Haberler

Garaja terasa 7 bin euroya havuz

Tarih: 2 Temmuz 2007 Kaynak: Referans Yazan: Selma Şenol
Prefabrik teknikle havuz yapım süresinin 1 haftaya, maliyetinin 7 bin euroya kadar inmesi ve artan hava sıcaklıkları havuz talebini patlattı. Artık apartman garajlarını içinde boş kalan alanlar bile havuza dönüştürülüyor.

Küresel ısınmaya bağlı olarak mevsim normallerinin üzerine çıkan sıcaklardan bunalanlar serinlemek için kendini havuza atıyor. Ancak toplu kullanıma açık havuzlardaki hijyen sorunlarından çekinenler çareyi özel havuz yaptırmakta buluyor. Prefabrik havuzlarda yapım süresinin 1 hafta, maliyetinin 7 bin euroya kadar inmesi, evinde ufak bir bahçesi olanları bile havuz yaptırmaya teşvik ediyor. Bu yıl öncekilerden farklı olarak haziran ayında adeta ağustos sıcakları ile karşılaşanlar havuz yapımcılarının yolunu tuttu. Bu durum genelde haziran-temmuz aylarını durgun geçiren havuzcuların yüzünü güldürdü. Havuz yapım şirketleri bu yıl satışların geçen yıla göre en az yüzde 30 artacağını düşünüyor.

Antalya'da prefabrik havuzlar üreten Sistem Havuz şirketinin sahibi Cehap Akdik, sıcak havaların başlangıcına kadar işlerin kötü gittiğini ancak şimdi durumun değiştiğini söylüyor. Akdik, "Durgun geçmesini beklediğimiz haziranda teklif almaya başladık. Hatta teklif isteyenlerin sayısında geçen yıla göre yüzde 30 artış var" diyor. Betonarme havuzlar üreten İstanbul Havuzculuk'un sahibi İsmail Cantürk ise özellikle İstanbul'dan gelen talebe yetişemediklerini açıklıyor.

Garajlara bile havuz yapılıyor
Türkiye'de havuz yapımı ve bakımı konusunda binin üzerinde firma faaliyet gösteriyor. Pazarın büyüklüğünün ortalama 300 milyon dolar seviyesinde olduğu tahmin ediliyor. Yüzme havuzu pazarında yıl içinde yaklaşık 15 bin adet üretim ya da tadilat yapılıyor.

Sistem Havuz şirketinin sahibi Cehap Akdik, artık her kesimden havuz talebi alır hale geldiklerini ifade ediyor. Havuzların otellerde, sitelerde ve villa önlerinde bulunacağına ilişkin eski yargıların değiştiğini açıklayan Akdik, "Havuz bir konutun değerini en az yüzde 20 artırıyor. Bunun da bilinci ile son 3 yıldır apartman yapanlar bile garajın yanında müsait bir bahçe varsa havuz yapmak istiyor" diyor.

İstanbul Havuzculuk'un sahibi İsmail Cantürk de "Bugünlerde hangi ortama gitseniz dayanılmaz sıcaklar olacak diye konuşuluyor. Bu da insanların kendi malikanelerinde nasıl serinleyebileceğine ilişkin tedbirler almasına neden oluyor" dedi. Cantürk'e göre bugünlerde en fazla talep İstanbul'dan geliyor. Cantürk "İstanbullu zor şartlarda 8-9 ay stres yaşıyor, sonucunda kendisini mükafatlandırmak istiyor" diyor.

Fiyatlar 7 bin eurodan başlıyor
Türkiye'de havuzlar ya prefabrik olarak ya da betonarme olarak üretiliyor. Prefabrik havuzlar bir hafta içinde müşteriye teslim edilebilirken, betonarme havuzların teslimatı minimum 4 haftada gerçekleşiyor. Kişisel havuzlarda fiyatlar prefabriklerde 7 bin eurodan (11 bin YTL) başlıyor, betonarmede ise büyüklüğüne göre 15 bin YTL ile 130 bin YTL arasında değişiyor. 30 metrekare bir prefabrik havuzu 7 bin euroya yaptırmak mümkün. 100 metrekare üzerindeki havuzların maliyeti ise 17 ile 25 bin euro seviyesinde. Özel bir yüzme havuzu sahibi olmak ve bunu kullanabilmek için gerekli olan bakım, malzeme ve işletme giderleri, havuzun maliyetinin yıllık yüzde 10'unu buluyor.

İnşaatın durgunluğu etkilemedi
Binanın inşaatı sırasında havuz yapılmamış olsa da dileyen evine sonradan havuz ekletebiliyor. Ancak havuz üreticilerinin tercihi binalar daha yapılırken havuzun da yapılması yönünde. VIP Havuz Yönetim Kurulu Başkanı Levent Pervane, mevcut eve havuz yapmanın hem daha fazla süre aldığını hem de daha pahalı olduğunu söylüyor. Pervane, "Çünkü yaşanan bir evde çalışma saatleriniz kısıtlı oluyor, iş makinasını rahat sokamıyorsunuz, bazen elle çalışmanız gerekebiliyor. Çevre düzenlemesini yeniden yapıyorsunuz, bu nedenle fiyat yüzde 30 farkedebiliyor" dedi. İsmail Cantürk inşaat sezonundaki son aylardaki durgunluğa rağmen, kendi evine havuz yaptırmak isteyenlerin sayısının artması ile yoğun bir çalışma temposu içinde olduklarını belirtiyor.Cehap Akdik havuzu lüks gruptan çıkararak bahçeli evlere sokan prefabrik havuzların bir haftada teslim edildiğini söylüyor. Yarı- olimpik havuzların bile en geç 15 günde teslim edildiğini belirten Akdik, özel malikanelerde 30-100 metrekare, sitelerde 100-200 metrekarelik havuzların tercih edildiğini anlatıyor.

İlk dönen havuz yolda
Havuz firmaları artan talebe yeni ürünlerle cevap verebilmek için de harıl harıl çalışıyor. Örneğin artık açık havuzların istendiği takdirde üstü kapatılabiliyor. Levent Pervane, açılabilir havuz kapatma sistemleri sayesinde açık havuzların 12 ay boyunca kullanılabildiğini ve müşterilerin zararlı UV ışınlarından korunduğunu söylüyor. Pervane şirket olarak dönen havuz projesi üzerinde çalıştıklarını da belirtiyor. Bunun evlerin sabit, havuzların ise renkleri ile dizaynlarının sürekli değiştiği bir proje olduğunu anlatan Pervane, "Diğer bir deyişle site içinde üzerinde değişik havuzların bulunduğu bir alanın Ankara'daki döner kule gibi sürekli yer değiştireceği bir proje olacak. Türkiye'nin ilk dönen havuzunu hayata geçirmek için uygun mimari proje bekliyoruz" diyor.

Su tasarruflu kullanılabilir
Küresel ısınmanın handikaplarından biri de yeryüzündeki su miktarının azalması. Havuz üreticileri havuzlarda alınacak önlemlerle gereksiz su kullanımının önlenebileceğini söylüyor. Özel havuzlarda kullanılan su miktarı 50 ton ile 300 ton arasında değişiyor. Havuz imalatçıları düzenli bakım yapılması halinde suyun yenilenmesine gerek olmadığını belirtiyor. Levent Pervane "Sadece derz yıkama ve buharlaşma ile çıkan su kadar miktarı takviye etmek yeterli" diyor. İsmail Cantürk de havuzu bir kez doldurduktan sonra sezon başladığında suyu boşaltmadan kimyasal maddelere havuzu şoklamak suretiyle aynı suyun kullanılabildiğini anlatıyor. Cehap Akdik ise prefabrik havuzların daha az kireçlendiğini ve taşma kanal, denge deposu olmadığı için daha az su kullanımına müsait olduğunu belirtiyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.