reklam

Haberler
12 Mart 2001 Pazartesi

sayfayı haber kaynağında açar
Arkitera'da yayınlanmak üzere haber gönder

Kofi Annan-Taliban görüşmesi
Afganistan'da Taliban yönetiminin Dışişleri Bakanı Vakil Ahmed Muttavakil, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile bugün tarihi Buda heykellerinin yıkılması dahil çeşitli konular hakkında görüşmelerde bulunacağını belirtti. Muttavakil, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, Güney Asya'ya ziyareti çerçevesinde Pakistan'a gidecek Annan ile biraraya gelmek için bugün İslamabad'a hareket edeceğini kaydetti. Muttavakil, 'BM haksızlığını, yaptırımların uygulanmasını ve Afgan halkının kötü durumunu Annan ile görüşeceğim. Heykellerin durumu da gündeme gelecek ve bunun ulusal ve dini bir konu olduğunu, dünya ile karşı karşıya gelmenin amaçlanmadığını Annan'a ileteceğim' dedi. Görüşmede, yanlış anlaşılmalarını çözmeye çalışacağını belirten Muttavakil, amaçlarının Budizm'e karşı olmadığını sözlerine ekledi.
11 Mart 2001 Finansal Forum

Efes antik kenti ‘ışık’ bekliyor
Dünyaca ünlü Efes antik kenti ışıklandırma projesi, yasal düzenlemeleri bekliyor. Ege Kültür Vakfı Danışma Kurulu Başkanı Aykut Güsar, Selçuk’taki Efes Antik Kenti’nin ışıklandırılması için Almanya, Kanada, Avusturya ve Hollanda’dan ciddi teklifler yapıldığını ve vakıf olarak 10 yıldır ışıklandırma projesini hayata geçirmek için çalıştıklarını söyledi.
11 Mart 2001 NTVMSNBC

  Boğazlara kurulacak radar sistemi Ekim ayında devreye girecek
Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu, Türk boğazlarında kurulacak ''Gemi Trafik Yönetim ve Bilgi Sistemi''nin, bu yıl Ekim ya da Kasım ayında tamamen devreye girmesinin planlandığını belirtti.Bakan Mirzaoğlu, Türk boğazlarına kurulacak olan Gemi Trafik Yönetim ve Bilgi Sistemi'ni incelemek ve denizcilikle ilgili temaslarda bulunmak üzere bir heyetle ABD'ye gitti
11 Mart 2001 Hürriyet

Restorasyon yarışması
İstanbul Büyükşehir Belediyesi yayın organı İstanbul Bülteni tarafından açılan “Restorasyonda en iyi yapı” konulu yarışmanın başvuruları başladı. Katılımı yıl sonuna kadar sürecek olan yarışmanın İstanbul’da sivil mimari alanında yapılan restorasyon çalışması olarak en kaliteli ve en iyi eseri belirlemek amacıyla açıldığı belirtildi.
Yarışmacıların bu alanda yapılacak çalışmaları resimleyerek her birisinin bina dışından dört, içinden de genel ve detaylara ait olmak üzere en az on adet dia ya da fotoğraf göndermeleri şartı aranıyor. Bunların dışında restorasyonda karşılaşılan zorluklar, yapım aşamasındaki ilginç olayların yazılı olarak başvuruda yer verilecek yarışmada bültene ulaşan çalışmalar sürekli olarak tanıtılacak. İlk üç dereceye giren eserlerin ödüllendirileceği ayrıca on adet de mansiyon ödülünün verileceği yarışmada bütün katılımcılara İstanbul’a ve mimariye katkılarından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna tarafından birer şükran plaketinin verileceği ifade edildi.
12 Mart 2001 Türkiye

Ne Güzel Şey
Bu, 31 Ekim 1973'te Boğaziçi Köprüsü açıldığında Hürriyet'in attığı manşet. İnsan aynı tepkiyi Atatürk Olimpiyat Stadyumu'nu gördüğünde veriyor. Bir mimarlık ve mühendislik harikası olarak insanoğlunun neler yapabildiğini düşünmenize yol açıyor. Bu stadyum, Türkiye'nin uluslararası alanda en önemli iddialarından birini, Olimpiyatlara evsahipliğini simgeliyor. Yaz Olimpiyatları düşünülerek Stade De France'ın mimarları tarafından çizilmiş. Bu yüzden son dönemde futbol düşünülerek yapılan stadlardan farklı. Dik ve kapalı değil, yayvan ve ferah. 2008'de veya başka bir tarihte meşale yandığı zaman Olimpiyat ona, o Olimpiyatlara yakışacak.
11 Mart 2001 Hürriyet

