reklam

Haberler
13 Mart 2001 Salı

sayfayı haber kaynağında açar
Arkitera'da yayınlanmak üzere haber gönder

Mardin, dünya kenti oluyor
Venedik ve Kudüs`ten sonra Mardin`in dünyanın "3. SİT Kenti" olması amacıyla İstanbul Teknik Üniversitesi`nce yürütülecek olan "Yaşanabilir Kentsel Yenileme Projesi" ile ilgili çalışmalara başlandı. Proje kapsamında ilk olarak "Revaklı Çarşı" aslına uygun olarak restore edilecek.Kültür Bakanlığı`nca, kent merkezi SİT alanı olarak ilan edilen Mardin`in, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından da tanınması amacıyla Kültür Bakanlığı ve sivil toplum kuruluşlarınca başlatılan girişimler devam ederken, kentin, Venedik ve Kudüs`ten sonra dünyadaki "3. SİT Alanı" olması isteniyor.Mardin Valiliği, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi tarafından çeşitli projeler hazırlanmaya başlanırken, sivil toplum kuruluşlarında görevli 27 kişiden oluşan "Kent Platformu" da önümüzdeki ay yasal statüye kavuşturulacak.
12 Mart 2001 Nethaber.com

Camiler de 'tiplendi'
F tipi cezaevlerinden sonra şimdi de camilerin planları da tiplendirildi. A, B, C, A1 tipi camiler yapılmaya başlandı. Diyanet İşleri Başkanlığı camilerin gelişi güzel yapılmasının önüne geçmek amacıyla camileri projelendirdi. Cami yapmak isteyenler artık, CD ve kitapçık şeklinde kendilerine sunulan cami planlarına uygun modelde cami yapmak zorunda kalacak.Camilerin kapasitesine göre tipleri C, B, A ve A1 olarak adlandırılıyor. Çok katlı olan A1 tipi camilerde ekstra olarak kurban kesim yeri, soğuk hava deposu, kurban parçalama yeri, deri deposu, otopark, Kur'an kursu alanı ve kitap okuma odası da bulunacak. A tipi camilerde farklı olarak bekleme salonları, su deposu, soğuk hava deposu, ısı merkezi, karban kesim yeri olacak. B tipi camilerde de aynı alanlar olmakla birlikte plan değişikliği bulunacak. Bu arada minarelere de standart getirildi. Artık minareler cami yüksekliğinin ortalama 3/2'si oranında olacak.
12 Mart 2001 Sabah

"Açılacak" denilen Markiz dökülüyor
BEYOĞLU'nun bir dönemine damgasını vurmuş tarihi Markiz Pastanesi'nin onarılıp açılacağı, yeniden hayata döneceği söylendi.Ama İstanbullular'ın sevinçli beklentisi hayal kırıklığına dönüştü. Çünkü, duvarlarındaki yağlıboya tablo ve süslemeleri, vitrayları bile birer sanat harikası olan zarif binaya çivi çakılmadı. Markiz yeniden kaderine terkedildi, adeta döküldü. Markiz'in durumu "İstanbul'un kültürel ve sanatsal geçmişine saygısızlık" olarak nitelendirildi. Uzman çevreler kapılarını 1942'de açan, 1980'lere kadar Beyoğlu'nu süsleyen Markiz'in restorasyonuna hemen başlanmazsa, tarihi yapının yitirileceğini belirtti.
12 Mart 2001 Sabah

