reklam

Haberler
15 Ekim 2001 Pazartesi

sayfayı haber kaynağında açar

İstanbul'a 10 Görkemli Meydan
Büyükşehir Belediyesi İstanbul'a, kent yaşamında önemli bir yer tutan ve dünyada birçok örnekleri bulunan modern meydanlar kazandırıyor, İstanbul'un Eminönü, Sirkeci, Beyazıt, Sultanahmet, Beşiktaş, Taksim, Karaköy, Kadıköy, Beykoz ve Üsküdar olmak üzere 10 meydanında, yeni yapılanma için çalışmalar başlatıldı. Düzenlenecek meydanlarıyla İstanbul, görkemli bir çehreye kavuşacak.
13 Ekim 2001 İBB

İstanbul Konseyi önemli kararlar aldı
İstanbul Ekonomik Sosyal ve Kültürel İşbirliği Konseyi İkinci dönem İkinci toplantısı İSKİ Genel Müdürlüğü Merkez Binası'nda 12.10.2001 günü saat 14.00-19.00 arasında Konsey döneni başkanı ve İSKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda İstanbul'un Yönetim Yapısı, Su Havzaları'nın korunması, ağaçlandırılması, atıkların geri kazanım çalışmalarının desteklenmesi, çevre bilincinin yaygınlaştırılması ile ÇED Yönetmeliğinin uygulanması konulan ve İstanbul'un birçok meselesi görüşüldü.
13 Ekim 2001 İBB

Yüksek hızlı tren sistemi ihalesine Fransız'lardan teklif 
Demiryollarının modernizasyonu kapsamında TCDD Genel Müdürlüğünce öncelikli olarak Ankara-İstanbul demiryolu hattında kullanılacak 5 adet elektronik yüksek hızlı tren sistemi için açılan uluslararası ihaleye, Fransız firmasından teklif geldi.
14 Ekim 2001 Turk.net

Bir Güneş Uygarlığı Yaratma Doğrultusunda Bütüncül Bir Enerji Politikasının Getirilmesi
Anadolu çağlar boyu, değişik uygarlıklara beşik olmuş, bağrında yaşayan tüm insan topluluklarına her türlü doğal kaynağı ve zenginliği cömertçe sunmuş su ve güneş ülkesidir. İnsanlığa, çevreyi kirleten, doğal ve kültürel değerleri yok eden, fosil yakıta dayalı bir "uygarlığa" alternatif kirletmeyen ve tükenmeyen enerjilere ve tüm enerji kaynaklarının anası GÜNEŞ ENERJİSİNE DAYALI bir GÜNEŞ UYGARLIĞI yaratabilecek tüm olanaklara sahiptir.
15 Ekim 2001 Arkitera

Özel ek: "Yapısal Çelik" / Türk inşaatçı çeliğe alışamadı 
Türkiye, dünya çelik üretiminde 14.3 milyon tonu aşan üretimiyle yıllardır 17'inci sırada yer alıyor. Ama bu üretimin ancak 400 bin tonu yapısal çelik sektöründe kullanılıyor ve toplam inşaatların ancak yüzde 5'inde çelik taşıyıcı sistem tercih ediliyor. Endüstriyel yapılar, köprüler gibi benzeri yapılar çıkarıldığında ise konutlardaki çelik kullanım oranı yüzde 0.5'e kadar iniyor. Halbuki bu oran gelişmiş ülkelerde çok daha yüksek. Örneğin İngiltere'de yüzde 54, İskandinav ülkelerinde yüzde 40, Fransa ve Almanya gibi betonarme kullanımının yaygın olduğu Avrupa ülkelerinde bile yüzde 30'un üzerinde.
15 Ekim 2001 Finansal Forum 

Vaillant fiyat kırdı
Kriz döneminde ürün çeşidini artıran Vaillant, fiyatını da indirdi. Geçen yıl 1700 marka satılan kombinin bir üst modelinin fiyatı 1500 marka geriledi. Alman ısıtma cihazları üreticisi Vaillant, krize rağmen yatırımlarını sürdürüyor. Doğalgazın 2014'te tüm Türkiye'de kullanılacağını belirten Vaillant Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Levent Taşkın, "Bugün olduğu gibi o zaman da pazarın yüzde 25'ine sahip olmak için çalışıyoruz" dedi. 1998'de 150 bin, 1999'da 130 bin, geçen yıl 125 bin olan kombi satışının 2014 yılında 850 bine ulaşması bekleniyor. Rakiplerinin aksine Vaillant'ın kriz döneminde büyüdüğünü ve yatırımlarını sürdürdüğünü belirten Taşkın şunları söyledi:
14 Ekim 2001 Radikal 

