reklam

Haberler
13 Ekim 2001
Cumartesi

sayfayı haber kaynağında açar

Büyükşehir Belediyesi Agora'da yüksek fiyattan kamulaştırma yapmama kararı aldı
Başkan Piriştina, "Fırsatçılara imkan tanımayacağız. Mecbur kalırsak projeyi iptal edebiliriz" dedi. Çeşitli oyunlarla değerinin çok üstünde gösterilen kamulaştırma bedelleri Büyükşehir Belediyesi'ni zorluyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Agora'da uygulanacak projede rayiç bedelden fazla kamulaştırma bedelleri çıkması halinde, projeyi iptal etme pahasına kamulaştırmaları yapmama kararı aldı. Daha önce de Kahramanlar'daki kamulaştırmaların rayiç değerlerden çok fazla çıkması nedeniyle, burada uygulanacak proje iptal edilmişti.
13 Ekim 2001 Yeni Asır

Gişeler taşınıyor
Tatil günlerinde kilometrelerce kuyruk oluşmasına neden olan, vatandaşları çileden çıkaran otoyol gişelerinin şehir dışına çıkarılması için çalışmalar sürüyor. İstanbul Ekonomik Sosyal ve Kültürel İşbirliği Konseyi (İstanbul Konseyi), otoyollardaki gişelerin şehir dışına taşınması çalışmalarını hızlandırdı.
İSKİ Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen ikinci dönemin ikinci toplantısında, Dönem Başkanı ve İSKİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu, önceki toplantıda görüşülen konularla sunulan teklifleri anlattı. Eroğlu, çevreyolu gişelerinin şehir merkezlerinden uzak noktalara taşınması ve bu yolların şehir içi trafiğine açılması yönünde önceki toplantıda ele alınan teklifin gerçekleştirilmesi için ilgili birimlere başvurulduğunu söyledi.
13 Ekim 2001 Milliyet

Nişanyan, olmayan uzmanın kurbanı
Sevan Bedros Nişanyan'ı, bahçesindeki Osmanlı mezar taşları nedeniyle mahkûm ettiren Efes Müzesi'nde, Osmanlı tarihinden anlayan uzman yok. Bahçesinde arkeolojik değeri olan Osmanlı mezar taşları bulundurduğuna dair bir rapor hazırlayarak Sevan Bedros Nişanyan'ın iki yıl hapse mahkûm olmasına yol açan Efes Müze Müdürlüğü yetkilileri, yeni bir skandala imza attı. Efes Müze Müdürlüğü, Nişanyan'ı mahkûm ettiren raporu 1999'da hazırladı. Bu inceleme raporunda, Nişanyan'ın İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı eski Rum köyü Şirince'de SİT alanında yaptırdığı evin bahçesindeki 15 Osmanlı mezar taşının 'arkeolojik nitelikte olduğu, alınıp satılması ve koleksiyoner belgesi olmadan bulundurulmasının 2863 sayılı yasaya aykırı olduğu' bildirildi.
13 Ekim 2001 Yeni Asır

İmar mevzuatına aykırı davrananlara verilecek para cezalarında itiraz yeri idare mahkemeleri olacak 
İmar mevzuatına aykırı davrananlara verilecek para cezalarına karşı idare mahkemelerine itiraz edilmesini öngören yasa tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarı, İmar Kanunu'nun 42. maddesi 5. fıkrasının, Anayasaya Mahkemesi'nce verilen iptal kararı doğrultusunda değiştirilmesini öngörüyor. Buna göre, imar mevzuatı uyarınca verilecek para cezalarına, cezanın tebliğinden itibaren 7 gün içinde ilgili idare mahkemesinde itiraz edilebilecek. İtiraz, cezanın yerine getirilmesini durdurmayacak.
12 Ekim 2001 Turk.net

Sahte belgeyle sağlam zemin raporu aldılar 
Depremin ardından zemin etüt raporu hazırlayan bir firmanın, çok para kazanmak uğruna sahte rapor düzenlediği ortaya çıktı. Adapazarı Belediyesi, bunun üzerine tüm raporların tek tek inceleneceğini bildirdi. Adapazarı’nda bir proje müşavirlik firmasının yaptığı zemin etüdü sonrasında, uzmanlarca gerçekleştirilen ölçümlerde zemin sağlam çıkmadı. Proje müşavirliğinin sadece para kazanma uğruna, bir başka uygun raporun olumlu yerlerini keserek renkli fotokopi ile sahte belge düzenlediği ve bina onarımı yaptığı belirlendi. Bunun üzerine ilgili proje müşavirlik firması hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.
13 Ekim 2001 Türkiye