Teftişe 10 gün kaldı Uyumayın
"Olimpiyat müfettişleri"nin gelmesine sadece 10 gün kaldı. Ama bazı belediye otobüslerine küçük olimpiyat halkası flamaları asmak, birkaç bilboarda afiş yapıştırmak dışında hazırlık göze çarpmıyor.Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Sinan Erdem'e İstanbullular soruyor: "Olimpiyat denetçilerine ne göstereceksiniz? Yoğun afişleme ve bayraklama çalışması yaptınız mı? Sivil toplum örgütleriyle diyalog kurup onları harekete geçirdiniz mi? Olimpiyat stadı ve diğer tesislerin çevresindeki moloz yığınlarıyla dolu ardiye görüntülerini, çukurları çamurları ortadan kaldırdınız mı?" Bu sorulara olumlu yanıt ise gelmiyor. Milli Olimpiyat Komitesi'ne "Uyumayın!" diye seslenen İstanbullular'ın kaygıları var. Denetim için vakit daraldı. Denetim gününe kadar her şeyin yoluna konmasına olanak yok. "Acaba iş işten geçti mi?" sorusu gündemde.

12 Mart 2001 Sabah

Alüminyum ürünlerine yüzde 16-27 oranında indirim yapıldı
Konya'nın Seydişehir ilçesinde kurulu Eti Alüminyum A.Ş'de üretilen ürünlerin fiyatlarında yüzde 16.6 ile yüzde 27.0 arasında değişen oranlarda indirim yapıldı.Londra Metal Borsası'ndaki değişmeler sonucu yapılan yeni düzenlemeye göre, alüminyum ürünlerinin eski ve yeni ton fiyatları şöyle:
13 Mart 2001 Dünya

Metro Arkeolojiye Saygılı
Büyükşehir Belediyesi Teknik İşler Müdürü Dursun Balcıoğlu, Taksim-Yenikapı metro hattı kazısının arkeolojik değerlere zarar verdiği iddialarını yanıtladı. Dursun Balcıoğlu’na göre metro kazısı hiçbir arkeolojik değere zarar vermeyecek şekilde tasarlandı ve yürütülüyor. Büyükşehir Belediyesi Teknik İşler Müdürü Dursun Balcıoğlu, Taksim-Yenikapı metro hattı kazısının arkeolojik değerlere zarar verdiği iddialarını yanıtladı. Dursun Balcıoğlu’na göre metro kazısı hiçbir arkeolojik değere zarar vermeyecek şekilde tasarlandı ve yürütülüyor. Balcıoğlu yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Bir şeyi iyi anlatmak durumundayız: Tüm bilimsel araştırmalara göre İstanbul’daki yer altı arkeolojik kalıntıların tamamı 10 ile 12 metre derinliklerde bulunuyor. Biz ise 30 metre derinlikten ilerliyoruz. Çalıştığımız her kesimde ise sürekli sismik araştırmalar yapıyoruz. Şu ana kadar hiçbir şeye zarar vermedik. Bundan sonra vermemiz de söz konusu değil.”
13 Mart 2001 İstanbul Büyükşehir Belediyesi

Galatasaray Taksim'le buluşuyor
Taksim- Yenikapı metro hattının ilk etabı Galatasaray tünel kazısının bitmesine 2 metre kaldı. Haliç geçişi hariç tüm hattın kazısının önümüzdeki yıl bitirilmesi planlanıyor. Aynı yıl içersinde Aksaray- Atatürk Havaalanı doğrudan bağlantısı da İstanbullular’ın hizmetine girecek. Otobüs Terminali ile Mahmutbey daha sonra da İkitelli bağlantısı çalışmaları ise sürüyor. İstanbul’da halen inşaatı süren raylı sistemler hakkında Büyükşehir Belediyesi Teknik İşler Müdürü Dursun Balcıoğlu ile görüştük. Büyükşehir Belediyesi, Teknik İşler Müdürü  Dursun Balcıoğlu Büyükşehir Belediyesi’nin inşaatı halen sürmekte olan raylı sistem projelerinin durumunu anlattı:
12 Mart 2001 İstanbul Büyükşehir Belediyesi

Doktora öğrencilerine burs
Türkiye Bilimler Akademisi'nin (TÜBA) sosyal bilimler dalında açtığı yurtiçi ve yurtdışı bütünleştirilmiş doktora burs programının başvuru süresinin 11 Nisan 2001 tarihinde sona ereceği bildirildi. Açıklamaya göre, burs, Türkiye'deki üniversitelerde sosyal bilimler dalında doktora programına kayıtlı olan öğrencilere, doktoraları devam ettiği sürece verilecek. Burs için, üniversitelerin doktora eğitimi veren veya vermeyi planlayan en az 5 profesör ya da doçetten oluşan sosyal bilimler, eğitim bilimleri ve işletme enstitülerindeki anabilim dalı tarafından en çok 5 öğrenci önerilebileceği kaydedildi. Programın, Türkiye'de sosyal bilimlerde bilimsel ve toplumsal gelişme için gerek duyulan araştırmacı insan gücünün nitelik ve nicelik açısından yükseltilmesine destek vermek amacıyla 1996'dan bu yana her yıl açıldığı belirtildi.
13 Mart 2001 Akşam

 Hızlı tren Ankara'dan yola koyuldu
Bakanlar Kurulu, Almanların öncülüğündeki konsorsiyumun talip olduğu 'yap-işlet-devret' modeliyle yapılacak hızlı tren projesine onay verdi. Proje gerçekleştiğinde Ankara-İstanbul arası 1,5 saatte kat edilebilecek. Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında üzerinde çalıştığı 'Hızlı Tren Demiryolu Projesi' hakkında bilgi verdi ve onay aldı. Projenin bu yıl başlaması ve 2005 yılında bitirilmesi öngörülüyor. Yaklaşık 20 milyar dolara mal olması beklenen projenin gerçekleşmesi halinde Ankara-İstanbul arasındaki yolculuk 105 dakikaya, Eskişehir-Antalya hattı arası 90 dakikaya, Afyon-İzmir hattı arası ise 90 dakikaya inecek. İstanbul'dan Antalya'ya hızlı tren ile gidilebilecek.İstasyonların bulunduğu yerlerde kafeler, alışveriş merkezleri, güvenlik ve haberleşme birimleri, spor tesisleri, tiyatronun yanı sıra bankacılık işlemleri de gerçekleştirilebilecek. Ayrıca bu bölgeler endüstri tesisleri, iş bakımı, onarımı ve yenileme tesisleri, lokomotif, vagon fabrikaları, elektrüfikasyon güvenlik malzemeleri, altyapı üretim tesisleri gibi başka tesisleri de ihtiva edecek.
13 Mart 2001Radikal

Yapılara sıkı denetim
Batı Karadeniz Yapı Denetim Ticaret Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı uzman mimar Necmi Özbay, "Bizim kuruluşumuz kaçak inşaatı yasal duruma getiren, imar affı yapan kuruluş değildir." dedi.Özbay, yapı denetim zorunluluğu ile ilgili yaptığı açıklamada, 595 Sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin amacının, yapılarda can ve mal güvenliğini sağlamak, kaynak israfına sebep olan plansız, kalitesiz, kontrolsüz yapılaşmayı önlemek, çağdaş norm ve standartlara uygun yapı üretmek, yapı denetimini sağlamak, yapı hasarı nedeniyle zarara uğrayanların haklarını korumak, doğabilecek zararın tazminini sağlamak olduğunu anımsattı.
13 Mart 2001 Zaman

Yeni konut müjdesi
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Dünya Bankası'nın 4 ayrı bölgede yaptıracağı toplam 2 bin 556 konutun temelleri ay sonuna kadar atılacak.Kocaeli'nde, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Dünya Bankası tarafından toplam 2 bin 556 kalıcı konut daha yaptırılacak. Alınan bilgiye göre, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Derince'de 300 ve Körfez'de 500, Dünya Bankası da Karamürsel'de 506 ve Hisareyn'de 1250 kalıcı konut inşa ettirecek.Proje çalışmaları biten, kredileri sağlanan, temelleri de bu ay sonuna kadar atılması beklenen konutların, yıl sonuna kadar tamamlanıp hak sahibi depremzedelere teslim edilmesi planlanıyor. Konutlardan, yeterli sayıda konut bulunmadığı için önceki kuraya dahil olamayanlar ile açtıkları davalar sonucunda hak sahibi olanlar yararlanabilecek.Kocaeli'nde, bugüne kadar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı 7 bin 378, Dünya Bankası da 7 bin 926 konutun yapımını başlatmıştı.Ocak ayında yapılan kura çekiminde, 7 bin 378'i bakanlık, 7 bin 926'sı Dünya Bankası ve 596'sı da özel sektör kuruluşlarının olmak üzere, toplam 15 bin 900 kalıcı konutun hak sahipleri belirlenmişti.
13 Mart 2001 Zaman

Mirzaoğlu ABD'ye gitti
Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu, Türk boğazlarında kurulacak "Gemi Trafik Yönetim ve Bilgi Sistemi"nin, bu yıl ekim ya da kasım ayında tamamen devreye girmesinin planlandığını bildirdi.Bakan Mirzaoğlu, Türk boğazlarına kurulacak olan Gemi Trafik Yönetim ve Bilgi Sistemi'ni incelemek ve denizcilikle ilgili temaslarda bulunmak üzere bir heyetle ABD'ye gitti.Hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyen Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu, "Gemi Trafik Yönetim ve Bilgi Sistemi" projesi ile Türk boğazlarında seyir güvenliğinin sağlanması, can ve mal emniyetinin güçlendirilmesi, tarihi ve kültürel varlıklar ile çevrenin korunması için en önemli adımlardan birinin atıldığını söyledi.
13 Mart 2001 Zaman

Tarihi operasyon sürüyor
Trabzon eski valisi İsmet Gürbüz Civelek döneminde başlayan tarih operasyonuna ağırlık veren Vali Adil Yazar, kaderine terkedilen tarihi binaları bir bir turizmin hizmetine sunuyor.Trabzon'un Sürmene ilçesinde bulunan ve Trabzon Valiliği'ne devredilen 300 yıllık tarihe sahip Memişağa Konağı'nın bu yıl onarılıp turizme kazandırılması amaçlanırken, Trabzon'un Bakırcılar Çarşısı'nda bulunan tarihi Bedesten binasının restorasyonu hemen hemen bitirildi. İçerisinde konferans ve sergi salonları ile el sanatları satış üniteleri, internet cafe ve kafeterya gibi ünitelerin de yeraldığı tarihi bina, açılışı bekliyor.Diğer yandan Uzunsokak Tabakhane yokuşunda bulunan eski Sağlık Müdürlüğü binasının restore edilerek kent müzesi haline dönüştürülmesi için çalışmalar sürüyor. Restorasyon çalışmaları tamamlanan Kız Meslek Lisesi eski binası ise, Trabzon Müzesi olarak hizmet verecek. Yetkililer, Trabzon Müzesi'nin bu sezon hizmete gireceğini belirttiler.
13 Mart 2001 Zaman

'Kalıcı konut kuraları iptal edilsin'
İzmit`te, Bekirpaşa Depremzedeler Derneği`nce "kalıcı konutların kura çekimlerinin iptali" istemiyle açılan imza kampanyası sona erdi. Dernek Başkanı Sedat Yılmaz, bir ay süren kampanyada 17 bin 750 imza toplandığını belirterek, bu imzaların 3 bin 350`sinin Kocaeli Valiliği`ne sunulduğunu, 14 bin 200`ünün ise 14 Mart Çarşamba günü Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı`na teslim edileceğini söyledi. Kalıcı konut kura çekimlerindeki uygulamanın adaletsizlikleri içerdiği iddiasını yineleyen Yılmaz, şöyle konuştu:"Yapılan ve yapılacak olan kalıcı konutların kura çekimlerindeki uygulamaların adaletsizlik, şaibe ve haksızlıklara yol açtığını tespit etmiş bulunmaktayız. 
12 Mart 2001 Nethaber.com

Park ve bahçelerde trilyonluk tahrip
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, park ve bahçelerin kirletilip tahrip edilmesinin, yılda 3 trilyon 10 milyar lira zarara yolaçtığını bildirdi. Kent genelinde park, refüj, yeşil alan, ağaçlandırma ve çiçeklerin vatandaşlar tarafından kötü kullanılması, korunmaması nedeniyle büyük maddi kayıplar meydana geliyor. Yetkililer, bu kayıpların yüzde 100 önlenmesi halinde yapılacak tasarrufla 1 milyon 793 bin 926 metrekare çim saha ve bakımı, 522 bin 352 adet gül dikimi ve bakımı, 68 bin 374 adet fidan dikimi ve bakımı, 5 dönümlük 60 semt parkı, 362 bin adet oturma ve 300 adet çocuk oyun grubunun yapılabileceğini belirtti.
13 Mart 2001 NTVMSNBC

Olimpiyat sınavı
İstanbul'a not verecek uzmanlar spor tesislerini, metroyu ve hastaneleri denetleyecek. Hazırlık Düzenleme Kurulu şehiri baştan aşağı bayrak ve posterlerle donattı. Genel Direktör Yalçın Aksoy, ‘‘Biz teknik yönden hazırız’ dedi... 2008 Olimpiyatlarının aday kenti İstanbul, 8 gün sonra görücüye çıkıyor. 17 IOC üyesinin denetleyip, sınavdan geçireceği İstanbul baştan sona 2008 Olimpiyat bayrakları ve posterleri ile donatılıyor. İstanbul'a not verecek bu 17 uzman spor tesislerimizi, otelleri, metroyu ve hastaneleri gezip, İstanbul'un teknik yönden hazır olup olmadığı ile halkın yaklaşımını inceleyecekler.
13 Mart 2001Hürriyet

İskenderun'da kuşku dolu proje
Altyapı projesiyle ilgili olarak hazırlanan raporda, '14.5 milyon dolarlık kamu zararı vardır' sonucuna varıldı. 10 milyon dolar Usulsüzlüğü belirleyen başmüfettiş, hazırladığı fezlekede belediye başkanı ve encümen üyelerini akladı. Ve proje devam etti. Hazine, garantili dış borç için bugüne kadar 10 milyon 277 bin dolar ödemek zorunda kaldı. İskenderun Belediye Başkanlığı'nca gerçekleştirilen altyapı projesi ihalesinde 14.5 milyon dolarlık fazla ödeme yapıldığını saptayan Mülkiye başmüfettişinin, bu konudaki fezlekede ''Usulsüzlük yoktur'' görüşünü bildirdiği ortaya çıktı.
11 Mart 2001Cumhuriyet

Orman tahribi korkunç boyutta
Ülkenin ormanları talan ediliyor, yetkililer seyirci kalıyor. Özel ormanların içine evler yapılıyor, ülkenin yetkilileri dahil, pek çok para babası bu evlerde yaşamayı marifet sayıyor, bundan utanç duymuyor. Vakıf üniversiteleri ormanların üzerine oturuyor, kimseden ''tık'' yok. Halkın akciğeri olan ormanları yok edip yerine beton ormanları dikdikçe iklim koşulları bozuluyor. Bu talan düzeniyle kim baş edecek? Buna engel olmak için neler yapılması gerekecek? Utanmazca, arsızca bu güzelim ormanları yok edenlere neler yapılabilecek?
11 Mart 2001Cumhuriyet

Mart 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Burada ya da diğer haber kaynaklarında okuduğunuz yapı ve tasarım sektörü ile   ilgili haberleri Arkitera Forum'da tartışabilir, görüşlerinizi meslektaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

Arkitera Forum sayfaları

Anket

Arkitera Hakında
Arkitera hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Yetersiz
Hiç yoktan iyidir
İdare eder
İyi
Mükemmel


Sonuçları görmek için
powered by pollit.com

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz