reklam

Haberler
05 Şubat 2001Pazartesi

sayfayı haber kaynağında açar
Arkitera'da yayınlanmak üzere haber gönder

Ankara'nın sembolü
.... Ankara'nın siyasal başkent olmanın dışında, kültür ve bilim başkenti olma özelliklerine sahip olamadığı hep vurgulandı.Yirmi yıldır Ankara'da yaşayan bir insan olarak ne yazık ki benim de gözüm hep "çöplükte" oldu, Ankara'yı duygusal gerekçelerle değil de somut gerekçelerle savunarak bu şehre bağlanmaya çalıştım: En azından İstanbul gibi bir keşmekeşi yoktu, düzenliydi, ülkenin merkezine yakındı, vs.Ne yazık ki, şehrimizin Türkiye'nin değişen değerler tercihinden payına düşen şey, otomobillere ve oto yollara uygun bir mimarlık seçimi olunca, Ankara devasa binaların, sıkışık kaldırımların ve büyük iş merkezlerinin belirlediği bir kaos merkezi haline gelmeye başladı. Bugün yalnızca Meşrutiyet Caddesi'nde aklın ve sağduyunun kabul edemeyeceği beş tane üst geçit var.
04.02.2001 Kaynak: Radikal Gazetesi

Büyük Bizans Sarayı gün yüzüne çıkıyor
'Yüzyılın En Önemli 100 Bilimsel Olayı' arasında sayılan Büyük Bizans Sarayı'nın kazı çalışmaları tam gaz sürüyor. Yaklaşık dört yıl önce Cankurtaran'daki Four Seasons Oteli'nin bahçesinden başlatılan ve Sultanahmet Meydanı, Ayasofya, Küçük Ayasofya, At Meydanı ve Marmara Denizi'ne uzanan alanda ilerleyen kazılar sırasında Bizans dönemine ait çok sayıda eser bulundu.Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürü Dr. Alpay Pasinli başkanlığında 8 kişilik bir arkeolog ekibi tarafından yürütülen çalışmaya, Ulusal Bilimsel Araştırma Konseyi ve Palatine İstanbul Derneği de destek veriyor.
04 Şubat 2001 Kaynak: Star Gazetesi




P.Eisenman ve B.Tschumi Carnegie Science Center yarışmasından çekildiklerini açıkladılar.
Katılan beş yarışmacı mimardan üçü olan Daniel Libeskind, Jean Nouvel, ve UN Studio (Ben van Berkel)'e sorulara cevap vermek için daha fazla zaman tanındığını öne sürerek Eisenman ve Tschumi yarışmadan çekildiklerini açıkladılar. 13 Ocak tarihinde yarışmayı düzenleyen Carnegie Science Center'in yöneticisi Seddon Bennington Liebesking, Nouvel ve van Berkel'e önerilerin problemli kısımlarında bir müddet daha çalışmaları 20.000 dolar ve ek  zaman verdiğini açıkladı. Buna rağmen Eisenman ve Tschumi'ye bu konuda herhangi bir açıklama yapılmadı. Eisenman Architectural Record dergisine verdiği demeçte "Eşit olmayan bir yarışma ortamı yaratıldı. Bu oldukça amatörce ve etik dışı bir davranış. Sanırım bu kurum bir mimarlık yarışmasını yönetmeyi bilmiyordu" dedi.  
Şubat 2001 - Kaynak: Architectural Record

Üç ayaklı köprü!
Ankara'da inşa edilen üst geçidin dördüncü ayağı Atatürk heykeline denk gelince geçit üç ayaklı kaldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in isteğiyle Mithatpaşa Caddesi'nde yapımına başlanan üçüncü üstgeçidin, üç ayağı bitirildi. Bu sırada dördüncü ayağın yapılması gereken yerde, SSK Genel Müdürlüğü önündeki Atatürk heykeli fark edildi. Proje bir süre rafa kaldırıldı. Ardından da çözüm geldi: Köprü üç ayaklı olsun!Tepkiler üzerine icraatını savunan Melih Gökçek, 'Bu üstgeçitin zaten üç ayaklı projelendirildiğini, Atatürk heykelini hiçbir zaman yıkmayı düşünmediklerini' öne sürdü.Şehir Planlamacıları Odası Başkanı Necati Uyar, "Dünyada şehir merkezleri trafikten arındırılırken Gökçek, Ankara'da trafiği hızlandırmak için elinden geleni yapıyor. Ayrıca yaşlılar, sakatlar ve çocuklar üstgeçitleri kullanamayacaklar. Yani Gökçek, yayalara 'Kızılay'a gelmeyin' diyor. Yapılmış olan üstgeçitlerin projesi yok. Bu üç ayaklının da uydurma olduğunu düşünüyorum" dedi.Melih Gökçek ve ekibi yönetimi göreve geldiğinden bu yana Kızılay ve çevresine 20 üstgeçit ve sayısız köprülü kavşak yaptırdı.
04.02.2001 Kaynak: Radikal Gazetesi

Konutları gezdiler, ama...
Marmara depremi ardından Kocaeli'nde 13 ayrı bölgeye yaptırılan kalıcı konut kura çekimleri tamamlanırken, konutunu görmek isteyen depremzede, altyapı tamamlanmadığı için çamura battı. Bayındırlık ve İskân Bakanlığı ile Dünya Bankası'nca yaptırılan ve temelleri Temmuz 2000'de atılan 17 bin 860 kalıcı konut, ocak ayı sonunda dokuz gün süren kura çekimi sonunda sahiplerini buldu. Gölcük'ün İhsaniye beldesinde oturan ve kura çekimlerinde Gölcük'e bağlı Örcün Köyü'ndeki konutlardan ev sahibi olan Necati Zorlu, "Konutlara çamurdan güçlükle yaklaştık. İşçilik çok kötü. Altyapı zaten yok. Konutlar ancak dört-beş ay sonra tamamlanır" dedi.
05.02.2001 Kaynak: Radikal Gazetesi

Bir kişiye istihdam yaratmanın bedeli 2000 yılı için 46 milyar 395 milyon lira olarak belirlendi. Hazine Müsteşarlığı'nca 2000 yılı Ocak-Aralık döneminde verilen yatırım teşvik belgeleri esas alınarak yapılan hesaplamalara göre, tarım, madencilik, imalat, enerji ve hizmetler sektörlerinde verilen 8 katrilyon 761 trilyon liralık yatırım teşvik belgesi ile 188 bin 840 kişiye istihdam sağlanması öngörüldü.
05 Şubat 2001 Kaynak: Akşam Gazetesi

Feshane'de Fuar Rüzgarı
1998 yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen ve Oditoryum A.Ş'ye kiralanan Feshane yeniden yapılanıyor. Feshane artık fuar merkezi olarak faaliyet gösterecek. Feshane yeniden yapılanıyor. Oditoryum A.Ş tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden 10 yıllığına kiralanan Feshane artık bir fuar merkezi olarak faaliyet gösterecek. Feshane yönetimi geçtiğimiz yaz döneminde aldığı bir karar ile mekana yeni fonksiyonlar kazandırmak üzere bir çalışma başlattı. Bu çalışma çerçevesinde Haliç Salonu'nda yer alan 40 mağaza ile tahliye anlaşması yapan yönetim bu mekanları toplantı ve fuar organizasyonları için açma kararı aldı.
05 Şubat 2001 Kaynak: Hürriyet Gazetesi

Sanatçılara özel park
Beşiktaş Belediye Başkanı Yusuf Namoğlu, Los Angeles’ta ünlü Hollywood yıldızlarının el izlerini taşıyan sokaklara benzeyen park yapacak. Parkta, Türk sanatçıların el ve ayak izleri ve büstleri olacak. Akatlar ile Sarı Konaklar arasındaki 28 dönüm araziye yapılması planlanan parkın temeli bir ay içinde atılacak. Sanat Meydanı’nda isteyen herkes sanat etkinlikleri düzenleyebilecek.
05 Şubat 2001 Kaynak: Milliyet Gazetesi

Yıkın, heykelinizi dikelim
Millet olarak ne tarihi ne de doğal değerlerimizin kıymetini hiç anlayamadık. Milli çıkarlarımızı ön planda tutmamız gerekirken, kendi çıkarlarımızı ön plana tutarak özellikle turistik kentlerde tarihi ve doğal zenginliklerimizi talan ettik. Bu konuda en cömert davranan illerden birisi de Antalya'dır. Antalya, Akdeniz'in turizm incisi ve başkenti konumundadır. Yılda 4 milyon yabancı turist Antalya kentinden geçmekte ve bu bölgede tatil yapmakta. Beton her ülkede var. +*bHiçbir turist Türkiye'ye beton yığını görmeye gelmiyor
05 Şubat 2001 Kaynak: Akşam Gazetesi

Aliağa Organize için 560 başvuru
İzmir'in Aliağa ilçesinde kurulacak organize sanayi bölgesi için 560 başvurunun yapıldığı, bunların 277'sinin asil üye olarak kabul edildiği bildirildi. Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, makine, kimya, tekstil, plastik, inşaat, gıda, otomotiv, metal, ağaç, kağıt sektörlerinin yer alacağı bölge tamamlandığında 50 bin kişiye istihdam sağlayacağını söyledi. Bölgenin yerinin 1997'de belirlendiğini, 1998'de de onayının alındığını kaydeden Saka, şu bilgiyi verdi: "9 bin 220 dönümlük organize bölge alanının altyapı çalışması, mayıs içinde ihaleye çıkarılacak...
04 Şubat 2001 Kaynak: Yeni Asır Gazetesi

Stresten uzaktaki eviniz
İşte size tavsiye edebileceğim ve haftanın her günü tatilinizi ailenizle, dostlarınızla birlikte geçirebileceğiniz dağ evinden bahsetmek istiyorum. Burası Uludağ Yolu'nun 20. kilometresindeki Dağ Evi Restaurant. Dağ evi görünümündeki bu restauranta geldiğinizde, etrafı çam ormanlarıyla kaplı bir yerde buluyorsunuz kendinizi.
05 Şubat 2001 Kaynak: Akşam Gazetesi

Arazi mafyası iş başında!
Gazetenin birinin tepesinde küçük ama görünecek yerde bir haber: 'İnciraltı halkı imar istiyor
Borlu su yüzünden bahçeleri kuruyan, SİT nedeniyle de arazilerini değerlendiremeyen İnciraltı halkı belisizliğin bitmesini istiyormuş. Arsalarını 'yatırımcıya' vermek istiyen 'halk' 'SİT yüzünden mafya çıkar arıyor' diyormuş.
05 Şubat 2001 Kaynak: Akşam Gazetesi

Sokak treni geliyor Mini trenler Ataköy, Yeşilyurt, Yeşilköy ve Osmaniye'de çalışacak
BAKIRKÖY Belediye Başkanı Ahmet Bahadırlı çevreyi kirletmeyen akülü mini-trenlerin ilçede ulaşıma olumlu katkı sağlayacağını söyledi. Bahadırlı yerli ve yabancı firmalardan gelen tekiflerin değerlendirildiğini anlattı, "Sistemi kısa zamanda devreye sokmak istiyoruz" dedi.
RAYSIZ akülü trenleri yaşlı nüfusun yoğun olduğu Ataköy, Yeşilyurt, Yeşilköy ve Osmaniye'de çalıştıracaklarını açıklayan Bahadırlı şu bilgiyi verdi: "Trenler alçak olduğu için yaşlılar rahat inip binecek. Hedefimiz ring seferlerini bu yaz başlatabilmek."
03 Şubat 2001 Kaynak: Sabah Gazetesi

Kayısı ağaçları kesiliyor
Elbistan - Malatya ile birlikte kayısı üretimi yapılan merkezler arasında bulunan Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde, üreticiler fiyatların düşmesi üzerine, ağaçları kesmeye başladı.
04 Şubat 2001 Kaynak: Turk.net

Alanya Mahmutlar'da çöken inşaatın enkazından 3 işçinin cesedi çıkarıldı
Alanya'nın Mahmutlar beldesinde çöken inşaat halindeki 6 katlı binanın enkazı altında kalan inşaat bekçisi Cezmi Bursalı (45) ile işçiler Metin Karabulut (45) ve Ömer Erciyes'in (44) cesetleri, AKUT ekiplerinin yaklaşık 7 saat süren bir çalışması sonunda çıkarılabildi
04 Şubat 2001 Kaynak: Turk.net

BAZI BELEDİYELERİN BÜTÇE YARDIMI ARTTIRILDI
Bakanlar Kurulu, 280 belediyenin bütçe yardımlarını yılın ilk altı ayı için arttırdı. İstanbul'un 4 ilçesi de bu karar kapsamında yer alıyor.
Bakanlar Kurulu, 2001 yılı başından geçerli olmak üzere 6 ay süreyle çoğunluğu depremde hasara uğrayan 280 belediyenin, 2380 Sayılı Kanun hükümlerine göre tahakkuk edecek bütçe paylarını belirlenen katsayılara göre arttırmayı kararlaştırıldı.
03 Şubat 2001 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YAPI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2000 YILINDA TOPLAM 25 PROJE TAMAMLADI
Yapı İşleri Müdürlüğü İhaleli İşler Proje Bedeli toplamı 396 trilyonu aşarken İhaleli Hakediş Harcamaları Toplamı 376,585,575,000,000 TL. olarak tezahür ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı Yapı İşleri Müdürlüğü'nün 2000 yılı içerisinde tamamladığı ihaleli toplam iş sayısı  25. Tamamlanan bu işlerin büyük bir çoğunluğunu çevre çalışmaları oluştururken bitirilen işler  arasında Galata Kulesi Restorasyonu, Kadın Doğum ve Çocuk Hastaneleri, Çeşitli Spor Tesisleri, Katlı Otopark ve Kavşak Çalışmaları da yer alıyor.
02 Şubat 2001 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi

Çimento üretimi arttı
Tamamı özel sektöre ait olan 39 çimento fabrikasından 2000 yılı Ekim ayı sonu itibari ile 32 milyon ton çimento üretimi gerçekleştirildi. Serbest piyasa koşullarının olumsuz yönde ekilenmemesi amacı ile Rekabet Kurumu'nun aldığı karar çerçevesinde iki ay gecikmeli olarak çimento üretiminde veriler açıklandı. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği yetkililerinden edinilen bilgiye göre, geçtiğimiz yıl Ekim ayı sonu itibari ile üretilen 32 milyon ton çimentonun 4 milyon tonluk bölümü ihraç edildi. Birlik yetkilileri 2000 yılı toplam çimento üretiminin, Ekim ayı sonu verileri dikate alındığında 34 milyon ton düzeyinde gerçekleşebileceğini belirttiler. 1999 yılı aynı döneminde 3 milyon 143 bin ton olan çimento ihracatı ise yaklaşık 800 bin ton düzeyinde artarak, 4 milyon tona çıktı. Türkiye'nin 2001 yılı çimento üretiminin ise inşaat sezonunu ve deprem bölgesindeki inşaat faaliyetleri de dikkate alınarak 35 milyon ton düzeyinde olması bekleniyor.
05 Şubat 2001 Kaynak: Finansal Forum Gazetesi

Türkiye'nin en büyük yapı marketi
'Hesaplı Yapı Market' sloganıyla 7 ülkede faaliyet gösteren Praktiker, Türkiye'deki beşinci ve en büyük marketini Ümraniye'de açtı. CarrefourSA Vega Ümraniye'de faaliyet gösterecek olan ve boyadan elektroya, sıhhi tesisattan dekorasyona, boyadan mutfağa, bahçeden mobilyaya, ahşaptan ısıtmaya, otomobilden ev aletlerine kadar pek çok alanda 50 binden fazla ürün çeşidi bulunan Praktiker, yeni ve özgür çeşitlerin yanısıra dünyaca ünlü üreticilerin mallarını ve kendi marklarını da aynı çatı aytında tüketicinin hizmetine sunuyor. Ümraniye'de 140 çalışanı ile hizmet verecek olan firma, İstanbul, Ankara, İzmir gibi metropollerin yanı sıra Türkiye'nin diğer kentlerinde de açacağı marketlerle yatırımlarına devam etmeyi hedefliyor.
05 Şubat 2001 Kaynak: Finansal Forum Gazetesi

Kalekim'in üçüncü fabrikasından ilk ihracat
Kalekim Kimyevi Maddeler Ticaret ve Sanayi A.Ş üçüncü fabrikası olan Mersin Serbest Ticaret Bölgesi'nde 2001 yılının ilk ihracatını yaptı. Seramik Yapıştırıcıları ve Yapı Kimyasalları alanında faaliyet gösteren firma, Mersin Serbest Ticaret Bölgesi'ndeki ilk ihracatını düzenlediği bir törenle gerçekleştirdi. Törende konuşan Kalekim Genel Müdürü Ferdi Erdoğan, ihracata yönelik üretim yapmayı amaçlayan Kalekim Mersin Bölge Tesisleri'nin, 60 bin ton/yıl kapasiteye sahip olduğunu ve 5 bin m2 kapalı alana kurulduğunu söyledi.
04 Şubat 2001 Kaynak: Finansal Forum Gazetesi

Maden gölleri
Çiftalan Köyü'nde 1980'lerde kömür çıkartmak için çalışmalar yapıldı. Köyün çevresi köstebek gibi kazıldı. Kömür bitti, herkes gitti. Çukurlar su doldu. Köy, 'Göller Yöresi'ne döndü...Burası Kemerburgaz'a bağlı Çiftalan Köyü... 1980'de kömür çıkartmak amacıyla kazılar başlatıldı. Ocakları Kutmangil Ailesi işletti. Kömür ocakları zengin olmadığı için kazılar durdu. İşletmeciler, deştikleri yerleri olduğu gibi bırakıp gitti.Zamanla bu çukurlara yağmur suları doldurdu. Şimdi köyün çevresini suni göletler sardı. Manzara '7 Göller'i aratmıyor! Kazılar yüzünden derin yarıklar oluşmuş... Köy, 45-50 haneli ve Karadeniz sahilinde. Köye giden yol neredeyse çökmek üzere. İstanbul'a kömür çıkartılan Ağaçlı köyüne 15 dakika uzaklıkta.
05 Şubat 2001 Kaynak: Star Gazetesi

5 katlı bina çöktü
Alanya'nın Mahmutlar beldesinde 5 katlı bir inşaat çöktü. Yıkıntılar arasında, biri inşaat bekçisi olmak üzere 2 kişinin olduğu sanılıyor.Mahmutlar Belediye Başkanı Mustafa Taşer, Müteahhit Kemal Ören tarafından yaptırılan, 5 katlı inşaatın ruhsatsız olduğu için daha önce mühürlendiğini söyledi. Alanya'dan gelen AKUT ekibi kurtarma çalışmalarına başladı.
05 Şubat 2001 Kaynak: Zaman Gazetesi

Isınmada büyük kayıp
Yalıtımsız konutlarda yüzde 64 enerji kaybı olduğu belirtilerek, enerji tasarrufunun iki ampulden birinin söndürülmesi olmadığı vurgulandı.Trakya Üniversitesi (TÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Can, enerji tasarrufunun iki ampulden birinin söndürülmesi olmadığını belirterek, "Yalıtımı yapılmayan konutlarda yüzde 64 enerji kaybı olur." dedi.
05 Şubat 2001 Kaynak: Zaman Gazetesi

Kordon'u etkilemez
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, sit alanı içine girdiği gerekçesiyle İzmir 1 Nolu Anıtlar Kurulu tarafından yapımı durdurulan fakat önceki gün, İzmir 3. İdare Mahkemesi'nce durdurma kararı kaldırılan Konak Meydanı'ndaki viyadükte şekil hatası yapıldığını söyledi.
05 Şubat 2001 Kaynak: Zaman Gazetesi

Halk Pazarı 'yine yeni yeniden'
Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, bitirilen yeni halk pazarı projesinin sıfır hata ile tamamlandığını belirterek, projenin hayata geçirilmesi için tüm teknik çalışmaların tamamlandığını kaydetti. Isparta Belediye Başkanı Y. Ziya Günaydın, tamamlanan yeni halk pazarı projesinin tanıtımını 18 ayda bitirilen maket üzerinde yaptı.
05 Şubat 2001 Kaynak: Zaman Gazetesi

Ruhsatınız internette
Üç Göl Havzası Belediyeler Birliği; ruhsat, iskan, imar gibi işler için belediye binasına gelmeden çözüm sağlayacak projeyi hayata geçiriyor.Girmediği saha, kullanılmadığı alan neredeyse kalmayan internet, belediye hizmetlerinde de vatandaşların ve belediye başkanlarının umudu olacağa benziyor. 29 belediyenin bir araya gelmesi ile oluşturulan Üç Göl Havzası Belediyeler Birliği, hazırlattıkları internet yazılım programıyla tek tip belediyecilik anlayışını getirmeyi amaçlıyor.
04 Şubat 2001 Kaynak: Zaman Gazetesi

İnşaatta komik ceza
Kaçak olduğu için mühürlenen inşaata devam etmenin cezası sadece 1 milyon 520 bin lira! Osmangazi Belediye Başkanı yasal boşluktan yakındı.Geçtiğimiz günlerde, 'kaçak yapılara gözyumduğu' iddiasıyla Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Osmangazi Belediye Başkanı Hilmi Şensoy, iddiaların asılsız olduğunu, göreve geldiği günden bu yana kaçak yapılarla mücadele içerisinde olduğunu belirterek, "Tüm zorluklara rağmen bürokratlarım ve benim maruz kaldığımız üzücü olaylar bizi yıldırmayacak, kaçak yapılardaki kararlılığımız devam edecektir." dedi.
04 Şubat 2001 Kaynak: Zaman Gazetesi

Şubat 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28    
diğer aylar için tıklayın

Burada ya da diğer haber kaynaklarında okuduğunuz yapı ve tasarım sektörü ile   ilgili haberleri Arkitera Forum'da tartışabilir, görüşlerinizi meslektaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

Arkitera Forum sayfaları

Anket

Arkitera Hakında
Arkitera hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Yetersiz
Hiç yoktan iyidir
İdare eder
İyi
Mükemmel


Sonuçları görmek için
powered by pollit.com

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz