Haberler

Bu yapıtları Contemporary İstanbul'da gördünüz gördünüz...

Tarih: 2 Aralık 2009 Kaynak: Radikal Yazan: Özlem Ünsal
3-6 Aralık arası Lütfi Kırdar'da yapılacak Contemporary İstanbul'da 73 galeri 307 sanatçının eserini sergileyecek. 'Yeni Ufuklar' bölümünde Suriye'yi ağırlayacak fuarda bolca Ortadoğulu sanatçıya rastlamak mümkün.

Genel olarak Türkiye'deki sanat ortamına bakıldığında, koleksiyonerlerin çağdaş sanata ilgisi gün geçtikçe artmakta. Artık, Türk koleksiyonerlerin çoğu dünyadaki sanat fuarlarını takvimlerinde işaretliyor ve takip ediyor. Eskiden sadece Türk modern sanatına yatırım yapan koleksiyonerlerin fuar ziyaretleri sıklaştıkça, duvarlarındaki yabancı çağdaş sanatçıların eser sayısı yükseliyor. Yaşanan gelişmeler, Türk çağdaş sanat piyasasındaki rekabetçi ortamı körüklüyor. Bu rekabetçi ortamın oluşmasında, bu yıl 3-6 Aralık tarihlerinde dördüncüsü yapılacak Contemporary İstanbul sanat fuarının da katkısı hayli fazla.

Geçen yıl 12.5 milyon dolarlık eserin sergilenip ekonomik kriz ortamında yüzde 56'lık bir satış oranının yakalandığı Contemporary İstanbul, yıl boyunca çeşitli zamanlarda yaptığı konferanslar, sergiler ve diğer özel sanat projeleriyle ‘sanat fuarı' olmanın sınırlarını aşmış durumda. Fakat bir sanat fuarı olarak da uluslararası niteliğiyle dikkat çekiyor.
Peki Akbank Private Banking ana sponsorluğunda düzenlenen bu yılki Contemporary İstanbul'da neler göreceğiz? Öncelikle ilk defa Türkiye'ye gelen galerilerle karşılaşacaksınız. Bunlar Şam'dan, Kiev'den, Dubai'den ve çok uzaklardan Mont Real'den gelen galeriler... Ayrıca, etkinlikte her sene farklı bir çevre ülke sanatçılarıyla yapılması planlanan New Horizons (yeni ufuklar) bölümü, bu yıl Suriye çağdaş sanatçılarına ev sahipliği yapıyor. ‘New Horizons: Art From Syria' bölümünde Mustafa Ali, Ghazwan Allaf, Hasko Hasko, Ahmad Moualla, İsmael Narsa ve Sara Shamma'nın eserleri A katında a305'te yer alıyor.

Contemporary İstanbul'09'da bolca Ortadoğulu sanatçıya rastlamak mümkün. Binlerce dolara alıcı bulan ve son filmiyle Venedik'te Altın Aslan için yarışan Shirin Neshat'ın ismi hem Galerist'in sanatçı listesinde hem de New Yorklu Leila Taghinia - Millani Heller Gallery'de görülüyor. Shiva Ahmadi'nin petrol bidonları üzerine yaptığı İran minyatürlerinin kompozisyon biçimine sahip anlatım biçimi, arabesk kıvrık dallar ve zeminde kullanılan altın varak yüzyıllar öncesindeki İran sanatının yeniden yorumlanması, Ortadoğu'daki bitmeyen savaşı bize anımsatan figürler komposizyonu ile oldukça dikkat çekici.

Ahmadi'nin eserlerini ele alış biçimi kuşkusuz aklımıza Canan Şenol'u getiriyor. Şenol, 11. İstanbul Bienali'nde videolarıyla ve diğer eserleriyle oldukça ilgi toplamıştı. Şenol'u yakın takibe aldıysanız, Contemporary İstanbul'da Galeri x-ist'in b 401 no'lu standına uğramayı ihmal etmeyin.

Sayılı baskı tekniğinin çağdaş sanattaki en önemli isimlerinden biri Balkan Naci İsimyeli de, Batı'nın Ortyantalist bakışını üstüne çekecek işleriyle b204'te. ‘Kara Yazı' adlı serisi birçok açıdan ele alınabilir. İşlerinin arka fonunda yer alan siyahi çocuk yüzleri, ilk başta çok sempatik gözüküyor ama göz bebeklerinin boş bırakılması donuk - mekanik bir ifade yaratıyor ve yüzleri maskeleştiriyor. Yüzlerin üzerindeki Arapça harfler simetrik kullanılmış ve kompozisyonu estetik kılmış. ‘Kara yazı' kelimesiyle kötü kadere gönderme yapan sanatçı, üstünde kötü kader maskesi taşıyanlara farkındalık yaratmak ister gibi.

Alandaki çarpıcı eserlerden biri de Zhao Zhen'in ‘Human or Beast' adlı heykeli, heykelin erotik tavrı ve geyik başıyla kontrastlık yaratıyor. Sanatçı, heykelleriyle insanın içindeki hayvansı içgüdülere gönderme yapıyor.

Contemporary İstanbul'09'da, herkesin gözünü diktiği yükselen pazar olarak görülen Ortadoğulu çağdaş sanatın izleri yoğun. Buna karşın Batı sanat tarihinden beslenen eser üretimi, sanat dünyasındaki yerini korumaya devam ediyor. Kezban Arca Batıbeki'nin ‘Da Vinci Code'u, Floransa şapellerinin tavanlarındaki kutsal kitap sahnelerini akla getiren kompozisyon biçimine sahip, iş bir yandan da Agent Provocateur'un katalog çekimlerinden bir sahne gibi. Batıbeki'nin yanı sıra diğer sanatçılarıyla b 201 nolu standa yer alan Galerist, Contemporary İstanbul ile aynı zamanda Art Basel Miami'ye katılıyor. Murat Pilevneli'nin Miami'de mi, İstanbul'da mı olacağı merak konusu...

Ramazan Bayrakoğlu, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Contemporary İstanbul'da dikkat çeken isimler arasında, işlerinde kullandığı teknik bu ilginin önemli sebeplerinden. ‘Patlama' adlı eserin sahibinin şimdiden belli olduğu konuşulanlar arasında... Etkinliği gezerken b106'daki Dirimart'a uğrayıp işleri yakından inceleyin derim, bir daha kamusal alanda göremeyebilirsiniz.

Selma Gürbüz'ün ‘Kybele'si ise tek kelimeyle çarpıcı. Efes'te Artemis Tapınağı'nda yer alan yüzlerce göğse sahip bereket simgesi ana tanrıça heykelinin 2500 yıl sonra Gürbüz tarafından yorumlanmış hali b203'teki Casa dell Arte'de.
Daha birçok eser var anlatılacak, tek tek incelecek Contemporary İstanbul'da. Dünyanın her hangi bir yerinden eser alabilme imkanına sahip olan koleksiyonerlerin İstanbul'da ne bulabileceğini cevaplıyor bu yılki Contemporary İstanbul. 73 galeri, 300'den fazla sanatçının işlerini bir arada dört gün boyunca görme imkanına sahip olmak önemli bir fırsat.

Fuarı gezmeden önce.. ?
www.contemporaryistanbul.com u inceleyip, etkinlik ve yenilikler hakkında bilgi edinin.

Etkinlik alanını gezmeden önce broşür alıp, hangi galerinin nerede olduğunu ve sosyal etkinlik programını inceleyin.

Art Forum konferanslarını kaçırmamak için saatlerini not alın.

Contemporary İstanbul'09 kataloğunu almayı ihmal etmeyin, bir daha kolay kolay bir arada göremeyeceğiniz sanatçıları bu katalog sayesinde kütüphanenizde hep bir arada tutabilirsiniz.

Partilerine gitmek için davetiye bulmaya çalışın.

Yeni çıkan dergileri ICE'a göz atmayı ihmal etmeyin.

Başka neler var?
Ressam Hale Karaçelik, ‘Yaşam İçinden Anlar ‘ sergisiyl e alt salonda 401 no'lu Doruk Sanatevi standında olacak.

Galateaart, Sali Turan'un altı büyük boy tablosuyla fuarda yer alıyor.

Dış etkenlerden ziyade insanın kendine koyduğu ‘En gel lerin / sansürlerin / tel örgülerin' ifade edildiği resimleriyle Zeynep Dilek Çetiner, Terakki Sanat standında.

Yeni yetenekleri vitrine sunan Siemens Sanat, fuarda kendisine ayrılmış standında, 2007 yılından bu yana güncel sanatın genç yeteneklerini keşfedip, sanat platformunda yer almalarına yardımcı olmak üzere başlattığı ‘Sınırlar Yörüngeler' yarışmalı sergisini tanıtacak.

B310'deki Galeri Selvin standında Zerrin Tekindor, Malik Bulut, Feridun Oral ve Çağatay Odabaş'ın eserleri sergilenecek.

Uzakdoğu felsefesi ve varoluşu geometrik Anadolu motifleriyle sorgulayan Nuri Battal ile tümetime odaklı 21. yüzyılın İstanbul'unu ele alan Aslı Özok Arnavutköy Artgallery satandında olacak.

Mine Sanat Galerisi, fuara Yusuf Taktak'ın Osmanlı dönemindeki İstanbul su haritaları ve günümüzdeki küresel su sorununu işlediği ‘İstanbul Su İşleri' sergisiyle katılacak.

Halil Akdeniz, Özdemir Altan, Tomur Atagök, Adem Genç'in büyük boy tabloları ile fuar için hazırladığı son dönem heykelleriyle Hakan Uzuner b207'deki Kare Sanat Galerisi'nde.

B katındaki Pg Art Gallery Kerem Ozan Bayraktar, Genco Gülan, Devabil Kara, Günnur Özsoy, Maura Sullivan, Kemal Tufan ve Ayşe Wilson ile farklı sanat disiplinleri bir araya geliyor.

Gallery Art and Life, b206 no'lu standında Tülin Onat ve Ekin Onat Von Merhart'ın başlangıc ve son kavramlarından yola çıktığı ‘Döngü' projesini sergileyecek.

Su Yücel'in eserleri a303'teki Hobi Sanat Galerisi'nde.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.