reklam

Haberler
10 Şubat 2001 Cumartesi

sayfayı haber kaynağında açar
Arkitera'da yayınlanmak üzere haber gönder

Bu ilgisizlik sürerse İstanbul "Olimpiyat treni"ni kaçıracak
BİNALARININ yüzde 45'i sıvasız ve badanasız olan, alt geçitlerini lağım basan, musluğundan akan suyu içilmeyen, denizine girilmeyen, elektrikleri kesilen, trafik kazalarında can verilen, yolları çukur, insanları çamura basan bir kentin olimpiyatlara ev sahipliği yapmaya hakkı var mı?
Dört rakip kent 2008 Olimpiyatları için arı gibi çalışıyor; İstanbul'da kılını kıpırdatan yok
09 Şubat 2001 Sabah

Yıkımlar hızlandı
Alanya'daki facianın ardından Kepez'de 33 kaçak yapı, gözyaşları arasında yerlebir edildi.
Kepez beldesinde yol çalışması nedeniyle kaçak yapıların yıkımına başladı. Kepez Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü'nce, Güneş ve Mehmet Akif Ersoy mahallelerinde toplam 33 kaçak yapının yıkımına başlandı. 1996-1997 yıllarında silahlı çatışmaların yaşandığı mahallede polis, yıkım sırasında geniş güvenlik önlemleri aldı.
09 Şubat 2001 Akşam

1 milyon konut yabancıya gidecek
Hazine arazileri üzerine yapılacak ve konut başına 10 bin dolara malolacak projeyle, 1 milyon gecekondunun ortadan kaldırılması öngörülüyor. Ayda 100 dolardan 10 yıl taksitle satılacak tek katlı konutlar için Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın önanlaşma amacıyla ABD'ye gitti. Yaklaşık 400 yan sanayiyle birlikte milyonlarca kişiye iş sağlayan inşaat sektörünü krizden çıkarıp, ekonomiyi harekete geçirebilecek bu proje Amerikan firmalarına yar olacak.Böylesine dev bir proje, ABD Eximbank'tan sağlanacak 1.5 milyar dolarlık kredi uğruna Amerikan inşaat firmalarına hayat verecek. Bu girişim Türk müteahhitlik firmalarını isyan ettirdi. Böylesi bir proje için dünyanın her yerinden çok uygun koşullarda kredi bulunabileceği belirtilerek, krizdeki ekonominin motor gücü olabilecek 10 milyar dolarlık projeyi MHP'li Bayındırlık Bakanlığı'nın ABD'ye değil Türk firmalarına yar etmesi istendi.
10 Şubat 2001 Finansal Forum

Vefik Alp: Almayan enayidir
Başbakanlık Başdanışmanı Ahmet Vefik Alp, fikir babası olduğu 'Çekirdek Konut' projesi için ABD Tarım Bakanlığı'ndan ve Amerikan Eximbank'ından 1.5 milyar dolar kredinin onaylandığını söyledi.
Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın ile Ahmet Vefik Alp, inceleme ve temaslarda bulunmak üzere dün ABD'ye gitti. Hareketinden önce Alp, gecekonducuyu villa sahibi yapacak ve gecekondulaşmayı önleyecek proje hakkında bilgi verdi.Bu projenin amacının, 'Türkiye'nin ayıbı haline gelen ve ülkeye geri kalmışlık görüntüsü veren' gecekondu problemini kökünden halletmek olduğunu belirten Alp, 'Bu projeyle yapılacak yeni yapılar için müracaat etmeyecek gecekonduculara enayi diyorum. Almayanların hakkını da almaya hazırım' dedi
09 Şubat 2001 Akşam

Gecekonduyu bitirecek villa projesi
Başbakan Ecevit'in Başdanışmanı, kentbilimci Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, Türkiye'nin gecekondu sorununa çözümün, tek katlı ve modüler villalar olduğunu söyledi. Fikir babası olduğu projenin büyük şehirlerdeki 1 milyon gecekonduyu 3 yıl içinde 3 milyar dolarlık (yaklaşık 2 katrilyon 40 trilyon lira) kaynakla ortadan kaldıracağını belirten ünlü mimar Prof. Alp, bunun için ABD Eximbank'ının 1 milyar 500 milyon dolarlık (yaklaşık 1 katrilyon 20 trilyon lira) krediyi parafe ettiğini de müjdeledi. Prof. Alp projeyi hayata geçirebilmek amacıyla temaslarda bulunmak üzere, bugün Bayındırlık Bakanı Koray Aydın'la birlikte ABD'ye gidiyor.
08 Şubat 2001 Hürriyet Gazetesi

