Haberler

Melen’den su geldi, tören referandumdan sonra…

Tarih: 18 Ekim 2007 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi


Başkan Kadir Topbaş, Melen Projesi’nin 1. Etabı’nın yarın itibariyle tamamlanmış olacağını, ancak açılış töreninin Pazar günü yapılacak referandumun ‘seçim yasakları’ nedeniyle bir başka tarihe ertelendiğini açıkladı.

Saraçhane Belediye Sarayı’nda gazetecilerin sorularını cevaplandıran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Melen Projesi’nin 1. Etabı’nın yarın itibariyle tamamlanmış olacağını, ancak açılış töreninin Pazar günü yapılacak referandumun ‘seçim yasakları’ nedeniyle bir başka tarihe ertelendiğini açıkladı.

Başkan Kadir Topbaş, “Melen Projesi’nin 1. Etabı’nın açılış töreniyle ilgili daha önce 20 Ekim 16.59 diye tarih vermiştik. Müjdeyi İstanbullulara veriyorum ki sözümüzde durduk, Melen Çayı’nın suyu zamanında İstanbul’a geldi. Ama maalesef seçim yasağına denk geldiği için ertelemek durumunda kaldık. Biz açılış tarihini referandumdan çok daha önce ilan etmiştik, referandumun bir gün sonrasına denk gelmesi nedeniyle bu coşkuyu hep birlikte daha sonra yaşayacağız” dedi.

Çalışmada boru döşemesinin bugün saat 18.00 itibariyle bitmiş olacağını, elektrik donanımları ve trafo bağlantılarının yapılmasının ardından projenin 1. etabının yarın tamamlanmış olacağını vurgulayan Başkan Topbaş, “Yarından itibaren borularda 2 günlük test çalışmaları var. Yani 20 Ekim’de su Ömerli Barajı’na akacak, tören daha sonra Sayın Başbakanımızın, Çevre ve Orman Bakanımızın ve DSİ yetkililerinin katılımıyla yapılacak. Büyükşehir Belediyesi olarak su tedarikiyle ilgili çalışmalarımız devam edecek. İstanbul’u susuz bırakmayacağız. Yalnız İstanbullulara da ‘tasarrufa devam’ diyorum” şeklinde konuştu.

İstanbul’a Melen’den günde 750 bin metreküp su gelecek…
Yaklaşık 750 milyon YTL’ye mal olacak Melen Projesi’nin ilk etabından günde 750 bin metreküp, yılda 268 milyon metreküp su sağlanacak. İlk etapta sağlanacak su İstanbul’un barajlarının veriminin yüzde 26’sına tekabül ediyor. Projenin tüm etaplarının tamamlanmasıyla birlikte yılda 1 milyar 180 milyon metreküp su temin edilerek İstanbul’un 2040 yılına kadar su ihtiyacı karşılanmış olacak. Melen’den verilen ilk su ancak dört gün sonra İstanbul’a ulaşacak. Sakarya’daki Melen Çayı’ndan İstanbul’a döşenen 105 kilometrelik boruların taşınmasında 20 bine yakın tır kullanıldı, projenin birinci etabında 11 ayrı noktada çalışma yapıldı.

İstanbul’un uzun dönemli su ihtiyacını karşılamak amacıyla DSİ tarafından hazırlanan ve 3 aşamadan oluşan Büyük Melen Projesi'nin 1. aşaması 2001 yılında başladı. Bu çalışmalar kapsamında yaklaşık 182 kilometre uzunluğunda Melen İsale Hattı, “Cumhuriyet Arıtma Tesisi” ve “Boğaziçi Tüneli” inşaatı sürdürülürken, şehrin acil su ihtiyacının ortaya çıkması üzerine DSİ, Melen Çayı'ndan gelen suyu 105 kilometrelik boru hattı ile 2001 yılında devreye giren Yeşilçay sistemine entegre etmek için çalışma başlattı.



Yoğun şekilde sürdürülen çalışma kapsamında 105 kilometrelik boru hattı, regülatör, pompa istasyonu, terfi hattı ve terfi deposunun yapımı tamamlandı. Sisteme enerji verecek trafo merkezi, enerji nakil hattı ve idare binası da bitirildi. Şu anda Melen regülatöründe su tutma işlemi başladı. 20 Ekim'de saat 16.59’da kapakların açılmasıyla İstanbul’a Melen suyu gelmeye başlayacak. Bu arada son hazırlıklar gözden geçirilirken, boruların içinde de temizlik yapılıyor.

Projenin 20 Ekim 2007 tarihine yetiştirilmesi için her gün ortalama 500-600 metre boru döşendi. 105 kilometrelik hattı kapsayan bölümde 3’ü inşaat, 2’si boru imal, 1’i de enerji temin grubu olmak üzere 6 ortak girişim grubu çalıştı. Çalışmalar 2 bin 500’ün üzerinde kişi tarafından yürütüldü. Proje için güncel fiyatlarla 2007 yılına kadar 500 milyon, 2007’den bu yana 750 milyon YTL harcama yapıldı. Yılsonuna kadar da 65 milyon YTL harcama yapılması öngörülüyor. Tamamlanan çalışma ile Melen Çayı’ndan gelen su Yeşilvadi’den geçirilip Cumhuriyet Arıtma Tesisleri’ne aktarılarak burada arıtılacak.

İstanbul Boğaz Geçişi de tamamlanıyor…
Arıtma tesisinden Ömerli Barajı’na verilecek su, İSKİ tarafından Salacak-Sarayburnu arasında yapımına başlanan isale hattı ile Avrupa yakasına ulaştırılacak. Geçen Ağustos ayında başlayan isale hattı iki hafta içinde tamamlanacak. Çalışma kapsamında 1200 milimetre çapında 1830 metre uzunluğunda 2 isale hattından oluşacak olan boğaz hattı ile Avrupa yakasına günde 300 bin metreküp su ulaştırılacak. Batırılarak çektirme yöntemiyle inşa edilecek olan isale hattı, toplam 32 milyon 111 bin YTL'ye mal olacak.

Bu isale hattının devreye girmesiyle mevcut günlük 300 bin metreküp kapasiteli Boğaz Geçiş Hattı'nın kapasitesi, 600 bin metre küpe çıkacak. Boğaz geçişi ile Avrupa yakasında Bahçelievler ve münzevi depolarına aktarılacak olan su, 4 milyon nüfusun ihtiyacını karşılayacak. Melen projesi ile ilk aşamada İstanbul’a günde ortalama 734 bin, yılda da 268 milyon metreküp su verilecek. Böylece 1. aşama ile İstanbul’un günlük su ihtiyacının üçte biri karşılanmış olacak.

DSİ, asıl Boğaz geçişini de içeren Melen projesinin ilk aşamasını 2010 yılında tamamlayacak, 2. ve 3. aşamalar ile Melen Barajı da tamamlandığında 1 milyar 180 milyon metreküp su temin edilerek İstanbul'un 2040 yılına kadar su ihtiyacı karşılanmış olacak.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.