Haberler

En iyi seçim İzmir

Tarih: 17 Ekim 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Ahmet Aktaş, Arzu Çetik, Elif Demirci, Turaç Top, Turan Gültekin, Veli Şakır
İzmir, Doğu ile Batı’nın kültür ve medeniyet köprüsü. Üç dinin birlik ve beraberlik içinde yaşadığı dünya kenti ve turizmin gözbebeği. 8 bin 500 yıllık tarihi geçmişiyle pekçok medeniyete ve kültüre kucak açan bir kent olarak İzmir, EXPO 2015’e ev sahipliği yapma yolunda ciddi adımlar atıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan ve bakanların İzmir çıkarması, delegelerden tam not aldı.

Pozitif Mesajlar Geldi
Çeşme’de başlayan zirvede delegeler, konuşmalarla kenti tanıdıkça, pozitif mesajlar verdi. EXPO delegeleri, Türkiye’nin ve İzmir’in son derece önemli özelliklerini tanımanın mutluluğunu yaşadıklarını söylerken, sık sık "İzmir’de yeniden görüşelim. Tatil için de mükemmel" mesajı verdi. Delegeler, Başbakan Erdoğan’ın mesajlarını da şöyle değerlendirdi: "Son derece ileri görüşlü ve çağdaş."

Sağlık ve barış mesajı
Türkİye’den İzmir ile İtalya’dan Milano’nun aday olduğu EXPO 2015 sürecinde heyecan gün geçtikçe artıyor. Adaylık süreci kapsamında İzmir’i tanıtmak ve evsahibi için karar vereceklere İzmir’i anlatmak amacıyla "Herkes İçin Sağlık" konulu 1. Uluslalarası Expo 2015 Sempozyumu düzenlendi. Expo’yu düzenleyen Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) üyesi ülkelerin delegeleri sempozyuma katılmak için İzmir’e geldi. Sempozyumun açılışı dün Dışişleri Bakanı, Başmüzakereci ve EXPO 2015 Yönlendirme Kurulu Başkanı Ali Babacan’ın konuşmasıyla yapıldı. Konuşmalarda İzmir’in adaylığı için belirlediği "Daha Sağlıklı Bir Dünya İçin Yeni Yollar ve Herkes İçin Sağlık" ana temasına dikkat çekilerek, sağlık temasının 150 yılı aşkın Expo tarihinde ilk kez işlendiği, İzmir’in de bu alanda zengin bir mirasa sahip olduğu, bu temayla İzmir’in EXPO 2015’e evsahipliği yapması durumunda tüm dünya adına sağlık alanında somut adımların atılabileceği vurgulandı. Dışişleri Bakanı, Başmüzakereci ve EXPO 2015 Yönlendirme Kurulu Başkanı Ali Babacan, konuşmasının başında İzmir’in rakibi Milano’ya da başarılar diledi. İzmir’in temasına işaret eden Bakan Babacan, herkesin çok daha iyi bir gelecek düşündüğünü dile getirdi ve şöyle konuştu: "İnsanlığın geleceğini tehdit eden sorunlara çözümler bulmak istiyoruz. Tüm dünyada yeterli sağlık hizmetinin verilmesi, hepimizin sorunlarından birisi. Bu sempozyumu da doğru yönde atılacak bir adım olarak düşünebiliriz. Ellerimizi birleştirip herkes için sağlık kavramını dünya için başarılı hale getireceğiz." İzmir’deki yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, merkezi hükümet olarak Expo 2015 projesinin desteklendiğini vurgulayan bakan Babacan, "Elimizden gelen herşeyi yapacağız. Expo 2015’te İzmir’in başarısı sadece İzmir ve Türkiye’nin başarısı olmayacak. Tüm dünyayı etkileyecek sonuçları olacak. Çünkü sağlık herkese lazım" dedi. Bakan Babacan, konuşmasının ardından parlamentoda anayasa değişikliği ile ilgili yapılacak oylama nedeniyle ayrıldı.

EXPO Notları
İzmİr’de EXPO heyecanı dolu dizgin. İzmir Valisi Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, EXPO’dan sorumlu Büyükelçiler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri herkes bir koşuşturma içinde. Başbakan Tayyip Erdoğan, "EXPO 2015 İzmir 1. Uluslararası Herkes İçin Sağlık Sempozyumu" öncesi, Çeşme Sheraton Oteli’nde bir yemek verdi. İşte geceden akılda kalanlar:

Çelişkili rakamlar gündeme gelse de, İzmir’i görecek delege sayısının 65 olduğu açıklandı. Delege sayısının 175 dolayında olduğu düşünülürse yetersiz bir rakam. Soru işaretleri var. Yeterince ağırlığımızı koyamadık mı? Yoksa aynı tarihlere rast gelen UNESCO toplantısı mı bizi etkiledi?