İnşaat Sektöründe neler oluyor?
Bayındırlık Bakanı Koray Aydın ile Ahmet Vefik Alp'in önemli bir konut projesi için Amerika'ya gitmeleri, öncelikle müteahhit hizmeti veren firmaların yanı sıra, bu sektöre malzeme üreten 400'ü aşkın konudaki yan sanayi şirketlerini yakından ilgilendiriyor. Ahmet Vefik Alp'in beyanına göre, 1 milyon konutluk gecekondu önleme projesinden bahsediliyor. Konu, krizden bunalan sektör için ciddi bir umut olabilecekken, projenin Amerikan Eximbank kredisi çerçevesinde oluşturulacağı, ABD Eximbank'ının bu projeye 1.5 milyar dolar finansman vereceği, dolayısıyla işin büyük bölümünün de Amerikalı şirketlere verileceği konuşuluyor.
10 Şubat 2001Finansal Forum

Yapılacak ama nasıl?
Tüp Geçit Projesi hız kazandı ama tartışma sürüyor. Kimi güzergâha ve yapılış yöntemine, kimi de sadece raylı sistemi içermesine karşı çıkıyor.
Avrupa ile Asya’yı birleştirecek üçüncü yol konusunda yıllardır devam eden "Köprü mü, tüp geçit mi" tartışmalarına Ulaştırma Bakanlığı "tüp geçit" diyerek nokta koydu. Ancak tartışma bu kez de güzergâhı ve yönteme kaydı. Ulaştırma Bakanlığı, müşavirlik ihalesinde, teknik yeterliliği en yüksek teklifi veren Avrasya Ortak Girişim Konsorsiyumu ile görüşmelere başladı. Görüşmelerin bir ayda tamamlanacağını belirten Ulaştırma Bakanlığı’ndan Simin Pehlivan, "Projenin maliyeti 2.5 milyar dolar. 2005’de tamamlancak proje, birkaç ay sonra ihale edilecek" dedi.
08 Şubat 2001 Milliyet Gazetesi

Yimpaş, Gazprom ile ortak yatırım yapacak
Yimpaş Holding, Rusya'nın doğalgaz şirketi Gazprom ile Volgagrad kentine 60 milyon dolarlık ortak yatırım yapmak üzere ortaklık anlaşması imzaladı.
Yimpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar, Gazprom şirketi ile Rusya'da Yimpaş Volga ve Aytaç Volga adlı iki ortak şirket kurduklarını belirtti. Uyar, Aytaç Volga'nın Türkiye deki Aytaç tesislerinin benzeri bir yatırım yapacağını ve tavukçuluk alanında faaliyet göstereceğini, Yimpaş Volga adlı şirketinde Moskova'da 5, St. Petesburg'da 3 ve Volgagrad'da da 3 olmak üzere 11 hipermarket açacağını vurguladı.Uyar şunları söyledi:
10 Şubat 2001 Dünya

TOKİ Başkanı Kamil Uğurlu: 'Türkiye'nin yarısı hazinenin elinde. Bunlar değerlendirilerek konut açığı giderilebilir'
Şimdiye kadar kurulan tüm hükümetlerin konut sorununu siyasetlerine ciddi metaryal yaptıklarını belirten Uğurlu, ''Türkiye'nin konut ihtiyacının karşılanması ancak altyapılı arsa üretim projesiyle mümkündür. Ortaya koyduğumuz bu proje ile Cumhuriyet'in 100. yıldönümünde en az 4 milyon aileye altyapılı, bahçeli arsa tapusu vereceğiz'' dedi. Devletin doğrudan konut yapma yerine konut piyasasını düzenleyen ve yönlendiren durumda olması gerektiğini ifade eden Uğurlu, şunları söyledi: 'Devlet konut için teşvik edici olmalı. Bunun da tek çözümü altyapılı arsa üretimidir. Bunda da amaç nakti değil, ayni kredi verilmesidir. Altyapılı arsa üretimi ile konut sorunu çözümlenirken, gecekondu önlenecek, konut fiyatları düşecek ve dar gelirli vatandaşlarımız da ev sahibi olacaktır. İstanbul'da gecekondu yapan bir ustanın yevmiyesi 600 milyon lirayı bulmaktadır. Bu da demek ki arsa sağlanırsa, vatandaşın finansman sorunu yoktur.'
09 Şubat 2001 İmedya.com

