Köşe Yazısı

Zühre Sözeri

Bir sokak etkinliğinin düşündürdükleri: Kamusal alanda çalışmak mimarların sosyal sorumluluk projesi midir?10 Haziran 2010
Tam olarak on yıl önce, Cihangir'in sokaklarından biri olan Havyar Sokak bir etkinliğe ev sahipliği yapmış ve bu etkinlik çevre halkı, Beyoğlu Belediyesi ve basın tarafından oldukça ilgiyle karşılanmıştı.
Uzlaşmanın Haysiyetsizleştiği Nokta 1 Mart 2010
Yaklaşık iki yıl önce gazeteleri karıştırırken, bir köşe yazısı ilgimi çekmişti. Aslında bu yazının yayınlanmasından kısa bir süre önce, benim de "mudahil" olduğum bir oda seçimi yaşanmıştı.
Mimarlığı Performans Sanatlarına Dahil Edebilir miyiz?24 Nisan 2009
"Dünya çılgın bir hal aldığına göre biz de dünyaya ilişkin çılgın bir bakış açısı edinmeliyiz." Aslında yazmak istediklerim bu alıntı ile başlayarak devam edecek ve "Mimarlık adına çılgın bir bakış açısı edinilebilir mi?" olacaktı.
Hafızam Beni Yanıltıyor mu, Neler Oluyor?28 Mart 2008
Bu günlerde ne zaman yazmaya kalkışsam, cümlelerim beni şaşırtacak kadar birbirine karışıyor ve bir bağ kuramayacağım kadar ilişkisiz kalıyor.
Dedemin Karanlık Odası ve Aynadaki Mimar-Ben...7 Mart 2007
Baudrillard Texas tepeleri üzerinden başlayan bir yolculuğu betimlerken o an hissettiklerini anlatmak için ...enstantane fotograf artık yeterli değil...
Binalar Yalan Söylemez, Ya Mimarlar?27 Temmuz 2006
Geçenlerde bir AIA1 bülteninde, 2006 toplantıları sırasında Alexandros Washburn'un bir konusmasından alıntı yapılıyordu. Her bakış açısının farklı yorumlayabileceği bu alıntı, ne sonuca varırsanız varın meslek içinde bulunduğumuz noktayı ve bizi de sararak oluşan yapay çevre ile ilişkimizi yeniden düşünmeye itiyor.
"Antakya üzerine bir roman yazılsaydı..."9 Mart 2006
İstanbul'u merkez almayan projelerde üretim yapma şansım ilk 2003 yılında Erzincan Kemaliye'deki çalışma oldu. Daha önce yaşamın dayattığı şartlardan mıdır bilmem, öğrencilik dönemi ve sonrasında İstanbul dışında benzer bir çalışma içinde olmamıştım.
Hiç moloz kamyonlarını takip ettiniz mi?10 Kasım 2005
Mimarlık disiplini içinde aktif olan veya bir anlık (isteyerek/tesadüfen) içinde bulunan herkesin kafasını kurcalayan "Mimarlık nedir?" sorusunu; "mimarlık: inşa etme sanatı" cevabı üzerinden ilerleyerek ve bugünlerde herkesin doğrudan karşılaşabileceği birkaç güncel örnekten yola çıkarak, biraz daha açmaya çalışmak -tam cevabını vermeye çalışmasam da- başka sorulara kaydırmak istiyorum.
İstanbul'un ve kentlerin kıyısından geçen kongre...29 Temmuz 2005
Geçtiğimiz günlerde mimarlık hakkındaki görüşlerimi zorlayan hatta bazen şaşırtan bir dizi etkinlik içinde buldum kendimi: Dünya Mimarlık Kongresi-UIA 2005.
Köşe Yazısı Arşivi
Dönem içindeki köşe yazarlarının listesi aşağıdadır. Yazısını okumak istediğiniz yazarı listeden seçiniz. Bütün yazarların listesini görmek için buraya tıklayınız.