Haberler

Kilise yapılan cami kurtarıldı

Tarih: 27 Mayıs 2008 Kaynak: Türkiye
Makedonya’nın başkenti Üsküp’e 86 kilometre uzaklıktaki İştip, Doğu Makedonya’da bir zamanlar nüfusunun tamamının Türk olması özelliğini taşıdı. Osmanlı’nın Balkanlar’dan çekilmesi ve bu bölgede yaşayan soydaşların göçe zorlanmasıyla birlikte İştip’te yaşayan Türkler de doğdukları toprakları bırakarak Türkiye’ye göç etmeye başladı. Bunun üzerine bölgede kalan çok sayıda ecdad yadigârı eser, Osmanlı izlerini silmek için yok edildi.

Kinlerini Kustular
16. yüzyılın sonlarında “Mora Fatihi” unvanıyla bilinen Hüsameddin Paşa tarafından kentin en hakim tepesine kendi adıyla yaptırılan cami de bunlardan biriydi. Ancak cami, Makedonlarca 1973 yılında minaresi yıkılarak, kiliseye çevrildi. Ayrıca tarihi camide, her yıl 2 Ağustosta Makedonların kutladığı “Mukaddes Kurtuluş” (Türklerden Kurtuluş Bayramı) ayini yapılmaya başlandı. Doğu Makedonya Müftüsü İsa İsmaili ve beraberindekiler, Hüsameddin Paşa Camii’nin Osmanlı eseri bir cami olduğu yönünde elde ettikleri arşiv belgeleriyle adli makamlara başvurdu. Uzun yıllar süren mahkeme sürecinin ardından kilise olarak kullanılan tarihî cami, 2 yıl önce Doğu Makedonya Müftülüğü’ne bırakıldı.

Restore Edilip İbadete Açılacak
Doğu Makedonya Müftüsü İsa İsmaili, mahkemenin 2 yıl önce kendilerine tahsis ettiği tarihi caminin Türkiye’deki hayırseverlerin desteğiyle restore ettirileceğini ve daha sonra ibadete açılacağını söyledi. Bölgedeki birçok cami ve tarihî eserin geçmiş yıllarda yıkıldığını ifade eden İsmaili, “Yaptığımız girişimler sonucu böylesi bir Osmanlı eserini kurtardığımız için sevinçliyiz. Çok şükür, artık eski vazifesini sürdürecek. Makedonya’da şu ana kadar 7 caminin yıkılan minaresini yaptık, köylerde kullanılmayan çok sayıda camiyi de restore ederek ibadete açtık” diye konuştu.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.