Haberler

Penn İstasyonu Yeniden Yapılıyor

Tarih: 1 Ağustos 2007 Kaynak: Architectural Record Derleyen: Elçin Ertuğrul

Orjinal Penn İstasyonu’nun1 çelik strüktürünün büyüleyici güzelliği New York’la ilgili herhangi bir kitapta bulunabilecek fotoğraflarda ve de fon olarak kullanıldığı fimlerde2 yaşıyor. Bu inanılmaz stürüktür 1910’larda inşa edilmiş ve 60’larda da yıkılmış. Yerine şu anda halihazırda altta basık tren istasyonu, üstünde konserlerin, maçların, popüler etkinliklerin yapıldığı ünlü Madison Square Garden (MSG) ve büyük kütleye eklenmiş pek de heyecan verici olmayan modern yüksek ofis binası bulunuyor. Şimdi ise üçüncü Penn İstasyonu ise SOM, Foster and Partners ve Kohn Pedersen Fox (KPF) Mimarlık tarafından yapılacak. Kentsel planı hazırlanan bölge şu anki Penn İstasyonu, MSG3 ve de 1913’de orjinal Penn İstasyonu’nun 8. Cadde karşışına aynı mimarlarca tasarlanıp inşa edilmiş neo klasik posta ofisi binasını kapsıyor. Master planı çalışmaları bu yazın sonuna doğru bitirilmesi planlanan projenin, KPF tarafından tasarlanan yüksek ofis gökdeleninin Empire State binasından sadece 50 metre uzaklıkta ve de ondan daha yüksek planlanması ise projenin en çok eleştrilen noktası.

Aşağıda Russell Fortmeyer’in 16 Temmuz’da Architectural Record’da yayınlanan “SOM, Foster ve KPF Penn İstasyonu’nu Yeniden Yapıyorlar” başlıklı konuyla ilgili yazısını bulabilirsiniz.

Skidmore Owings & Merril (SOM), Foster and Partners, ve Kohn Pedersen Fox (KPF) New York’taki Penn İstasyonu bölgesinin milyon-dolarlık-yeniden geliştirme projesinin mimarları olarak görevledirildiler, 13 Temmuz Cuma günü tarafların anlaşmaya vardıkları onaylandı.

Proje geliştirme sözcüsü Bud Perrore, Vernado Realty Trust ile ilgili firmalar arasındaki kilit kişi, projeye üç mimarlık firmasının katılımını doğruladı. Farklı bir proje katılımcısının Architectural Record’a aktardığına göre, Foster şu anki Penn İstasyonu, MSG, iki ofis kulesinin4 master planını hazırlayacak. Bu plan MSG’yi yerlebir ediyor ve geniş cam kubbe ile tren istasyonunu dıştan sarıyor.

Empire State Geliştirme Kurumu5 sözcüsü Errol Cockfield projenin kapsamını teyit etti. Yeniden geliştirme planı önceden açıklandığı gibi SOM’un Farley Posta Ofisi’nin dönüşümünü de kapsıyor. ESDC Posta Ofisi’nin bulunduğu 8. Cadde ile 33. Sokak’ın güneybatısını Mart’ta satınaldı. Posta ofisinin yeni Moynihan İstasyonu’na eklenmesi Penn’in halihazır altyapı kapasitesini de genişletecek. Cockfield One Plaza Kulesi’nin düşük yükseklikteki podyumunun yükseltilebileceğini ve Two Plaza Kulesi’nin sadece cephesinin yeniden düşünülebileceğini belirtti.

Cockfield ESDC’nin henüz projenin halka sunumlarının ya da proje gelişim aşamalarının tarihlerinin kesinleşmediğini ama yaz bitmeden proje kapsamı belirleme döneminin olacağını söyledi. Bu dönemde gelişim projesinin kapsayabileceği alanların metrekare miktarları tespit edilecek ve nasıl aşamalanacağıyla ilgili ön çizimler hazırlanacak. Cockfield; “Hala bazı noktaları değişiyor ve birkaç konuda zorluklar mevcut” olduğunu belirtti. Fakat başka kaynaklara göre, bu sonbaharda başlamasını öngörüyorlar.

Mckim Mead & White tarafından 1910 tasarlanan orjinal Penn İstasyonu’nun 1964’te yıkımı, Amerika’daki tarihi koruma hareketinin kurulmasına geniş olçüde itibar sağladı. Charles Luckman Associates istasyonun MSG ve ofis kompleksi ile yer değişimini tasarladı, ama halk hiç bir zaman bunu benimsemedi. Tarihçi Vincent Scully bir keresinde Penn İstasyonu için “İnsanın şehre Tanrı gibi girdiği yer”, yeni yeraltı kompleksi için “Şimdi insan sanki fare gibi deliğinden çıkıyor,” diye yazmış.

Son yıllarda bu alan söylentilerin ana konusu. Geliştirme projesine katılan bir kaynak Record’a bölgenin toptan gelişimini mümkün kılması için Two Penn Plaza yıkılabilir diye aktardı. Planlanan yeni strüktür SOM tarafından tasarlanan 510 bin metrekarelik mağaza alanı, restoran, otel ve ofis alanlarını kapsayabilir. Buna ek olarak, 34. Sokak ile 7. Cadde’nin kesimindeki alana, KPF Mimarlık Empire State’den daha yüksek ve ona sadece iki blok uzaklıkta 190 bin metrekarelik gökdelen tasarlıyor.

SOM’un planında Farley Posta Ofisi6 yeni Mohnihan İstasyonu’nun batıya kaydırılan MSG’nin girişi gibi davranacak ve ayrıca büyük mağazaların bulunduğu alışveriş merkezi olacak. Cockfield henüz diğer mimarların bu projeye dahil edilip edilmediklerini doğrulamadı, fakat Amtrak veya New Jersey Transit Moynihan’ı kesinlikle evleri olarak adlandıracaklarını söyledi. Halihazırda iki tren hattı servisi ve Long Island tren hattı MSG’nin altındaki Penn’in aşırı kalabalık mekanını kullanıyorlar. Altı farklı yakın metro hattı ise bu tıkanıklığa ek yapıyor.

SOM’un ortaklarından David Childs firmasının daha çok Moynihan projesine odaklandığını söyledi. Childs; “Bu o büyük hikayelerden biri olacak, fakat 2012’de bitirebilirsek çok şanslıyız,” dedi. Sayısız başlangıç ve duraklamalardan sonra, devlet yönetim resmi kademelerinin, özellikle topluluk sözcüsü Sheldon Silver’ın, planın bütün alan için tekrar gozden geçirilmesine kadar onayını ertelemesi ile plan 2006’da donduruldu.

Perrone Rubenstein İletişim ile birlikte, proje gelistiriciler (müteahhit), ESDC’nin, City of New York, New York ve New Jersey Liman Otoritesi, tren hattı servislerini kapsayan çeşitli devlet ve yerel yönetimler arasında süregelen tartışmaların olduğunu söyledi.

Bundan ayrı olarak, Vornedo tarafından geliştirilen ve Pelli Clarke Pelli Mimarlar tarafından tasarlanan hotel binasına yer açmak amacıyla, 32. Sokak ile 7. Cadde arasındaki McKim Mead &White’ın 1918 Pennsylvania Hoteli’nin yıkımını öneren plan geçen kış açıklandı. Bu binanın yıkımı ünlü mimarların Penn İstasyonu bölgesindeki mirasının son parçası olarak geriye sadece Farley binasını bırakıyor.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1 Penn Station veya Pennsylvania Station
2 Applause, 1929, yon. Rouben Manoulian; The Clock, 1945, Yön. Mincent Minelli; Strangers on a Train, 1951, Yön. Hitchcock; The Seven Year Itch, 1957, Yön. Billy Wilder. Sinema Severin New York Rehberi, Richard Alleman.
3 Madision Square Garden
4 “One and Two Penn Plazas”
5 Empire State Development Corporation (ESDC) Özel ve kamu arasındaki ilişkiyi düzenleyen devlet kurumu
6 Mckim Mead & White tarafından tasarlandı ve 1913’de tamamlandı.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.