Haberler

Alman Tasarımcı Adolf Babel: Geleceğin Tasarımı Çok Yönlü ve İşlevsel Olacak

Tarih: 9 Mart 2010


Modern insanın yeni yaşam alanının banyolara taşınacağına işaret eden ünlü tasarımcı Adolf Babel, Kale'nin yeni banyo çözümleri sunan ve tüketicilerle buluşmaya hazırlanan koleksiyonu Zero Serisi'nin son hazırlıkları için İstanbul'daydı...

80'li yıllardan itibaren banyo kültürüne ilişkin ürün tasarımları ile sayısız ödüle layık görülen Alman tasarımcı Adolf Babel, Kale Grubu'nun banyo çözümleri sunan markası Kale için tasarladığı Zero Serisi'nin piyasaya sürülmesinin arifesinde İstanbul'u ziyaret etti. Kale'nin banyolara bütünsel çözüm sunma hedefi çerçevesinde lavabo, klozet, küvet ve banyo mobilyalarından oluşan son derece şık bir koleksiyon olan Zero Serisi'nin tasarım sürecine değinen Babel, günümüzün şartları itibariyle çok yönlü kullanılabilen ve gündelik yaşama basitçe entegre edilebilen bir seri oluşturmayı hedeflediğini dile getiriyor.

Kale için tasarladığı Zero Serisi'nin de bu felsefe ile doğrudan bağlantılı olarak yaşam konforunu artırmaya yönelik bir ürünü yaratma arzusuyla şekillendiğini kaydeden Babel, Zero Serisi ile tasarımı ve işlevselliği aynı üründe buluşturma amacının altını çiziyor. Banyoyu yaşam alanı haline getirme hedefiyle seriyi oluşturduğunu ileten Adolf Babel, hayatın yoğun temposunda, banyo gibi önemli bir arınma mekânında kullanıcılara estetik ve fonksiyonel konfor sağlayarak hayallerdeki banyoyu gerçek kılmayı arzuladığını ifade ediyor.

Küvetler, Oturma Odalarına Giriyor
80'li yıllardan itibaren banyo kültürüne ilişkin ürün tasarımları ile sayısız ödüle layık görülen Alman tasarımcı Adolf Babel, banyo konseptinin bir evrim süreci yaşadığını, bu evrimin sonucunda da banyoların modern insanın yeni yaşam alanı haline geleceğini belirtiyor. "Kısa süre içerisine, yeni nesil oturma odalarının tasarımında küvetlere de yer verilecek" diyen Babel, dar alanlarda, aynı anda birden fazla işi yapmaya gayret eden metropolitan insanının, arınma alanı olan banyoyu yaşam alanının önemli bir parçası haline getireceğine dikkat çekiyor.
Banyo kelimesinin anlamının dahi geleneksel çağrışımlarından sıyrıldığını belirten Babel, banyo, hamam kültürünün ruhani ve manevi anlamından koparak, daha fonksiyonel ve pratiğe dayalı bir kültür olarak algılanmaya başladığına işaret ediyor. Tasarımlarında kullandığı elementlerin gelecek banyolarına bakış açısından etkilendiğini açıklayan Alman tasarımcı, bu anlamda halihazırda tükenmekte olan kaynakları verimli kullanan, ekonomik, kullanımı rahat malzemeleri de tercih ettiğini vurguluyor.

Kullanım Kolaylığı Yaşam Konforu için En Önemli Unsur
1960'ların ortasında Finlandiyalı bir marka için tasarladığı "Savonia"çatal-bıçak takımının 160 milyon adetle dünyanın en fazla satışı yapılan takımı olmayı başararak bugün halen satılmakta olmasını estetik görünümden çok tasarımın fonsiyonel özellikleri olduğunun altını çizen Babel, tasarımda kullanım kolaylığının her unsurun ötesinde olduğunu ifade ediyor. Ödüllü tasarımcı, estetiğin herkese keyif veren bir algılama olduğu, fonksiyonelliğin ise günümüzde vazgeçilmez bir öğe olduğu yorumunu yapıyor.

Bir tasarım ürünün piyasada kalıp, yaygın şekilde tercih edilmesi için ürünün iyi bir tasarımla ve kaliteli ürünlerle kimlik kazanmasının gerektiğine dikkat çeken Babel, diğer önemli unsurların da estetik ve makul fiyat olduğunu açıklıyor.

Hareketli Banyo Ürünleri Devri
Lüks sınıf olarak klasifiye edilen banyoların da varlığını sürdürmeye devam edeceğini ileten Babel, gelecek elementlerinin çok fazla zemine oturan stabil ürünler olmayacağını iletiyor. Bu anlamda banyo öğelerini sabitlikten kurtararak banyo içerisinde yer değiştirebilir bir mekanizma ile kullanılmasına olanak sağlayacak bir sistem üzerinde çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Babel, "Banyolarda tekrar normal formlara dönülecek. Küvet, lavabo, duş gibi ürünlerden hiçbiri gelecekte göze çarpan ve baskın duruşlar sergilemeyecek. Tasarım şimdi olduğu gibi değil, daha arka planda kalacak ve gelecekte daha spirütüel bir biçimde ele alınacak. Zaten bu nedenle banyo kültürümüzü de değiştirdik ve teknik gelişimi bunun merkezine yerleştirdik" ifadesini kullanıyor.

Seramik. Ahşap ve Çelik Varlığını Sürdürücek
Gelecekte yaygınlıkla tercih edilen malzemelerin tahmimini şimdiden yapmanın zor olduğunu söyleyen Babel, Türkiye'de 1500 senelik geçmişe sahip olan seramik, ahşap gibi geleneksel malzemelerin ve yine geleneksel bir malzeme olan çeliğin gelecekte de var olacağına işaret ediyor. Babel ayrıca, ekonomik şartlar gereği malzemelerin tasarruf için daha ince olarak tasarlanacağına, bu trendin, malzeme koruması açısından doğru bir yöntem olduğuna, Kale'nin bu konuda gösterdiği hassasiyetin öneminedikkat çekiyor.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.