Haberler

Mimarlık Tarihi & Arkeoloji Haberleri

Toplam 5976 haber 299 sayfada yayınlanmıştır.
Bu sayfada 5921. haberden 5940. habere kadar olanlar gösterilmektedir.
Tarihi doku kül oluyor (7 Mart 2005)Antalya'da sabotaj sonucu çıkan yangınlarda tarihi doku kül olurken, yangından hasar gören binalar da görsel kirlilik yaratıyor.
Kaleiçi’nde ‘Kültürel Koruma ve Geliştirme Merkezi’ oluşturulmalı (7 Mart 2005)Antalya Kaleiçi'nin sorunlarına Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ile Mimarlar Odası Antalya şubesi tarafından oluşturulan ortak platformda çözüm arandı.
Sahildeki toprak kayması, tarihî heykeli gün yüzüne çıkarttı (4 Mart 2005)Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı Altıntaş köyü Karılarkayası mevkiinde meydana gelen toprak kayması sonucunda, Roma dönemine ait olduğu belirtilen 1,76 santimetre boyunda, 57 santimetre genişliğinde, bir ton ağırlığında bir kadın heykeli ortaya çıktı.
Zeugma mozaikleri uykudan uyanıyor (4 Mart 2005)Gaziantep'te Arkeoloji Müzesi'nin ek binasının tamamlanmasıyla birlikte yıllardır depoda bekletilen Zeugma mozaikleri sergilenmeye başlanıyor. Sergilenecek eserler arasında Roma evi taban mozaikleri, duvar resimleri ve 1.55 metre boyundaki Mars heykeli de yer alıyor.
İstanbul Surlarını Korumak İstiyor muyuz? (2 Mart 2005)İstanbul surlarının onarımı, kentin değişmez sorunlarından biri olarak kalacağa benzer.
2 milyon dolara tarihi hamam (2 Mart 2005)Mimar Sinan'ın son eserlerinden biri olarak bilinen Tophane Hamamı, Eskidji Gayrimenkul tarafından satışa çıkarıldı Kabataş - Fındıklı arasındaki tarihi Kılıç Ali Paşa Külliyesi'nin bir parçası olarak inşa edilen ve Mimar Sinan'ın son eserlerinden birisi olarak bilinen İstanbul Tophane Hamamı, 2 milyon dolar verecek yeni sahibini bekliyor.
Mimar Sinan'ın eserleri Londra'da (2 Mart 2005)“Türkler: Bir İmparatorluğun Mimarları ve Mimar Sinan'ın dehası” adlı fotoğraf sergisi Londra'da açıldı. Londra'nın ünlü sanat galerilerinden biri olan Shapero'da açılan sergide Mimar Sinan'ın eserleri, mimar-fotoğraf sanatçısı Ahmet Ertuğ'un 35 fotoğrafıyla sanatseverlerin ilgisine sunuluyor.
600 yıllık Yeni Han açıldı (1 Mart 2005)Manisa'da 600 yıllık tarihi olan Yeni Han, törenle açıldı. Yeni Han, Manisa'nın kültür ve sanat merkezi olacak.
'Mozaik' Değil 'Alaşım'!.. (1 Mart 2005)''Ortak kimliğimiz 'Kültürler Alaşımı' dır. Türkiye'nin kültürel zenginliğinin sadece bir 'mozaik' değil, aynı zamanda ve daha ileri düzeyde bir 'alaşım' olduğunu, her türlü sosyal-kültürel ve ulusal gelişme ve kalkınma politikamızda artık 'temel tarihsel gerçek' olarak tüm davranışlarımızın odağına yerleştirmeliyiz.''
Kayıp şehir Pteria gün ışığına çıkıyor (4 Mayıs 2005)Yozgat’ta, milattan önce 585 yılında Medler’le Lidyalılar arasında 5 yıl süren savaşın güneş tutulması nedeniyle sona erdirildiği Pteria kenti kalıntılarının bulunduğu Kerkenes Dağı’nda, 2005 yılı yüzey araştırmalarına başlandı. Sorgun İlçesi’nin Şahmuratlı Köyü’ndeki Kerkenes Dağı’nda, 13 Haziran’dan itibaren de kazı çalışmalarına başlanacağı belirtildi. İngiliz arkeolog Geoffrey Summers, çalışmalarda ‘kayıp şehir’ Pteria hakkında önemli bulgular elde ettiklerini belirtti.
Tarih: 4 Mayıs 2005 Kaynak: Hürriyet Yazan: Harun Gökçeoğlu
Sümela’da heyelan tehlikesi (25 Şubat 2005)Trabzon’daki tarihi Sümela Manastırı çevresindeki heyelan riski her geçen gün artıyor. Önlem alınmaması durumunda can ve mal kayıplarının olmasından endişe eden bilimadamları biran önce tedbir alınmasını istiyor. Manastırı ziyaret eden turistler sayesinde geçimini sağlayan esnafsa tedirgin
Tarihi Eserlerimizi Geri İstiyoruz: Avrupa’nın Demokrasisini İşte O Zaman Göreceğiz (23 Şubat 2005)18 Şubat Cuma akşamı Kedi Müzik Kulübü’nde verilen ve Bodrum Kaymakamı Osman Ekşi, Bodrum Belediye Başkan Vekili İbrahim Apak ve davetlilerin hazır bulunduğu bir kokteyl ile kamuoyuna tanıtılan “Antik Halikarnassos-Bodrum” filmi, 24-27 Şubat tarihlerinde İstanbul Tüyap’ta düzenlenecek olan Emitt Turizm Fuarı’nda ve 25 Şubat Cuma günü saat 17.00’de Ege Salonu’nda gala niteliğinde bir gösterim ile sunulacak.
Kapadokya elden gidiyor (23 Şubat 2005)SİT alanlarına yüzlerce konuttan oluşan siteler yapılıyor; bakımsızlık nedeniyle son 15 yılda 17 önemli peribacası yıkıldı; Peribacası yıkıp otel inşa edenlere tepki gösterenler tehdit ediliyor; Peribacalarının yanındaki karayolundan geçen araçlar titreşime neden oluyor; Tüm bu gelişmelere Anıtlar Kurulu göz yumuyor, hatta yapılsın diyor.
Antik kente sponsor aranıyor (17 Şubat 2005)Türkiye'nin en önemli antik kentleri arasında gösterilen Adana'nın Kozan ilçesi yakınlarındaki Anavarza'nın ayakta kalan en önemli yapısı Alakapı'nın onarımı için sponsor arayışlarının henüz sonuç vermediği bildirildi. Kozan ve Çevresi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KOZVAK) Başkanı Duru Çiftçi, Türkiye'nin antik kentler diyarı olmasına rağmen büyük bölümünün kaderiyle baş başa bırakıldığını, bunun en çarpıcı örneğinin ise Anavarza Antik Kenti'nde görüldüğünü savundu. Her şeye rağmen Anavarza'nın hiç olmazsa ayakta kalan tek yapısı olan Alakapı'nın kurtarılması için mücadeleyi sürdüreceklerini ifade eden Çiftçi, şunları söyledi: ''Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca, İstanbul Teknik Üniversitesi Restorasyon Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yegan Kahya başkanlığındaki 6 kişilik ekip, geçen yıl yaklaşık 2 ay süren çalışmaları sonucunda antik kentin ön restorasyon projesini çizdi.''
Tarih: 17 Şubat 2005
Eskişehir’de yeraltı şehri (17 Şubat 2005)Eskişehir’in Han İlçesi’nde 11 yıldır sürdürülen kazılarda bölgenin, Roma Dönemi’ne ait mekánları birbirine bağlayan galerilerden oluşan yeraltı şehri olduğu belirlendi. Eskişehir’in 104 kilometre güney doğusundaki yeraltı şehrinde, yoğun olarak adak çukurları, depolar, kaya mezarlar tespit edildi. Üç seviyeli olduğu saptanan yeraltı şehrine, dikdörtgen şekilde geniş ve yuvarlak bir mekandan girildiği belirlendi. Mekánın kenarlarına ana kayaya oyulmuş mezarlar tespit edilirken, zeminde belirlenen üçgen oyuğun banyo ve tuvalet olduğu tahmin ediliyor. En alt seviyede ise uzun bir koridorla yeraltı şehrinin su kanalına ulaşıldığı belirlendi.
Tarih: 17 Şubat 2005 Kaynak: Hürriyet
Asırlardır camileri süsleyen vitray, yaşam savaşı veriyor (17 Şubat 2005)Gelişen teknolojiyle birlikte el sanatlarında yaşanan gerileme, vitray ustalarını da kara kara düşündürüyor. Başta camiler olmak üzere önem verilen mekanlarda, ışığı, renk katarak içeriye alan vitray, çok az sayıda çırak yetişmesi nedeniyle son ustaların götürdüğü yere kadar gideceğe benziyor.
Sfenks’in dönüşüne UNESCO desteği (16 Şubat 2005)SUNESCO, Berlin’deki müzede sergilenmekte olan Hitit dönemine ait Boğazköy Sfenksi’nin Türkiye’ye iadesi konusunda Türkiye ile Almanya’yı görüşmeleri devam ettirmeye çağırdı. UNESCO bünyesinde faaliyet göstererek kaçakçılık ya da başka yollardan ülkelerinden çıkarılan kültürel eserlerin yeniden ait oldukları ülkelere iade edilmesi konusunda çalışan bir komite, 1917 yılında bir süreliğine sergilenmek üzere Türkiye’den alınarak Almanya’ya götürülen Boğazköy Sfenksi’nin Türkiye’ye iadesi konusundaki görüşmelere devam edilmesi çağrısı yaptı.
Tarih: 16 Şubat 2005 Kaynak: NTVMSNBC
Tarih sular altında (15 Şubat 2005)Urartu dönemine ait çok sayıda eserin bulunduğu Van Müzesi, yıllardır bozuk olan çatısı onarılmayınca sular altında kaldı.
Paşa Konağı’nın restorasyonu tamamlandı (14 Şubat 2005)Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde yaklaşık 2 yıldan bu yana restore edilen tarihi Paşa Konağı’nın restorasyonu sona erdi.
‘Tarihe karşı sorumluyuz’ (19 Şubat 2005)Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, ilçesindeki tarihi yapıları ‘yap-işlet-devret’ modeli ile kurtarmayı, yaşayanları da ‘Akıllı Kent Otomasyonu’ sistemi ile kayıt altına almayı planladığını söyledi.
Toplam 5976 haber 299 sayfada yayınlanmıştır.
Bu sayfada 5921. haberden 5940. habere kadar olanlar gösterilmektedir.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.