reklam

Haberler
19 Şubat 2001 Pazartesi

sayfayı haber kaynağında açar
Arkitera'da yayınlanmak üzere haber gönder

'Otoyol devrimi' çöktü
Türkiye'nin yeni yol ağını oluşturmaya yarayacak finansı getireceği sanılan paralı otoyol sistemi iflas etmenin eşiğindedir. Üstelik sistem yüzünden işe yarayabilecek ana planlar da rafa kalktı. Gerçekten de bugün, kent dışı otoyollarımızda 'trafik var yol yok, yol var trafik yok' garipliğinin örnekleri her yerde, herkesçe görünür hale gelmiştir. Bu dengesizliğe çok sayıda örnek gösterilebilir. Ancak sanırım, halkımız bunun ilk çarpıcı örneğini İzmir çevresinde gördü, yaşadı. Bu tutarsızlık, İzmir'den doğuya Uşak'a ve kuzeye Bursa'ya giden anayolların onca kapasite sorunu varken, batıya Çeşme'ye, yazlıklara giden tali yolun yanına altı şeritli otoyolun inşa edilmesiyle gözler önüne serilmiş oldu.
İstanbul'da inşa edilen otoyollarda, trafiğin çok olduğu kent içi kesimlerde şerit sayılarının yetersiz olmasına karşın, kentten uzaklaştıkça (trafik azaldıkça) şerit sayılarının artıyor olması dikkatli gözlerden kaçmıyor.
İstanbul-Ankara Otoyolu'nda, trafiğin çok olduğu Gebze-Sakarya arasının dört şeritli olarak yapıldığı; buna karşılık trafiğin giderek iyice azaldığı Sakarya-Ankara arasının altı şeritli olduğu ve yeterince kullanılmadığı da herkesçe biliniyor.
19 Şubat 2001 Radikal

Hasarlı binalar halen yerinde duruyor
ADANA'nın Ceyhan ilçesinde 27 Haziran 1998 tarihinde meydana gelen depremde ağır hasar gördükleri gerekçesiyle yıkım raporu verilen apartmanlar ve işyerleri tehlike saçıyor. Ceyhan depreminde Kızılay Caddesi üzerinde bulunan Semih İşhanı'nın üst katının, hasar tespiti sonucunda yıkımına karar verilmesine rağmen halen bir işlem yapılmaması vatandaşı tedirgin ediyor
18 Şubat 2001 Akşam

Narmanlı Han apartman olacak
170 yıllık Narmanlı Han için semt dernekleri başkanları, Beyoğlu Belediye Başkanı Kadir Topbaş'la görüşerek hana sahip çıkmasını, projeye onay vermemesini istediler. Beyoğlu'nun 170 yıllık tarihi işhanı Narmanlı Han , konuta çevrilerek yok edilmek isteniyor. Aslına uygun olarak yalnızca ön cephesi yeniden inşa edilip Beyoğlu'nun mimarisine uygun cephelere sahip bir ''apartman'' haline gelecek hanın altına da 3 kat otopark yapılacak. 170 yıllık Narmanlı Han'a sahip çıkılmasını isteyen semt dernekleri başkanları, Beyoğlu Belediye Başkanı Kadir Topbaş 'la görüşerek kendisinden projeye onay vermemesini istediler.
17 Şubat 2001 Cumhuriyet

Olimpiyat ihya ediyor
Olimpiyatlara ev sahipliği yapan Los Angeles, Kaliforniya'ya 3.2 milyar dolar getirdi; Seul Güney Kore'nin ihracatını ve turizmini patlattı; Barcelona, Avrupa'nın ikinci Paris'i oldu. 2008 Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapacak kentin seçileceği 13 Temmuz tarihi yaklaştıkça, İstanbul'un heyecanı da artıyor. Pekin, Paris, Osaka ve Toronto'yla yarışan İstanbul'un hazırlıkları, 20-25 Mart tarihlerinde Olimpiyat Komitesi'nce teftiş edilecek.2008 Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapması durumunda İstanbul, kentin bugünkü sorunlarını çözme yolunda çok önemli adımlar atacak. Daha önce olimpiyat yapmış şehirlerin kazançları, hem Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Sinan Erdem'i hem de İstanbul'un dertleriyle boğuşanları umutlandırıyor.
19 Şubat 2001 Radikal

Mimar Sinan'ın doğup büyüdüğü ev, 5 asır sonra restore ediliyor
Dünyaca ünlü Mimar Sinan'ın anısına duyulması gereken saygı, 5 asır sonra anımsandı.Vakıflardan Sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova'nın girişimiyle, Mimar Sinan'ın bakımsızlık ve hor kullanım nedeniyle yıkılmaya yüz tutan Kayseri'nin Ağırsa beldesindeki evi için restorasyon kararı alındı.
18 Şubat 2001 Turk.net