Enka'nın doğalgaz hattı köylülere 'takıldı'
ENKA-Integren ortaklığıyla yapılan santrale doğalgaz taşıyacak boru hattı, Uzunhasanlar köyü sakinleri tarafından 'tarlaları izinsiz kazıldığı gerekçesiyle' engellendi. Tarlaları 500 metre uzunluğunda kazılan köylülerin, olay yerine gelerek dozer operatörünün çalışmasını durdurdukları bildirildi. Köylülerin, kamulaştırma çalışmaları tamamlanıp bedelleri ödenmeden inşaata başlanmasını istemediği kaydedilirken, boru hattını inşa eden şirketin yetkilileri, köylülerin kazıdan önceden haberleri olduğunu savundu.
12 Ekim 2001 Dünya

Alarko'nun Hazar kıyısında inşa ettiği rafineri faaliyete geçti 
Alarko Holding'in Türkmenistan'da inşa ettiği petrol arıtma tesisleri üretime başladı. Bağımsızlık kutlamalarına her yıl çeşitli açılışlar ve etkinliklerle başlayan Türkmenistan, bu yıl Türkmenbaşı kentinde bulunan petrol arıtma tesislerinden polipropil üretecek ünitenin açılışı ile başladı. Hazar denizine kıyısı bulunan Türkmenbaşı kentinde Türk "Alarko" şirketi tarafından yapımı tamamlanan poliproplin fabrikasının açılışına katılan Türkmenistan Devlet Başkanı Saparmurat Türkmenbaşı, petrol arıtma tesislerinin inşaatında çalışmakta olan başta Türk şirketleri olmak üzere Amerikan, Alman, Fransız, İsrail ve İran şirketlerine teşekkür etti. 
12 Ekim 2001 Dünya

Göçük Etrafına Kazık Çakılma İşlemi Devam Ediyor.
İstanbul Metrosu Aksaray-Yenikapı Hattı üzerinde meydana gelen göçük ile ilgili teknik rapor sonuçlandı. Göçük etrafına kazık çakılma işlemi devam ediyor. Basın toplantısı 12 Ekim 2001 (bugün) saat: 15.00'de... İstanbul Metrosu Aksaray-Yenikapı Hattı üzerinde 19 Eylül 2001 günü sabaha karşı saat 04.30 civarında meydana gelen göçüğün sebebiyle ilgili olarak İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından yapılan inceleme sonuçlandı.
12 Ekim 2001 İBB

Belediyeden 17. yatırım 
KONYA Büyükşehir Belediyesi tarafından '52 haftada 52 eser' yatırım programının 17. olan Tatlıcak Tam Otomatik, Beton, Parke ve Bordür Üretim Tesisleri düzenlenen törenle hizmete açıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Özkafa, belediye olarak ülke genelinde üretim ve yatırımın durduğu bir dönemde belediye hizmetlerini aksatmadan yaptıklarını söyledi.
13 Ekim 2001 Akşam

İklim değişikliğine karşı önlem arayışı
İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu 16 Ekim Salı günü Çevre Bakanı Fevzi Aytekin başkanlığında ikinci kez toplanacak. İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu 2. Toplantısı, İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Kyoto Protokolü kapsamında Türkiye'nin pozisyonunun güçlendirilmesi, ulusal politika ve stratejinin belirlenmesi aacıyla Başbakanlık Genelgesi doğrultusunda yapılıyor. Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı'nda yapılacak toplantıya Dışişleri, Maliye, Ulaştırma, Tarım ve Köy İşleri, Sanayi ve Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar ve Orman bakanlıkları, Devlet Planlama Teşkilatı, Dış Ticaret, Hazine müsteşarlıkları, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Devlet İstatistik Enstitüsü ve TOBB başkanlıklarından üst düzey temsilciler katılacak.
13 Ekim 2001 Hürriyet

Müzesiz şehir İzmit 
Geçen Haziran ayında soyulan Saatçi Ali Efendi Etnoğrafya Müzesi, güvenlik tedbiri, personel yetersizliği ve yeterli ilgi görmemesi nedeniyle Kültür Bakanlığı tarafından kapatıldı. Böylece kentte açık müze kalmadı. 1774 yılında İzmit’in denize hakim eğimli bir yamacı üzerine inşa edilmiş olan ahşap kepenkli ve lokmalı, parmaklı pencereleri, dış ve iç duvarlarındaki kalem işi süslemeleriyle dönemin en iyi sivil mimarlık örneklerinden olan ve İzmit Veli Ahmet Mahallesi Alaca Mescit Sokak’ta bulunan Saatçi Ali Efendi Etnoğrafya Müzesi, 29 Haziran’da, biri yabancı uyruklu 2 kişi tarafından soyulmuş ve müzeden 1 tablo, kadın figürlü taş kabartma 2 eser, camdan hayvan figürleri ve küçük toprak heykeller çalınmıştı. İzmit Müze Müdürü Avni Dilbaz, Saatçi Ali Efendi Müzesi’nin verilen talimat üzerine kapatıldığını belirterek, “Biz verilen emirleri uygulamakla yükümlüyüz” dedi.
13 Ekim 2001 Türkiye

Doçent adayları da ÜDS'ye girecek
ÖSYM Başkanı Dr. Fethi Toker, doçent adaylarının 9 Aralık 2001 tarihinde gerçekleştirilecek Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı'na (ÜDS) girmeleri gerektiğini bildirdi. Dr. Toker, yaptığı yazılı açıklamada, 1 Eylül 2000 tarihinde ResmiGazete'de yayımlanan Doçentlik Sınav Yönetmeliği'nin 5. maddesi uyarınca, doçent adaylarının ÜDS'ye girmeleri gerektiğini kaydetti.
ÜDS hakkında bilgi de veren Toker, ÜDS'nin, Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerinde, Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler olmak üzere üç ayrı alanda yılda iki kez Ankara'da yapılacağını bildirdi. Fethi Toker, ÜDS'nin 9 Aralık 2001'de gerçekleştirileceğini belirterek, başvurma belgeleri ve klavuzların üniversite rektörlüklerine ÖSYM tarafından gönderileceğini ve başvuruların 15-26 Ekim 2001 tarihleri arasında yapılacağını kaydetti. Toker, ÜDS'de 100 üzerinden 65 veya daha fazla puan alan doçent adaylarının başarılı olacağını da bildirdi.
13 Ekim 2001 Hürriyet

Tarih Kongresi başladı
Tarih Vakfı ve Bilgi Üniversitesi'nin organizasyonu ile gerçekleştirilen 4. Uluslararası Tarih Kongresi bu yıl 'tarih yazımında anı ve yaşam öykülerinden yararlanılması' konusunu ele alıyor. Tarih Vakfı ve Bilgi Üniversitesi tarafından organize edilen kongrenin ilk gününde tarihçiler 'anıların tarihi kaynaklığını' tartıştılar. Kongrenin ilk gününde İlhan Tekeli, Cemil Koçak, Andrew Mango, Norman Stone, Carter Findley, Nilüfer Hatemi, Edhem Eldem, Gün Soysal gibi akademisyenler söz alırken, 2. ve 3. gün konuşmacıları arasında ise şu isimler bulunuyor: Ayşe Durakbaşa Tarhan, İlber Ortaylı, Sabri Yetkin, Necret Sakaoğlu, Christoph Neumann, Leyla Neyzi, Asım Karaömeroğlu, Ahmet Demirel, Birsen Talay, Yavuz Selim Karakışla.
13 Ekim 2001 Zaman

Sanat için yeni bir mekan
Koç Allianz tarafından yaptırılan oditoryum, bu aydan itibaren kapılarını sergi, tiyatro ve konser gibi etkinliklere açıyor. Oditoryumdaki ilk etkinlik, 16 Ekim'de Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü öğrenci ve hocalarının 'Özgün Baskı Sergisi' ile başlıyor. ''e.a. 7 / 25'' başlıklı sergide yaklaşık 40 eser yer alacak. Sergi, 31 Ekim'e kadar açık kalacak. Oditoryumda ekim ayının tiyatro oyununu Tiyatro Stüdyosu sahneleyecek. 'Dünyanın Başkenti' (Speer) adlı oyun 25 Ekim Perşembe akşamı saat 20.30'da sahnelenecek.
13 Ekim 2001 Zaman

7. Uluslararası Istanbul Bienali Tokyo'da 
İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından bu yıl yedincisi düzenlenen Uluslararası İstanbul Bienali'ne katılan sanatçılardan 13'ünün eserleri Japonya'nın başkenti Tokyo'da sanatseverlerle buluştu.İstanbul'da 22 ülkeden 63 sanatçıyı bir araya getiren, "Egokaç : Gelecek Oluşum için Ego'dan Kaçış" konulu 7. Uluslararası İstanbul Bienali'nin küratörlüğünü üstlenen Yuko Hasegawa, bu kez bienalin küçük bir bölümünü Japonya'ya taşıyarak İstanbul'da büyük beğeniyle izlenen eserleri Japon sanatseverlere sundu.
12 Ekim 2001 Arkitera

Ekim 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

2. Yapısal Çelik Haftası

Yapısal Çelik Paneli
Eğitim Programı
Uygulama Programı
Yapısal Çelik İhtisas Fuarı
Çelik Mimari Proje Sergisi
Metal Heykel Sergisi

15-21  Ekim 2001
 İTÜ Ayazağa Kampüsü
İnşaat Fakültesi

Kitap

Mimari Eleştiri Yazıları
Alan Colquhoun
Şevki Vanlı Mimarlık Vakfı Yayınları / 20. Yüzyıl Uluslararası Mimarisi Dizisi
Fiyatı: 6.000.000 TL

Ürün Tanıtımı

Sayısal Grafik' ten Autodesk Architectural Desktop 3.3 
Model tabanlı tasarım yaklaşımı ve akıllı mimari nesne kullanımı ile tasarım üretkenliğinizi artırıyor ve uygulama paftalarınızın tutarlılığını garantiliyor.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz