Haberler

Şam’ın en prestijli projesi Ankaralı bir firmadan

Tarih: 19 Temmuz 2007 Kaynak: Hürriyet Ankara Yazan: İpek Arıoğul
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın desteklediği, ülkenin en prestijli projesi Junacity, Ankaralı İNKA firması tarafından gerçekleştirilecek. Suriye’nin başkenti Şam’ın dışındaki Juna’da 15 milyon metrekare alanda kurulacak olan, içinde 100 bin konutun yanı sıra hastaneden okula birçok yapının yer aldığı kent projesinin 800 milyon dolara mal olması bekleniyor.

Ankaralı İNKA Dış Ticaret A.Ş. firması Suriye’nin başkenti Şam’da ülkenin en prestijli projelerinden birine imza atıyor. Yaklaşık 800 milyon dolara mal olması planlanan projeye göre, içerisinde 100 bin konutun yanı sıra hastaneden üniversiteye, kiliseden camiye her türlü ihtiyaca yönelik binanın yer alacağı bir kent kurulacak.

İNKA Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yurtoğlu, Ağustos’ta temeli atılması beklenen Junacity adındaki projenin sadece bir konut projesi değil, 200 bin kişinin ikamet edeceği bir kent projesi olacağını belirtti. Junacity’nin Ortadoğu’nun en büyük sanayi bölgesinin paralelinde, Şam’a 22 dakika uzaklıktaki Juna’da inşa edileceğini belirten Yurtoğlu, Fransızların çok etkin olduğu Suriye’de bu işi Ankaralı bir firmanın almış olmasının kendilerini çok mutlu ettiğini vurguladı.

Yurtoğlu, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Junacity projesine çok önem verdiğini, ülkenin bu kapsamda gerçekleştirdiği şimdiye kadarki en büyük projesi olduğunu kaydederek şunları anlattı:

Kent dışarı taşınıyor:
Şam çok büyük bir şehir, ama nüfusu da çok büyük olduğundan şehir yetmiyor. Dolayısıyla Suriye hükümeti, Şam’a yakın mesafede, kent dışında 200 bin kişilik ayrı bir şehir yapmaya karar verdi. İçerisinde köprü, yol, demiryolu ve sanayi oluşumlarının da yer aldığı büyük bir devlet projesi. 15 bin kişiye istihdam yaratacağımız proje kapsamında postane, üniversite, hastane, sağlık ocağı, okul, kreş, cami, kilise, alışveriş merkezi, istasyon, arıtma tesisi, kamu binaları gibi, bir şehirde olması gereken herşey yapılacak. Şam’a 22, havaalanına ise 18 dakika uzaklıktaki Junacity’de üstyapıdaki binaları tesbit ettikten sonra maliyet hesabı yapacağız. Altyapının yaklaşık 170 milyon dolar, üst yapının ise 600 milyon dolara mal olacağını tahmin ediyoruz. 7 yıllık bir proje olarak planlandı ama 4 yılda bitirmeyi planlıyoruz. 15 sene Suriye’de kalmayı planlıyoruz. Hatta bizi kovana kadar kalacağız diyebilirim. Fransa, Almanya diğer bir kıtadan gelip iş yapıyorsa ben 800 kilometreden gelip yapabilirim.

Gümrük birliği anlaşması var:
Suriye ile Türkiye birbiri için çok önemli. İki ülke arasında imzalanan gümrük birliği anlaşmasına göre birçok yerli üretime sıfır gümrük uygulanacak. 2010’da sıfır gümrük uygulaması yüzde 100 yürürlükte olacak. Dolayısıyla yerli malımızı Suriye üzerinden Ortadoğu’ya çok rahat taşıyabileceğiz. Suriye’yle ticaret yapmak Türkiye için çok avantajlı. Suriye’de sanayi ve işçilik ucuz, iki ülke arasında tarihi bağlar var. Osmanlı’nın izlerinin en sağlam olarak durduğu ülkelerden biri. Şam’ı bir cazibe merkezi yapmak için Bevlet Başkanı Beşar Esad’ın da ciddi çabaları var. Tarihe sahip çııyorlar. şehirleşme gerekiyorsa mevcut yerleri yıkmadan şehrin dışında yerlere yöneliyorlar. Bu çabanın en önemli örneği de Junacity. Türkiye ile Suriye arasında ciddi siyasi ve ticari işbirlikleri var. İşadamları olarak Suriye’ye yönelmeli, firmalar önmeli işlere imza atmalı.

Ankaralı firmanın anlaşması şaşırttı
Dubaili, Fransız, Kuveytli, Suudi, Alman firmaları bu projeyi almak için çok hevesliydi. Daha önce hiç duymadıkları bir Türk firmasının almasına şaşırdılar. Eğer bir Dubaili, Fransız veya Alman firması alsaydı, lojistik ve işçi desteğini Türkiye’den alacaklardı. Ayrıca demir, çimento, ahşap gibi ihtiyaçların da bir kısmını Türkiye’den sağlayacaklardı. İhaleyi biz alınca özellikle Dubaili firmalar çok şaşırdı. "Biz Türkiye’den bile büyük işler alırken, siz gelip Ortadoğu’da iş yapıyorsunuz" dediler. Bize "Şu kadar para verelim, bu işten çekilin" diyen bile oldu.

Şam’ın TÜSİAD’ını kuracağız
Ankara -Şam Genç İşadamları Derneği’ni kurma faliyetine başladıklarını kaydeden Yurtoğlu, "Bu derneğin Şam ayağını, Suriye’nin TÜSİAD’ı yapmak istiyoruz" dedi ve şöyle konuştu: "İki ülke arasındaki turizmi geliştirmek ise diğer bir hedefimiz. Suriye burjuvazisi tatil için Fransa ve İngiltere gibi ülkeleri tercih ediyor. Oysa ülkenin yanı başında doğal güzellikleriyle Türkiye var. Hayata geçireceğimiz dernekle sadece altyapı ve inşaat alanlarındaki faliyetleri artırmak değil, turizm ve gıdada da ikili ilişkileri güçlendirmek istiyoruz. Suriye’nin 150 yıllık bir doğalgaz rezervine sahip olduğu tahmin ediliyor. Şimdi mutfaklarda tüp kullanan Suudiler doğalgaz çıkarılınca mutfaklarında bunu kullanacaklar. Junacity projesi kapsamında bir doğalgaz sistemi kurma projesi de var. Bizim amacımız altyapıya başladıktan sonra Şam’ın doğalgaz döşeme işlerini de almayı planlıyoruz. Daha sonra da tüm Suriye’nin doğalgaz şebeke hattını yapmak istiyoruz."

Türk kültürünü yansıtan evler
İNKA Dış Ticaret A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yurtoğlu, Junacity’nin mevcut konut projesini Almanlar hazırladığını, ama bundna memnun kalmadıklarını belirterek, şunları kaydetti: "Evler Alman mimarisini ve kültürünü yansıtıyor. Biz ise konutların Türk mimarisini ve dokusunu yansıtmasını istedik. Bu nedenle proje değişikliğine gidiyoruz. Türkiye’den bazı önemli mimarların gerçekleştirdiği çalışmaların içerisinden uygun gördüğümüzü seçeceğiz. Konutların 2-3 katlı ikiz villalardan oluşmasını planlıyoruz. 15 milyon metrekarelik alanın yüzde 35’i yeşil alan olacak. Proje kapsamındaki herşey Türkiye’den. Çalışanı, malzemesi, mimarisi. Ama bundan da önemli olan kalitesi."
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.