Haberler

Tasarımın 'Yeşil'i makbuldur!

Tarih: 22 Şubat 2010 Kaynak: Radikal Yazan: Seda Gezer


Küp şekerlerden kutup ayıları, kendi enerjisini üreten binalar ve kasetlerin duvarlarımıza birer portre olarak geri dönmesi... Yeşil tasarımcıların yeşil ürünleri çevre duyarlılığını geliştirmeyi amaçlıyor...

Küp şekerden kutup ayıları, kendi enerjisini kendi üretebilen binalar ve birçok kişinin 'modası geçmiş' diye tabi ettiği kasetlerin birer sanat eserine dönüşmesi... Hepsi çevreye duyarlı tasarımcıların küresel ısınmaya karşı yarattıkları çevre dostu ürünler... Gerçi İngiliz iklim bilimcisi Phil Jones, küresel ısınamanın birer kandırmaca olduğunun ve bunun hükümetlerin ev ve iş yerlerinden iklim vergisi alabilmek için düzenledikleri sinsice bir oyun olduğunu söylemişti. Bu tezin doğru olup olmadığını bilemeyiz ancak pek çok kişinin inandığı gerçek farklı: İklim değişiyor, türler yok oluyor, doğal kaynaklar tükeniyor.

İtalyan tasarımcı Jovana Boddanovi kutup ayılarının yok oluşunun kendi çapında derin bir proje ile destekliyor. Dünyanın birçok ülkesi alternatif enerjiyi desteklerken, Avusturyalılar da kendi enerjisini kendisi üreten binalar arasına bir yenisini daha ekliyor. Diğer bir tasarımcı İngiliz Nick Genry ise floop diskler ve kasetleri birbirinden güzel portrelere dönüştürüyor.

Bugün kaç kutup ayısı boğdunuz?
Bu sorunun cevabı kuşkusuz kaç tane çay ya da kahve içtiğinize bağlı. Yeşil tasarımcı Jovana Bogdanovi, küp şekerlerden yaptığı kutup ayıları ile küresel ısınmaya karşı bir nebze de olsa isyanını bu tasarımıyla dile getiriyor. Biraz daha duyarlı olmak şart... En azından kahvenizde ya da çayınızda eriyen kutup ayılarını görünce, daha bilinçli tüketiciler olmayı öğrenebiliriz.

Kendin üret, kendin harca
Futbol sahasına kurulan güneş panelleri, yüksek alanlara yerleştirilen rüzgar tirbünleri ... Avusturyalı Coop Himmelb(l)au isimli bir mimarlık şirketi de kendi enerjisini kendisi üretebilen bir bina geliştirdi. Rüzgâr tribünleri ile desteklenen binanın dış cephesi adeta kağıt parçaları ile çevrelenmiş gibi dursa da, bu rüzgar tribünleri binanın ihtiyacı olandan çok daha fazlasını üretebilecek. Tow Town Edberg adı verilen proje Cannes'da düzenlenecek MIPIM Fuarı'nda da 'gelecek projeler' kategorisinde yarışmaya katılacak.

Avusturya mimarlık şirketinin geliştirdiği bu yeşil proje dünyada ilk değil. Dubai, Sydney ve Singapur'da da o bölgenin coğrafi koşullarına uygun birçok yeşil proje geliştirilmektedir.

Kasetlerin gücü adına
Onun tuvalinde floopy diskler VHS kasetler var. Yani, günümüz teknolojisnde artık adını bile anmadığımız bu materyallere İngiliz sanatçı Nick Gentry tekrardan hayat verdi. Sanatçı bir tablo içinde hayali yüzleri resmederken disketlerin yüzeyinden de yararlanıyor. Örneğin, disketin arka yüzündeki metal dairesel kısmı ile insan gözü için bir metafor yaratarak çalışmasını gerçekleştirebiliyor.
Nick Gentry tablonun nüyüklüğüne göre, eserlerinde 6 ila 100 disket kullanıyor.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.