Sallayan sallayana
Prof. Ercan'ın son iddiası: Zeminin kayalık olduğu Levent, Kadıköy ile Eminönü yüksek frekanslı sallanacak ve "az katlı" yapılar etkilenecek
Halk 17 Ağustos depreminin kabusunu unutmaya çalışırken uzmanların deprem açıklamaları birbirini izliyor. Bu uzmanların başını çeken Prof. Dr. Ahmet Ercan, geçtiğimiz günlerde yaptığı "20 yıl büyük deprem olmaz" açıklamasına şimdi de "Sarsıntı Raporu"nu ekledi..
17 Şubat 2001 Sabah

Metro, krize inat
BODRUM - Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz nedeniyle irili ufaklık bir çok şirket kepenkleri indirirken, yabancı yatırımcılar ülkemizin çeşitli bölgelerinde yatırımlarına devam ediyor. Bunlardan biri olan Alman şirketi Metro Grossmarket Cash&Carry, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Bursa’dan sonra Bodrum’da 7. mağazasını açmaya hazırlanıyor. Temeli atılan ve 4 ay gibi kısa bir süre içinde açılacak olan mağaza 20 milyon marka mal olacak ve 300 kişiyi istihdam edecek.
18 Şubat 2001Türkiye

KOBİ yatırımlarında uygulanacak devlet yardımının usul ve esasları açıklandı
ANKARA - Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) yatırımlarında devlet yardımlarının uygulanmasına ilişkin usül ve esaslara ilişkin tebliğ Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Tebliğ, çırçır ve entegre olmayan paketleme yatırımları hariç imalat, tarımsal sanayi, turizm, eğitim, sağlık, madencilik ve yazılım geliştirme yatırımlarına yönelik faaliyetleri kapsıyor
18 Şubat 2001 Dünya

Yapı Kredi'den enerji santrallerine kaynak
Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası (KEİB), İslam Kalkınma Bankası, Bank Austria Creditanstalt ve Yapı Kredi Bankası, Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılacak Muğla Yukarıakçay ve Bartın Arıt Hidro Elektrik Santralı (HES) projelerine kredi sağladı.
17 Şubat 2001 Akşam

İstanbul, Moskova’dan daha cazip
Dev emlak zinciri Colliers’ın Rusya Temsilcisi Preston Haskell’e göre, Türkiye’de emlak pazarının kurumsallaşması gerekiyor. Haskell, “Ancak, yabancı için İstanbul, tarihi konumu, bankacılık sistemi ve yüksek getirisiyle Moskova’dan daha cazip” diyor.
18 Şubat 2001 NTVMSNBC

Derince'de en fazla 4 kata izin
Derince Belediyesi tarafından hazırlanan yeni zemin etüt raporları ile imar planı revizyonları, Galaksi Alışveriş Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda değerlendirildi ve tanıtıldı. Buna göre Derince Belediyesi sınırlarında, zemin durumuna bağlı olarak en fazla dört kata kadar izin verilecek.
19 Şubat 2001 Zaman

Sincan metrosunun temeli atılıyor
Ankaralılar`a müjdeli bir haber vereceğini söyleyen Gökçek, 'Önümüzdeki ay, Sincan Metrosu`nun temelini atıyoruz' dedi.
Gökçek, ASKİ Spor Tesisleri`nde, Batıkent-Sincan metro projesinin tanıtımı amacıyla bir toplantı düzenledi. Gökçek, burada yaptığı konuşmada, Ankaralılar`a müjdeli bir haber vereceğini belirterek, "Önümüzdeki ay, Sincan Metrosu`nun temelini atıyoruz" dedi.
18 Şubat 2001 Nethaber

KÖY'lere daha çok yatırım
Bir yatırımın teşvik belgesine bağlanabilmesi için asgari sabit yatırım tutarı, KÖY'lerde 200 milyar, normal yörelerde 400 milyar, gelişmiş yörelerde 600 milyar lira olarak belirlendi.Yatırımlarda devlet yardımları ve yatırımları teşvik fonu hakkında kararın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan tebliğe göre, bir yatırımın teşvik belgesine bağlanabilmesi için asgari sabit yatırım tutarının kalkınmada öncelikli yörelerde (KÖY) 200 milyar lira, normal yörelerde 400 milyar lira, gelişmiş yörelerde de 600 milyar lira olması gerekiyor.
19 Şubat 2001 Zaman

Dağı keserek taşıyorlar
Hava kirliliğinden kurtulmanın başka yolu yoktu. Dağı 4 yılda 3 metre yürüttüler.. Çin'deki Lanzhou kenti, çevresindeki koca dağ yüzünden nefessiz kalınca müthiş operasyon başladı
17 Şubat 2001 Sabah

Tepe Home İstanbul'da atakta
1998 yılında açtığı Bilkent Center mağazası ile faaliyetlerine başlayan Tepe Home, İstanbul Yeşilköy mağazasını açarak mağaza sayısını sekize yükseltti. İstanbul Yeşilköy'de Dünya Ticaret Merkezi'ne ait iş ve alışveriş kulelerinin alt katında faaliyete giren mağazanın açılışını, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, Bakırköy Belediye Başkanı Ahmet Bahadırlı ve Tepe Home Genel Müdürü Gürsel Usta gerçekleştirdi.
18 Şubat 2001 Finansal Forum

İstikbal mutfağa giriyor
İstikbal Grubu'nun yakında mutfak ürünleri üretmeye başlayacağı mesajını veren İstikbal Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Boydak, "Mutfakta da İstikbal'le beraber çok yeni bir kültür, vizyon gelişecek." dedi. Bünyesinde yaklaşık 9 bin kişi istihdam eden ve mobilyadan ev tekstiline, çelik telden enerji ve telefon kablosuna, nakliye hizmetinden tekstille ilgili elyaf, sünger üretimine kadar bünyesinde çok çeşitli branşlar bulunduran Türkiye'nin önde gelen endüstri grubu İstikbal, mutfağa girmeye hazırlanıyor.
18 Şubat 2001 Zaman

Tavşanlı'ya yeni adliye binası
Karaa partisinin Tavşanlı ilçe teşkilatında yaptığı açıklamada mevcut adliye binasının çalışılamaz duruma geldiğini belirterek, "Tavşanlı'nın adliye binasına şiddetle ihtiyacı vardır. Ben 25 yıldır avukatlık yapıyorum. Birçok kez Tavşanlı Adliyesi'ne geldim. Burada da görev yaptım. Tavşanlı Adliyesi şehrin en güzel yerinde olmasına karşı hiç de uygun bir yapıya sahip değildir." şeklinde konuştu.
18 Şubat 2001 Zaman

İstanbul'a özel yasa
İstanbul`un bundan sonra mevcut mevzuatla yönetilemeyeceğini belirten İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, "İstanbul için özel bir yasaya ihtiyaç var." dedi.İçişleri Bakanlığı Strateji Merkezi Başkanlığı ile Marmara ve Boğazları Belediyeler Birliği (MBBB)'nce ortaklaşa yürütülen "Evrensel Değerleri Koruyan Yaşanabilir Bir İstanbul İçin Yeni Bir Yönetim Modeli Geliştirilmesi Projesi"nin birinci değerlendirme toplantısı İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi`nde yapıldı.'İstanbul gibi İstanbul' başlıklı toplantıda konuşan Bakan Tantan, İstanbul'la ilgili yıllar içerisinde bir hayli proje üretildiğini; fakat entegre bir düşünceyle hazırlanmayan projelerin fayda getirmediğini söyledi.
18 Şubat 2001 Zaman

Belediye binasına yeni katlar
Kırıkkale Belediyesi, vatandaşlara daha iyi hizmet verebilmek amacıyla 4 kat olan belediye binasına 5 kat daha ilave ederek 9 kata çıkarttı.Konu hakkında açıklama yapan Kırıkkale Belediye Başkanı Mustafa Pekdoğan, Kırıkkale Belediyesi'ne ait hizmet binalarının bir kısmının Belediye Ticaret Merkezi'nde, bir kısmının ise eski belediye binasında hizmetlerini sürdürdüğünü belirterek, "Belediye birimlerinin ayrı ayrı yerlerde hizmet vermesi, zaman zaman aksamalara neden oluyordu. Belediye başkan yardımcıları, müdürleri ve encümenlerimi toplayarak, vatandaşların işlerini rahat bir şekilde yürütebilmesi için belediye binasına kat çıkılması kararı aldık.
18 Şubat 2001 Zaman

Umut proje:Antalya’nın Cannes’i ihaleye çıkıyor
Konyaaltı sahili, ‘‘yap-işlet-kira öde’’ sistemiyle bir trilyon liraya yapılacak. Tesislerin arası bin palmiye ağacı ile yeşillendirilecek. Konyaaltı Sahili'ne Turizm Bakanlığı, Antalya Valiliği ve Belediye tarafından yaptırılacak ‘‘Cannes Projesi’’nin birinci etabına ilk adım atılıyor. Antalya’ya hayat verecek sahilin 4,5 kilometrelik yürüyüş yolu, satış üniteleri, tuvalet, duş ve soyunma kabinleri mart ayında ihaleye çıkartılıyor.
19 Şubat 2001 Hürriyet

Tarihi baskın
Uyanık büfe işletmecilerinin Çemberlitaş’ta bulunan tarihi Sinan Paşa Külliyesi’nin bahçesini depo ve mutfak olarak kullandığını gazetemizden öğrenen Eminönü Belediyesi zabıta ekipleri, düzenledikleri baskınla mezarlık içerisinde bulunan mallara el koydu. Zabıta ekipleri büfeye ait olan malları mezarlıktan toplarken, yıllardır atalarımızın kemiklerini sızlatırcasına mezarların üzerine domates, biber, portakal yığan büfe işletmecileri, zabıta ekiplerine ‘mezarları tahrip ediyorsunuz’ diye çıkıştı!
19 Şubat 2001 Milliyet

Emlakbank konut işini Terk ediyor
Devlet Bakanı Faruk Bal, bu hafta Bakanlar Kurulu’na sunduğu Emlak Müsteşarlığı’nın kurulmasına ilişkin yasa taslağında yer alan geçici maddelerle, hem Emlakbank’ın özelleştirilmesinin hızlandırılacağını hem de inşaat ve taahhüt sektöründen tamamen ayrılmasının sağlanacağını bildirdi. Bakan Bal, yasa taslağının, Emlakbank’ın ticaret ve inşaat sektörünü destekleyen bir ihtisas bankası haline dönüştürülmesi yönündeki düşüncelerini gerçekleştirecek bir çalışma olduğunu söyledi. Yasa taslağının, Bakanlar Kurulu ve Meclis aşamalarından geçip kanunlaşmasıyla, düşüncelerinin yasal bir zemine oturmuş olacağı belirten Bakan Bal, “Dolayısıyla Emlakbank, uzun yıllardan beri sıkıntılı bir ortamdan kurtulup, amacına da uygun bir şekilde Türkiye’deki inşaat sektörünü kredilendirmek suretiyle, belki mortgage bankacılığı benimser bir tarzda destekleyen bir banka görümüne kavuşacaktır” dedi.
17 Şubat 2001 Türkiye

Boğazın güneyi çürük
İTÜ öğretim üyesi ve Türkiye Deprem Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, İstanbul'da büyük deprem olmasının şaşırtıcı olacağını belirterek, "İstanbul'da afet olur demenin doğruluk payı yüzde 8" dedi. Tempo'nun haberine göre, Ercan, olası bir depremi her yerin aynı hissetmeyeceğini de vurguladı. Ercan, çok katlı binaların zarar göreceği yerleri şöyle sıraladı: Darıca, Samandıra, Riva, Karacaköy, Göktürk, Durusu, Yakuplu, Esenyurt, Mimarsina, Hadımköy, Akören, Büyükçavuşlu, Malkara, Muratlı, Bolayır, Koruköy, Hasköy, Mudanya, Gençali, Engürü, Zeytinbağı, Gemlik'in güneyi, Bursa ve Mustafakemalpaşa ovaları. Ercan'ın hazırladığı yer titreşim periyodu haritasında da boğazın kuzeyinden güneyine inildikçe sarsıntının daha hızlı hissedildiği görülüyor. Daha önce "riskli bölge" ilan edilen Yeşilköy ve Ataköy ise bu haritada aklanıyor.
17 Şubat 2001 Milliyet

Koruma alanlarında endüstri bölgeleri tehdidi
Mimarlar Odası, Bakanlar Kurulu teklifi şeklinde TBMM gündemine getirilmek istenen "Endüstri Bölgeleri Hakkında Yasa Tasarısı" ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, söz konusu yasa tasarısının yabancı sermaye yatırımlarını teşvik adına ülkenin ulusal ve evrensel kültür ve çevre değerlerini korumaya yönelik bütün yasa ve kurumları etkisiz ve işlevsiz kılacağını savundu.Tasarıya göre yatırımlar için yer seçimi konusunda; imar, planlama, kamu yararı, tarihsel ve doğal değerlerin korunması, bölgelerarası dengeli kalkınma, orman, tarih, kıyı, sit gibi alanların gözetilmesi gibi temel uygarlık ilkelerinin yerine "yatırımcının önerdiği arazi"nin belirleyici olacağı belirtildi.
 Şubat 2001 Yapı dergisi

Şubat 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28    
diğer aylar için tıklayın

Burada ya da diğer haber kaynaklarında okuduğunuz yapı ve tasarım sektörü ile   ilgili haberleri Arkitera Forum'da tartışabilir, görüşlerinizi meslektaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

Arkitera Forum sayfaları

Anket

Arkitera Hakında
Arkitera hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Yetersiz
Hiç yoktan iyidir
İdare eder
İyi
Mükemmel


Sonuçları görmek için
powered by pollit.com

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz