reklam

Haberler
16 Temmuz 2001 Pazartesi

sayfayı haber kaynağında açar
Arkitera'da yayınlanmak üzere haber gönder

Miniatürk'e davet
Büyükşehir, Haliç kıyısına kuracağı Mini Türkiye'yi özel kuruluşlara açtı. Dileyen firmalar anıt eserlerin minyatürlerinin yanına prestijli binalarının maketini kuracak. Büyükşahir Belediyesi'ne bağlı Kültür A.Ş. içinde; Boğaz Köprüsü, Ayasofya Müzesi, Nemrut Dağı, Efes Harabeleri, Anıtkabir, Peribacaları ve Kız Kulesi gibi tarihi ve simgesel yapıların maketlerinin bulunacağı Mini Türkiye Projesi'ni özel kuruluşlara açtı. Tarihi eserlerin yanında modern mimari ile inşa edilen prestijli yapıların maketlerinin oluşturulacağını söyleyen Kültür A.Ş. Genel Müdürü Cengiz Özdemir, "Dileyen kuruluşlar, Türkiye silüetinde önemli yer tutan binalarının maketlerini Miniatürk'e yerleştirebilecek. Geçmişte inşa edilen eserlerle günümüzde hayata geçirilen yapılar bütünlük içinde sergilenecek" dedi.
16 Temmuz 2001 Sabah

İzmir'e yeni çehre
Belediye başkanları kentte görsel düzeni sağlamak amacıyla başlattığı tek tip uygulaması İzmir'in görünümünü değiştiriyor Hızlı göç ve artan nüfusla birlikte değişen kent düzenini eski kimliğine kavuşturmak için kolları sıvayan İzmir'in yerel yöneticileri dükkan tentelerinden simitçilere, karpuzculardan binaların dış cephelerine kadar birçok konuda kent estetiğini sağlayabilmek amacıyla tek tip uygulaması başlattı. Bu çalışmalar İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İlan Reklam Yönetmeliği ile başladı. Yönetmelik sayesinde ilk olarak kentin çeşitli noktalarında boy gösteren reklam panoları bir düzene konuldu.
16 Temmuz 2001 Yeni Asır

Herodot dönemi batığında sona yaklaşıldı
URLA'nın güneyinde 1996 yılında bulunan milattan önce 5'inci yüzyıla ait geç klasik dönem batığı kazılarında sona yaklaşıldı. 42 metre derinlikte, 19 metre boyundaki Tektaş Batığı'nda 200'ü aşkın amfora, yağ kandilleri, kurşun çipo (çıpanın üst demiri) ve muhtelif kemikler bulundu. 1998 yılında başlayan kazı 1 Ağustos 2001 tarihinde bitirilecek ve çıkartılan eserler Çeşme Müzesi'nde sergilenecek.‘‘Ege'deki Şeytan Üçgeni’’ diye tanımlanan bölgede 1996 yılında Tufan Turanlı'nın başkanlığındaki Sualtı Araştırma Enstitüsü (INA) ekibinin araştırmaları sonucu bulunan batık, ‘‘Geç Klasik Dönemi’’ aydınlatacak tek çalışma olması nedeniyle dünya sualtı tarihi açısından büyük önem taşıyor. INA yetkilileri, Heredot'un tarih kitabını yazdığı dönemde batan geminin o tarihte Sığacık Limanı yakınlarındaki, döneminin büyük ticaret merkezi Teos kentinden çevre adalara mal taşıyan yöresel ticaret teknelerinden biri olabileceğini kaydetti. 
15 Temmuz 2001 Hürriyet

Yapı Denetimi Hakkında Kanun 13 Temmuz'da Resmi Gazetede yayımlandı
Anayasa Mahkemesi,  595 sayılı KHK'yi 24 Mayıs 2001 tarih ve 2001/90 sayılı kararıyla iptal etti ve gerekçeli karar Resmi Gazetede yayımlanıncaya kadar da uygulanmasında ciddi sakıncalar doğuracağı saptamasıyla yürürlüğünün de durdurulmasına karar verdi.TBMM'nin 29 Haziran 2001 tarihindeki oturumunda kabul edilen ve yürürlüğe girmesi için Cumhur Başkanına onayına sunulan "Yapı Denetimi Hakkında Kanun", Cumhur Başkanının onayından sonra 13 Temmuz tarihli Resmi gazetede yayımlandı. Resmi gazetede yayımlanan 4708 sayılı kanun aşağıda verilmiştir: 
14 Temmuz 2001Arkitera

595 Sayılı KHK ile Yapı Denetimi Kanunu  Arasındaki Farklılıklar
595 sayılı Yapı Denetimi Hakkında KHK’da tek katlı ve yapı inşaatı alanı 180 m2’yi geçmeyen müstakil yapılar KHK kapsamı dışındayken, Yapı Denetimi Hakkında Kanunda  bu istisna kaldırılmıştır. 
595 sayılı Yapı Denetimi Hakkında KHK’da İl ve İlçe Yapı Denetim Komisyonları varken Kanunda bu komisyonlar kaldırılmıştır.
14 Temmuz 2001Arkitera

Restorasyona böyle başladılar
Dünyanın sekizinci harikası olarak bilinen Nemrut'taki restorasyon çalışmaları, şölene dönüştü. Birbirinden renkli görüntülerin yaşandığı törene katılan davetliler, dev heykeller arasında çalınan marşlarla coştu.
16 Temmuz 2001 Akşam

Jakuziye talep arttı
İş hayatına desenli seramik üretimiyle 1987 yılında adım atan Fatinoğlu kardeşler, elyafsız küvet, laminant banyo dolabı ve su deposunun ardından şimdi de jakuzi ve kompakt banyo sistemleri üretiyorlar. Türkiye'nin ilk hidromasajlı saunalı küvetini üreten Fatinoğlu kardeşler, şimdi de camlı jakuzi üretimine geçti. Beylikdüzü ve Silivri'deki iki ayrı tesiste üretimlerini sürdüren ülkemizin en büyük küvet imal eden şirketi Sanica, şu anda dünyada bu sektördeki en büyük 5 küvet firmasından biri.
16 Temmuz 2001 Zaman

8 milyon doları Moskova'ya gömdüler
Türk ürünlerinin satılması amacıyla kurulacak TOBB-TİM Moskova Ticaret Merkezi inşaatından pis kokular geliyor. Yolsuzluk iddiaları üzerine TOBB inşaatı mercek altına alırken, olayların perde arkası Fuat Miras'ın istifasına kadar uzuyor.Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Okan Oğuz'un Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yaptığı TOBB-TİM'i incelemeye aldı. Yolsuzluk iddiaları üzerine temmuz başında kurulan TOBB-TİM Araştırma Komisyonu, 20 Temmuz'da yerinde incelemeler yapmak üzere Moskova'ya gidiyor. İncelemenin ardından tamamlanacak olan rapor, TOBB yönetimine ve kamuoyuna açıklanacak.Olay basit bir inşaat işi gibi görünse de, TOBB eski Başkanı Fuat Miras'ı yerinden eden olayın da TOBB-TİM nedeniyle ortaya çıktığı iddia ediliyor.
16 Temmuz 2001 Finansal Forum

İstanbul'a üç adliye
İstanbul'a üç adliye projesi çerçevesinde bir bölümü hizmete açılan Bakırköy Adalet Sarayı'ndan sonra Bayrampaşa Cezaevi'nin de adliye yapılması düşünülüyor.İstanbul'a üç merkezi adliye yapılmasını öngören projenin ilk ayağı olan Bakırköy Adliye Sarayı'nın bir bölümü hizmete açıldı. Proje kapsamında İstanbul sur içinde ve Anadolu yakasında da birer adliye sarayı yapılması düşünülüyor.
16 Temmuz 2001 Zaman

Işıkara, İstanbul'da deprem okulu kuruyor
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, 'deprem okulu' kuracaklarını söyledi. Işıkara, Kandilli Rasathanesi'nde açılacak okulda, halkı, deprem konusunda bilinçlendireceklerini ve aydınlatacaklarını söyledi. İnşaatın halen sürdüğünü belirten Işıkara, okulun yaklaşık bir yıl sonra hizmete gireceğini kaydetti.
15 Temmuz 2001 Akşam

İskenderun’a deprem haritası
Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Hatay Temsilciliği, İskenderun İlçesi’nde meydana gelebilecek 7 büyüklüğündeki bir depreme karşı risk haritası hazırlıyor. Haritada, muhtemel bir depremde en fazla zarar görebilecek bölgeler belirlenecek. JMO Hatay Temsilcisi Vahit Pişkinpaşa, riskleri bölgelere göre savunma planlarının geliştirildiğini kaydederek, “Bu çalışmalara bağlı olarak savunma planları geliştiriyoruz. Afet öncesi ve sonrasında yapılması gerekenleri belirlemeye çalışıyoruz” dedi.
15 Temmuz 2001 Türkiye

İstanbul raylı Sitem ağı genişliyor
Metro'da Taksim-4. Levent hattını İstanbulluların hizmetine açan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ulaşım sorununa köklü çözüm getirmek için başlattığı yatırımlarına devam ediyor. Metro'da Taksim-Unkapanı-Yenikapı ile Hafif Metro'da Yenibosna-Havaalanı hatlarında inşaat hızla ilerliyor. Hafif metroyu İkitelli-Başakşehir ve Olimpiyat Köyü'ne ulaştıracak inşaatın birinci kısmı olan Esenler-Mahmutbey hattının yapımına başlandı. Öte yandan Havaalanı-Aksaray hafif metrosunu 4.Levent-Yenikapı metrosuna entegre edecek sistem için de Aksaray'daki tünel kazı çalışmaları ilerliyor.
14 Temmuz 2001 İBB

Zeugma'ya sanal destek
Gaziantep'in Nizip İlçesi'nde, Fırat Nehri kıyısında bulunan ve bir bölümü geçen yıl Birecik Barajı gölü suları altında kalan Zeugma antik kentine sahip çıkanlar, "www.zeugmaweb.com" adresindeki internet sayfasında buluşuyorlar.
Gaziantep Sanayi Odası'nın (GSO), TOBB'un katkılarıyla hazırlayıp yayına sunduğu ve www.zeugmaweb.com adresinden ulaşılan web sayfası, Zeugma'ya destek olanların ve ilgi duyanların sanal buluşma adresi haline geldi.Zeugma'ya ilişkin duygularını açıklamak için e-posta gönderen yüzlerce kişi, antik kentin su altında kalmasından duydukları üzüntüyü dile getirip, önerilerde bulunuyorlar. Mesaj bırakanlardan Sami Uygur, duygularını, ''Ne gerek vardı bu güzelliği, bu tarihi yok etmeye. Zeugma bu devlete sıradan bir barajınsağlayacağından daha fazla gelir sağlayabilirdi'' sözleriyle ifade ediyor. 
15 Temmuz 2001 Hürriyet

Temmuz 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
            01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 diğer aylar için

Diyaloğun ilk konuğu Nevzat Sayın'dı, 11 Temmuz 2001'de Diyalog bölümümüze konuk olarak soruları yanıtladı.

Nevzat Sayın'ına yönelik soruları ve yanıtlarını okumak için buraya ...

Anket

İstiklal Caddesi Tabela Değişimi

İstiklal Caddesi'nde tabelaların değiştirilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Doğru buluyorum
Yanlış buluyorum
Farketmez
Fikrim yok

         

Bu konu hakkında forumda görüş bildirmek ya da yazılanları okumak için buraya tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz