Haberler

İzmir, Yeşil Alan Sulamalarında Türkiye’ye Örnek Olacak

Tarih: 28 Ağustos 2007 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, park ve bahçe sulamalarında ciddi tasarruf sağlayacak yeni önlem paketini açıkladı:

Bitkisel atıklar gübreye dönüştürülerek yeşil alanlar ve ağaçlandırma sahalarında kullanılacak. Böylece toprağın su tutma kapasitesi artırılarak su tüketimi azaltılmış olacak.

Bitki kökleri, hem hastalıklardan koruyan hem de su tutma kapasitesini ve süresini artıran özel maddelerle beslenecek.

Daha fazla su isteyen geniş yapraklı ağaçlar yerine iğne yapraklı ağaçlar, geniş çim alanlar yerine daha az su tüketen yer örtücü ve çalı grubu bitkilere ağırlık verilecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni geliştirdiği projelerle hem suyun tasarruflu kullanımını ve tarım alanlarında verim artışını hem de çevrenin korunmasını sağlayacak. Park ve bahçelerden çıkan bitkisel atıkların değerlendirilmesi ve tarlalardaki su tüketiminin azaltılması amacıyla “Kompost Üretim Tesisi” kurmaya hazırlanan Büyükşehir Belediyesi, ayrıca suyun bitki köklerinde daha uzun süre kalarak daha az su tüketilmesini sağlayacak çalışmalarla daha az su tüketen bitkilerin dikimi konusundaki projelerini de uygulamaya koydu.

Kendi sınırları içinde bulunan bitki gruplarından elde edilen budama ve çim atıkları ile yaprak gibi tamamen organik materyalin gübreye dönüştürülmesini hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, kuracağı “Kompost Üretim Tesisi” ile çok önemli bir adım atacak. Tesiste üretilen bitkisel materyal parçacıkları, yeşil alanlara ya da ağaçlandırma sahalarına uygulanarak toprak yüzeyinden meydana gelecek su kayıplarının önlenmesini sağlayacak. Toprağın su tutma kapasitesi artacağından, su tüketiminde de ciddi oranda düşüş sağlanacak. Aynı zamanda bitkilerin sağlıklı büyümesine de katkı konulmuş olunacak. Tesisin 40 dönüm alan üzerine kurulması ve 50 ton/gün üretim yapması planlanıyor.

Suyu daha uzun süre tutan madde
İzmir Büyükşehir Belediyesi, bitki köklerinde suyun tutulma kapasitesini ve süresini artıran maddelerle de su tasarrufuna gidecek. Deneme çalışmaları çeşitli yeşil alanlarda süren maddeler, sulanan bitkinin köklerinde tutunarak, toprağın “suyu daha geç emmesini ve suyun daha uzun süre bitkide kalarak” tasarruflu kullanılmasını sağlıyor. Madde, ayrıca bitki köklerine zarar veren mantar ve çeşitli hastalıklardan da bitkileri koruyarak daha fazla verim alınmasına yardımcı olacak.
Küresel ısınma nedeniyle sulama probleminin önüne geçme konusundaki projelerini artıran Büyükşehir Belediyesi, daha az sulama isteyen bitkilerin dikimine de ağırlık vermeye başladı. Geniş yapraklı bitkilerin daha fazla su tutmasından yola çıkan Tarım, Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, yeşillendirme yapılan alanlarda iğne yapraklı ağaçların dikimine yöneldi. Ağaç olarak iğne yapraklı ağaçları seçen belediye, parklarda da geniş çim alanlar yerine, daha az su tüketen yer örtücü ve çalı grubu bitkilere ağırlık vermeye başladı.

Başkan Kocaoğlu: Hedef belli
Yeşil alan sulamalarında tasarrufa yönelik çalışmaların kent için önemine değinen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, hem çevrenin korunması hem de su kaynaklarının doğru yönlendirilmesi konusunda, kent ve kentlinin geleceğini kurtarma adına çok ciddi adımlar attıklarını söyledi. Yeşil alan sulamalarının, kentteki su kullanımında önemli bir paya sahip olduğunu hatırlatan Başkan Kocaoğlu, “Dolayısıyla bu alanda yapılacak su tasarrufu, su kaynaklarının korunmasında büyük önem taşımakta. Planladığımız önlemleri tam anlamıyla uygulamaya aldığımızda, Türkiye’deki diğer belediyelere de örnek oluruz” dedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, tüm çabalarının, İzmir’de su sıkıntısı yaşanmaması hedefine odaklanmış durumda olduğunu da sözlerine ekledi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.