Haberler

Bir milyar ağaç dikiliyor

Tarih: 7 Haziran 2007 Kaynak: Vatan Yazan: Bülent Ergün
BM, farklı ağaç kampanyalarını tek çatı altında topladı. 2007 yılı sonuna kadar 1 milyar ağaç dikilmesi planlanıyor.

İki ağaç bir kişinin oksijen ihtiyacını karşılıyor
Bilimsel araştırmalar Türkiye’nin küresel ısınmanın etkilerini ilk önce ve en şiddetli yaşayacak ülkelerden biri olduğunu gösteriyor. Bununla mücadele etmenin ise birkaç yolu var. Kyoto Protokolü’nü imzalamak, yenilenebilir enerji kullanmak, su tasarrufuna dikkat etmek bazıları... Ama ağaç dikmek de, bazı çevreciler tarafından eleştirilse de, önemli. Çünkü dünya ormanları yılda 283 gigaton karbondioksit emiyor. Doğal olarak orman miktarındaki azalmanın önüne geçilmesi ve orman miktarının hızla artırılması gerekiyor. Her yıl dünyada 13 milyon hektar (Yunanistan’ın yüzölçümü kadar) ormanın yok olduğunu gözönüne alırsak yapacak çok şey var.

Türkiye’de de kampanyalar var
İşte Birleşmiş Milletler bunun için Bir Milyar Ağaç kampanyasını başlattı. Kampanyanın amacı tüm dünyada devam eden ağaç dikme kampanyalarını tek çatıda toplayarak 2007 yılı sonuna kadar toplam 1 milyar ağaç dikilmesini sağlamak. TEMA Vakfı kampanya kapsamında bu yıl 1.5 milyon ağaç dikeceğini açıkladı. www.unep.org/billiontreecampaign adresinde ne kadar ağaç dikildiği belirtiliyor. Buna göre şimdiye kadar 17 milyon ağaç fiilen dikildi, yıl sonuna kadar 1 milyar hedefi aşılacak. Türkiye’de ağaç dikmek için www.cekud.org ya da ww.tema.org sitelerini ziyaret edebilirsiniz.

Saatte 2.3 kilo CO2 emiyor
* Tek ağaç fotoseztezle bir saate 1.7 kilo oksijen üretiyor. İki yetişkin ağaç bir kişinin yıllık oksijen ihtiyacını karşılıyor.
* Yetişkin bir ağaç 1 saatte 2.3 kilo karbondioksit emiyor.
* Ağaç gölgeleri yazın bina ısısını 20 dereceye kadar azaltıyor. 50 yaşında bir ağaç klimadan yılda 273 dolar tasarruf edilmesini sağlıyor.
* Türkiye’de 4 yılda 1.5 milyar ağaç dikildi.
* Bir hektar (iki futbol sahası kadar) ağaçlandırma alanında 100 yıl sonra iğne yapraklılarda 263 bin kilo, yaprağını döken ormanlarda 541 bin kilo karbondioksit tutuluyor olacak.

Grönland’da her yıl Alpler kadar buzul eriyor
Küresel ısınmanın klasik göstergelerinden biri buzulların erimesi... Yıllardır konuşulan bu fenomen son dönemde inkar edilemeyecek kadar somut hale geldi. Dünyanın en büyük adası olan ve 2.6 milyar kilometreküp buzuldan oluşan Grönland, 1970’li yıllardan beri buzullarının yüzde 30’unu kaybetti. Adada yılda 100-150 kilometre küp buzul eriyor. Bu Alp dağlarındaki toplam buzul miktarından bile fazla... Grönland dünyadaki suların onda birini buzullarında barındırıyor. Uzmanlar adanın tamamen erimesi halinde okyanus sularının 7 metre yükseleceğini, New York ve Londra’nın sular altında kalacağını tahmin ediyor. Adadaki kış sıcaklıkları son 15 yılda 5 derece yükseldi. Yazın ise 3 derece arttı.

İstanbul küresel ısınmayla böyle mücadele edecek
Birleşmiş Milletler Çevre Sözleşmesi’ne 5 Haziran 2005 tarihinde imza koyan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, dünyanın kabusu haline gelen küresel ısınmaya karşı çeşitli tedbirleri hayata geçiriyor. İşte yılda bir milyon 800 bin ton sera gazı emisyonunun azaltılmasını hedefleyen belediyenin projeleri:

* 1100 İETT otobüsünün doğalgaza dönüştürülmesi ve hidrojenle çalışan otobüs projesiyle de, yıllık 250 bin ton emisyon azaltımı hedefliyor.
* Ambalajların geri kazanımıyla 7 yılda 11 milyon ağaç kesilmeyecek, 4 milyon litre petrol tasarruf olacak.
* Bir günde toplanan 14 bin ton çöpün gazından üretilen elektrik 10 bin konutun ihtiyacını karşılayacak.
* Çatalca-Durusu bölgesinde rüzgâr santrallerinin kurulması projesi iki yıl içinde hayata geçirilecek. Yılda 60 milyon kwh elektrik üretilecek.
* Sinyalizasyonlarda güneş enerjisi ile çalışan amatürler ile ilgili pilot uygulama başladı.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.