Haberler

Koruma altındaki kıyılar ‘turizm alanı’ dışında

Tarih: 12 Mayıs 2008 Kaynak: Evrensel
Resmi Gazetenin 13 Mart 2008 tarihli 26815 sayısında yayımlanan kararla ‘Karadeniz sahil yolu’ nedeniyle bozulmayan sahilin bir bölümü koruma altına alınırken tarihi özelliği de olan diğer bölgelerin “Turizm alanları” kapsamı dışında tutulması şaşkınlık yarattı.

Fatsa’nın Bolaman Beldesi ile Perşembe İlçesinin Medreseönü arası “Turizm Alanı” kapsamına alınırken tarihi kilisesi de bulunan Yason Burnu, Beyaz Kumu ile ünlü, Doğal Çaka Plajı, Kuş Cenneti “Turizm alanı” yani koruma altındaki kıyılar ‘turizm alanı’ dışına çıkarıldı. Sahilin bozulmaması için mücadele veren halk, hükümetin son kararına tepki gösterdi. Küçük bir alan olan Bolaman – Medreseönü ile Medreseönü - Perşembe merkezi arasında farkın olmadığını belirten Perşembeliler, “Koruma alanı dışındaki bölgeler yağmaya mı açılacak? Acaba balık çiftliklerinin kaldırılmaması için zemin mi yaratılıyor? diyerek kuşkularını dile getiriyorlar.

‘Yason Burnu’ önemli noktalardan biri
Yason Burnu’nun bütün dünyanın bildiği önemli noktalardan bir tanesi olduğunu belirten Ordu Doğa Aktiviteleri Derneği Başkanı Enis Ayar, Yason Burnu’nu yerel yönetimler programına almadığı için hak ettiği değerin verilmediğini vurguladı. “Sümela Manastırı’ndan sonra turistlerin en çok uğradıkları yer Yason Burnu ve burada bulunan kilisedir” diyen Ayar, bu bölgelerin turizm merkezi kapsamı dışında tutulmasına anlam veremediğini sözlerine ekledi.

Taylan İskender ise, Bolaman - Menderesönü arasında turizm ile ilgili hiç yatırımın yapılmadığını kaydetti. “Kapsam dışı tutulan Yason Burnu, Çaka, Kaleyaka’nın, turizm bölgesi olması gerekiyor” şeklinde konuşan İskender, bunun yapılmamasının nedeninin bu bölgedeki balık çiftlikleri olduğunu vurguladı.

Bakanlar Kurulu’ndan balık çiftliklerine olanak
Medreseönü’nden Perşembe’ye kadar olan bölümün ‘turizm merkezi’ alanı dışında tutulmasının nedeninin kıyıların talan edilmesine olanak sağlanması ve balık çiftlikleri olduğunu kaydeden Gazanfer Dalak, halkın tepkisi nedeniyle açılan davanın balık çiftliklerinin aleyhine sonuçlandığını anlattı. Bakanlar Kurulunun bu kararının balık çiftliklerine yeni olanaklar sağlamaya yönelik olduğunu söyleyen Dalak, “Karadeniz Bölgesinin bozulmayan tek sahili Perşembe sahilidir. Bozulmayan bu sahilde tarihi ve doğa güzelliği alanında özelliği olan yerlerin koruma kapsamı dışına çıkarılmasının nedeninin açıklanması gerekiyor” dedi.

Perşembe’nin tarihi bir ilçe olduğunu dile getiren Sami Ersan, “Özellikle Yason Burnu’nun tarihi bir niteliği bulunmaktadır. Turizm Merkezi alanı olarak belirlenen Bolaman – Medreseönü arasının tarihi özelliklerine göre kapsam dışı bırakılan alanların tarihi özelliği daha fazla. Buna karşın buraların kapsam dışı bırakılmasına bir anlam veremiyorum” diye konuştu. Buna bir anlam veremediğini belirten Ersan, siyasi parti ve kitle örgütlerinin bunun için bir şeyler yapması gerektiğini sözlerine ekledi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.