reklam

Haberler
19 Mart 2001 Pazartesi

sayfayı haber kaynağında açar
Arkitera'da yayınlanmak üzere haber gönder

O sahil zeytin ağaçlarıyla kalamaz mı?
Şebnem İşigüzel
Ayvacık-Assos-Küçükkuyu arasına yapılmak istenen, binlerce zeytin ağacının kesilecek olmasıyla gündeme gelen otoyolun Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını koruma Kurulu tarafından durdurulması beni nasıl sevindirdi bilemezsiniz. Geçen yaz malum otoyolun geçeceği kıyıda yüzerken, o cam gibi denizde kulaç atarken denize kadar inen yeşilliği, zeytin ağaçlarını son defa gördüğümü düşünüp balıklama suya dalmıştım. Öyle ya, yamaçlarda derin ayak izlerini gördüğüm otoyol bir sonraki yaz o güzel sahilden geçecekti. İşte Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu bu otoyolun yapımını durdurarak denize inen o yeşilliği, ağustos böceklerini, o güzel sahili kurtardı. Bu çok önemli bir karardı.
18 Mart 2001 Radikal

"Post travmatik stresli" hemşerisi olmayan şehir
Şeyhmus Diken
Batman, kimlik kavgası veren coğrafyanın tam da göbeğinde, kent kimliği olmayan bir şehir. "yangına, kör çığlığına, sağır kaldığım bu kent yok anlamı bu kentin kendine dair bayındır kılmıyor onu pamuk, tütün ve petrol yeşilin bir kararnamelik hükmü kalıyor toprakta" A.Galip / Müntehir Aşklar kitabı, İLUH şiirinden.Batman'la ilk tanışıklığım, 1980 yılında genç bir mülki idare amiri olarak ilçeye atandığımda olmuştu. Nüfusu yetmiş binlerle ifade edilen, ama hızla gelişip büyüyen bir ilçeydi, Batman.
18 Mart 2001 Radikal

Kuyumcukent 2003'te dünya altın ticareti ile buluşacak
Dünyanın en büyük entegre altın ve mücevherat merkezi olacak Kuyumcukent, 2003 yılında dünya altın ticareti ile buluşacak. Kuyumcukent Yönetim Kurulu Başkanı M.Ercan Özgür, İtalya'dan sonra Avrupa'nın en büyük kuyum üreticisi olan Türkiye'nin dünya birinciliğine taşınmasında Kuyumcukent'in önemine işaret ederek, Kuyumcukent'in, altın israfını önleyen teknoloji uygulaması ve modern arıtma tesisleri ile de yeni döneme imza atacağını söyledi.
18 Mart 2001 Finansal Forum

Akdeniz Mimarlar Birliği UMAR Atina'da 23-24 Şubat tarihinde düzenlenen toplantıda alınan kararları açıkladı
UMAR Yönetim Kurulu, 23-24 Şubat 2001 tarihlerinde, Atina’da, ICOMOS Yunanistan Kesimi Binası’nda  yapmış olduğu 18. olağan toplantısında, Akdeniz mimarlık mirasının korunması, mimarlık eğitimi, mimarın asgari görevleri, mimarlık öğrencileri için Yaz Okulları ve UMAR Klübü konularında çalışmalar yürüten Komite ve Komisyonların  Koordinatörlerinin raporlarını dinlemiş, gündeminde sürekli yer alan insan ve yaşadığı yapılı çevre, insan ve küreselleşme, insan ve tarihi mirası konuları yanı sıra bu çalışmaları da incelemiş.

Bana meydanını söyle
Hasan Bülent Kahraman
Büyük kentlerin hemen hemen hepsi meydanlarıyla tanınır. Paris, 'Etoile' demektir. Meydanlar kenti Londra'da en görkemli alan Trafalgar'dır. Roma, İspanyol Meydanı'yla anımsanır. Ayrıca, belli başlı buluşma noktaları da söz konusudur. Roma'da Trevi Çeşmesi, Londra'da Covent Garden veya Oxford Circus, Paris'te Bastille böyledir. Ayrıca neredeyse her mahallede bir meydan, alan yer alır.Bu meydanlar sadece bir karışıp kaynaşma noktası olmanın çok ötesinde anlamlara sahiptir. Alanı oluşturan doku, mimarlık yapıları, çevrenin düzenlenişi başlı başına toplumsal, tarihsel bir olgudur. Her alan düzenlemesi, bir ideolojik tercihe dayanır. Bu nedenle, 'mekân tasarımı', 'toplumsal kuram'ın, siyaset biliminin, son zamanlarda da 'görsel kuram'ın irdelediği, temel sorunlar arasında başı çeker.
18 Mart 2001 Radikal

Metro olimpiyata uzandı
Otogar-Olimpiyat Köyü hattının 1'inci aşaması olan ve 309 trilyon lira ihale edilen Otogar-Mahmutbey hafif metro inşaatının temeli dün atıldı. Törende bir konuşma yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, ‘‘İstanbul'u olimpiyatlara, geleceğe hazırlıyoruz’’ dedi. İstanbul hafif metro sisteminin önemli bir kısmını oluşturan Otogar-Olimpiyat Köyü hattının 1'inci aşaması olan ve 300 milyon dolara (yaklaşık 309 trilyon lira) ihale edilen Otogar-Mahmutbey hafif metro inşaatının temeli dün atıldı. 
18 Mart 2001 Hürriyet

Gebze İmar planları açıklanıyor
Yaşanan Marmara depreminden sonra durdurulan ve deprem yönetmeliğine göre yeniden revize edilen Gebze imar planları, yakında askıya çıkarılıyor. Gebze'de inşaat ruhsatlarının ise mayıs ayından itibaren verileceği bildirildi.Gebze imar planlarının Bayındırlık Bakanlığı'nca onaylandığı ve belediye meclisinde de görüşülerek kabul edildiği belirtilerek, imar planlarının 26 Mart 2001 tarihinde askıya çıkarılacağı bildirildi. Yeni imar düzenlemelerine göre; Gebze'deki bina kat sayıları en fazla 6 ile sınırlanırken, zemini sert olmayan S. Orhan, İstasyon ve Beylik Bağı'nda ise 3 ile 5 arasında katlara izin verilecek. İmar planlarının asılması ve inşaat ruhsatlarının verilmesinden sonra Gebze'de inşaat sektöründe yeniden canlılığın yaşanacağı ve ekonomik krizin olumsuz etkilerinin kısmen de olsa giderileceği tahmin ediliyor.
18 Mart 2001 Zaman

Boğazlara hakim olacağız
Denizcilikten sorumlu Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu, Türk Boğazları Gemi Trafik Yönetimi ve Bilgi Sistemi ile boğazlara tam hakim olacaklarını söyledi. Boğazlara yapılacak 'Gemi Trafik Yönetimi ve Bilgi Sistemi' ile ilgili incelemelerde bulunmak üzere ABD'ye giden Bakan Mirzaoğlu ve beraberindeki heyet, THY'ye ait bir uçakla yurda döndü.Temaslarıyla ilgili bilgi veren Mirzaoğlu, proje konusunda Syracuse'de Loocheed Martin Overseas firmasınca imalatı biten ve devam eden cihazları gördüğünü ve sistemin daha verimli çalışması için bilgi alışverişinde bulunduklarını kaydetti.Bakan Mirzaoğlu, proje kapsamında İstanbul ve Çanakkale boğaz bölgelerinde birer adet olmak üzere 2 trafik kontrol merkezi, İstanbul'da 8, Çanakkale'de 5, Marmara Denizi'nde de 3 adet olmak üzere toplam 16 trafik gözetleme istasyonun inşaa edileceğini kaydetti. Mirzaoğlu, "Sistem 2001 yılının son aylarında hizmete girecek ve boğazlara tam olarak hakim olacağız. Sistemin yanı sıra, kılavuzluk ve römorkaj hizmetlerini de artırarak kazaları ve zararı en aza indireceğiz. Sistem 28 milyon dolara mal olacak. "dedi.
19 Mart 2001 Zaman

"Çarpık kentleşmenin sebebi hayali planlar"
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytuç Durak, çarpık kentleşmenin temelinde gerçekçi olmayan hayali planların olduğunu söyledi.Durak yaptığı yazılı açıklamada 50 yıldır büyükşehirlerin imar planları bulunduğunu ancak gerçekçi olmadığı için uygulanmadığını belirterek, "Münbit tarım alanları yok edilmiş, şehirlerin çevresi gecekondu ve kaçak yapılarla dolmuştur. Bu alanların yaşanamaz hale gelmesinin birinci nedeni Ankara'da yapılan hayali planlar ve uygulama yönetmelikleridir." dedi. Turgut Özal'ın başbakanlığı döneminde belediyelere verilen imar yetkilerini bir çok belediyenin kötü kullandığını ancak Adana'nın bu yetkileri bilim ve teknikle birleştirerek güzel sonuçlar elde ettiğini ifade eden Durak, sözlerini şöyle tamamladı: "17 yıl önce başlattığımız Yeni Adana projemiz sadece Türkiye'nin değil Avrupa'nın hatta Amerikanı'nın dahi kısa sürede yapamadığı bir projedir."
19 Mart 2001 Zaman

Tarihi eserlere restore
Güneydoğu'da tarihi varlıkların en fazla Şanlıurfa ve Mardin'de olması, tarihin gelecek nesillere aktarılma kaygısı ilgili bakanlıkları harekete geçirdi.İçişleri ve Turizm bakanlıklarının girişimleri ile söz konusu iki ilde tarihi eserlerin restore edilmesi için çeşitli girişimler başlatıldı. Yaşanılabilir Havzalar Oluşturma Projesi ile ilgili incelemelerde bulunmak üzere Şanlıurfa'da bulunan Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKUL) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, haziran ayından itibaren İçişleri ve Turizm bakanlıkları tarafından Şanlıurfa ve ilçelerindeki tarihi değere sahip alanların restore edileceğini belirtti.
19 Mart 2001 Zaman

Hazine arazilerinin toplam değeri 120 katrilyon lira
Kamuya ait arazilerin satışa çıkarılma kararı, önemli bir gelir umudu oldu. Bu arada arazi satışlarının gerçekleştirilebilmesi için gerekli işlemler de başlatıldı. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü de Hazine adına tescili yapılmış kamu arazilerinin değeri tespit edildi. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün belirlemelerine göre, 120 katrilyon Lira değerinde kamu arazisi, devletin denetimi dışında kötü kullanım ve haksız kazanca neden olacak biçimde ve atıl durumda bekliyor.
14 Mart 2001 İmedya.com

2008 İstanbul
Değişikliği önce İstanbullular fark etti. Belediye ve özel Halk otobüsleri flama takmışlardı. Halbuki bu otobüsler sadece resmi tatil günlerinde flama takarlardı. Hem bu kere takılan flama Türk bayrağı değil, beyaz renkli bir bayraktı...
Ardından bütün Türkiye gazeteler ve televizyon kanalları aracılığı ile değişikliği fark etti. Basın kuruluşları, 'Olimpiyat 2008, aday kent İstanbul' logosunu kullanmaya başlamışlardı. Çünkü yedi yıl sonra yapılacak Olimpiyat Oyunları'nı düzenleyecek kent, önümüzdeki aylarda belli olacak.
18 Mart 2001 Akşam - Ertuğ Yaşar

Bakü-Ceyhan için endişeye gerek yok
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in resmi daveti üzerine Türkiye'de temaslarda bulunan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, dün Bakü'ye döndü. Aliyev, Bine Havaalanı'nda düzenlediği basın toplantısında, Bakü-Ceyhan boru hattı projesi için endişe duyulmaması gerektiğini söyledi
18 Mart 2001 Akşam

Kötü yapıda ilk sıradayız
Jeofizik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Türkiye’nin, Rusya, Endonezya, Pakistan ve Brezilya’dan sonra dünyanın 5. deprem riski taşıyan ülkesi olduğunu belirterek, ‘’Ancak biz kötü yapıyla şampiyonluğa oynuyoruz’’ dedi.
19 Mart 2001 Türkiye

Mart 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Burada ya da diğer haber kaynaklarında okuduğunuz yapı ve tasarım sektörü ile   ilgili haberleri Arkitera Forum'da tartışabilir, görüşlerinizi meslektaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

Arkitera Forum sayfaları

Anket

Arkitera Hakında
Arkitera hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Yetersiz
Hiç yoktan iyidir
İdare eder
İyi
Mükemmel


Sonuçları görmek için
powered by pollit.com

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz