reklam

Haberler
03 - 09 Mart 2001

sayfayı haber kaynağında açar
Arkitera'da yayınlanmak üzere haber gönder

Van Gölü sahiline düzenleme
Van’ın İskele Semti’nde 5 kilometrelik sahil boyundaki görüntü kirliliği ortadan kaldırıldı. Belediye, Karayolları, Köy Hizmetleri ve DSİ’nin ortak çalışması sonucu sahile 50 bin metreküp hafriyat taşındı.
Van Belediyesi koordinatörlüğündeki sahil dolgusu, Belediye, Köy Hizmetleri Bölge ve İl Müdürlüğü, Karayolları ile Devlet Su İşleri 17. Bölge Müdürlüğünün ortak çalışmaları sonucu yapıldı. Belediye Fen İşleri Müdürü Arif Özay, sahil düzenleme çalışmalarında kurumlar arası yardımlaşmanın en güzel örneğinin sergilendiğini, uzun zaman alacak olan dolgu çalışmalarının kısa sürede tamamlandığını söyledi.
6 Mart 2001 NTVMSNBC

20 bin ağaç kurtuldu
Çanakkale'nin Ayvacık ve Balıkesir'in Edremit ilçesi Küçükkuyu beldesi arasındaki 31 kilometrelik transit sahil yolu inşaatı, doğal sit alanı olan bölgenin tarihi dokusu, zeytinliklere zarar vereceği gerekçesiyle durduruldu.Proje çalışması 1990'da başlayan ve 1998'de ihale edilen Çanakkale-İzmir karayolu inşaatının yapımını üstlenen DSK firması, geçen yıl Ayvacık-Küçükkuyu arasında 6 kilometrelik altyapıyı tamamladı.
07 Mart 2001 Radikal

Bu da kalekondu!
Tarihi Sinop Kalesi'nin surlarına kondurulan evler, gördüğü tepkiye rağmen 'dimdik' ayakta. Belediye Başkanı Hamza İnce "Evlere önceden ruhsat verilmiş. Çok çirkin bir görüntü var, ama bir şey yapamıyoruz" diyor. Sinop Kalesi'nin surlarına yapılan evler, Sinopluların tepkilerine neden oluyor. 

07 Mart 2001 Radikal

Tarihin Galatalı ev sahipleri
Dar sokakları, cumbalı evleri, Hezarfen'in kanat takıp uçtuğu kulesi ve ibadethaneleriyle bir eski zaman diyarı Galata, bu tarihi dokuda yaşamayı tercih edenler sayesinde canlandı. 40 bina restore edildi. Kuledibi ise İstiklal Caddesi'ne rakip oldu.
Galata'da 'yetkililer'in yapamadığını, yaşadıkları evlere tarihiyle birlikte sahip çıkanlar yapıyor. Dokusu yaralanan Galata'yı kurtarma misyonunu bireyler üstlendi, semtten ev satın alan öğretim üyesi, gazeteci, karikatürist, mimar, yönetmen gibi meslek gruplarından insanlar, evinin 'mimarı' olarak hizmete soyundu.
05 Mart 2001 Radikal

İstanbul için ''acil eylem'' planı...
İstanbul - İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezi (AYM), kenti etkileyecek olası deprem veya doğal afetlere, yönetim ve koordinasyonu iyi şekilde sağlamak amacıyla geliştirilen bir plan çerçevesinde hazırlanıyor
09 Mart 2001 Turk.net

İşadamlarına Olimpiyat çağırısı
Olimpiyat Komitesi Başkanı Sinan Erdem, 'Maalesef hummalı olimpiyat faaliyetleri içerisinde işadamlarımızı göremiyoruz. Biz kendilerinden para değil, manevî destek bekliyoruz." dedi.
Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Sinan Erdem, 10 milyar dolarlık ekonomik güç olarak kabul edilen olimpiyatların kimse tarafından durduk yerde Türkiye'ye verilmeyeceğini söyledi. Erdem, "Olimpiyat verilmez, alınır. Bugün ekonomik olarak olimpiyat olayı o kadar büyüdü ki. Bugün Paris gibi senede 50 — 60 milyon insanın ziyaret ettiği bir kent 2. defa aday. Pekin 2. defa aday. Toronto 2. defa aday. Bunlar hiç üzüntü duymuyorlar ikinci 3. kez aday olmaktan biz niye duyalım?"dedi.
09 mart 2001 Zaman

Moskova'da 9. Ramstore açıldı
Koç ve ENKA ortaklığı ile Moskova'da faaliyet gösteren Ramstore alışveriş merkezleri ve süpermarketler zincirine dün dokuzuncusu eklendi. Moskova'nın nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu semtlerden biri olan Sokol'da açılan alışveriş merkezi, 1600 m2'lik bir süpermarketle yaklaşık bin m2'lik mağazalar alanına sahip bulunuyor. Ramstore'un Moskova'daki kısa vadeli planları arasında, 'Ramstore - City' adında Rusya'nın ilk eğlence kentini açmak da yer alıyor.