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın EXPO için yapacağı konuşma merak konusuydu. Salondaki konuklar, televizyon başındaki İzmirliler pür dikkat konuşmayı dinledi. Başbakan konuşmasında adeta yerel seçimler öncesinde, "İzmir’i istiyorum" anlamı da çıkan övgülerde bulundu. Hele şu cümlesi: "İzmir değişim rüzgarlarına açık dinamik bir yapıya sahiptir."

İzmir EXPO’ya koşuyor da, dün protokol masasındaki görüntü çok konuşuldu. Başbakan Tayyip Erdoğan, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, BIE Vicente Loscertales yine BIE’nin üst düzey yöneticileri. Bizim üç önemli ismimiz, yanlarında üç tercüman, yani laflar oradan oraya gitti, gitti geldi.

BIE Genel Sekteri Loscertales, daha önceki ziyaretine oranla daha formda bir görüntü verdi. Genel Sekreter, formunu verdiği 7 kiloya borçlu olduğunu söyledi. Toplantıya BIE’nin sempatik Genel Sekreteri katıldı ama Başkanı Wu Jianmin katılmadı. Herkes, "Jianmin niye katılmadı" diye sordu.

Marka kent doğuyor
BüyükŞehİr Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Kentin fotoğrafını değiştiriyor, geleceğin marka kentini oluşturuyoruz. Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin 21. yüzyıl hamlesinde çok önemli rol oynayacağına inandığımız İzmir’in bu değişen fotoğrafında Expo 2015’in de olmasını çok istiyoruz. Geleceğin İzmir’ni yaratma yolundaki çalışmalarımız böyle bir önemli organizasyon sayesinde daha anlamlı olacak ve hız kazanacak" dedi. Kocaoğlu, ünlü Fransız yazar Victor Hugo’nun 1829 yılında yayınlanan "Les Orientales" adlı kitabında İzmir’i bir prensese benzettiği "La Captive" adlı şiirden dörtlük okudu. Konuşmasını, "İzmir bir prensestir\ Çok güzel şapkasıyla\ Mutlu ilkbaharlar durmaksızın\ onun çağrısına yanıt verir\ Ve nasıl vazodaki çiçekler\ gülümseyen günbatımı gibiyse\ o da denizlerin arasından ışıldar" dizeleriyle tamamlayan Başkan Kocaoğlu uzun süre alkışlandı.

Kentin Sesi Oldu
Vali M. Cahit Kıraç, İzmir’in büyük Expo hedefi için el ele verdiğini ve kilitlendiğini ifade ederek, "Yaşlısı genci, sağlıklı yaşamayı atalarından öğrenen tüm İzmirliler bugün burada olmasalar da seslerini benim aracılığımla sizlere duyurmak istiyor. İzmir halkının coşkulu sesiyle sizlere hoşgeldin diyorum. İzmir’in sağlık temasını nasıl benimsediğini görecek, 150 yıldır hiçbir Expo’da ele alınmayan temamızın orjinalliğini farkedeceksiniz. Gelecek nesiller için bir vizyon projesi" dedi.

Diyalogun EXPO’su

EXPO 2015 Tanıtma Kurulu Başkanı Solmaz Ünaydın, "Toplam ziyaretçi hedefi 39 milyon. Yatırımların bütçesi 1.3 milyar Euro olarak bekleniyor. İzmir’e de 95 milyon Euro kar bırakması hesaplanıyor. Ayrıca İzmir’in EXPO’ya evsahipliği yapması durumunda dinler ve kültürlerarası diyaloğu sağlayacak ilk EXPO olacak" dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof Dr. Ziya Kırkali, temanın önemine dikkat çekerek, "Doğal felaketler, orman yangınları, ozon tabakasının incelmesi küresel ısınmayı artırıyor. Gelecekte yeni virüs ve bakteriler çıkacak. Şimdiden önlem alınması gerekiyor. Çünkü gidecek başka yerimiz yok" dedi.

Teması cazip
EXPO Danışmanı Carmen Bueno, "Seçilecek temanın esnekliği ve kapasitesi olmalı. Herkes aynı şeyi söyleyip can sıkıcı olmamalı. Bu açıdan bakıldığında İzmir’in seçtiği sağlık konusu çok cazip ve geniş.Ayrıca güncel ve herkesi ilgilendiren bir konu olmalı. Tüm bunlar kanımca İzmir seçtiği ana temada mevcut" dedi.

Umut verici
EXPO Organizasyon Komitesi Üyesi Frederica Busa, temalara bakıldığında benzersizlik açısından 2015’in farklı olacağını savundu. Busa, "1970’deki fuarın temasını hatırlayan yoktur. Bu yüzden temayı ön plana çıkarmamız gerekir. İzmir’e gelenler önce İzmir EXPO’ya gitmenin yanısıra ’Orada sağlık konusu işlenmişti’ demeliler. Üst düzey katılımdan memnun oldum" diye konuştu.
Konuyla İlgili LinklerTakip
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.