Haberler

Sıcaklardan Düden Şelalesi de etkilendi

Tarih: 16 Temmuz 2007 Kaynak: Zaman
Antalya'nın dünyaca ünlü Düden Şelalesi'nin suyunun, kaynaklarının büyük bölümünün tarımsal alanlara aktarılması nedeniyle azalmaya başladığı bildirildi.

Antalya kent merkezine 10 kilometre uzaklıkta bulunan, çevresindeki bitki örtüsü ve eşsiz güzelliğiyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Düden Şelalesi'ndeki suyun, çöl sıcaklarından etkilendiği belirtildi.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 22 kilometre uzaklıktaki Kırkgöz mevkindeki kaynağından çıkarak gelen şelale suyunda, güzergahı üzerindeki tarımsal kullanımlar başta olmak üzere çeşitli alanlara aktarılması nedeniyle azalma meydana geldiğini söyledi.

Bunun sonucu şelaleden dökülen suyun da azaldığını ifade eden Gündüz, şunları kaydetti:
''Geçen yıl Düden Şelalesi'nin kaynağı olan Kırkgöz'de Eylül ayında saniyede 5 metreküp su çıkışı vardı. Bu rakam Mayıs-Haziran aylarında kar erimelerinden kaynaklı 22 metreküpe kadar çıkmaktaydı. Su çıkışı ise yıllık ortalama 1 milyar metreküp arasında bir değişim göstermektedir. Ancak bu yıl bu rakam görülen iklim değişikliğinden ve buna bağlı olarak azalan yağışlardan kaynaklı olarak 5 metreküpün altına düşmüştür. Bu durum da, şelalenin kurumayla yüz yüze kalabileceği tehlikesini ortaya çıkarmaktadır.''

Antalya'ya da küresel ısınmanın sonuçlarından biri olarak çok az yağmur yağdığını vurgulayan Gündüz, alınacak önlemlerle ilgili bir rapor hazırladıklarını ve bunu ilgili kuruluşlara vereceklerini kaydetti.

Gündüz, alınacak önlemleri şöyle sıraladı:
''Bu önlemlerin en başında havza bazında, en büyük sorunu yaşayan Göller Yöresi ve İç Anadolu Göllerini kapsayan iki önemli ayrı havzada havza planları yapılarak 'Göllerin yeniden hayat bulması' sağlanmalıdır. Göller yöresinde kurutulan göller mutlaka geri kazandırılmalıdır. Çünkü Göller Yöresi göllerinin birbirleri ile yeraltı su hareketi bağlantısı, havza olarak da rüzgar ve nem hareketi bağlantısı vardır ve bunlar bir bütündür. Bu nedenle konunun bütün olarak değerlendirilmesi, genel olarak ülkemizin geleceği açısından çok önemli ve çok da gereklidir.''

DSİ Yetkilileri: "Sudaki Azalma Normal"
Devlet Su İşleri (DSİ) 13. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, yağışların yetersizliği nedeniyle şelalenin kaynağında bir azalma olduğunu, ancak bu azalmanın şelaleye zarar verecek boyutta olmadığını bildirdiler.

Mevsimsel etkiler nedeniyle sudaki azalmanın normal olduğunu vurgulayan yetkililer, su debisinin aylık olarak ölçüldüğünü, her türlü tedbirin alındığını, şelalenin kurumaması için gerekirse bölgedeki su kuyularını devreye sokarak şelaleyi besleyeceklerini belirtti. Yetkililer, saniyede 10 metreküp olarak akan suyun bugünlerde 6-7'lere gerilediğini sözlerine ekledi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.