Deprem evlerinde bodrum katlar sorun yaratıyor
İzmit'te yaptırılan kalıcı konutlardaki bodrum katlar mesele oldu. İzmit Yuvacık Beldesinde Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından yaptırılan kalıcı konutların kur'a çekiminin tamamlanmasının ardından, kendilerine 18 merdivenle inilen bodrum katlarının çıkmasına tepki gösteren yaklaşık 30 depremzede vatandaş, Kocaeli Valiliği'ne giderek şikâyetlerini ilettiler.
09 Şubat 2001 İmedya.com

İzmir Güzelbahçe'ye vapur iskelesi yapılacak
Güzelbahçe Belediye Başkanı Avkıran, bir trilyon lira bütçeyle, 10 trilyonluk yatırım getireceklerini söyledi
Güzelbahçe'nin birçok sorunun çözüleceğini söyleyen Belediye Başkanı Ertan Avkıran, iki park, bir spor salonu, kıyı düzenleme, kanalizasyon altyapı ve vapur iskelesi çalışmaları ile Tansaş binalarının bu yıl biteceğini söyledi.
09 Şubat 2001 Yeni Asır

İmarda da umudumuz Tantan
İstanbul'da son 10 yılda mimari kimlik korunduysa, özellikle de Fatih -Süleymaniye - Zeyrek arasındaki tarihi eserler restore edilip Bizans ve özellikle de Osmanlı'ya ait mükemmel eserler korunabildiyse biz bunu İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'a borçluyuz.
ANAP'tan Fatih Belediye Başkanı seçildikten sonra o güne kadar kimsenin yapmaya cesaret bile edemediği işler yapan, Fatih'in adını taşıyan semtin kimliğini korumasında büyük rol oynayan Tantan şimdilerde bizce Ege'nin ve İzmir'in de umudu. Çünkü en hızlı bozulan çevre Ege kıyılarında, çünkü İzmir'de kalmış son üç beş yeşil alan için arazi- imar mafyası devrede.
09 Şubat 2001 Akşam

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yapı İşleri Müdürlüğü 2000 yılında 20 projeyi tamamladı
Fen İşleri Daire Başkanlığına bağlı Yapı İşleri Müdürlüğümüz 2000 yılında 15 trilyon lira bedelli 20 projenin yapımını tamamladı
Hizmet yapıları, Rekreasyon, Ulaşım ve Spor sektörlerindeki yatırımlarımızı gerçekleştiren Fen İşleri Daire Başkanlığı Yapı İşleri Müdürlüğümüz 2000 yılında 20 ayrı projeyi tamamladı.
09 Şubat 2001 İstanbul Büyükşehir Belediyesi

ABD'li Chevron, Bakü-Ceyhan projesine talip oldu
Dünyanın önde gelen petrol firmalarından ABD sermayeli Chevron, Dışişleri Bakanlığı'na başvurarak Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı projesi ve mühendislik çalışmasına katılmak istediğini bildirdi.
Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Chevron firması dün Dışişleri Bakanlığı'na bir mektup yazarak, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı projesine ve mühendislik çalışmalarına katılmak istediğini duyurdu. Başbakanlık açıklamasında, konuya ilişkin şöyle denildi
10 Şubat 2001 Dünya

Kavak'a Ortaköy projesi
Sarıyer Belediyesi, turizmin gözdesi Rumeli Kavağı'nı, "Ortaköy modeli" uygulayarak tepeden tırnağa yenilemek için kolları sıvadı
Başkan Sedat Özsoy: Çağdaş bir meydan düzenlemesi yapacağız. Çevreye estetik ve cazibe kazandıracağız...
SARIYER Belediye Başkanı Sedat Özsoy, Rumeli Kavağı'nda çağdaş kentsel düzenlemeyle doğayı buluşturacaklarını açıkladı. Özsoy, "Meydana gri ve kırmızı kilit taş döşenecek. Güzel motifler oluşturulacak. Aydınlatma sistemi yenilenecek. Her taraf çiçeklerle bezenecek. Balık restoranları estetik görünüm kazanacak. Kavak'ı turizmin prestij odağı yapacağız" dedi.
09 Şubat 2001 Sabah

Adalar'da büyük temizlik başladı
28 kaçak yapıyı yıkmaya başlayan Orman Bakanlığı ilk olarak Burgazada'daki 5 gecekonduya müdahale etti...
Faytoncuların inşa ettiği 15 ahır da önümüzdeki hafta içinde yıkılacak
ORMANLIK alanlarda kaçak olarak inşa edilen yapıları yıkma işlemine start veren Orman Bakanlığı ekipleri ilk olarak Burgazada'daki 5 gecekonduya müdahale etti. İş makineleriyle gecekonduları yıkan ekiplerin çalışmalarını aralıksız olarak sürdürerek Büyükada'da 4 ev, Heybeliada'da 15 ahır ile Kınalıada'daki 4 gecekonduyu da önümüzdeki günlerde yerle bir edeceği açıklandı.
09 Şubat 2001 Sabah