Demiryolları hız kazanacak 
Ankara-İstanbul arasındaki mevcut demiryolu modernizasyonu projesine entegre olarak temini öngörülen 5 adet yüksek hızlı tren seti için TCDD Genel Müdürlüğü’nün ikinci kez açtığı uluslararası ihale geçtiğimiz günlerde yapıldı. Demiryollarının modernizasyonu kapsamında TCDD Genel Müdürlüğünce öncelikli olarak Ankara-İstanbul demiryolu hattında kullanılacak olan 5 adet elektronik yüksek hızlı tren sistemi için açılan uluslararası ihaleye sadece Fransız firmasından teklif geldi. 6 vagonlu 5 setin toplam fiyatı için yaklaşık 80 milyon euro teklif öneren firmanın önerisinin kabul edilmesi halinde TCDD nihai kararını vererek firma ile sözleşme müzakerelerine başlayacak.
15 Ekim 2001 Türkiye

Kars-Tiflis demiryolu tekrar gündemde
Tiflis demiryolu yapım projesinin uygulamaya alınmasına yönelik girişimlere yeniden hız verildi. Ulaştırma Bakanlığı Hazine Müsteşarlığı'na kredi talebinde bulundu. Gürcistan'ın içinde bulunduğu ekonomik darboğaz nedeni ile bu ülke topraklarında inşa edilecek olan hattın finansmanının da Türkiye tarafından karşılanması planlanıyor. Yaklaşık 600 milyon dolara malolması öngörülen Kars-Tiflis demiryolu için Hazine'nin kredi talebine olumlu yanıt vermesinin ardından Ulaştırma Bakanlığı söz konusu demiryolu yapımı için projeye ilgi duyan ve kredi öneren firmalardan teklif alacak
15 Ekim 2001 Türkiye

TCDD Genel Müdürü: "Şu anda raylarımızın yüzde 30'u, ekonomik ve teknik ömrünü doldurmuştur" 
Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Vedat Bilgin, "Şu anda raylarımızın yüzde 30'u, ekonomik ve teknik ömrünü doldurmuştur" dedi. Bilgin, Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları'nın (KARDEMİR), 36 metrelik ray üretimine başlamasından dolayı bölgeye gelerek, fabrikada inceleme ve temaslarda bulundu.
13 Ekim 2001 Turk.net

Boğazların radar projesine ek ödenek 
Denizcilik Müsteşarlığı tarafından İstanbul ve Çanakkale boğazları ile Marmara Denizi’nde kurulması planlanan gemi trafik izleme radar donanım sistemleri için Maliye Bakanlığı’ndan talep edilen ek ödenek çıktı. ABD’li Lockheed Martin firması tarafından kurulacak sistemin finansmanı için gerekli olan 5 trilyon liralık ödeneğin sağlandığını belirten yetkililer, gereli finansman akışının planlanan sürede alınması halinde sistemin önümüzdeki yılın Haziran ayında işletmeye alınacağını belirttiler...
15 Ekim 2001 Türkiye

Limansız şehir 
Türkiye'de denizi olan tüm illerde liman bulunurken, Ordu'da sadece minik bir iskele var! Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) raporlarına göre, Türkiye genelinde beşinci, Karadeniz Bölgesi'nde ise birinci sırada bir ihracat merkezi olan Ordu'da tam teşekküllü bir liman olmayışı, il ve ülke ekonomisine büyük kayıplar veriyor. Denizi olan tüm illerde liman bulunurken, Ordu'da ise sadece 1952 yılında yaptırılan 50 metre uzunluğunda bir iskele bulunuyor. Söz konusu iskelenin de şehir içinde kalmış olması, Ordu'nun limana olan ihtiyacını bir kez daha gözler önüne seriyor.
15 Ekim 2001 Akşam

Havaalanları için yeni projeler
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde havaalanlarındaki hizmetlerin geliştirilmesi ve iyileştirilmesine yönelik çalışmalarını sürdürüyor. DHMİ yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye hava sahasının tek bir merkezden kontrolünün sağlanması amacıyla Ankara’da bir yol kontrol merkezi kurulması, mevcut yaklaşma kontrol merkezlerinin modernize edilmesi ve ulusal şebeke oluşturulmasına yönelik çalışmaların 2006 yılında sonuçlandırılması planlanıyor.
15 Ekim 2001 NTVMSNBC

2002 KİT yatırımları 2 katrilyon 811 trilyon 
KİT'ler önümüzdeki yıl 2 katrilyon 811 trilyon lira tutarında yatırım hedeflerken, bunun 489 trilyon liralık kısmını özelleştirme kapsamındaki KİT'ler gerçekleştirecek. DPT tarafından Yüksek Planlama Kurulu toplantısına sunulan yatırım büyüklüklerine göre, önümüzdeki yıl, mahalli idareler ve işçilik hariç, toplam 9 katrilyon 835 trilyon liralık yatırım programlandı.
13 Ekim 2001 Turk.net

Elektrik üreten evler
Gelişmiş ülkeler, rüzgâr ve güneş enerjisi ile kendi elektriğini üreten ev modeline yönelirken, ülkemiz bu konuda destek sağlamayan tek ülke konumunda. Dünyanın gelişmiş ülkeleri, enerji üretiminde havayı kirleten kömür veya radyasyon tehlikesi riskini barındıran yöntemler yerine doğal yöntemlere dönüş yapıyor. Evlerde rüzgâr ve güneş enerjisinden elektrik elde edilmesi teknolojileri hızla yaygınlaşırken ülkemizde bu alandaki adımlar henüz emekleme dönemini geçiriyor.
15 Ekim 2001 Zaman

Ormanların katili santral
Kemerköy, Yatağan ve Yeniköy termik santrallarından çıkan kükürtdioksit gazının, Muğla Denizova Köyü'nde 1518 hektar alandaki kızılcam ağaçlarını kuruttuğu, maddi kaybın ise 1 trilyon 846 milyar 433 bin lira olduğu, bilirkişi raporuyla saptandı. Bilirkişi raporunda şöyle denildi: "Termik santrallardan çıkan ve baca gazlarıyla taşınan kükürtdioksit, kızılçam ibrelerine yerleşiyor. Kükürdioksit, ibre içinde su ile reaksiyona girince oluşan sülfirik
asit ise ibrelerin klorofil hücrelerini yakarak öldürüyor. Bir yıl içinde civar sahalarda da orman ölümleri olabilir."
15 Ekim 2001 Radikal

Obruk Barajı HES projesi, DSİ Yatırım Programı'na alındı 
Çorum'a bugüne kadar gelen en büyük yatırım olan Obruk Barajı Hidro Elektrik Santrali (HES) projesinde yeni bir aşamaya gelindi. Barajın tamamlanmasına rağmen HES'in yapılması konusunda herhangi bir gelişme sağlanamayınca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, santralin yap-işlet-devret (YİD) kapsamından çıkarılarak, bütçeden finanse edilmek üzere Devlet Su İşleri (DSİ) Yatırım Programı'na alınmasını kararlaştırdı. Bu durum, DSİ Genel Müdürlüğü'nce Obruk Barajı Proje Müdürlüğü'ne de bildirildi.
13 Ekim 2001 Turk.net

Eskizlerle tiyatro tarihi 
Devlet tiyatrolarına yaklaşık yarım asır hizmet veren Hüseyin Mumcu'nun Türk tiyatro tarihine çizgilerle ışık tutan 150 dekor ve kostüm eskizi sergilenecek. Mumcu'nun eskiz sergisi, dekor ve kostüm tasarımını üstlendiği Ferhan Şensoy'un "Soyut Padişah" adlı oyunun sahneleneceği Konya Devlet Tiyatrosu fuayesinde 18 Ekim'de açılacak.
13 Ekim 2001 Turk.net