İstanbul Avrupa Sanat Kentleri Sergisi'nde
Berlin'de gerçekleştirilen ITB (International Tourism Exchange) 2001 Uluslararası Turizm Fuarı'nda ilk kez bu yıl kültür ve sanat turizmi amacına yönelik olarak düzenlenen ‘‘Avrupa Sanat Kentleri’’ sergisinde İstanbul da yerini aldı.
11 Mart 2001 Hürriyet

Şehir ve insan
Tahir Abacı
Son yirmi yıl içinde keşfettiğimiz olgulardan birisi de "şehir". Bir paradoks ancak bu kadar olabilir, keşfettiğimiz onca şey arasında en fazla onun içindeydik. Ama konunun sıcaklığını hep korumasından anlaşılıyor ki, şehir ilgisi, öteki 1980 sonrası eğilimlerinin çoğundan farklı biçimde bir moda olmaktan çıktı, şehir hayatı var oldukça sürüp gidecek bir sürekliliğe oturdu.
11 Mart 2001 Radikal

Haliç'in yiten iskeleleri
Serpil Kılıç/Bia
İstanbul'un en güzel ve eski iskelelerine sahip Haliç'te birkaçının dışında birçok iskele, bugün kullanılamaz durumda. Haliç'te 14 iskeleden bugün sadece 7'si hizmet veriyor. Hizmete en son kapatılan ise Hasköy İskelesi'ydi. Hasköy İskelesi, Haliç'in en çok yolcusu olan iskelelerinden biri olmasına karşın, 1995 yılında, eski Galata Köprüsü'nün, Ayvansaray ile Hasköy arasına yerleştirilmesinin ardından kapatıldı. Zira köprünün Hasköy ayağı, tam da bu iskelenin bitimine yerleştirilmişti. Köprünün dibinde, vapurların yanaşma olanağı kalmadığı için kapatılan iskele, bugün artık suların ortasında adeta bir şamandıra gibi duruyor. Bugün gerek Boğaz'da, gerekse Haliç'te, birçok iskele bakım ve onarım bekliyor.
11 Mart 2001 Radikal

Fatih Köprüsü SOS veriyor
Hizmete girdiği 1988 yılından bu yana kapsamlı bir bakıma alınamayan köprüde, özellikle ağır taşıtların geçtiği sağ şeritlerde asfalt altındaki çelik saçlarda, lokal korozyonlar başladı.Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan ve İstanbul trafiğinin kalbi durumundaki Fatih Sultan Mehmet Köprüsü "SOS" veriyor.Hizmete girdiği 1988 yılından bu yana kapsamlı bir bakıma alınamayan köprüde, özellikle ağır taşıtların geçtiği sağ şeritlerde asfalt tabakasının bozulması nedeniyle çelik tabliyelerde lokal korozyonlar başladı.
11 Mart 2001 Zaman

Kooperatifzede olmayın!
Türkiye genelinde yaşanan kooperatif kaynaklı sorunlarla mücadele etmek amacıyla Sanayi ve Ticaret Bakanlığı broşürlü mücadele çalışması başlattı.Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Ramazan Kayar, Kooperatif'e katılacak birçok kişinin hak ve menfaatlerinden habersiz olduğunu belirterek, broşürlü mücadele ile kooperatiflerde yaşanan sorunların önüne geçmeyi planladıklarını söyledi.Antalya'da 3 bin 100 kooperatif bulunduğunu ve 2 binin üzerinde konut ve yapı kooperatifinin yer aldığını belirten Müdür Kayar, Çalkaya Beldesi'nde yaşanan kooperatif krizinden sonra yüzlerce kooperatifzedenin ortada kaldığını söyledi. Yapılaşmanın son 10 yıl içinde hızla arttığı Antalya'da konut sektörünün en hızlı yükselen sektörer olması, kooperatifçilerin Antalya iştahını kabartırken, sektördeki hızlı gelişme kooperatifzedeleri de gündemden düşürmüyor.
11 Mart 2001 Zaman

