Haberler

Mısır Piramitlerinin Taşları Sentetikmiş

Tarih: 30 Kasım 2006 Kaynak: Zaman
Mısır piramitlerinin taşlarının sentetik olduğu ve beton gibi döküldüğü öne sürüldü.

Fransa'da yayımlanan "Bilim ve Hayat" adlı dergiye göre, taşların yapılarını inceleyen bilim adamları, bunların taş ocaklarındakinden farklı olduğunu tespit etti.

ABD'deki Drexel üniversitesinden Michel Barsoum ve Fransa Ulusal Havacılık Araştırmaları Ofisinden Gilles Hug'un çalışmasına göre, Gize piramitlerinde kullanılan taşların yapısı, taşların çıkarıldığı düşünülen Tura ve Maadi ocaklarındaki taşlardan farklılık gösteriyor. Araştırmacılar, piramit taşlarının sentetik esaslı "jeopolimer" olduğunu düşünüyor.

Dergiye göre, uzmanların başta X ışını taraması olmak üzere değişik yeni teknikler kullanarak yaptığı araştırmaya göre, "piramit taşlarının bazı mikro bileşenleri, hızlı bir kimyasal reaksiyonun izlerini" taşıyor. Taşlar gerçekten yontulmuş olsaydı, bu kimyasal izler bulunmayacaktı. Bu da, taşların beton gibi dökülerek elde edildiğini düşündürüyor.

Dergi, elektronik mikroskop incelemelerinin de, taşların kırınma özelliklerinin ocaklardakilerden farklı olduğunu gösterdiğini yazdı.

Dergiye göre, taş bloklarını yapmak için doğal kalkere bağlayıcı unsur ilave edildi. Suda çözünen kaolinitik kil (siliko-alüminat) katılan kalkere, daha sonra sönmüş kireç eklendi.

Belçikalı fizikçi Guy Dumortier de, piramit taşlarının doğal taşlardan daha fazla fluor, silisyum, magnezyum ve sodyum içerdiğine dikkat çekti.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.