9 Mart 2001 Finansal Forum

Tarihi korular kimliklerine kavuşuyor
İstanbul'da tarihi niteliği olan ve pek çoğu 1. derece SİT alanı içinde yer alan 13 koru, tarihi kimliğine uygun olarak yeniden düzenleniyor. Konuyla ilgili bilgi veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Faruk Anılsın, yaklaşık 100 ile 500 yıllık geçmişe sahip olan tarihi koruların, kurulduğu tarihten bugüne kadar ne geliştirme ve güzelleştirme planlarının yapıldığını, ne de ağaç ve bitkilerine müdahale noktasında bir bilimsel plan hazırlandığını söyledi. Koruların bakım ve korunmaya ihtiyaç duyduğunu ve her ağaç türüne ayrı bir bakım gerektiğini dile getiren Anılsın, "Ancak korular bugüne kadar tabiata salınarak korunmamış ve zamanla amacının dışına çıkmıştır" dedi.
09 mart 2001 Zaman

Diyarbakır kiliseleri kurtarılacak
Diyarbakır Suriçi Belediyesi’nin, ayakta kalan 7 kilisenin kurtarılması amacıyla Dünya Kiliseler Birliği’ne yaptığı başvuru olumlu karşılandı. Birlikten bir heyet, önümüzdeki günlerde Diyarbakır’a gelerek incelemelerde bulunacak. Suriçi Belediye Başkanı Cezayir Serin, A.A. muhabirine yaptığı açıklamada, Diyarbakır’daki 36 kiliseden 29’unun bakımsızlıktan tamamen yıkıldığını ve sadece 7’sinin yapı olarak ayakta kalabildiğini belirtti. Tarihi surların çevrelediği bölgede yer alan Meryem Ana, Meryem Ana Küçük, Ermeni, Saint George, Caldian, Protestan ve Ermeni Hoca Josef kiliselerinde yapılan incelemelerde, bunlardan sadece Meryem Ana ve Caldian kiliselerinde ibadet yapılabildiğini tespit ettiklerini anlatan Serin, bunların da bakım ve onarıma ihtiyacının olduğunu bildirdi. Yapı olarak ayakta kalan 7 kilisenin kurtarılmasının 10 milyon dolara malolacağını hesapladıklarını kaydeden Cezayir Serin, şunları söyledi:
"Toplumlar ancak, geçmişlerini tanıyarak geleceklerine yön verebilirler. Bu tür kültür varlıklarının korunması gerekiyor. Bizim tek korkumuz yapı olarak ayakta duran 7 kilisenin de diğer 29’u gibi yok olup gitmesidir. Dünya Kiliseler Birliği’ne başvurduk ve olumlu karşılandı. Önümüzdeki günlerde bir heyet kente gelerek incelemelerde bulunacak."Serin, kiliseler gibi tapınakların da yok olduğunu ifade ederek, "Diyarbakır’daki Mar-İstefanos, Mar-Zu’oro, Kırklar, Mal-Şilo ve Şemsiler tapınağı da maalesef bakımsızlıktan yok oldu" dedi.
09 mart 2001 Netbul

Hasarlı konutlar onarılıyor
Orta hasarlı konutların onarımı için bugüne kadar kadar yaklaşık 36 trilyon liralık kredi kullanıldı. Bayındırlık ve İskan İl Müdürü Bal, onarım çalışmalarının hızla devam ettiğini söyledi. Kocaeli'nde, depremde orta hasar gören kooperatif inşaatlarındaki konutlarda, onarım çalışmalarının, hızla devam ettiği bildirildi. Bayındırlık ve İskan İl Müdürü Nafiz Bal, yaptığı açıklamada, depremden sonra kooperatif inşaatlarındaki incelemede, toplam 23 bin 162 orta hasarlı konut belirlendiğini söyledi.
09 mart 2001 Zaman

Afganistan'da Buda heykellerinin yıkımına devam
Mısır - Afganistan'daki Taliban rejiminin, Kurban Bayramı nedeniyle ara verdiği heykelleri yıkım işlemine yeniden başladığı bildirildi
09 Mart 2001 Turk.net

Arçelik’in akıllı ürünleri Almanya’da
Almanya'nın Köln kentinde açılan Domotechnika beyaz eşya fuarında Arçelik'in yeni geliştirdiği ‘‘akıllı ürünler’’ tanıtıldı. Köln'deki fuar merkezinde dün bir Yuvarlak Masa toplantısına katılan Arçelik Genel Müdürü Nedim Esgin, Arçelik A.Ş'nin geliştirdiği ve Beko markasıyla sergilenen ‘‘akıllı ürünler’’ hakkında bilgi verdi. ‘‘Akıllı ürünlerin’’ 2003 yılından itibaren tüketicilerin kullanımına sunulacağını belirten Esgin, ‘‘Dijital Yaşam projesi çerçevesinde buzdolabınızdan sevdiklerinize fotoğraf gönderebileceksiniz. Çamaşır makinanızda bir sorun olduğunda kendiliğinden servisi uyaracak. Hatta işyerinizdeki bilgisayarınızdan evdeki cihazlarınızı yönlendirebileceksiniz’’ dedi. Arçelik'in oluşturduğu teknolojik altyapı sayesinde buzdolabı, fırın, televizyon, çamaşır ve bulaşık makinaları birbirleri ile entegre olarak çalışabiliyor. Yeni teknolojilere uyum sağlayabilen ''akıllı ürünlere'', yeni geliştirilen bir program yüklenebiliyor, ayrıca ürünlerin üzerindeki ekranlar sayesinde şahıslara görüntülü, sesli ya da yazılı mesaj bırakılabiliyor.
09 Mart 2001 Hürriyet

İnşaatın da umudu Kemal Derviş
Tüm gelişen ekonomilerde olduğu gibi Türkiye ekonomisininde motor sektörü konumundaki inşaat sektörü tamda 3 yıldır süren kendi krizini aşacaktı ki yeni bir genel krizle karşılaştı. Şimdi inşaatın da umudu Kemal Derviş. İnşaat sektörünün 17 Ağustos 1999 Depremi'nden sonra durgunluğa girdiğini sanılsa da istatistikler öyle söylemiyor. İnşaat sektöründe 1998'de ''yapımına başlanan ve yapılmakta olan bina inşaatı sayısı''nda sadece Mayıs ve Temmuz ayında bir artış sağlanabilmişti. 1999'da ise Şubat Mart ve Nisan aylarında önemli bir düzelme gözlenmişti. Ancak 1999'un Mayıs Haziran ve Temmuz aylarında sektörde önemli ölçüde bir gerileme başladı ve Ağustos'daki depremle birlikte bu gerileme çöküşe dönüştü. 2000 Yılında ise Deprem sonrası emlak piyasasında yaşanan kaos ve yapı izin ve denetim mevzuatının 2000 yılı Temmuz ayına kadar inşaatları resmen durdurması sektörü adeta çökertti. Bu yüzden sektör 2000 yılında düşük konut kredilerinin sağlayacağı avantajdan da yararlanamadı.
08 Mart 2001 Hürriyet

Okul çatısına halı saha
ÜMRANİYE'nin Alemdar beldesinde yapımı süren bir ilköğretim okulunun çatısı, Türkiye'de ilk kez, "komple halı saha" olarak düzenleniyor
08 Mart 2001 Sabah

Yapılaşma Tehlikesi
Dünyaca ünlü Kazdağları'nda, aşırı yapılaşma nedeniyle tehlike çanlarının çalmaya başladığı açıklandı
KUZEY Ege ve Güney Marmara'nın akciğerleri olarak nitelendirilen Kazdağları'nda incelemelerde bulunan Prof. Dr. Mahmure Nakipoğlu, Kazdağları eteklerinde başlayan yapılaşmanın giderek tepelere doğru tırmanmaya başladığını bildirdi. Uluslararası araştırmalara göre Kazdağları'nda 355 türde bitki saptandığını bildiren Prof. Dr. Nakipoğlu, daha sonra yapılan araştırmalarda bu sayının 378 olarak belirlendiğini belirtti,
08 Mart 2001 Akşam

Katlı otopark neden açılmıyor?
ESKİŞEHİR'de giderek büyüyen otopark sıkıntısına çözüm arayan belediye tarafından inşa ettirilen katlı otoparkların en büyüğü bir yıldır boş duruyor. Yapımı geçtiğimiz yıllarda tamamlanan 8 katlı binanın alt katı, hipermarket olarak hizmete açılmış üst, katları ise otopark olarak ayrılmıştı.
08 Mart 2001 Akşam

Kaybolan tarih
Sumela Manastırı ile özdeşleşen Trabzon'da onlarca tarihi eser, günışığına çıkarılmayı bekliyor
TRABZON'un Sürmene ilçesinin Gültepe köyünde 1800'lü yıllarda yapılan 10 tarihi konak, ilgi bekliyor. Osmanlı mimarisinin özgün örneklerinin bulunduğu Gültepe köyünde, alt katı taş, üst katı ise ahşap göz dolgu tekniğiyle yapılmış tarihi konaklar, ilgisizlik ve bakımsızlıktan adeta can çekişiyor.
08 Mart 2001 Akşam

Gurur veren tesis
Gaziantep'de hizmete sunulan Atıksu Arıtma Projesi, günde 200 bin metreküp suyu arıtıyor
GAZİANTEP Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürü Hasan Savrun, 54 milyon dolar harcamayla tamamladıkları Atıksu Arıtma Projesi'ni, 'insana saygının ifadesi' olarak tanımladı. Müdür Savrun, 1996'da temeli atılan tesisin her açıdan insanı odak alan düşüncenin ürünü olduğunu söyledi
08 Mart 2001 Akşam

Asbest tehlikesi sürüyor
DİCLE Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, bölgede sıva ve badana işlerinde kullanılan asbest mineralinin, akciğer kanserine yol açtığını söyledi. Asbestin, zararlarının tespit edilmesi üzerine, 1970 yılından itibaren gelişmiş ülkelerde yasaklandığını kaydeden Şenyiğit, şöyle konuştu.
08 Mart 2001 Akşam

70 trilyonluk müjde
AVRUPA Kalkınma Bankası'nın Adapazarı'na yapacağı 80 trilyonluk yatırım projesi, imza aşamasında. Bayındırlık Bakanlığı ile banka arasında yaklaşık bir aydır süren ikili görüşmeler sonucu konunun imzalanma aşamasına geldiği belirtildi. Yetkililer, projenin imzalanması halinde Camili ve Karaman mahallelerinde bin 500 deprem konutu daha yapılacağını ifade ettiler.
08 Mart 2001 Akşam

Atatürk Havalimanı metro bekliyor
Toplu taşımacılığın günün belli saatlerinde Taksim-Atatürk Havalimanı arasında çalışan belediye otobüsü ve HAVAŞ otobüsleriyle yapıldığı terminalde, yolcu, personel ve uğurlayıcılar, bu yılın sonunda metro ile tanışacak. Atatürk Havalimanı’na olan ulaşımı büyük ölçüde kolaylaştıracak olan Yenibosna-Havaalanı hattının finansmanı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin özkaynaklarından karşılanıyor.Temeli, 2000 yılı Ocak ayında atılan “Yenibosna-Havaalanı Hafif Raylı Sistem” projesi kapsamında, 115 metre hemzemin, 140 metre yarma, 905 metre viyadük, 300 metre tünel, 372 metre aç-kapa tünel inşaatları ile Dünya Ticaret Merkezi İstasyonu ve Havaalanı istasyonları yapılacak.