Görüntü kirliliği yaratan tabelalar söküldü
Kadıköy Belediyesi Çevre Müdürlüğü, izinsiz kurulan ve çevre kirliliği yaratan tabelaları söktü ve iş yerlerine ceza kesildi. Belediye’den izin almadan asılan, tabela vergisi ödemeyen ve tabela ruhsatı almayan işyerlerinin astıkları kaçak tabelalarla, görüntü kirliliği yaratan 360 tabela, Çevre Müdürlüğü elamanları tarafından sökülerek imha edildi.Bağdat Caddesi, Fahrettin Kerim Gökay Caddesi, Bahariye ve Sahil Yolu’nda bulunan dükkan ve işyerlerinde yapılan kontroller sonucu ruhsatsız olduğu saptanan tabelalar, oksijen kaynağı ile kesilerek söküldü.Çevre Müdürlüğü ve zabıta elemanlarının birlikte düzenledikleri kontroller sonucunda ruhsatı olup da vergisi ödenmemiş tabelalar için de ceza kesildi.Bazı iş yerlerinin ise, belirttikleri ölçülerin dışında tabela astıkları gözlendi. Bu işyerlerine tabelalarının beyana uygun olarak yapılması için bir hafta süre tanındı.
09 Şubat 2001 NTVMSNBC

Kapalıçarşı gece de açılacak
Kapalıçarşı Esnafları Derneği Başkanı Hasan Fırat, yıl başında kontratı biten 100'e yakın esnafın, işyerlerini boşalttığını açıkladı. Fırat, çevresindeki hanlarda bulunan işyerleri ile beraber 3 bin 600 dükkânın bulunduğu Kapalıçarşı'da sadece yüzde 30 kapasite ile çalışıldığını, 200'e yakın işyerinin kapalı olduğunu söyledi.
25 bin kişinin çalıştığı çarşıda 10 bin kişinin işsiz kaldığını da ifade eden Fırat, krizi aşmak için uygulayacakları projeleri şöyle anlattı: Nisanda turizm sezonunun açılmasyla satışların artmasını bekliyoruz. Yıl sonuna kadar çarşıdaki işsizlik açığını kapatacağımıza inanıyorum. Turistleri direkt havaalanından veya otelinden Kapalıçarşı'ya getireceğiz. Kongre turizmi için gelecek 3-5 bin kişilik büyük grupları Kapalıçarşı'da ağırlayacağız. Gece çarşıyı açarak hem onlara yemek vereceğiz, hem de alışveriş imkanı sunacağız. Şu ana kadar sekiz firmayla anlaşma yaptık. Martta uygulamaya başlıyoruz. Her ay iki büyük grup gelecek. 18 Ekim'e kadar bağlantımız var.
10 Şubat 2001 Radikal

Müteahhitlere bakandan fırça
Devlet Bakanı Faruk Bal, Dünya Bankası tarafından Adapazarı Camili bölgesinde depremzedeler için yaptırılan kalıcı konutların 18 Nisan’a kadar yapılmasını isteyerek, müteahhitlere sert uyarılarda bulundu.Yapımı süren kalıcı konut alanında incelemelerde bulunan Bakan Bal, inşaatları yapan müteahhitleri toplayarak konutların 18 Nisan’a kadar bitirilmesi için söz istedi. Ancak müteahhitlerin birtakım sebepler ortaya sürerek, inşaatların gecikebileceğini ima etmelerine sinirlenen Bakan Bal, Bal “Eğer söz verdiğiniz tarihte yani 18 Nisan’da konutları bitirip teslim etmezseniz, sizin için iyi olmaz. Bir daha ne Dünya Bankası’ndan ne de Avrupa Yatırım Bankası’ndan iş alamazsınız. Ayrıca sözleşmeden doğan ağır cezalara da katlanmak zorunda kalırsınız.” dedi. Faruk Bal, bin 500 konut açığının 1000 konutunu Avrupa Yatırım Bankası’nın geriye kalan 500 konutu da Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın yapacağını belirterek, depremzede hak sahiplerinin kesinlikle mağdur edilmeyeceğini söyledi.
10 Şubat 2001 Zaman

Çağdaş kent start alıyor
Çayırova Belediyesi tarafından depreme dayanıklı olarak yaptırılacak olan konutların temelinin yakında atılacağı bildirildi.Çayırova Belediye Başkanı Timur Koç yaptığı basın toplantısında belediyenin son iki yıllık çalışmasını değerlendirerek, beldedeki tüm eksiklikleri gidermeye çalıştıklarını söyledi. Yolların, su derelerinin yapıldığını, altyapı ve su sorununun çözüldüğünü ifade eden Başkan Koç, Çayırova içerisinde yapmayı planladıkları depreme dayanıklı 3 bin 70 konutun bütün izinlerinin alındığını ve yakında üye kayıtlarına başlayacaklarını ifade etti.Konutların temelinin yaklaşık iki ay sonra atılacağını belirten Koç, isteyen ve parası olan herkesin üye olabileceğini belirterek, Çağdaş Kent Konutları'nın bir uydu şehir olacağını ve içerisinde her şeyin bulunacağını dile getirdi.Öte yandan Başkan Koç, belediye hizmet binasının bitme noktasına geldiğini ve en geç iki ay içerisinde açılacağını söyledi
10 Şubat 2001 Zaman

'İnşaat sektörü Uşak'ta çöktü'
Uşak İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Çakır, 1997 yılında yeni proje ruhsat sayısının 573 olduğunu, bu rakamın 2000 yılında 177'ye düştüğünü belirtti. Mehmet Çakır, yaşanan ekonomik krizin inşaat sektörünü de fazlasıyla etkilediğini, sektörün her geçen gün çöktüğünü söyledi. Çakır, izlenen ekonomik politikaların etkisinden başka, 1999 yılında yaşanan depremin de inşaat alanında gerilemeye sebep olduğunu ifade etti. Bu sektörün 2000 yılında gerilemesinin bir nedeninin de 10 Nisan 2000 tarihinde yayımlanan, yapı denetimini düzenleme amaçlı 595 sayılı kanun hükmünde kararname olduğunu beyan eden Çakır, "Bu kararnamenin yürürlüğe girdiği tarih olan 10 Temmuz 2000'e kadar, en az 3 ay süreyle yapı ruhsatları durduruldu. Dolayısıyla 2000 yılının dörtte birlik süresinde yapı faaliyeti durdurulmuş oldu. Ayrıca yaşanan ekonomik durgunluğun, inşaat sektöründeki arz talep durumunu etkilememesi de olanaksızdır." dedi.
10 Şubat 2001 Zaman

Yeşildere’de yıkım vardı
Konak Belediyesi Gecekondu ve Sosyal Konutlar Müdürlüğü ekipleri, tehlikeli olduğu belirlenen 20 binanın yıkımına başladı. Çevreye yaydığı pis koku ve kötü görüntü nedeniyle 1995 yılında tabakhane bölgesinin kaldırılmasından sonra şimdi de Yeşildere bölgesinde imar çalışmalarına başlandı. Dün Konak Belediye Başkanı Erdal İzgi'nin de izlediği yıkımda 20 bina, iş makineleriyle yerle bir edildi. Yıkımların, Yeşildere Camisi önündeki yoldan 500 metre ileriye kadar devam edeceği öğrenildi. Yıkım esnasında çevrede bulunan bazı esnaflar ise buraların yıkılmasından sonra birçok kişinin işsiz kaldığını belirtereks Başkan Erdal İzgi'ye sitem ettiler.
10 Şubat 2001 Zaman

Tuuhvalet!
Ata yadigarı 3-4 asırlık camilerin duvarlarına çirkin, teneke "tuvalet" tabelaları çakılıyor
HER biri birer anıt-eser niteliğindeki tarihi İstanbul camilerinin estetiği cahilce yok ediliyor. Bu camilerin duvarlarına kaba saba, alacalı bulacalı, teneke "tuvalet" levhaları çakılıyor. Bu bilinçsizlik ve saygısızlıkla tarih ağlatılıyor. Barbarlığa, akıl almaz tahribata kimse "Dur" demiyor.
TARİHİ yapıların dokusu ve mimarisi de, cahilliğin elinde erozyona uğruyor. Biraz tarih bilinci olanlar, 3-4 asırlık ata yadigarı camilere reva görülen kötülük karşısında isyan ediyor ve haykırıyor: "İstanbul bu kadar mı sahipsiz kaldı? Tarihi katledenlere neden göz yumuluyor
09 Şubat 2001 Sabah

Şubat 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28    
diğer aylar için tıklayın

Burada ya da diğer haber kaynaklarında okuduğunuz yapı ve tasarım sektörü ile   ilgili haberleri Arkitera Forum'da tartışabilir, görüşlerinizi meslektaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

Arkitera Forum sayfaları

Anket

Arkitera Hakında
Arkitera hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Yetersiz
Hiç yoktan iyidir
İdare eder
İyi
Mükemmel


Sonuçları görmek için
powered by pollit.com

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz