Haberler

Diploma Jürileri’nden İzlenimler - 1

Tarih: 13 Haziran 2007 Yazan: Derya Karadağ


Arkitera Mimarlık Merkezi’nde çalışan, farklı okullardan mezun olmuş üç mimar, kendi okulları dışındaki fakültelerden birinin diploma projesi jürisine izleyici olarak katıldı. Sırasıyla, İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Diploma Jürileri’nden izlenimleri üç gün boyunca Arkitera.com’dan takip edebilirsiniz. Hazırladığımız bu yazı dizisi ile mimarlık fakültelerinde varolan benzerlik ve farklılıkları da irdelemeye çalışacağız.

İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Diploma Projesi jürisi, 7 Haziran 2007 tarihinde gerçekleşti. Mimar olma yolundaki bu son adımlarında İTÜ’lü öğrenciler, Pera’da Kent Müzesi, İstiklal Caddesi’nde Performans ve Eğlence Merkezi, Yenikapı’da Arkeoloji Müzesi, Zeytinburnu’nda Kültür Turizmi ve Kongre Merkezi, Bostancı Teminali, Maçka Çağdaş Sanat Müzesi ve Beyoğlu’nda Sosyal ve Kültürel İletişim Platformu konularındaki projelerini, önceden belirlenmiş sırayla, kendi jürilerine sunarak eleştirileri dinlediler. 3400 nolu çatı atölyesi, yedi ayrı jüri grubunun gün boyunca farklı projeler üzerindeki tartışmalarına sahne oldu. Öğrenciler, bir yandan grup arkadaşlarının projeleri üzerine yapılan yorumları ve savunmaları dinlerken bir yandan da kendi sıralarının geleceği anı heyecanla bekliyorlardı.

İTÜ Diploma Projesi jürisine, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden, Ayfer Aytuğ, Feride Önal, Bülent Tanju, Bilgi Üniversitesi’nden İhsan Bilgin, Atölye Mimarlık’tan Sinan Omacan gibi isimler misafir jüri üyesi olarak katılmışlardı. Yıldız Teknik Üniversitesi’nden misafir jüri üyesi olarak katılmıs olan Feride Önal, İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde Diploma Projeleri’nin Yıldız Teknik Üniversitesi’nden farklı olarak proje dersi olmaksızın yalnızca üç jüri ile yürütüldüğünün altını çizdi. Yıldız Teknik Üniversitesi Diploma Projesi, dönem boyunca haftada iki yarım gün, proje yürütücüleri tarafından belirli bir program doğrultusunda işleniyor. Bu süreç, İTÜ ve MSGSÜ’nde ise YTÜ’den farklı olarak sürdürülüyor.



İTÜ Mimarlık Bölümü Diploma Projesi Süreci
İTÜ Mimarlık Bölümü Diploma Projesi alan son sınıf öğrencileri, alt sınıflardaki mimarlık öğrencilerinden farklı olarak, verilen konu kapsamında yaptıkları çalışmaları, mimari proje dersi olmadan hazırlıyorlar. Projelerini, dönem içinde gerçekleştirilen üç ayrı jüride, kendi jüri gruplarına sunuyorlar. Bu jürilerde aldıkları eleştiriler doğrultusunda hazırladıkları projelerini teslim eden öğrenciler, proje tesliminin üç gün sonrasında çalışmalarını aynı proje jürisi ile paylaşıyorlar. Dönem içinde, proje dersi kapsamında, bir de eskiz sınavı gerçekleştiriliyor.

Her grubun ve gruptaki her akademisyenin projelere farklı açılardan yorum getirdiği savunma jürisinde, bazı gruplarda projenin kent içindeki konumlanışı ve duruşu, kente sağlayacağı katkı konuşulurken, bazılarında ise ortaya çıkan tasarımın kendi içinde kurduğu bütünlük ve mimari dil tartışılıyordu. Bu son jüri aslında dönem içerisindeki çalışmaların da genel bir değerlendirmesi niteliğindeydi. Dönem boyunca üç ayrı jüri tarihinde olumlu ve olumsuz eleştiriler ile son haline gelmiş olan projeler, zaten jüri üyeleri tarafından biliniyordu ve aslında öğrenciler sunumlarını yaptıklarında genel olarak çok büyük sürprizlerle karşılaşmadılar.

Yıldız Teknik Üniversitesi’nden mezun bir gözlemci olarak, aslında iki üniversite arasında karşılaştırma yapıldığında, jürinin farklı olmadığı söylenebilir. Bu iki farklı üniversitenin akademik kadrosunun, öğrenciye yaklaşımlarının ve proje üzerinde durdukları noktaların benzerlik gösterdiği gözlemleniyor. İTÜ’de de YTÜ’de olduğu gibi birden fazla proje grubu var ve bu grupların herbiri farklı bir konu üzerinde çalışıyor. Son jürilerinde ise yine kendi proje yürütücülerine ve dışarıdan çağırılan bir veya iki misafir jüri üyesine sunum yapıyorlar. Dikkat çekici olan tek fark ise şu; son mimari proje dersi, YTÜ’de alt sınıflarda da olduğu gibi haftada iki gün verilen tashihler ile sürdürülürken, İTÜ’de yalnızca dönem içinde gerçekleşen jüriler ile yürütülüyor.
İmaj Galerisi
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.