İstanbul'un anıt taşlarına koruma
İstanbul'un iki semtine adlarını veren Çemberlitaş ve Kıztaşı anıt sütunlarının korunması için proje hazırlıklarına başlandı. Bizans döneminde Constantinus'un kendi adına yapıtırdığı Constantinus Forumu'nun tam ortasına 328 yılında dikilen 37 metrelik Çemberlitaş sütunu, bugüne kadar değişik onarımlarla geldi. En son 1955 yılında, bileziklerinin de değiştirildiği bir onarım geçiren sütun, gerek doğal şartlara ve yaşanılan ve yaşanması muhtemel depremlere dayanabilmesi için onarıma ihtiyaç duyuyor, ...
13 Ekim 2001 İBB

Mimar Sinan'a vefa borcu 
Yüzlerce yıldan beri ayakta kalan eşsiz eserlerin sahibi "dünya mimarı" Mimar Sinan'ın, Kayseri'nin Melikgazi ilçesine bağlı Ağırnas beldesinde doğup büyüdüğü evin, onarılıp müze haline getirileceği bildirildi. Ağırnas Belediye Başkanı Mehmet Osmanbaşoğlu, Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından yapılan onarım ve rolöve projesinin tamamlandığnı belirterek şunları söyledi:
13 Ekim 2001 Turk.net

Zeugma mozaiklerinden 6'sı sergilenmeye hazır 
Gaziantep'teki Zeugma Antik Kenti'nden çıkarılan mozaiklerin restorasyonu sürüyor. Mozaiklerin restorasyonu projesinde görev alan Restoratör Celal Küçük, 6 mozaiğin restorasyonunu tamamlayarak sergilenmeye hazır duruma getirdiklerini bildirdi. Üzerinde çalışılan 5 mozaiğin restorasyonunun yıl sonuna kadar tamamlanacağını belirten Küçük, "Restorasyon çalışması tamamlanan mozaiklerin yüzölçümü toplam 150 metrekare. Roberto Nardi'nin başkanlığını yaptığı İtalyan ekiple başarılı bir çalışma gerçekleştiriyoruz" dedi.
13 Ekim 2001 Turk.net

TBMM Araştırma Komisyonu: Van Gölü S.O.S veriyor
TBMM Ahlat Araştırma Komisyonu Başkanı, MHP Bitlis Milletvekili İbrahim Halil Oral, ''Karşımızda, S.O.S veren, bağıran ve (Ben kirleniyorum) diyen bir Van gölü var'' dedi. Oral başkanlığındaki komisyon üyeleri, Bitlis, Tatvan ve Güroymak ilçelerinde ziyaret ve incelemelerini sürdürdüler. Oral, yaptığı açıklamada, bölgedeki incelemelerinin 16 Ekim'e kadar süreceğini belirterek, şunları kaydetti: ''Ziyaret ve incelemelerimiz sırasında bölgedeki tarihi eserleri; bakım, onarım ve korunması yönünden ele alıp değerlendireceğiz. Komisyon üyelerimiz, bu inceleme ve ziyaretlerini daha sonraki zamandada tekrarlayacaklar. Kültür Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Eski Eserler Genel Müdürlüğü ve Vakıflar Genel Müdürlüğü uzmanlarından oluşan ekibimiz, yöre halkının SİT alanlarıyla ilgili sıkıntılarını da ele alacak.
14 Ekim 2001 Hürriyet

JMO: Metro'daki çökmenin nedeni yolsuzluk
Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, İstanbul Metrosu'nun Yenikapı-Aksaray bölümünde meydana gelençökme olayının, ''büyük mühendislik yapılarının tasarım, ihale, yapım ve denetimi ile ihale düzenindeki çarpıklıkların sonucu olduğunu'' savundu. Oda tarafından yapılan yazılı açıklamada, 19 Eylül'de oluşan göçük sonucunda bir binanın tamamen yıkıldığı, çevredeki birçok yapının hasar gördüğü, enkaz altında olduğu sanılan bazı cesetlerin halen çıkartılamadığı ve olaya ilişkin bilgilendirmenin de yeterince yapılmadığı kaydedildi.
14 Ekim 2001 Hürriyet

İki şehrin umut veren hikayesi
Gündem 21, BM 1992 Rio Konferansı'nın ürünü. Kalkınma ve çevre arasında denge kurulmasını, kalıcı bir gelişmenin hayata geçirilmesini hedefliyor. Bunun için tüm yerel yönetimlerden, halkın da katılacağı projeler başlatmalarını, kendi kentleri için çalışmalarını istiyor. İç, Dış, Çevre Bakanlıkları ve DPT'nin desteğiyle Türkiye'de son dört yıldır 50 il, ilçe ve beldenin uyguladığı bir büyük girişim bu. 
14 Ekim 2001 Hürriyet

Ağaç dikecek yer yok!
Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı Prof. Dr. Mustafa Öztürk İstanbul Konseyi'nin 2. Dönem Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, bu yıl 1 milyon ağaç dikmeyi hedeflediklerini belirterek, "Ancak ağaç dikecek boş alan bulamıyoruz. Orman Bakanlığı, Hazine ve Milli Emlak'tan bize yer göstermelerini istedik" dedi. İstanbul'da kişi başına düşen yeşil alanın 4 metrekare olduğunu hatırlatan Öztürk, "Çağdaş bir kentte bu rakam 7 metrekare olmalı. Biz de bunun için çalışıyoruz" diye konuştu. İSKİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu da su havzalarının koruma alanlarında bulunan yapılaşmanın tamamen ortadan kaldırılıp ormana dönüştürüleceğini söyledi. Su sıkıntısının büyük ölçüde ortadan kalktığını belirten Eroğlu, "Artık yatırımlarımızın yüzde 30'unu suya ayırıyoruz" dedi.
14 Ekim 2001 Sabah

İkona, gravür ve resimler tedavide
Sakıp Sabancı ‘‘Türkiye'de hiçbir eser boynu bükük kalmasın’ dedi. Sabancı Müzesi kuruluş hazırlıklarını yürüten müze Müdürü Emin Mahir Balcıoğlu, Sınır Tanımayan Restoratörler Birliği'yle temasa geçti. Türkiye, İstanbul Karaköy'deki Minerva Han'da tarihi objelerin restore edileceği bir labaratuvara kavuştu.
14 Ekim 2001 Hürriyet

Empire State boşalıyor
Dünya Ticaret Merkezi'nin ikiz kulelerinin yıkılması üzerine New York'un en yüksek binası haline gelen Empire State'teki işyerlerinin birer birer boşalmaya başladığı ortaya çıktı. Bina yöneticileri, 102 katlı gökdelende bulunan 180 şirketten 16'sının başka yere taşınma kararı aldığını belirttiler. Toplam sayıları 2 bin 500'ü bulan kiracıların pek çoğunun kentin en yüksek binasında bulunmaktan rahatsızlık duydukları belirtildi.
13 Ekim 2001 Sabah

Trilyonluk fiyasko 
1 trilyon liranın üzerinde para harcanan Kültür Merkezi inşaatı kaçak olduğu gerekçesiyle mühürlendi. TAKAS KONUSU UŞAK'ın Karakıran mevkiinde yapımı süren Uşak Kültür Merkezi inşaatı, kaçak olduğu gerekçesiyle mühürlendi. Belediye Başkanı Ali Erdoğan, yaptığı açıklamada, Kültür Merkezi'nin arsası ile 57 numaralı kooperatifin arsalarının Milli Emlak Müdürlüğü ve belediye arasında takas görüşmelerinin sürdüğünü belirtti. Müdürlük müfettişlerinin hazırladığı rapor doğrultusunda kooperatif yöneticilerinin mahkemeye verildiğini, kooperatif binalarının da mühürlendiğini anlatan Başkanı Erdoğan, şunları söyledi:
15 Ekim 2001 Akşam

Ekim 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

2. Yapısal Çelik Haftası

Yapısal Çelik Paneli
Eğitim Programı
Uygulama Programı
Yapısal Çelik İhtisas Fuarı
Çelik Mimari Proje Sergisi
Metal Heykel Sergisi

15-21  Ekim 2001
 İTÜ Ayazağa Kampüsü
İnşaat Fakültesi

Kitap

Mimari Eleştiri Yazıları
Alan Colquhoun
Şevki Vanlı Mimarlık Vakfı Yayınları / 20. Yüzyıl Uluslararası Mimarisi Dizisi
Fiyatı: 6.000.000 TL

Ürün Tanıtımı

Sayısal Grafik' ten Autodesk Architectural Desktop 3.3 
Model tabanlı tasarım yaklaşımı ve akıllı mimari nesne kullanımı ile tasarım üretkenliğinizi artırıyor ve uygulama paftalarınızın tutarlılığını garantiliyor.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz