Haberler

'Yabancı mimar' takıyyesi

Tarih: 25 Mayıs 2007 Kaynak: Cumhuriyet
AKP hükümeti, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) itiraz ettiği yabancıların çalışmasını düzenleyen yasa tasarısında "göstermelik" değişiklik yaptı. Yabancı mimar ve mühendislerin Türkiye'de çalışmasıyla ilgili işlemlerde TMMOB'nin görüşünün alınmamasına ilişkin madde metinden çıkarıldı, ancak mesleki hizmetler kapsamında görev yapacak yabancılara akademik ve mesleki yeterlilik ile ilgili işlemleri tamamlanıncaya kadar 1 yıla kadar ön izin verilmesine ilişkin düzenleme korundu.

TBMM Genel Kurulu'nda, önceki gün yabancıların çalışma izinlerini düzenleyen yasa tasarısı kabul edildi. AKP'li milletvekillerinin verdiği önergeyle, TMMOB'nin Türkiye'nin kapılarının akademik ve mesleki yeterliliği kanıtlanmamış yabancı mühendis, mimar ve şehir plancısına sonuna kadar açılacağı gerekçesiyle karşı çıktığı tasarıda değişiklik yapıldı. Tasarının AB üyesi ülkelerden ya da Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek diğer ülkelerden gelecek yabancı mimar ve mühendislerin çalışma izinlerinin verilmesinde TMMOB'yi devre dışı bırakan madde tasarı metinden çıkarıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu , bu düzenlemenin erken olduğu kanaatine vardıkları için değişikliğin yapıldığını söyledi.

Ancak TMMOB yetkilileri, söz konusu maddenin metinden çıkarılmasının bir anlamının olmadığını, tasarının 7. maddesinin de metinden çıkarılması gerektiğini dile getirdiler. TMMOB yetkilileri, "Bu maddeyle 1 yıllık ön izin veriliyor. Bu sürede zaten bir yabancı mimar ve mühendis çok rahatlıkla Türkiye'de işini bitirebilecektir." görüşünü dile getirdiler.

Rus dansçılara sınır yok
Tasarıda yapılan bir başka değişiklikle, Turizmi Teşvik Yasası kapsamında belgeli işletmelerde çalıştırılacak yabancıların sayısının toplam personelin yüzde 10'unu aşamayacağına ilişkin hüküm kaldırıldı. Buna göre, turizm tesislerinde istenilen sayıda Ruslar başta olmak üzere yabancı dansçılar çalıştırılabilecek. Tasarı, şu düzenlemeleri öngörüyor:

Türkiye dışında ikamet eden yabancılar, çalışma izni başvurularını bulundukları ülkelerdeki Türkiye Cumhuriyeti temsilciliklerine yapacak. Temsilcilikler, bu başvuruları doğrudan bakanlığa iletecek. Bakanlık ilgili mercilerin görüşlerini alarak başvuruları değerlendirecek, durumu uygun görülen yabancılara çalışma izni verecek.

Mesleki hizmetler kapsamında görev yapacak yabancılara, akademik ve mesleki yeterlilik ile ilgili işlemleri tamamlanıncaya kadar ilgili mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla ve 1 yılı geçmemek üzere ön izin verilebilecek. Usulüne uygun olarak yapılan başvurular, belgelerin tam ve eksiksiz olması kaydıyla bakanlık tarafından en geç 45 gün içinde sonuçlandırılacak.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.