Haberler

Dara'da Antik Mozaikler Bulundu

Tarih: 5 Mayıs 2008 Kaynak: Türkiyeturizm.com
Mardin'in Dara antik kentinde bulunan mozaiklerle ilgili kış mevsimi nedeniyle ertelenen çalışmaların bu ay yeniden başlayacağı açıklandı.

Mardin'de ortaya çıkan antik mozaiklerin Gaziantep'teki Zeugma mozaikleri ile benzerlik taşıdığı kaydedildi. Mardin Valiliği, Dara öreninde Prof.Dr. Metin Ahunbay ve ekibince 1986 yılında başlatılan kazılarla toprak altında kalan tarihi dokunun gün yüzüne çıkartılmasına desteğini sürdürüyor.

Valiliğin hazırladığı rapor doğrultusunda, bu ay başlayacak olan kazı çalışmalarına Kültür ve Turizm Bakanlığı da destek veriyor. Geçen aylarda Mardin'i Agezen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Dara'da bulunan tarihi hazinenin gün ışığına çıkartılması için gereken maddi desteğin sağlanacağını açıklamıştı. Bugüne kadar halk arasında zindan olarak bilinen 40 metre deriliğindeki ören temizlendi. Açık hava tiyatrosu ve kaya evlerin yer aldığı alanlarda gerçekleştirilen kazılarda ise Babil ve Pers İmparatorluğuna ait askeri garnizon şehrinin erzak ve silah depoları ile kaya mezarlar gün yüzüne çıkarıldı. Ayrıca şehrin yerleşim alanı olan ve toprak altında kalan kayalara oyulmuş tarihi evler ve mezarlar bulundu.

Dara harabelerindeki diğer tarihi mozaiklerin ortaya çıkartılması için gerekli bütün girişimleri gerçekleştirdiklerini belirten Vali Mehmet Kılıçlar, Mardin'de ikinci bir Zeugma'nın ortaya çıktığını söyledi. Kılıçlar "Romalılar tarafından askeri garnizon şehri olarak kullanılan Dara'nın mevcut tarihi kalıntılara ve su sarnıçlarına bakıldığında, 100 binin üzerinde bir nüfusa sahip olduğu ortaya çıkmaktadır. Dara kazılar tamamlandıktan sonra Güneydoğu Anadolu bölgesinin Aspendosu olacak," şeklinde konuştu.

1986 yılından beri kazı çalışmalarını sürdüren Prof.Dr. Metin Ahunbay, ödeneklerin yetersiz olduğunu belirtti ve "Bu yıla kadar ödeneklerimiz hayli kısıtlı ve azdı. Kazılarımızı istediğimiz şekilde yapamıyorduk. Bu yıl valinin desteklerini gördük. Geçen yıl kazıda sezon çalışması olarak amacımıza ulaştık. Dara 1,5 kilometrekarelik alan üzerinde kurulu. Etrafında kazılması gereken alanlar var. Kazı uzun yıllar alacak. Bu yıl önemli mozaikler bulduk. Çalışmalarımız çok yönlü ve geniş alanı kapsayacak şekilde devam edecek," dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.