla birlikte diğer tüm aksamı sığdırmayı başarmış. Bilgisayar teknolojileri sınıflarında kabloların dağınık olması ve bilgisayarların çok yer kaplaması nedeniyle bu projesini uygulamaya koyan Akıncı'nın tasarımı çalışma ortamları için iddialı bir ürün. Bilgisayar masasına gerek kalmadan bilgisayar kullanılmasına imkân veren tasarım, hafif, hareketli, kolayca taşınabilen özellikleriyle şimdiden görenlerin gözdesi oldu.

Karadenizli öğrencilerin yaptığı 'Nemmatik' ise bölge çiftçisinin en büyük sorunu olan ürünlerin nemden çürümesini engelliyor. Fatsa Atatürk Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi öğrencileri Mithat Cüre ve Ersin Alp, kendi ürünlerinin çürümesini önlemek için çalışırken tasarladıkları Nemmatik, fındık, mısır gibi ürünleri kurutma esnasında nemden koruyor. Fındığın nemli ortamda kalmasının ardından aflatoksinli hale geldiğini belirten öğrenciler, bu nedenle de Avrupa ülkelerine fındık ihraç edilemediğini kaydetti. Üreticilerin bir yıl boyunca bin bir zahmetle ürettikleri fındıkları depolarda çürümeye terk ettiklerini vurgulayan öğrenciler, Karadeniz çiftçisinin sorununa çok ekonomik bir şekilde çözüm buldukları için mutlu olduklarını söylüyor.

Yaşları küçük ama düşünceleri birçok büyüğü kıskandıracak kadar büyük. Hayallerini, düşüncelerini pratiğe döken minikler, bu tasarımlarıyla da insan yaşamını kolaylaştırıyor. Teknoloji Tasarım ve Sanat Merkezi Derneği ile Atlantik Eğitim Kurumları'nın organize ettiği Düş Çizgisi Uluslararası Tasarım Olimpiyatı, 28 ülke, 75 ilden 110 projeye ev sahipliği yaptı.

Afyonkarahisar Sultandağı Yunus Emre Anadolu Teknik Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi son sınıf öğrencileri Alican Güvenç ve Umut Yırtık, Dağlıca baskınının ardından Mehmetçik için ne yapabileceklerini düşündüklerini ifade ederek, en sonunda mayınları da rahatlıkla algılayacak metal algılayıcı botta karar verdiklerini söylüyor. Birkaç aylık çalışma sonunda yaklaşık yarım metreden mayını algılayabilecek botu imal etmeyi başardıklarını belirten Alican Güvenç ve Umut Yırtık, istendiği takdirde daha uzaktaki metalleri algılayacak bot da imal edebileceklerini anlatıyor. Botun küçük metalleri algılamadığı için her kullanıcıyı tedirgin etmediğini aktaran Güvenç ve Yırtık, mayının varlığını tespit ettiğinde ise sesli uyarı gönderdiğini bildirdi. Tasarladıkları bot için patent başvurusunu yaptıklarını aktaran Güvenç ve Yırtık, teklif gelmesi halinde hem siviller hem de askerler için seri üretiminin yapılabileceğini kaydetti.

Çanakkale 18 Mart İlköğretim Okulu öğrencisi Türkü Çebi de 'yatakoku' isimli projesi ile yatarken tutmadan kitap okumayı sağlıyor. Kitap okurken kolunun yorulduğu için bu tasarımı yaptığını belirten Çebi, yatakların başucuna takılan küçük bir aksamla tutmadan kitap okunabildiğini kaydetti.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.