Gecekondu tek kasaba
Yozgat'ın Yerköy ilçesine 30 kilometre mesafede bulunan Sekili Kasabası'nın, Türkiye'de hazineye ait arazi üzerine kurulan tek gecekondu bölgesi olduğu bildirildi.1992 yılında kasaba olan Sekili'nin imar planını yaptırmalarına rağmen kasaba halkının tapularını alamadıklarını ifade eden Sekili Belediye Başkanı Çelebi Çalımlı, "1952 yılında halka arazi verilmiş, konut yeri verilmemiş. 1978 yılında tapulama gelmiş ve bölge tamamen hazine arazisi olarak yazılmış. Belediye olarak araziyi hazineden satın almak istiyoruz ama üzerinde konut olduğu için hazine araziyi belediyeye vermiyor. Kasaba halkının tek tek müracaat etmesi gerekiyor. Bu da gerçekleşmesi zor bir ihtimal. Arazinin belediyeye devredilmesi için yerel yönetim yasasının değişmesini beklemekten başka yapacak birşeyimiz yok" dedi.
11 Mart 2001 Zaman

Kocaeli’ye yeni kalıcı konutlar
Kocaeli‘de, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Dünya Bankası tarafından toplam 2 bin 556 kalıcı konut daha yaptırılacak. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Derince‘de 300 ve Körfez‘de 500, Dünya Bankası da Karamürsel‘de 506 ve Hisareyn‘de 1250 kalıcı konut inşa ettirecek. Proje çalışmaları biten, kredileri sağlanan, temelleri de bu ay sonuna kadar atılması beklenen konutların, yıl sonuna kadar tamamlanıp hak sahibi depremzedelere teslim edilmesi planlanıyor.Konutlardan, yeterli sayıda konut bulunmadığı için önceki kuraya dahil olamayanlar ile açtıkları davalar sonucunda hak sahibi olanlar yararlanabilecek. Kocaeli‘de, bugüne kadar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı 7 bin 378, Dünya Bankası da 7 bin 926 konutun yapımını başlatmıştı.Ocak ayında yapılan kura çekiminde, 7 bin 378‘i Bakanlık, 7 bin 926‘sı Dünya Bankası ve 596‘sı da özel sektör kuruluşlarının olmak üzere, toplam 15 bin 900 kalıcı konutun hak sahipleri belirlenmişti.
11 Mart 2001 NTVMSNBC

Siverek kalesi “S.O.S” veriyor
Şanlıurfa‘nın Siverek ilçesinde bulunan tarihi kalenin surları, tehlike yaratıyor. Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Akçiçek, kale etrafındaki evlerden 7‘sini istimlak edebildiklerini söyledi. Belediye Başkan Yardımcısı Akçiçek, yaptığı açıklamada, Hitit dönemine ait tarihi kalenin restore edilmemesi sonucu yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalınacağını belirtti. Hazırladıkları raporu Diyarbakır Anıtlar Yüksek Kurulu‘na gönderdiklerini, rapor doğrultusunda kalenin bir surunun aslına uygun olarak restore edildiğini belirten Akçiçek, şöyle konuştu: “Çalışmalar daha sonra ödenek yokluğu nedeniyle yapılamadı. Bunun sonucunda da kalenin surları yine kaderine terk edildi. Belediye olarak restorasyonu gerçekleştirecek gücümüz yok. Surlar restore edilmediği taktirde, Kale Mahallesi‘nde yaşayanlar için büyük tehlike oluşturacak. Belediye olarak mahalledeki evlerden ancak 7 evi istimlak edebildik.“ Kale Mahallesi Muhtarı Yusuf Bozdağ da tarihi kalenin çevresinde yaklaşık 200 dolayında ev bulunduğunu, bu evlerin istimlak edilerek boşaltılması gerektiğini ifade ederek, “Yıllar önce bazı çökmeler sonucunda yaralanmalar oldu. Daha üzücü olayların olmaması için bir an önce gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor“ diye konuştu.
11 Mart 2001 NTVMSNBC

İstanbul ulusal bir sorumluluktur
İstanbul Gibi İstanbul Projesi’nin koordinatörü Marmara ve Boğazlar Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Fikret Toksöz: “İstanbul’u iyi yönetmek ayrıcalık değildir, ulusal sorumluluktur” diyor
İstanbul’un üzerinden uçanlar bilir, İstanbul’un içler acısı durumu havadan daha da çarpıcıdır. İçinden çıkılmaz girift keşmekeş İstanbulluları perişan etmekte kalmıyor, hem Türkiye hem bölge ülkelerinin ekonomik ve sosyal kalkınmasına yansıyor.
12 Mart 2001 NTVMSNBC

Yapılara sıkı denetim
Batı Karadeniz Yapı Denetim Ticaret Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı uzman mimar Necmi Özbay, "Bizim kuruluşumuz kaçak inşaatı yasal duruma getiren, imar affı yapan kuruluş değildir." dedi.
Özbay, yapı denetim zorunluluğu ile ilgili yaptığı açıklamada, 595 Sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin amacının, yapılarda can ve mal güvenliğini sağlamak, kaynak israfına sebep olan plansız, kalitesiz, kontrolsüz yapılaşmayı önlemek, çağdaş norm ve standartlara uygun yapı üretmek, yapı denetimini sağlamak, yapı hasarı nedeniyle zarara uğrayanların haklarını korumak, doğabilecek zararın tazminini sağlamak olduğunu anımsattı.
12 Mart 2001 Zaman

Gecekondu tek kasaba: Sekili
YERKÖY Yozgat'ın Yerköy ilçesine 30 kilometre mesafede bulunan Sekili Kasabası'nın, Türkiye'de hazineye ait arazi üzerine kurulan tek gecekondu bölgesi olduğu bildirildi.
1992 yılında kasaba olan Sekili'nin imar planını yaptırmalarına rağmen kasaba halkının tapularını alamadıklarını ifade eden Sekili Belediye Başkanı Çelebi Çalımlı, "1952 yılında halka arazi verilmiş, konut yeri verilmemiş. 1978 yılında tapulama gelmiş ve bölge tamamen hazine arazisi olarak yazılmış. Belediye olarak araziyi hazineden satın almak istiyoruz ama üzerinde konut olduğu için hazine araziyi belediyeye vermiyor. Kasaba halkının tek tek müracaat etmesi gerekiyor. Bu da gerçekleşmesi zor bir ihtimal. Arazinin belediyeye devredilmesi için
12 Mart 2001 Zaman

  İstanbul'da mezarlıklar doldu
Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden aldığı göçle nüfusu sürekli artan İstanbul'da, 148 Müslüman mezarlığından sadece 20'sine açıktan cenaze defni yapılabiliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden aldığı bilgiyegöre, nüfusu 10 milyonu aşan kentte, Müslümanların cenazelerinin defnedildiği 148 mezarlık bulunuyor.
11 Mart 2001 Hürriyet

  Ofisin köşesini yuvarladı
Tasarladığı klozetle adını tüm dünyaya duyuran Ayşe Birsel, Resolve ile de geniş açılı ofis sistemini yaratmayı başardı.Kim bir klozet dizayn etmek ister? Ayşe Birsel istemiş. 1995 yılında, büyük bir Japon imalatçısı için bide ve klozet kombinasyonu tasarlaması teklif edildiğinde, önce bu soruyu sormuş kendine, sonra işi kabul etmiş. Kabul etmekle ne kadar iyi yaptığını anlaması için ise çok beklemesi gerekmemiş. Çünkü "Zoe Washlet", 1995 yılında Chicago Müzesi İyi Tasarım Ödülü’nü, 1996’da da Endüstriyel Tasarım Mükemmellik Ödülü’nü kazandırdı Birsel’e.
11 Mart 2001Milliyet

Kültüre 'ormancı' desteği
Mimarlar Odası ve ÇEKÜL'ün başvurusuna Orman Bakanı Nazmi Çağan olumlu yanıt verdi. Koruma altındaki eski ahşap yapıların restore edilebilmesi için gerekli kerestenin Orman Bakanlığı tarafından 'piyasa fiyatlarının altında' verilmesine yönelik mevzuat değişikliğine Maliye Bakanlığı'ndan da olumlu görüş bildirildi...
10 Mart 2001Cumhuriyet - Oktay Ekinci

Troya konusu hâlâ güncel
Tarihi boyunca çok sayıda saldırıya, kuşatmaya uğrayan, istila edilen, defalarca yakılıp yıkılan ama sonunda yeniden ayağa kalkmayı başaran Troya üzerine MÖ 8. yüzyılda yaşadığı kabul edilen Anadolulu ozan Homeros 'un yazdığı (ya da ''söylediği'' ve daha sonra yazıya geçirilen) ''İlyada'' ve ''Odysseia'' nın Batı edebiyatının temellerini oluşturduğu biliniyor.
10 Mart 2001Cumhuriyet

Mart 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Burada ya da diğer haber kaynaklarında okuduğunuz yapı ve tasarım sektörü ile   ilgili haberleri Arkitera Forum'da tartışabilir, görüşlerinizi meslektaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

Arkitera Forum sayfaları

Anket

Arkitera Hakında
Arkitera hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Yetersiz
Hiç yoktan iyidir
İdare eder
İyi
Mükemmel


Sonuçları görmek için
powered by pollit.com

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz