reklam

Haberler
10 Mart 2001 Cumartesi

sayfayı haber kaynağında açar
Arkitera'da yayınlanmak üzere haber gönder

Ahşap evlerle gecekondu kirliliğine son
ABD'nin desteğiyle hayata geçirilecek 'Çekirdek Gecekondu Temizleme Projesi', gecekondu istilasını ortadan kaldıracak. Yığma binaların yerine bitişik nizam ahşap evler yapılacak. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile ABD Tarım ve Ticaret Bakanlıkları işbirliği ile hazırlanacak "Çekirdek Gecekondu Temizleme Projesi" için ilk imza bu ayın sonunda atılıyor. Türkiye'nin gecekondu ayıbının ortadan kalkması için hayata geçirilecek proje kapsamında büyükşehirleri istila eden gecekonduların yerine 1 milyon ahşap konut inşa edilecek. Başbakanlık Başdanışmanı, Şehir Planlamacısı Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, eski ABD Başkanı Bill Clinton döneminde ABD Eximbankı`nın konut yapımı için Türkiye`ye açtığı bir milyar dolarlık kredinin, düzgün bir proje üretilememesi nedeniyle bir dolarının dahi kullanılamadığını söyledi.
10 Mart 2001 Nethaber

İstanbul'a 'acil eylem planı'
İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezi (AYM), kenti etkileyecek olası deprem veya doğal afetlere, yönetim ve koordinasyonu iyi şekilde sağlamak amacıyla geliştirilen bir plan çerçevesinde hazırlanıyor. Kocaeli`de 17 Ağustos`ta meydana gelen depremin ardından İstanbul Vali Yardımcısı Ali Cafer Akyüz başkanlığında kurulan Afet Yönetim Merkezi (AYM), Büyükşehir Belediyesi, Garnizon Komutanlığı ve ilçelerdeki afet merkezleriyle koordineli bir şekilde hazırlıklarını tamamlama noktasına getirdi. AYM, olası bir afet durumuna müdahale, bölgeyle iletişim ve ulaşımın sağlanması, yardım ekip ve ekipmanlarının yönlendirilmesi, çalışmaların daha etkin ve verimli hale getirilmesi ile daha önceki depremlerde yaşanan kargaşanın önlenmesi amacıyla bir dizi düzenleme yaptı.
10 Mart 2001 Nethaber

BM'den Taliban'a yeni çağrı
New York - BM Genel Kurulu, dünkü toplantısında, Taliban yöneticilerine, heykellerin imha edilmesine son vermesi çağrısı yapan bir karar tasarısını kabul etti.
Kararda, ''Afganistan'ın kültürel malvarlığını oluşturan ve yerine konulmasına imkan bulunmayan sanat eserlerinin tahrip edilmesinin derhal durdurulması' isteniyor.
10 Mart 2001 Turk.net

ABD:''Hazar petrolünün birkaç boru hattından taşınması politikasını sürdürüyoruz''
Washington - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, Hazar Havzası petrollerinin, aralarında Baku-Ceyhan'ın da bulunduğu birkaç boru hattından taşınması politikasının sürdürüldüğünü, ancak Baku-Ceyhan'ın ekonomik olup olmadığına şirketlerin karar vereceğini belirtti.
10 Mart 2001 Turk.net

Çuhadaroğlu O. Doğu’da
47 yıllık tecrübesi ile bir çok başarılı projeye imza atan Çuhadaroğlu Alüminyum San. ve Tic. A.Ş., Ortadoğu’nun en stratejik ülkesi İsrail’in Ben Grurion Havaalanı yeni terminal binasının alüminyum ve cam işleri için yeniden seçildi. Projenin 8 milyon dolara mal olacağı ve 2002’de bitirileceği bildirildi.
10 Mart 2001 Türkiye

Buda paramparça
KABİL- Afganistan’da Taliban rejiminin yıkım kararı aldığı Bamiyan’daki devasa Buda heykellerinin tamamen yıkıldığı iddia edildi. Taliban’a karşı mücadele eden muhalefet güçlerinin sözcüsü Muhammed Eşref Nedim, Taliban güçlerinin Bamiyan’daki her iki heykeli de dinamitlediğini ve tamamen yıktığını açıkladı.
10 Mart 2001 Türkiye

Orman özel mülk olmaz
Yargıtay, Çukurova'nın doğa cenneti Akçatekir Yaylası'nda orman ve Hazine arazilerinin özel mülke konu edilemeyeceğini kararlaştırdı. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 1999'da yapılan kadastro çalışmalarında, sahibi olduğunu iddia ettiği arsanın Hazine adına tapulanması üzerine, İsmail Şahin'in Pozantı Mal Müdürlüğü aleyhine açtığı davayı görüştü. Oy- çokluğuyla verilen kararda 3194 sayılı İmar Yasası'nda yaylaların imar planına dahil edilmediği, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki, kamunun yararlandığı yayla niteliğindeki kamu mallarının özel mülkiyete konu edilemeyeceği görüşünü benimsedi. Akçatekir'de 434 kaçak yapının yıkılmasına karar verilmişti.
10 Mart 2001 Radikal

Mamak’a kordon boyu
ANKARA Mamak Belediyesi, genellikle sahil yörelerinde görülen gezinti yollarının bir benzerini Demirlibahçe'de yapacak. Mamak Belediye Başkanı Gazi Şahin, Mamak'ın çehresini değiştirmek için başlattıkları çalışmaların sürdüğünü belirtti. Gezinti yoluyla ilgili fizibilite çalışmalarının sürdüğünü anlatan Şahin, "Demirlibahçe'de 3 kilometre uzunluğunda Uzgörenler adında uzun bir sokağımız var. Burada güzel bir düzenleme ile kaldırımlar, renkli dizaynlar, elektrik aydınlatma işleri, oturaklar ve bitki gruplarıyla süslü bir gezinti yolu yapmayı düşünüyoruz. Mamak'ın da bir gezinti yolu olacak" diye konuştu. Gezinti yolunda, sadece bir araçlık geçişe izin vermeyi düşündüklerini ifade eden Şahin, şunları kaydetti: "Çünkü, oradaki insanlar da evlerine eşya getirecekler. Yolu kullanmaları gerekiyor. Konu, ilgili müdürlüklere havale edildi. Fizibilite çalışmaları yapılıyor. Önümüzdeki yıl, yola başlamayı düşünüyoruz. Bu yıl imkanlar el verirse kaldırımlara başlayabiliriz. Hazırlıklarımızı ona göre yapacağız. Proje başlarsa 2-3 ayda biter."
10 Mart 2001 Zaman

İstanbul görücüye çıkıyor
Üçüncü kez Olimpiyat oyunlarına aday olan İstanbul, 21-25 Mart tarihleri arasında görücüye çıkıyor. 1980'li yıllarda olimpiyat düşüncesinin yaygınlaştığı ve 1990'larda olimpiyatlara talip olma noktasına ulaşan Türkiye'de bugünlerde farklı bir heyecan yaşanıyor. Türkiye Olimpiyat Komitesi İstanbullulara olimpiyat bayraklarını evlerinin ve işyerlerinin balkonuna asılması çağrısında bulunuyor. Toronto, Osaka, Pekin, Fransa gibi güçlü rakipleri olsa da İstanbul, 10 milyar dolarlık olimpiyat pastasının mumlarını üflemekte ısrarlı. Olimpiyat Komitesi Başkanı Sinan Erdem'e göre olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapmak İstanbul'un kurtuluşu olacak aynı zamanda. 13 Temmuz 2001 tarihinde Moskova'da dananın kuyruğu kopacak ve 2008 yılının talihlisi belli olacak. Alamazsak? Adaylığın sonu yok.
10 Mart 2001 Nethaber

Diyarbakır kiliselere sahip çıkıyor
Diyarbakır Suriçi Belediyesi’nin, ayakta kalan 7 kilisenin kurtarılması amacıyla Dünya Kiliseler Birliği’ne yaptığı başvuru olumlu karşılandı. Birlikten bir heyet, önümüzdeki günlerde Diyarbakır’a gelerek incelemelerde bulunacak. Suriçi Belediye Başkanı Cezayir Serin, yaptığı açıklamada, Diyarbakır’daki 36 kiliseden 29’unun bakımsızlıktan tamamen yıkıldığını ve sadece 7’sinin yapı olarak ayakta kalabildiğini belirtti.Tarihi surların çevrelediği bölgede yer alan Meryem Ana, Meryem Ana Küçük, Ermeni, Saint George, Caldian, Protestan ve Ermeni Hoca Josef kiliselerinde yapılan incelemelerde, bunlardan sadece Meryem Ana ve Caldian kiliselerinde ibadet yapılabildiğini tespit ettiklerini anlatan Serin, bunların da bakım ve onarıma ihtiyacının olduğunu bildirdi. Yapı olarak ayakta kalan 7 kilisenin kurtarılmasının 10 milyon dolara malolacağını hesapladıklarını kaydeden Cezayir Serin, şunları söyledi:.. 
10 Mart 2001 NTVMSNBC

Deprem evleri şıkır şıkır
Depremzedeler için Kocaeli'de yaptırılan kalıcı konutların hak sahiplerine teslimi için geri sayım başladı. Deprem öncesinin köyleri bugün modern kent görünümü kazanırken, müteahhitler de sahiplerine Nisan ayından itibaren teslim edilecek konutlarda son rötuşları yapıyor. Sadece Kocaeli'de hak sahibi depremzedeler için 17 bin 860 kalıcı konut inşa ediliyor. Marmara depreminde en fazla can ve mal kaybına uğrayan Gölcük'te, ayakta kalan binaların hemen hepsinin hasar görmesi, altyapının da kullanılmaz hale gelmesiyle bir zamanların 'Donanma Kenti', köy görünümüne büründü. Kalıcı konutların inşa edildiği Örcün ve Saraylı köylerinin bulunduğu alanlar ise değişerek tam anlamıyla modern kente dönüştü. İki köye ait eski kerpiç evlerin yanına kadar giren kalıcı konutların dış boyaları da yapılınca, modern binalar ortaya çıktı. Gölcük'ün yanısıra ilçeye bağlı Hisaren, İhsaniye, Değirmendere ile İzmit'in Bekirpaşa beldesinin Göndoğdu Köyü'nde de tablo tamamen değişti.
10 Mart 2001 Hürriyet

Depreme acil eylem planı
İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezi, kenti etkileyecek olası deprem veya doğal afetlere, ‘Acil Eylem Planı’yla hazırlanıyor. Kocaeli'de 17 Ağustos 1999'da meydana gelen depremin ardından İstanbul Vali Yardımcısı Ali Cafer Akyüz başkanlığında kurulan Afet Yönetim Merkezi tamamlanmak üzere olduğu çalışmalarını, Büyükşehir Belediyesi, Garnizon Komutanlığı ve ilçelerdeki afet merkezleriyle koordineli gerçekleştiriyor. Bir afet durumunda, özel eğitimli 6 bin 350 kişilik acil müdahale ve kurtarma ekibi yönlendirilecek. Yaralılar durumlarına göre önceden belirlenen bölgelerde kurulacak sahra hastanelerine kaldırılacak veya tespit edilen 30 bin yatak, 11 bin hekim kapasiteli 400 ayrı hastaneye, 545 adet ambulansla sevkedilecek.
10 Mart 2001 Hürriyet

Finike, SOS veriyor

Bayramda kötü haber, Finike'den geldi. Portakal cenneti güzelim ovaya "mobil" kandırmacasıyla, termik santral kurulması planlanıyormuş. Çevreciler uyumayın.
Finike, SOS veriyor! Patara'dan sonra, Muğla - Antalya arasındaki en geniş kumsala sahip Finike Ovası, deniz ve güneşiyle "doğa turizmi"nin simge adresleri arasında gösterilirken, portakal bahçeleri ve seralarıyla Türkiye'nin en bereketli tarım alanlarından biri olma özelliğini de korumaktadır.
10 Mart 2001 Milliyet - Derya Sazak

  'Çözüm demokratik denetim'
Celal Beşiktepe, imar kararlarından elde edilen kent rantlarının Türkiye bütçesi kadar olduğuna dikkat çekti. TMMOB Yönetim Kurulu üyesi Celal Beşiktepe'ye göre, toplam rant gelirlerinin yüzde 30'unu kentlerdeki imar kararlarından elde edilen haksız kazanç oluşturuyor. Celal Beşiktepe'ye göre, binlerce yıllık geçmişinde özgürlüğün ve uygarlığın kaynağı olarak algılanan kentler bugün giderek yalnızlığın, dışlanmışlığın, ekolojik bozulmanın, estetikten yoksun bir yerleşim formunun sahnesi oldu; havası da artık özgürleştirici değil hasta edici bir niteliğe büründü.
09 Mart 2001 Cumhuriyet

Mart 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Burada ya da diğer haber kaynaklarında okuduğunuz yapı ve tasarım sektörü ile   ilgili haberleri Arkitera Forum'da tartışabilir, görüşlerinizi meslektaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

Arkitera Forum sayfaları

Anket

Arkitera Hakında
Arkitera hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Yetersiz
Hiç yoktan iyidir
İdare eder
İyi
Mükemmel


Sonuçları görmek için
powered by pollit.com

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz