Haberler

Işık, ses ve su gösterileriyle İstanbul'un Fethi'ne yolculuk

Tarih: 30 Mayıs 2008 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İstanbul’un Fethi’nin 555. yıldönümü, Büyükşehir’in Haliç’te düzenlediği muhteşem su, ışık, ses ve görüntü gösterileriyle kutlandı. Fethin büyüsünü yaşayan onbinlerce İstanbulluya hitap eden Başkan Topbaş, “İki yıldır yaptığımız fetih ve cumhuriyet kutlamaları dünya ölçeğinde ses getiren muhteşem kutlamalar oldu” dedi.

Büyükşehir Belediyesi, İstanbul’un 29 Mayıs 1453’deki fethini bu yıl da ışık, su, ses ve görüntü tekniklerini kullanarak fethin ihtişamına ve anlamına yakışır bir biçimde kutladı. Dünya tarihini deriden etkileyen, çağ açıp, çağ kapatan İstanbul’un Fethi’nin 555. yıldönümü kutlamaları, Başkan Kadir Topbaş’ın katılımıyla Balat’ta Haliç sahilinde gerçekleşti.

Yaklaşık 1 saat süren kutlamalar çerçevesinde deniz üzerinde 18 metrelik iki ayak arasına kurulan 1072 metrekarelik su perdesinde “Watch Out” tekniği kullanılarak, 3D teknolojisiyle üretilen “Fetih” filmi yansıtıldı. Yine deniz üzerine kurulan dans eden fıskiyeler ve lazerle gerçekleştirilen ışık ve su şovu, Haliç sahillerini dolduran onbinlerce İstanbulluya unutamayacakları güzellikler yaşattı.

Dünyaca ünlü müzisyen Fahir Atakoğlu da deniz üzerindeki platformda Genelkurmay Başkanlığı Askeri Müze ve Kültür Sitesi Mehteran Bölüğü ile birlikte muhteşem bir konser verdi. Piyano ile mehter bölüğünün kösü, davulu, zurnası eşliğinde verilen konserde, Atakoğlu’nun fetih için düzenlediği ve ilk kez seslendirilen eserler de büyük alkış aldı. Konserin bitimiyle deniz üzerinden başlayan havai fişek, lazer ve ışık gösterileri, kutlamaları tam bir karnaval havasına çevirdi. İstanbulluların bir kısmı sevdikleriyle bu büyülü atmosferde fotoğraf çektirerek kutlamayı ölümsüzleştirirken, birçok İstanbulluların da gösterileri hayranlıkla izlediği gözlendi.

Başkan Topbaş; “Fetih ve Cumhuriyet kutlamaları dünya ölçeğinde ses getirdi”
Törende coşkulu kalabalığa hitap eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, insanlık tarihinin en muhteşem medeniyetlerine ev sahipliği yapmış şehirlerden biri olan İstanbul’un fethinin 555. yıldönümünü büyük bir mutluluk ve heyecanla kutladıklarını belirterek, “Büyük uluslar, büyük oğullarıyla, yeryüzü hafızasına armağan edip nakşettikleri büyük sembollerle öğünürler. Millet olarak bin yıllık tarihimizde İstanbul’un Fethi ve Cumhuriyetin Kuruluşu bizim için iki önemli semboldür. Ve bu iki milat, bizim milli mutabakatımızdır. Genci ile yaşlısı ile milletimizin her ferdi bu mutabakatın verdiği ruh etrafında kenetlenmekten büyük bir onur duyuyoruz. Fetih ve Cumhuriyet kutlamaları, tıpkı dini ve mili bayramlarımız gibi hoşgörüye, sevgiye, vatandaşlarımızın birbirine kaynaşmasına, bir millet olarak yekvücut olmaya katkı sağladığını vurgulamak istiyorum. Bu kutlamaları her yıl daha da geliştirerek sürdüreceğiz” diye konuştu.

Bu tür kutlamaların al bayrağımızın altında yaşamanın mutluluğunu hep birlikte hissetmek ve hissettirmek açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Kadir Topbaş, “Sevgili İstanbullular, fetih, tarihin akışını değiştiren, insanlığın önüne yeni ufuklar açan büyük bir dönüm noktası oldu. Verdiği barış mesajlarıyla, Fatih’in ilme ve kültüre verdiği değer ile Avrupa’yı etkileyen ve Avrupa Rönesanssına ışık katan aktörler arasında tarihe geçmesiyle her zaman hatırlanacak. Bu vesileyle fethi gerçekleştiren ecdadımızı rahmetle ve minnetle anıyoruz. Böyle anlamlı günlerde yaptığımız kutlamaların dünyanın farklı ülkelerinde yapılan benzer kutlamalardan çok daha gösterişli olmasını milletimizin ve tarihimizin hak ettiğini düşünüyorum. Bunun bir gereği olarak iki yıldan beri yaptığımız kutlamalar, dünya ölçeğinde ses getiren muhteşem kutlamalar olmuştur” şeklinde konuştu.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.