Haberler

Medrese dükkanlarının akıbeti meçhul

Tarih: 2 Haziran 2008 Kaynak: Erzurum Gazetesi
Erzurum Çifte Minareli Medrese'nin yanına yaptırılan işyerleri hakkında kamuoyunun merakla beklediği mahkeme kararı açıklandı.

Başkan Vekili Kutlan Menderes Elmas ile üyeler Mustafa Şahin ve Mehmet Oflaz'dan oluşan Erzurum 1. İdare Mahkemesi'nin 17 Nisan 2008 tarihinde aldığı karar gereğince, Büyükşehir Belediyesi tarafından tarihi eser çevresinde yapılan işlemler iptal edildi.

İki ayrı bilirkişi heyetinin verdiği kararlar doğrultusunda Çifte Minareli Medrese'nin, korunması gerekli taşınmaz bir kültür varlığı olduğuna hükmeden mahkeme, tarihi dokuya ve arkeolojik değerlere zarar verdiği ve külliyenin siluetini bozduğu gerekçesiyle söz konusu alan üzerinde yapılan işlemlerin iptalini kararlaştırdı.

1. İdare Mahkemesi tarafından alınan karara, Büyükşehir Belediyesi'nin 30 gün içerisinde itiraz etme hakkı bulunurken, davalı tarafın bu hakkını kullanacağı öğrenildi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından yaklaşık 1 milyon YTL'nin üzerinde para harcanarak yaptırılan 36 işyerinin tarihe zarar verdiğini belirterek konuyu mahkemeye taşıyan Avukat Necati Bölükbaşı, "Mahkemenin verdiği karar, mahkeme heyeti tarafından tutulan raporlar, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından sunulan rapor, bizim ne kadar haklı olduğumuzu gözler önüne serdi. Ve mahkemenin açıkladığı iptal kararı, Erzurum adına sevindiricidir" dedi.

Öte yandan 1. İdare Mahkemesi'nce verilen 'işlemlerin iptali' şeklinde kararın tebliğ edildiği Büyükşehir Belediyesi de karşı atağa geçti. Büyükşehir Belediyesi Hukuk İşleri'nden edinilen bilgilere göre, mahkemenin verdiği söz konusu karar temyiz edilecek. Yetkililer, Çifte Minareli Medrese'nin yanında yürütülen çalışmaların iptal edilmesi yönünde karar alan mahkemenin, bu karara itiraz için Büyükşehir Belediyesi'ne 30 gün süre tanıdığına dikkati çekerek, "Kararın bize tebliği henüz yapıldı. Hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. İlgili karara itiraz edeceğiz. Buradaki çalışmaların devam etmesi gerektiği ve söz konusu yapıların tarihi dokuya zarar vermediği yönündeki gerekçelerimizi de bir üst mahkemeye sunacağız" diye konuştular.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.