08 mart 2001 NTVMSNBC
 

Taliban kültür mirasını yok etmeyi inat yaptı
Afganistan'daki Taliban yönetiminin Dışişleri Bakanı Vekil Ahmed Mütevekil, ''hiçbir şeyin Buda heykellerini kurtaramayacağını'' söyledi. Dünya ülkeleri tarafından kültürel miras kabul edilen heykellerin yıkımını önlemek için UNESCO öncülüğünde mücadele başlatılırken, Mütevekil, ''İslamiyet öncesi ya da İslamiyet sonrası yapılan Buda heykellerini yıkacağımızı daha önce söylemiştik. Hiçbir şey yıkımı durduramaz'' diye konuştu. Taliban lideri Molla Ömer'in yıkım talimatını hatırlanan Mütevekil, söz konusu talimatın yerine getirileceğini belirterek, ''Taliban rejimi şeriat kanunlarını uygulamak için kuruldu ve biz de emri yerine getireceğiz'' dedi.
08 mart 2001 Hürriyet

Tarihi surlar için kaynak aranıyor
Çin Seddi`nden sonra dünyanın en uzun ikinci surları olan Diyarbakır Surları`nı kurtarmak amacıyla proje hazırlandı. Surlara, insanların verdiği zararın, doğanın verdiği tahribattan daha büyük olduğunu belirten yetkililer, 27 yıl önce başlanan onarımlarda en büyük çalışmanın son 3 yılda gerçekleştirildiğini söyledi.
Surların onarımı için son 3 yılda Kültür Bakanlığı ve Diyarbakır Valiliği`nce yaklaşık 500 milyar lira harcandığını ve yalnızca yüzde 15`lik kısmının onarıldığını kaydeden Kültür Müdürlüğü yetkilileri, toplam 5.2 kilometre uzunluğunda, 14 metre yüksekliğinde ve 7 metre genişliğindeki surların tamamının onarılması için yaklaşık 30 trilyon liraya gerek duyulduğunu bildirdi.
08 mart 2001 Zaman

İSKİ'den kaçak yapı isyanı
İstanbul - İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürü Veysel Eroğlu, kurumunun su havzalarını korumadaki kararlılığına karşın, diğer kurumlardan aynı kararlılığı ve desteği görmediğini söyledi.
07 Mart 2001 Turk.net

Müzeler darphane gibi
Kültür Bakanlığı'na bağlı müze ve ören yerlerini geçen yılın 9 aylık bölümünde 9 milyon 301 bin kişi 15 trilyon 85 milyar vererek gezdi. En çok ziyaret edilen müze sıralamasında da 939 bin 789 kişiyle Topkapı Sarayı ilk sırayı aldı.Kültür Bakanlığı'na bağlı müze ve ören yerlerini, geçen yılın 9 aylık bölümünde yerli ve yabancı toplam 9 milyon 301 bin 9 kişi, toplam 15 trilyon 85 milyar 723 milyon lira vererek gezdi.
07 mart 2001 Hürriyet

Zeytinliklere kıymayın
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi ile Küçükkuyu beldesi arasında yapılan 31 kilometrelik transit sahil yolu inşaatı, doğal SİT alanı olan bölgenin tarihi dokusuna, zeytinliklere zarar vereceği gerekçesiyle durduruldu. Ama Karayolları, hiç gereği olmayan bu yolun yapımında ısrarlı.Zeytinlikler, kısa süre öncesine kadar Marmara ve Ege bölgelerinde, özellikle kıyılarda yemyeşil ormanlar oluşturuyordu. Bu doğa harikaları, yaklaşık 20 yıl öncesinden itibaren müteahhitler ve yazlıklar tarafından kemirilmeye başladı. Zeytin ve zeytinyağından fazla bir maddi gelir elde edemeyen yöre halkı da üç beş kuruş için bu güzelim doğa harikası zeytinlikleri satmaya başladı. 
07 mart 2001 Hürriyet

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Piriştina: ''Körfez kıyısında yeni bir kent yaratıyoruz''
İzmir - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, İzmir Körfezi kıyısında yeni bir kent yarattıklarını söyledi. Alsancak Limanı ile Turan arasında kalan 550 dönümlük alanda çağdaş kentin ihtiyaçlarını karşılayacak turizm ve ticaret merkezi ağırlıklı bir kent için kolları sıvadıklarını kaydeden Piriştina, bu ay uluslararası nitelikli bir projeyi ihale edeceklerini bildirdi.
07 Mart 2001 Turk.net

Hollanda'da yer sarsıntıları
Amsterdam - Hollanda'nın Belçika sınırına yakın bölgesinde yer alan Limburg vilayetinin doğusunda, bugün öğle saatlerinde hafif şiddette arka arkaya üç ayrı yer sarsıntısı meydana geldi.Merkez üssü Voerendal kasabası olan ilk deprem saat 11.30 sıralarında 3.1 büyüklüğünde meydana geldi. Daha sonra ard arda yaklaşık aynı şiddette iki ayrı deprem daha kaydedildi.Depremler birkaç saniye sürdü.
07 Mart 2001 Turk.net

DHL'de katrilyonluk liman ihalesi
Genel Müdür Günay, 4 proje için ihaleye çıkılacağını belirterek, 'Bu bütçe ile projelerin ancak yüzde 10'unu yapabilirsiz' dedi. Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları Genel Müdürü İhsan Günay, 470 milyon dolar tutarındaki 4 proje için bu ay içinde yap-işlet-devret modeliyle ihaleye çıkacaklarını bildirdi. Günay, DLH'nın 29 Ekim 1999 tarihinden bu yana ihale düzenlemediğini hatırlatarak, İskenderun Liman Konteyner Terminali İnşaatı (250 milyon dolar), Bodrum Yolcu İskelesi İnşaatı (15 milyon dolar), İzmir Limanı Tarama ve Tevzii İnşaatı (200 milyon dolar) ve Çanakkale Limanı Üstyapı Tesisleri İnşaatı (5 milyon dolar) projelerinin eksikliklerinin tamamlandığını söyledi.
07 Mart 2001 Zaman

Türk-İş'in deprem konutları tamamlanıyor
Türk-İş üyesi işçilerin maddi katkıları ile Kocaeli ve Sakarya'daki deprem bölgesinde yaptırılmak üzere, geçen yıl inşasına başlanan 300 konutun yapımı bu ay sonunda tamamlanıyor.
07 Mart 2001 Turk.net

Danıştay: Sitte santral olmaz
TEMA Vakfı, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 659 sayılı, 'ülke çıkarları açısından yapılmasında zorunluluk olduğu ilgili bakanlıkça belirlenmek koşuluyla 1, 2 ve 3. derece doğal sit alanlarında enerji santralları yapılabileceği' yönündeki ilke kararına karşı 'yürütmeyi durdurma' ve 'iptal' istemiyle dava açmıştı. Danıştay 6. Dairesi'nin yürütmeyi durdurma istemini reddetmesi üzerine TEMA Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'na itirazda bulundu. İstemi görüşen Genel Kurul, itirazı yerinde görerek, söz konusu ilke kararının yürütmesini durdurdu. 
07 Mart 2001 Radikal

ABD Başkanı Bush'dan Bakü-Ceyhan'a destek
Almatı - ABD Başkanı George W. Bush, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'den, Bakü-Ceyhan petrol boru hattını desteklemesini istedi.
07 Mart 2001 Turk.net

Kazakistan, Bakü-Ceyhan'a ilk aşamada yılda 10 milyon ton petrol verecek
Moskova - Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, ''Bakü-Ceyhan petrol boru hattının faaliyete başlamasını izleyen ilk aşamada, hatta yılda 10 milyon ton petrol verme imkanlarının olacağını'' açıkladı.
07 Mart 2001 Turk.net

Olası depremin büyüklüğü 6.3
Jeofizik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, 'İstanbul'u etkilemesi beklenen olası depremin, 6.3 büyüklüğünde ve şiddetinin ise 8 olacağı' tahmininde bulundu. Prof. Dr. Ercan, son çalışmalarıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, 'Jeofizik Yasası'na göre, geçmişteki depremlerin, gelecektekilerin kimliğini gösterdiğini belirterek, İstanbul ve çevresinde son 2 bin yıllık geçmiş depremlerin sayısal çözümlemesini yaptığında 'çok çarpıcı sonuçlar' ortaya çıktığını kaydetti.
07 Mart 2001 Akşam

Konak'taki çirkinlikler
A.Nedim Atilla
Bir kent, meydanlarıyla bilinir ve tanınır. İzmir'de eskiden kent merkezi Basmane iken, kuşku yok ki en önemli meydan Basmane Meydanı idi. Son yıllarda ise Konak Meydanı'nın ağırlığı arttı.
Metro inşaatının tamamlanması ile birlikte, Konak Meydanı'nın yeniden İzmirliler'le barışması gerektiğini düşünüyoruz.
07 Mart 2001 Akşam

Bu kaleyi yıkmayın!
SUUDİ Arabistan'ın Mekke kentinde bulunan Osmanlı eseri Ecyad Kalesi, yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.
Suudiler bu tarihi Türk eserini yıkıp, yerine otel yapma girişiminde bulununca Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türk hacılar ve hacda bulunan milletvekilleri imza kampanyası başlattı ...
06 Mart 2001 Sabah

Datça'da öfke
Doğa harikası Barış Koyu'nda bir süre önce yapımına başlanan arıtma sistemleri, tepki topluyor.
MUĞLA Valisi Lütfi Yiğenoğlu, Datça Yarımadası'nın Barış Koyu'nda yapımına bir süre önce başlanan arıtma sistemleriyle ilgili çalışmaların, koyun tahrip olacağı gerekçesiyle durdurulmasını istedi. Datça (Reşadiye) Yarımadası'nın en güzel köşesine Türkiye ile Yunanistan arasında esen dostluk ve kardeşlik rüzgarları nedeniyle düzenlenen törenle 'Barış Koyu' adı verilmişti.
06 Mart 2001 Akşam

Doğal sit alanlarına enerji santralı
Ankara - Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, doğal SİT alanlarına çevreye zarar vermeyecek şekilde enerji santralı yapımına olanak tanıyan ilke kararının yürütmesini durdurdu.TEMA Vakfı, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 659 sayılı ilke kararının, ''ülke çıkarları açısından yapılmasında zorunluluk olduğu ilgili bakanlıkça belirlenmek koşuluyla 1., 2. ve 3. derece doğal sit alanlarında'' başlıklı bölümünün korumaya yönelik 1/25000 ölçekli çevre düzeni planı ve/veya 1/5000 ölçekli nazım plan kapsamında, plan yapılmadığı hallerde yapılacak tespit çerçevesinde ilgili koruma kurulunca uygun görülecek şekliyle çevreye zarar vermeyecek enerji santralları yapılabileceği şeklindeki 1 numaralı kısmının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açtı.
06 Mart 2001 Turk.net

Zeugma Seferleri
Zeugma'nın tanıtım faaliyetleri etkisini gösterdi. Özellikle yerli turist sayısında önemli artış oldu. Uzun bayram tatili, Zeugma antik kenti başta olmak üzere, yöredeki kültür turizmi merkezlerine yönelik turların sayısında artışa yol açtı.Gaziantep Turizm Müdürü Mehmet Doğan, ekonomik ve sosyal hayatta gelinen noktanın, Gaziantep'i özellikle konaklama tesisleri açısından cazibe merkezi haline getirdiğini söyledi. Gaziantep'teki turistik belgeli konaklama tesislerinin doluluk oranının geçmiş yıllarla karşılaştırılmayacak ölçüde arttığını kaydeden Doğan, "Bunda, Gaziantep Valiliği ve Turizm Müdürlüğü'nün, Gaziantep'i her açıdan tanıtıma yönelik çalışmalarının büyük rolü olmuştur." dedi. Doğan, Gaziantep'e son dönemde ilginin artmasında, Zeugma antik kenti ve buranın yazılı ve görsel basında geniş şekilde yer almasının önemli katkı sağladığını kaydetti.

06 Mart 2001 Zaman

Satılık ev azaldı
Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Ali Taylan, "Ekonomik kriz, emlak piyasasını da vurdu. Satılık veya kiralık evi olan vatandaşlar emlakçılardan evlerini çekmeye başladılar. Onlar da bayram sonrasını bekliyor." dedi.Kiralık ev piyasasının kış aylarında durgun dönemini yaşadığını, bu nedenle kira fiyatlarında kriz yüzünden şimdilik fazla artış olmayacağını söyleyen Taylan, ancak havaların ısınması ve okul tatilinin yaklaşmasıyla kiralık ev talebinin artmaya başlayacağını vurguladı. Taylan, dövizle kira kontratlarının yaygınlaştığına dikkati çekti.
06 Mart 2001 Zaman

Hastaneler afete hazırlıklı değil
Ankara - Bursa, Edirne, Ankara, İzmir, Aydın, Denizli ve Antalya'da bulunan üniversite hastaneleri ve devlet hastaneleri acil servislerinin ''herhangi bir afet sırasında uygulayacakları afet planlarının hazır olmadığı'' öne sürüldü.
Acil Tıp Derneği Genel Başkanı Ülkümen Rodoplu, ''Hastane Afet Planı'' hakkında bilgi verirken, uygulanacak planla, herhangi afet haberi alınır alınmaz ''hastane afet komuta merkezinin'' kurulacağını, acil servis ve hastanenin tüm birimlerinin plana göre harekete geçirileceğini söyledi.
06 Mart 2001 Turk.net

Truva eserleri sergisi, Almanya yolcusu
Göz kamaştıran binlerce yıllık Truva eserleri, sergilenmek üzere Almanya'ya gönderiliyor.
Üç ayrı kentte sergilenmek üzere gönderilecek ''Düş ve Gerçek'' adlı Truva eserleri sergisi, sigorta değerleri milyon dolarlarla ölçülen, yaklaşık 550 parçadan oluşuyor.
06 Mart 2001 Turk.net

Tarihi köprüde dehşet
Portekiz'de 115 yıllık köprü çöktü. Bir yolcu otobüsü ile 2 otomobil, 50 metre aşağıdaki nehre uçtu. ortekiz'in kuzeyindeki Castello de Paive kentinde önceki gece korkunç bir olay meydana geldi: Douro Nehri üzerindeki bir köprü, üzerinden 1 otobüs ve 2 otomobil geçtiği sırada çöktü. En az 70 kişi hayatını kaybetti... 200 metre uzunluğundaki tarihi köprünün 80 metrelik bölümü, taşıyıcı sütunlar aşırı yağış yüzünden çökünce ırmağın sularına gömüldü.
06 Mart 2001 Sabah

İstanbul'da son 10 yılda toplam 5 bin 437 hektar orman alanı tahrip oldu
İstanbul - İstanbul'da son 10 yılda meydana gelen 897 yangında, toplam 5 bin 437 hektar orman alanı tahrip oldu. Bu alanlar Marmara Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerince yeniden ağaçlandırılarak, kente kazandırıldı.
06 Mart 2001 Turk.net

İnşaat rezaleti...
... Bakın dostlar, sadece Alanya'nın Mahmutlar'ı değil özellikle Antalya merkezinde yapılan inşaatların büyük bir bölümü Mahmutlar'da çöken inşaattan da çürük. 30-40 bin mark'a satılık daireler var. Bunu göre, bu dairelerin bulunduğu tüm binalar çürük ve tehlike sinyali veriyor. Bu konuda topyekün bir denetleme yapılmalıdır. Uyanmamız için tepemize bir inşaatın çökmesi gerekmiyor, bu bakımdan ilgili kurumların derhal harakete geçmesi lazım...
06 Mart 2001 Akşam - Mevlüt Yeni

Taliban, dev Buda heykellerinin yıkımını erteledi
Kabil - Afganistan'daki Taliban rejimi, dünyanın en büyük Buda heykelinin de aralarında bulunduğu heykellerin yıkım çalışmasını Kurban Bayramı nedeniyle erteledi.
06 Mart 2001 Turk.net

İstanbul-Ankara 55 dakika ve Tüvasaş
İstanbul-Ankara arası ulaşımını demiryolu ile 55 dakikaya indirmek Türkiye için bugünkü şartlarda zor bir hedef olarak kabul edilebilir. Ama Türkiye'nin bu ve buna benzer projeleri mutlaka hayata geçirmesi gerekiyor.
Bugüne kadar sadece TCDD'nin vagon talepleri doğrultusunda üretim yapan Tüvasaş'ın aslında raylı sistem teknolojisinde ulaşılan günümüz ileri teknolojisini uygulayabilecek yeterli bilgi birikimi ve tecrübesi var. Tüvasaş, Türkiye'nin hızlı tren projesine talip. Ancak en önemli sorun finansman. Yeterli finansmanın bulunması halinde yakın bir gelecekte İstanbul-Ankara arasını 1 saatin de altına, 55 dakikaya indirecek ileri teknoloji bir demiryolu ulaşım projesini gerçekleştirmek Tüvasaş için ulaşılması çok zor bir hedef değil. Ama bu hedefe ulaşmanın yolu da finansmandan geçiyor. Aslında bu konuda hazırlanacak mükemmel bir proje ile arzu edilen finansmanı bulmak mümkün. Zaten Tüvasaş, Bursa Büyükşehir Belediyesi için Siemens ile oluşturduğu konsorsiyum doğrultusunda Türkiye'nin ilk yerli hafif raylı taşıt araçları üretimine başladı.
06 Mart 2001 Dünya

Erdek'te tarih operasyonu
Balıkesir'in Erdek İlçesi'nde birtakım şahısların ellerinde tarihi değere sahip sikkeler ve heykeller bulunduğu ve bunlara müşteri aradıklarını öğrenen emniyet görevlileri, bu kişilerle alıcı kılığında temas kurarak eserleri 2.5 milyar lira karşılığında almak üzere anlaştı. Düzenlenen operasyon sonucu 4 kişi suçüstü, 3 kişi de aracı oldukları iddiası ile yakalandı. 2 kişinin aranması ise sürüyor. Sanıklarla birlikte ele geçirilen, 1 adet mermer aslan başı, 1 adet mermer meşale, 1 adet kolye taşı, 101 adet değişik dönemlere ait sikke, 1 adet metal dedektörü, 1 adet 6 cm boyunda pişmiş toprak kap, 1 adet 11 cm boyunda üzeri çiçek kabartmaları ile süslü pişmiş toprak vazo Bandırma Müzesi'ne teslim edildi.
06 Mart 2001 Akşam - Ersel Peker

Danıştay'dan SİT alanına santral yasağı
Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, doğal SİT alanlarına çevreye zarar vermeyecek şekilde enerji santralı yapımına olanak tanıyan ilke kararının yürütmesini durdurdu.TEMA Vakfı, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 659 sayılı ilke kararının, ''ülke çıkarları açısından yapılmasında zorunluluk olduğu ilgili bakanlıkça belirlenmek koşuluyla 1., 2. ve 3. derece doğal sit alanlarında'' başlıklı bölümünün korumaya yönelik 1/25000 ölçekli çevre düzeni planı ve/veya 1/5000 ölçekli nazım plan kapsamında, plan yapılmadığı hallerde yapılacak tespit çerçevesinde ilgili koruma kurulunca uygun görülecek şekliyle çevreye zarar vermeyecek enerji santralları yapılabileceği şeklindeki 1 numaralı kısmının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açtı. Danıştay 6. Dairesi, yürütmenin durdurulması istemini oybirliğiyle reddetti. TEMA Vakfı, bu karara itiraz ederek yürütmenin durdurulmasını istedi. İstemi bir üst kurul olarak görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, itirazı yerinde görerek, söz konusu ilke kararının bir numaralı kısmının yürütmesini durdurdu.Danıştay 6. Dairesi, ilke kararının ilgili kısmının iptal isteminidaha sonra esastan karara bağlayacak.
06 Mart 2001 Hürriyet

Portekiz'de köprü faciası, arama çalışmaları devam ediyor
Entre-os-Rios - Portekiz'in kuzeyindeki Entre-os-Rios kentinde, çöken 116 yıllık köprüyle birlikte Douro nehrine uçan bir otobüs ve iki otomobilin içinde kalanlardan bir kişinin cesedinin bulunduğu bildirildi.
05 Mart 2001 Turk.net

Depremin nedeni aydede
Deprem ile Ay'ın hareketleri arasında ilişki olup olmadığı tartışmasına Rus bilim adamları açıklık getirdi.Rus bilim adamları, Ay'ın hareketleri ile deprem arasında ilişki belirlediklerini açıkladı. Rusya'da, bilimsel enstitülerin bünyesindeki Bilim Ajansı'nın haberine göre, Çekirdek Fiziği Enstitüsü bilim adamları, yeryüzünden yayılan nötron ışıması ile sismik faaliyetin yükselmesi arasında doğru orantı olduğunu belirledi. Bu bulgunun, depremin önceden tahmin edilmesinde kullanılabileceğini düşünen bilim adamları, yeryüzünden yayılan nötron ışımasının, Ay'ın 'yeni ay' ve 'dolunay' dönemlerinde arttığını saptadı. Ölçümler, şiddetli deprem kuşağı üzerinde bulunan Orta Asya'daki Pamir Dağları'nda, deniz seviyesinden 1100 metre yükseklikte yapıldı.
05 Mart 2001 Akşam

Göcük faciası
Antalya'nın Alanya ilçesi Mahmutlar beldesinde inşaat halindeki 6 katlı bina çöktü, 5 kişi göçük altında kaldı. Enkaz altında kalanlardan bekçi Cezmi Bursalı (45), işçilerden Metin Karabulut (45) ve Ömer Erciyes'in (44) cesetleri akşam saatlerinde çıkarıldı.
05 Mart 2001 Akşam

Yıkın, heykelinizi dikelim
Mesela 15 sene evvelki Alanya'yı düşünüyorum, buram buram portakal çiçekleri kokusu arasında şehre girerdiniz. Şimdi portakal çiçeği kokusu, yerini beton kokusuna bıraktı. Sadece Alanya değil Side, Kaş, Kemer hemen hemen tüm turistik kentlerimiz betona yenik düştü. Yerel idarecilerin bilinçli ya da bilinçsizce verdiği kararlar neticesinde yeşili ve tarihi değerleri adeta yok ettik, kendi ellerimizle parçaladık. Antalya'nın simgesi tarihi Kaleiçi evleri dir. Bu kaleyi çevreleyen surlarda maalesef ranta yenik düşen değerlerimiz arasında hatta ilk sıralarda yerini almıştır. Dünyanın hiçbir ülkesinde bu kadar güzel, dimdik ayakta duran tarihi eserler bizdeki gibi çarpık ve çirkin yapılaşma ile karşı karşıya bırakılmaz hatta bu değerler rakiplerimizde olsa, o kenti yaşayan müze yaparlar
05 Mart 2001 Akşam - Mevlüt Yeni

Arazi mafyası iş başında!
Gazetenin birinin tepesinde küçük ama görünecek yerde bir haber: 'İnciraltı halkı imar istiyor.'Borlu su yüzünden bahçeleri kuruyan, SİT nedeniyle de arazilerini değerlendiremeyen İnciraltı halkı belisizliğin bitmesini istiyormuş. Arsalarını 'yatırımcıya' vermek istiyen 'halk' 'SİT yüzünden mafya çıkar arıyor' diyormuş
05 Mart 2001 Akşam - A.Nedim Atilla

Deprem hasarı belirlemede yeni girişim
MERSİN - Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, depremde hasar belirleme şebekesi sisteminin kurulmasıyla ilgili çalışmalara yoğunluk kazandırıldığını belirterek, "Sistem sayesinde en hasarlı yerleri, 1-2 dakika içinde tespit etmek mümkün" dedi.
05 Mart 2001 Dünya

Yalovalı depremzedeler, Mayıs'ta yeni konutlarına taşınabilecek
Yalova - Marmara depreminde evleri yıkılan ya da ağır hasar gören depremzedelerin Mayıs ayında kalıcı konutlara taşınılabilecekleri bildirildi.
04 Mart 2001 Turk.net

Su havzalarında kanun enflasyonu
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürü Veysel Eroğlu, su havzalarının 45 kanunla korunduğunu belirterek, İSKİ'nin su havzalarını korumadaki kararlılığına karşın, diğer kurumlardan aynı kararlılığı ve desteği görmediğini söyledi. Su havzalarındaki yapılaşmanın nedenleri ve uygulamadaki sorunlarla ilgili bilgi veren Eroğlu, Anadolu yakasında Ümraniye, Sultanbeyli, Kartal, Pendik, Maltepe ve Tuzla ilçeleri ile Sarıgazi, Samandra, Yenidoğan, Alemdağ ve Sultançiftliği beldeleri, Avrupa yakasında ise Arnavutköy, Boğazköy ve Bolluca'nın İSKİ'nin yönetmelik hükümlerine göre kaçak yapılar olduğunu bildirdi. Eroğlu, ''Kaçak olarak ilçe ve beldeler oluşmuş. Dolayısıyla bunların sayısını vermek de mümkün değil'' dedi.
03 mart 2001 Hürriyet 

Mart 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Burada ya da diğer haber kaynaklarında okuduğunuz yapı ve tasarım sektörü ile   ilgili haberleri Arkitera Forum'da tartışabilir, görüşlerinizi meslektaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

Arkitera Forum sayfaları

Anket

Arkitera Hakında
Arkitera hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Yetersiz
Hiç yoktan iyidir
İdare eder
İyi
Mükemmel


Sonuçları görmek için
powered by pollit.com

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz