reklam

Haberler
20 Ağustos 2001 Pazartesi

sayfayı haber kaynağında açar
Arkitera'da yayınlanmak üzere haber gönder

İbretlik bir öykü
1975'te başlanan İstanbul-Ankara Hızlı Tren Projesi işe yaramayacağı için durduruldu. Bu tarihi öngörüsüzlüğün sorumluluğunu, 19 hükümet kuran sekiz ayrı başbakan paylaşıyor. 1975'te Bayındırlık Bakanı Fehim Adak'ın inşaatını başlattığı ve bugüne kadar 1 milyar dolar harcanan Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi durduruldu. Yüzde 75'i biten Ayaş Tüneli 'ibretlik karadelik' olarak elde kaldı.
19 Ağustos 2001 Radikal

Türkiye'ye örnek proje
İlçesindeki parkların altyapısını, afet sonrasında hastane, aşevi, kriz ve haberleşme merkezi olarak hizmet verecek şekilde düzenlemeye hazırlanan Beşiktaş Belediye Başkanı Namoğlu, "Bu proje Türkiye genelinde uygulanmalı" diyor. Beşiktaş Belediye Başkanı Yusuf Namoğlu, afet sonrası tedbiri olarak bir ilke imza atıyor. 
19 Ağustos 2001 Sabah

Ömür biter yol bitmez
17 tünel bulunan 8 bin 250 metrelik yolun 6 bin 500 metrelik bölümü 43 yılda ancak yöre halkının katkılarıyla bitirilebildi.Sivas ile Kemaliye arasını 220 kilometre kısaltacak olan 8 bin 250 metrelik yolun yapımı tam 52 yıldır bitirilemedi. 1958'de yapımına başlanan yolun 1750 metrelik kısmı tamamlanamadı. Sivas ile Erzincan'ın Kemaliye ilçesi arasındaki karayolunu tam 220 kilometre kısaltacak 8 bin 250 metrelik Taşyol'un yapımı 52'nci yılını doldurdu.
20 Ağustos 2001 Radikal

Autodesk CAD Overlay 2002 çıktı
AutoCAD içerisinde taranmış çizimler, haritalar, hava ve uydu fotoğrafları kullanmak, bunları vektöre çevirmek ve projeleri zenginleştirmek için kullanılan Autodesk CAD Overlay yazılımının son sürümü çıktı. Her türlü mühendislik, mimarlık ve tasarım projeleri üretenler, raster verilerle çalışma gereksinimi duyarlar. Autodesk'in bu gereksinime yanıt vermek için geliştirdiği Autodesk CAD Overlay'in son sürümü 2002 satışa çıktı. 
20 Ağustos 2001 Arkitera

İpekyolu Ala Turca Yayına Giriyor
Çanakkale Seramik ve Kalebodur'un Ana Sponsorluğunu ve organizasyonunu yaptığı, "Çin'den Çan'a Deve Kervanıyla İpekyolu" projesinin belgeseli "İPEKYOLU ALA TURCA" NTV'de yayına giriyor.
15 Ağustos 2001 Arkitera

TMMOB Şehir Plancıları Odası: " İki Koca yıl Oldu Hiç mi Ders Alınmadı?"
Depremin hemen sonrasında yaptığımız açıklamalarda oluşan büyük yıkımın nedenlerini, on binlerce insanımızın kaybedilmesinde sorumlulukları olanları ve onların suçlarının oluşturduğu zinciri tanımlamıştık. Geçen iki yıl boyunca gördük ki suç zincirindeki halkalar kırılmadı sapasağlam yerinde duruyor.
17 Ağustos 2001 Arkitera

Türk müteahhitlerin gözü dışarıda 
Ahsel Holding, Kazakistan'ın yeni başkenti Astana'da yaptırılacak parlamento binası inşaatı için teklif verdi.Ahsel Holding, Kazakistan'ın yeni başkenti Astana'da yaptırılacak parlamento binası inşaatı için teklif verdi. Kazakistan'ın başkenti Astana'da halen diplomatik site inşaatını sürdüren firma, toplam bedeli yaklaşık 100 milyon doların üzerinde olan projelerine de devam ediyor.Holdinge bağlı Ahsel İnşaat'ın, 1992'den beri yurt dışında inşaatlar yaptığını ifade eden Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Ayan, Astana'da yaptırılacak olan Kazakistan Meclis Binası inşaatı için de teklif verdiklerini ve ihalenin önümüzdeki günlerde sonuçlanacağını söyledi.
20 Ağustos 2001 Finansal Forum 

Hızlı tren projesi yeniden
Sürat trenleri alımına başlandı. Ulaştırma Bakanlığı'nın öncelikli projeleri arasında yer alan ve Ankara-İstanbul mevcut demiryolunun modernizasyonu ve bu hat üzerinde hizmet verecek olan sürat trenleri teminine yönelik proje çalışmalarına yeniden hız verildi.Toplam 576 kilometre uzunluğunda olacak Ankara-İstanbul mevcut demiryolu rehabilitasyonu iki aşamalı olarak gerçekleştirilecek. Trenle ulaşımı iki büyük kent arasında 4 saate indirecek olan demiryolu üzerinde hizmet verecek olan sürat trenlerinin teminine ilişkin Demiryolları Genel Müdürlüğü'nün gündemine aldığı 5 adet yatar gövdeli hızlı trenlerle, demiryolu ulaşımı önemli ölçüde rahatlayacak.
20 Ağustos 2001 Zaman

‘Raylı Temel’ sistemi geliyor
17 Ağustos’tan sonra aslında birçok binanın depremden değil, çürük ve eksik malzeme kullanılması nedeniyle çöktüğü ortaya çıktı. Geç de olsa sağlam yapıların önemi anlaşıldı.SOS 2001’e katılan Japonlar da bu konuda ulaştıkları son teknolojiyi sergiliyorlar.Türkiye’de depremden sonra ilgi gören, ancak nedense henüz uygulama alanı bulamayan raylı temel sistemlerinin sergilendiği standlar fuarın en ilginç bölümlerinden biri.Binaların rayların üzerine inşa edilmesini öngören sistem, binanın deprem anında yerkabuğundan bağımsız olarak ray üstünde hareket etmesini sağlıyor. Bu sayede, binanın yer sarsıntısından en az etkilenmesi amaçlanıyor.
20 Ağustos 2001 NTVMSNBC

Şişli’de görüntü kirliliği operasyonu
İstanbul Şişli’de, Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün de katıldığı gece operasyonunda, çok sayıda klima ile tabela söküldü.Görüntü kirliliğine yol açan işyerlerine ayrıca toplam 74 milyar lira para cezası kesildi.Şişli belediye ekiplerinin yaptığı çalışmada, 217 klima ve 144 tabela ‘bina estetiğine ve çevre dokusuna’ zarar verdiği gerekçesiyle söküldü.Operasyonun başında olan Şişli Belediye Başkanı Sarıgül, tabela ve klimaların, kentsel tasarım projesi kapsamında söküldüğünü ve bu uygulamayla Şişli’deki görüntü kirliliğini ortadan kaldırmayı planladıklarını söyledi.
20 Ağustos 2001 NTVMSNBC

Erzurum'a çelik boru fabrikası 
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mahmut Uykusuz, içme su şebekesinin yenilenmesi ve doğalgaz boru hattının döşenmesi için ihtiyaç olan çelik boruyu dışardan almak yerine fabrikasını kurmaya karar verdiklerini söyledi.Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mahmut Uykusuz, içme su şebekesinin yenilenmesi ve doğalgaz boru hattının döşenmesi için ihtiyaç olan çelik boruyu dışardan almak yerine fabrikasını kurmaya karar verdiklerini söyledi. Uykusuz, Palandöken Barajı ve İshale Hattı ile Erzurum İçmesuyu ve Arıtma Tesisi projelerinin eşzamanlı bitirilmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti. 
20 Ağustos 2001 Finansal Forum

Truva'da uygarlık buluntuları
Truva'da 15 yıldan bu yana, Schliemann'dan sonra en kapsamlı kazıları gerçekleştiren uluslararası kazı heyeti Başkanı Alman Arkeolog Prof. Dr. Manfred Korfmann, son çalışmalarda, 6. Truva'dan itibaren uygarlık belirtilerine rastladıklarını bildirdi.Truva'da "Altın değil bilim" aradıklarını, bunun sonuçlarını da görmeye başladıklarını söyleyen Korfmann, şunları kaydetti:
20 Ağustos 2001 Turk.net

Özelleştirme endişesi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin işlettiği tarihî köşk ve kasırları özel firmalara devretme teşebbüsü, buraların müdavimlerini endişelendirdi.İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, belediyenin elinde bulunan bazı şirketleri özelleştirerek, asli vazifelerine döneceklerini açıklarken, vatandaşlar, özelleştirme kapsamında olan BELTUR'a ait köşklerin işletmesinin devredilmesine karşı çıkıyor.
20 Ağustos 2001 Zaman

Halka asıl darbeyi müteahhitler vurmuş!
Bayındırlık Bakanlığı tarafından seçilip kalıcı konut yapmak için bölgeye gelen bazı müteahhitler iflas edince, Düzce esnafına 4-5 trilyon lira borç takıp ortadan kaybolmuşDün sabah Adapazarı'ndan yola çıktıktan 40 dakika sonra Düzce'deydik. İki kentin arası sadece 84 km. Ama Milliyet'in TIR'ına bizimle dertleşmeye gelen 2 kent halkı birbirinden öylesine farklı ki... Aslında Adapazarlılar da Düzceliler de devlete kırgın ve tepkili. Deprem yardımlarının gerçek ihtiyaç sahipleri yerine, torpillilere aktarıldığı inancı, buralarda çok güçlü. Ancak Adapazarlıların yılgın ve travmatik ruh hallerinin aksine Düzce'de dinamik, pes etmeye niyeti olmayan insanlar çıktı karşımıza.
20 Ağustos 2001 Milliyet - Meral Tamer

Çanakkaleli köprü istiyor
Türkiye tarihinde önemli bir yere sahip olan Çanakkale'nin, ekonomik yönden kabuğunu kırmaya çalışırken sahip olduğu potansiyeli değerlendiremediği gözleniyor.Bacasız sanayi olarak görülen turizm potansiyeli, tanıtım ve tesis eksikliğinden verimli kullanılamazken sanayi alanında ise yıllardır çakılan tek bir çivi yok. Sanayide geri kalmışlığın gerekçesi olarak, ulaşım sıkıntısı gösteriliyor. Ulaşım sıkıntısının kökten çözülmesi için 20 yıldır konuşulan proje, Çanakkale Boğaz Köprüsü projesi. Yapılması konusunda sürekli fikir çatışması yaşanan boğaz köprüsü için çevreci ve ekonomistler karşı cephelerde yeralıyor.
20 Ağustos 2001 Zaman

Kazı projesi sahipsiz
Çukurova Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü tarafından yapılması planlanan Tepebağ Höyük Kazı Projesi, hem maddi kaynak yokluğundan, hem de bölgenin birinci derece SİT alanı olmaması nedeniyle yapılamıyor.
20 Ağustos 2001 Zaman

Muhsinzade Yalısı İstanbul'un en pahalı oteli oluyor
İstanbul'da çok zengin turistlere hitap edecek yeni bir otel yatırımı hızladevam ediyor. Haftalık Ekonomist Dergisi'nin haberine göre sözkonusu otel yatırımını Belçika Kökenli Unit Yatırımlar Holding gerçekleştiriyor. Şirket Les Ottomans adını verdiği oteli Kuruçeşme'deki Muhsinzade Yalısı'nda restorasyon yoluyla inşaa ediyor.2002 yılında tamamlanması planlanan Les Ottomans'ın bir ilginç özelliği de otelin konseptinin Uzakdoğu Felsefesi Feng Sui ile Osmanlı tarzının birleşmesiyle ortaya çıkması. Yatırımı yapan şirketin Yönetim Kurulu Üyesi Ahu Aysal, 1880'de inşaa edilmiş yalının 20 milyon dolarlık bir yatırım ile Les Ottomans Otel'e dönüşeceğini açıkladı.
20 Ağustos 2001 Hürriyet

Müteahhitlerin beklediği kararname sonunda çıktı
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanan Fiyat Farkı Kararnamesi, Resmi Gazete'de yayımlandı.Kararname, Kamu sektörüne dahil idarelerin ihalesi yapılmış ve yapılacak işlerinde, ihale usul ve şekillerine göre Fiyat farkı hesabında uygulayacakları yeni esasları kapsıyor.Fiyat farkı kararnamesi, 1 Mart 2001 tarihi 31 Aralık 2001 tarihleri arasını kapsayacak. Buna göre fiyat farkı, devam etmekte olan işler ile 2001 yılı içerisinde ihale edilecek işlere uygulanacak.
20 Ağustos 2001 Hürriyet

Mavi köprü intihara engel olabilir mi?
Renk bilimi uzmanı Metin Yahya Üster, Boğaziçi Köprüsü’nden intiharların sık yaşanmasında, gri renginin etkisi olduğunu öne sürdü. Üster, "Gri ve kaos görünümü ile insanları intihara çeken bütün köprülerin maviye boyatılması yanındayım. Maviye boyanan köprülerde intihar olayının azaldığı, hatta son bulduğu görülmüştür" dedi. Köprü maviye boyanırsa, intiharların önüne geçilebilir mi? İşte uzmanların görüşleri.
19 Ağustos 2001 Milliyet

Bitmeden yıkılıyorlar
'Hepsi birer villa' diye takdim edilen kalıcı konutların birçoğunun sıva ve badanaları dökülmüş, bazı konutlarda çatlaklar meydana gelmiş, elektrik ve su da bağlanmamış. Kalıcı konutlar, depremzedelerde hayal kırıklığı yarattı. Bayındırlık Bakanlığı yetkililerinin, 'Hepsi birer villa' diyerek takdim ettiği konutlara giren depremzedeler, özensiz inşaat nedeniyle boya, badana ve sıvaları dökülmüş ve bazı malzemesi takılmamış konutlar ile karşılaştı.
19 Ağustos 2001 Radikal

Ağustos 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
     01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Ürün Tanıtımı

Akın Nalça Tanıtım ve Tasarım'dan PILA Office Sistemleri 
Açık plan ofislerden, çatı arası ve fabrika binalarına kadar esnek mobil ofis üniteleri oluşturmayı amaçlayan bu sistem, iş akışının optimizasyonu ve ofis yenileme masraflannın en aza indirilmesi için modüler düzeniyle her zaman değişime açıktır.

 

Etkinlik

 "Cumhuriyet'in Mekanları, Zamanları, İnsanları" Doktora  Araştırmaları Sempozyumu
son bildiri yollama tarihi:
15 eylül 2001

sempozyum :
29-30 Kasım 2001,
ODTÜ Mimarlık Bölümü

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz