reklam
reklam vermek için tıklayın ...

Haberler
15 Temmuz 2001 Cumartesi


Arkitera'da yayınlanmak üzere haber gönder

595 Sayılı KHK ile Yapı Denetimi Kanunu  Arasındaki Farklılıklar

595 sayılı Yapı Denetimi Hakkında KHK’da tek katlı ve yapı inşaatı alanı 180 m2’yi geçmeyen müstakil yapılar KHK kapsamı dışındayken, Yapı Denetimi Hakkında Kanunda  bu istisna kaldırılmıştır.

595 sayılı Yapı Denetimi Hakkında KHK’da İl ve İlçe Yapı Denetim Komisyonları varken Kanunda bu komisyonlar kaldırılmıştır.

595 sayılı Yapı Denetimi Hakkında KHK’da yapı denetim ücretleri, yapı yaklaşık maliyetinin % 4’ü ila, % 8’i arasında belirlenirken, Kanunda denetim ücreti yapı yaklaşık maliyetinin % 3’ü olarak belirlenmiş ve yapım süresi 2 yılı aşan yapılarda bu oranın her 6 ay için % 10 artırılması, 2 yıldan kısa sürede bitecek yapılar için de her 6 ay için % 5 azaltılması esası getirilmiştir.

595 sayılı Yapı Denetimi Hakkında KHK’da Zorunlu Malî Sorumluluk Sigortası varken, Kanunda Zorunlu Malî Sorumluluk Sigortası kaldırılmıştır. Ödenmiş primler hak sahiplerine iade edilecektir.

595 sayılı Yapı Denetimi Hakkında KHK’da uzman mimar ve uzman mühendis kavramı varken ve ilgili meslek odalarından uzmanlık belgelerinin alınması zorunluluğu getirilirken, Kanunda bu kavram yerine Denetçi Mimar ve Mühendisler getirilmiş olup, nitelik ve deneyimlerinin neler olacağı yönetmeliğe bırakılmıştır. Uzman mühendis ve mimar olma koşullarını belirleyen 601 sayılı KHK yürürlükten kaldırılmıştır.

595 sayılı Yapı Denetimi Hakkında KHK’da pilot uygulama olarak 27 il seçilmişken, Kanunda uygulama yapılacak il sayısı 19’a indirilmiştir.

595 sayılı Yapı Denetimi Hakkında KHK’da yapı denetim kuruluşlarının sermayelerinin en az % 51’inin uzman mühendis veya uzman mimarlara ait olması hükme bağlanmışken, Kanunda kuruluşların sermayelerinin nama yazılı olması ve tamamının denetçi mühendis veya mimarlara ait olması esası getirilmiştir.
595 sayılı Yapı Denetimi Hakkında KHK’da yalnızca Yapı Denetim Kuruluşları ile bu kuruluşların uzman mühendis ve mimarlarına kusursuz sorumluluk getirilmiş, proje müellifi ve yapı müteahhidine ise, kusurlarının kanıtlanması halinde rucu edilebileceği ve yapının taşıyıcı sistemi için sorumluluk süresinin 10 yıl olacağı hükme bağlanmışken, Kanundada yapı denetim kuruluşları, denetçi mimar veya mehündisleri ile proje müellifleri, laboratuvar görevlileri ve yapı müteahhitlerine, kusurları oranında sorumluluk getirilmiş, yapının taşıyıcı sistemi için sorumluluk süresi on beş yıla çıkarılmıştır.

595 sayılı Yapı Denetimi Hakkında KHK’da yapı müteahhidine mühendis veya mimar olmak kaydıyla şantiye şefi çalıştırma yükümlülüğü geliştirilmişken, Kanunda şantiye şefi çalıştırma yükümlülüğü, İmar Kanunu ile uyumlu olması için kaldırılmıştır.

595 sayılı Yapı Denetimi Hakkında KHK’da yapı ruhsatı alınması sırasında; yapı sahibi ile yapı müteahhidi, yapı müteahhidi ile şantiye şefi, yapı denetim kuruluşu ile yapı sahibi arasındaki 3 adet sözleşme, malî sorumluluk sigorta poliçesi ve primlerinin ödendiğine dair belgeler istenirken, Yapı Denetimi Hakkında Kanun da Malî Sorumluluk Sigortasının da kaldırılması sonucu, ruhsat aşamasında, yalnızca yapı sahibi ile yapı müteahhidi arasındaki sözleşme ve yapı denetim kuruluşunun taahhütnamesi gibi az sayıda belge istenmektedir.

595 sayılı Yapı Denetimi Hakkında KHK’da KHK ile ceza hükümleri düzenlemek mümkün olmadığı için, cezaî hükümler bulunmazken, Kanunda yapı denetim kuruluşlarının mimar ve mühendisleri ile deney yapan laboratuvar görevlilerine ağır cezaî hükümler getirilmiştir.

595 sayılı Yapı Denetimi Hakkında KHK’da Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği ve Sigorta Uygulama Talimatı varken, Kanunda
1. Yapı denetim kuruluşu ve laboratuvarların çalışma usul ve esasları,
2. Yapı denetim komisyonununun çalışma usul ve esasları,
3. Yapı denetim hizmet sözleşmesi ve hizmet bedellerinin ödeme esasları,
4. Siciller ile sicil raporlarının tutulması ve yapılara sertifika verilmesine dair usul ve esaslara ilişkin konuların yönetmelikle düzenlenmesi esası getirilmiştir.”
Şeklinde ifadelere yer verilmiştir.

Temmuz 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
            01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 diğer aylar için

Diyaloğun ilk konuğu Nevzat Sayın'dı, 11 Temmuz 2001'de Diyalog bölümümüze konuk olarak soruları yanıtladı.

Nevzat Sayın'ına yönelik soruları ve yanıtlarını okumak için buraya ...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz